Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk | Set- 60

0

Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018 based on the latest pattern of your daily practice.

This “Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk 2018” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Expected Data Interpretation Questions for SBI PO & Clerk | Set- 60


Directions:(1-5) Study the line graph carefully and answer the questions.

Given here is a line graph that provides information about the number of jackets kept in different shops during different months.

1.What is the difference between the percentage decrease in the number of jackets kept in shop A from October to November and the percentage decrease in the number of jackets kept in shop A from November to December?

A 17.11%
B 3.88%
C 23.52%
D 8.33%
E 12.48%
Show Correct Answers

D. 8.33%

2.What was the ratio of the total number of jackets kept in shop D and shop B in the 3 months combined?

A 11:13
B 26:29
C 15:22
D 7:13
E None of the above
Show Correct Answers

B. 26:29

Total number of jackets kept in shop D in the 3 months combined = 200 + 600 + 500 = 1300

Total number of jackets kept in shop B in the 3 months combined = 250 + 400 + 800 = 1450

Required ratio = 1300: 1450 = 26: 29

3.The total number of jackets in October in shops A, B, C and D combined was what percentage of the total number of jackets in shops C and D in the 3 months combined?

A 23.48%
B 76.11%
C 70.98%
D 51.92%
E 43.75%
Show Correct Answers

D. 51.92%

4.In December, the profit earned on selling each jacket by shops A, B and C was Rs. 140, Rs. 120 and Rs. 70, respectively. What was the total profit earned by the 3 shops combined on selling the jackets if 10% of the jackets were sold from each shop?

A Rs. 16600
B Rs. 24520
C Rs. 18300
D Rs. 12780
E None of the above
Show Correct Answers

A. Rs. 16600

Total profit earned by shops A, B and C on selling the jackets = 0.1 × 300 × 140 + 0.1 × 800 × 120 + 0.1 × 400 × 70

= 4200 + 9600 + 2800 = Rs. 16600

 

5.12% and 7% of the total number of jackets in November and December, respectively, in the 4 shops combined were black in color. What was the total number of jackets in November and December in the 4 shops combined that were black in color?

A 40
B 600
C 380
D 280
E None of the above
Show Correct Answers

C. 380

Total number of jackets in November and December in the 4 shops combined that were black in color

= 0.12 × (400 + 400 + 600 + 600) + 0.07 × (300 + 800 + 400 + 500)

= 0.12 × 2000 + 0.07 × 2000

= 240 + 140 = 380

Directions: (6-10) Study the following bar graph carefully to answer the given questions.

The bar graph below shows the total number of shops in different malls.

Total number of shops in a mall = Total number of shops on the Ground floor + Total number of shops on the First floor

6.The number of shops on the Ground floor in mall M and mall Q were equal. If the ratio of the number of shops in mall Q on Ground floor and First floor was 1:1, then what was the number of shops in mall M on the first floor?

A 10
B 25
C 40
D 60
E None of these
Show Correct Answers

D. 60

7.The ratio of number of shops on the Ground floor and First floor in malls N and P was 2: 1 and 3: 1, respectively. What was the ratio of the total number of shops on Ground floor in the two malls combined and the total number of shops on First floor in the two malls combined?

A 17:13
B 13:5
C 4:1
D 11:9
E None of these
Show Correct Answers

B. 13:5

 

8.If 1/5, 1/12, 13/100 and 1/15 of the total number of shops in malls M, N, O and P, respectively, were paying rent of more than Rs. 60000 per month, then what was the total number of shops in malls M, N, O and P which were paying rent of more than Rs. 60000 per month?

A 28
B 14
C 20
D 42
E None of these
Show Correct Answers

D. 42

9.If the number of shops on the First floor in mall M, P and Q were 60, 30 and 20, respectively then the total number of shops on the Ground floor in these 3 malls combined was what percentage of the total number of shops in all the 5 malls combined?

A 32.5%
B 52.5%
C 15%
D 30%
E None of these
Show Correct Answers

A. 32.5%

10.The number of shops on First floor of mall M was twice the number of shops on First floor of mall P. If the number of shops on Ground floor in mall P was 90, then what was the difference between the number of shops on the ground floor in malls M and P?

A 140
B 70
C 40
D 80
E None of these
Show Correct Answers

B. 70

Number of shops on First floor of mall P = 120 – 90 = 30

So, number of shops on First floor of mall M = 2 × 30 = 60

Number of shops on Ground floor of mall M = 80 – 60 = 20

Required difference = 90 – 20 = 70

100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk 2018: High Level (Download Now)


200+ NABARD Economic & Social Issues (ESI) Questions PDF

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Questions PDF - NABARD ESI Book PDF

हाई लेवल डाटा इंटरप्रिटेशन प्रैक्टिस वर्कबुक (नवीनतम पैटर्न पर आधारित 200+ प्रश्न विस्तृत समाधान के साथ) – डाउनलोड करने के लिए क्लिक कीजिये

High Level Data Interpretation e-Book in Hindi– Download Here


SBI Clerk 2018 | Railway RRB ALP & Group D | NABARD Grade A Study Material

S. No. Exams Direct Links
1. SBI Clerk 2018 Click Here
2. SBI PO 2018 Click Here
3. Railway RRB ALP & Group D 2018 Click Here
4. NABARD Grade A Study Material 2018 Click Here