Expected Data Interpretation Questions in Hindi for SBI Clerk : Set- 2

0

Expected Data Interpretation Questions in Hindi for SBI Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions in Hindi for SBI Clerk. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions in Hindi for SBI Clerk based on the latest pattern of your daily practice.

This “Expected Data Interpretation Questions in Hindi for SBI Clerk” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Expected Data Interpretation in Hindi: Set- 2


निर्देश: (1-5) दिए गए जानकारी के आधार पर सवालों के उत्तर दें

सात लगातार वर्षों में एक कंपनी द्वारा अर्जित कुल राजस्व (Rs crores में) और कुल व्यय (Rs crores में) नीचे ग्राफ में दर्शाया गया है|

कंपनी का कुल लाभ = अर्जित किया गया कुल राजस्व – कुल व्यय

1.कंपनी में चार पार्टनर होते हैं जो कि A, B, C और D हैं और उनके बीच लाभ विभाजन का अनुपात क्रमशः 3:5:4:2 है|2009 की तुलना में 2015 में C के लाभ में कितने प्रतिशत से वृद्धि हुई है|

A 160%
B 120%
C 150%
D 145%
E 125%
Show Correct Answers

C. 150%

2.2012 में कंपनी के कर्मचारियों को दिया गया वेतन कंपनी के कुल व्यय का 30% था|यदि 2012 में कंपनी में 6000 कर्मचारी थे तो प्रति कर्मचारी औसत वेतन कितना होगा? 

A Rs. 67500
B Rs. 64800
C Rs. 65600
D Rs. 64100
E Rs. 67800
Show Correct Answers

A. Rs. 67500

3.दिए गए सात वर्ष की अवधि में कंपनी द्वारा अर्जित प्रतिवर्ष औसत राजस्व कितना होगा? 

A Rs. 232 crores
B Rs. 265 crores
C Rs. 212 crores
D Rs. 246 crores
E Rs. 228 crores
Show Correct Answers

D. Rs. 246 crores

4.प्रतिवर्ष कंपनी द्वारा लाभ का 8% गरीब बच्चों के पढाई के लिए दान में दिया जाता है|2009 से 2015 तक दान दी गई कुल राशि कितनी है?

A Rs. 72.4 crores
B Rs. 59.6 crores
C Rs. 62.8 crores
D Rs. 63.6 crores
E None of these
Show Correct Answers

C. Rs. 62.8 crores

Total revenue earned by the company from 2009 to 2015 = 186 + 145 + 208 + 242 + 216 + 340 + 385 = Rs. 1722 crores

Total expenditure of the company from 2009 to 2015 = 102 + 105 + 140 + 135 + 120 + 160 + 175 = Rs. 937 crores

Total profit of the company from 2009 to 2015 = 1722 – 937 = Rs. 785 crores

Therefore, total amount donated by the company from 2009 to 2015 = 8% of 785 = Rs. 62.8 crores

Hence, option c.

5.2013 में कंपनी द्वारा अर्जित कुल लाभ, 2014 में कंपनी द्वारा अर्जित कुल लाभ का कितना प्रतिशत है?

A 53.33%
B 56.67%
C 49.56%
D 58.25%
E 45.85%
Show Correct Answers

A. 53.33%

निर्देश: (6-10) दिए गए जानकारी के अधर पर सवालों के उत्तर दें |

यह ग्राफ एक परीक्षा में पांच छात्रों द्वारा प्रयत्न किए गए प्रश्नों की संख्या दर्शाता है और परीक्षा में प्रश्नों की कुल संख्या 300 है और प्रत्येक प्रश्न 2 अंक के थे|सही उत्तर देने पर छात्र को 2 अंक दिया जाता है और प्रत्येक गलत उत्तर के लिए 0.5 अंक काट लिया जाता है| अनुत्तरित प्रश्नों के लिए कोई अंक नहीं दिए गए थे|

6.Sanjay ने कितने प्रतिशत अंक प्राप्त किए हैं?

A 56.81%
B 58.87%
C 57.35%
D 52.58%
E 55.25%
Show Correct Answers

D. 52.58%

7.Varun और Pawan द्वारा अर्जित किए गए अंक के बीच का अंतर कितना है?

A 219.5
B 224.5
C 216.5
D 211.5
E 226.5
Show Correct Answers

A. 219.5

Number of questions attempted by Varun = 300 – 121 = 179

Number of questions which were answered incorrectly by Varun = 179 – 136 = 43

Total marks of Varun = 136 × 2 – 43 × 0.5 = 272 – 21.5 = 250.5

Number of questions attempted by Pawan = 300 – 30 = 270

Number of questions which were answered incorrectly by Pawan = 270 – 242 = 28

Total marks of Pawan = 242 × 2 – 28 × 0.5 = 484 – 14 = 470

Required difference = 470 – 250.5 = 219.5

Hence, option a.

8.Navin और Varun के सटीकता के प्रतिशत के बीच का लगभग अंतर कितना है?

A 19.2%
B 12.4%
C 17.1%
D 15.7%
E None of these
Show Correct Answers

C. 17.1%

9.यदि परीक्षा के लिए कट-ऑफ अंक 45% है तो Vikash द्वारा अर्जित अंक कट-ऑफ अंक से कितना प्रतिशत अधिक है?

A 32%
B 35%
C 40%
D 45%
E 30%
Show Correct Answers

B. 35%

10.Rajiv वह छात्र है जिसने परीक्षा में टॉप किया है और कुल प्रश्न में से 92% प्रश्न का प्रयत्न करता है|Rajiv द्वारा दिया गया गलत उत्तर और सही उत्तर का अनुपात 2:21 है|Navin द्वारा प्राप्त अंक Rajiv के अंक से कितना कम है?

A 70
B 68
C 64
D 58
E 66
Show Correct Answers

E. 66

Total number of questions attempted by Rajiv = 92% of 300 = 276

Let, number of questions answered incorrectly and number of questions answered correctly by Rajiv be 2x and 21x, respectively.

So, 23x = 276

=>x = 12

Therefore, number of questions answered incorrectly by Rajiv = 2x = 24

And, number of questions answered correctly by Rajiv = 21x = 252

Marks obtained by Rajiv = 252 × 2 – 24 × 0.5 = 504 – 12 = 492

Number of questions attempted by Navin = 300 – 67 = 233

Number of questions which were answered incorrectly by Navin = 233 – 217 = 16

Total marks of Navin = 217 × 2 – 16 × 0.5 = 434 – 8 = 426

So, Navin scored 66 marks less than the marks scored by Rajiv.

Hence, option e.

100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk 2018 : High Level (Download Now)


You may also download 200+ Important Puzzle & Seating Arrangement Free PDFClick Here

New Pattern Puzzle & Seating Arrangement PDF


SBI Clerk Preparation | Related Links

Topics Related Links
SBI Clerk Previous Year Question Papers Download Now Click Here
How to Crack SBI Clerk 2018 | Read Preparation Tips & Tricks and Strategy Click Here
45 Days Study Plan for SBI Clerk Prelims 2018 Click Here

SBI Clerk 2018 Exam FAQs – Everything you need to know!

 Click Here
How to Solve Number Series Questions? Tips & Tricks Click Here
How to Solve Quadratic Equation? Tips & Tricks Click Here
How to Solve Simplification & Approximation Questions? Tips & Tricks Click Here
How to Solve Simple Interest Questions? Tips & Tricks Click Here
Tips & Tricks to solve Reasoning Questions in SBI Clerk 2018 Click Here
SBI Clerk Official Notification Click Here
SBI Clerk Previous Year Cut off Marks Click Here
SBI Clerk Previous Year Exam Analysis Click Here

Print Friendly, PDF & Email