Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk | Set- 62

0

Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018 based on the latest pattern of your daily practice.

This “Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk | Set- 62


Directions: (1-5) Study the line graph below and answer the questions.

Given here is a line graph that provides information about the number of Chartered Accountants in different states during the period 2009 to 2012.

 

1.What was the difference between the percentage increase in the number of Chartered Accountants in Rajasthan from 2009 to 2012 and the percentage increase in the number of Chartered Accountants in Karnataka from 2009 to 2012?

A 3.67%
B 12.58%
C 16.66%
D 85%
E 45.45%
Show Correct Answers

C. 16.66%

2.The average of the number of Chartered accountants in Mumbai, Tamil Nadu and Karnataka in 2009 was by what percentage more than the average of the number of Chartered accountants in Mumbai, Tamil Nadu and Karnataka in 2012?

A 45%
B 42.5%
C 20%
D 37.5%
E None of the above
Show Correct Answers

D. 37.5%

3.What was the ratio of the total number of Chartered accountants in the 4 states in 2009 and 2011 combined and the total number of Chartered accountants in the 4 states in 2010 and 2012 combined?

A 15:11
B 7:5
C 17:13
D 20:19
E None of the above
Show Correct Answers

D. 20:19

Total number of Chartered accountants in the 4 states in 2009 and 2011 combined = (800 + 900 + 1800 + 600) + (1400 + 500 + 1200 + 800) = 4100 + 3900 = 8000

Total number of Chartered accountants in the 4 states in 2010 and 2012 combined = (1000 + 600 + 1500 + 900) + (1200 + 400 + 1000 + 1000) = 4000 + 3600 = 7600

Required ratio = 8000: 7600 = 20: 19

4.Out of the total number of Chartered accountants in the 4 states combined in 2011, 35% of them were above 60 years. What was the total number of Chartered accountants in the 4 states combined in 2011 who were above 60 years of age?

A 1365
B 1860
C 1925
D 1285
E None of the above
Show Correct Answers

A. 1365

Total number of Chartered accountants in the 4 states in 2011 = 1400 + 500 + 1200 + 800 = 3900

Total number of Chartered accountants in the 4 states combined in 2011 who were aged above 60 years = 0.35 × 3900 = 1365

5.The difference between the total number of chartered accountants in 2011 and 2012 was less than 150 for which of the following states?

A Rajasthan
B Mumbai
C Tamil Nadu
D Karnataka
E None of the above
Show Correct Answers

B. Mumbai

For Rajasthan, required difference = 1400 – 1200 = 200

For Mumbai, required difference = 500 – 400 = 100

For Tamil Nadu, required difference = 1200 – 1000 = 200

For Karnataka, required difference = 1000 – 800 = 200

Directions: (6-10) Study the following bar graph carefully to answer the given questions.

Total number of books in a book store = Total number of books in section 1 + Total number of books in section 2

6.The ratio of the number of books in sections 1 and 2 of stores A and D was 5:1 and 2:3, respectively. What was the difference between the total number of books in section 1 in stores A and D combined and the total number of books in section 2 in stores A and D combined?

A 480
B 400
C 600
D 250
E None of these
Show Correct Answers

C. 600

7.40% of the books in book store B are kept in section 2. The total number of books kept in store B in section 2 was what percentage of the total number books in all the 5 book stores combined?

A 24.02%
B 15.12%
C 8.36%
D 4.11%
E 43.29%
Show Correct Answers

C. 8.36%

 

8.The number of books in section 2 of book store E is 1000 more than the number of books in section 1 of book store E. The number of books in section 1 of book store E was what percentage of the total number of books in book stores A and B combined?

A 22.85%
B 17.39%
C 32.06%
D 8.31%
E None of these
Show Correct Answers

B. 17.39%

9.The number of books in section 2 of book stores B and C were 800 and 2200, respectively. The number of books in section 1 of book store B was by what percentage more than the total number of books in section 1 of book store C?

A 100%
B 66.67%
C 125%
D 40%
E None of these
Show Correct Answers

A. 100%

10.What was the ratio of the average number of books in book stores A and E and the average number of books in book stores C and D?

A 24:13
B 29:11
C 4:11
D 13:17
E None of these
Show Correct Answers

E. None of these

 

100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk 2018: High Level (Download Now)


200+ NABARD Economic & Social Issues (ESI) Questions PDF

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Questions PDF - NABARD ESI Book PDF

हाई लेवल डाटा इंटरप्रिटेशन प्रैक्टिस वर्कबुक (नवीनतम पैटर्न पर आधारित 200+ प्रश्न विस्तृत समाधान के साथ) – डाउनलोड करने के लिए क्लिक कीजिये

High Level Data Interpretation e-Book in Hindi– Download Here


SBI Clerk 2018 | Railway RRB ALP & Group D | NABARD Grade A Study Material

S. No. Exams Direct Links
1. SBI Clerk 2018 Click Here
2. SBI PO 2018 Click Here
3. Railway RRB ALP & Group D 2018 Click Here
4. NABARD Grade A Study Material 2018 Click Here