Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk : Set- 58

0

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk based on the latest pattern of your daily practice.

This “Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Expected Data Interpretation for SBI Clerk: Set- 58


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The pie-chart represents the percentage distribution of the number of students who got six different grades, A, B, C, D, E and F, in an exam.

The total number of students who got grade C is 24128.

 

1.The ratio of the number of girls to the number of boys who got grade F is 12:17, respectively. Find the number of boys who got grade F.

A 4692
B 4848
C 4844
D 4896
E 4640
Show Correct Answers

D. 4896

 

2.The total number of students who got a certificate of excellence was 25% of the total number of students who got grade A. What percent of the total students got a certificate of excellence? 

A 5%
B 4%
C 5.5%
D 4.5%
E 3%
Show Correct Answers

B. 4%

 

3.The ratio of the number of boys who got grade B to the number of boys who got grade C is 19:29, respectively. If the total number of boys who got grade B was 8778 then find the difference between the number of girls who got grade B and the number of girls who got grade C.

A 1664
B 1520
C 1876
D 1836
E 1632
Show Correct Answers

C. 1876

 

4.Find the number of students who got grade D.

A 16704
B 16520
C 16664
D 16940
E 16250
Show Correct Answers

A. 16704

5.What is the difference between the number of students who got grade B and the number of students who got grade E?

A 6052
B 6348
C 6570
D 6240
E 6496
Show Correct Answers

E. 6496

 

Directions: (6-10) Answer the questions based on the information given below.

A shopkeeper sells milk of five different brands. The number of packets of 1/2 litres, the number of packets of 1 litre and the number of packets of 2 litres of milk sold by the shopkeeper in a month is given in the chart.

6.What is the difference between the total quantity of Amul milk and the total quantity of Nestle milk sold by the shopkeeper (in litres)?

A 322.5 litres
B 348.5 litres
C 335.5 litres
D 304.5 litres
E 319.5 litres
Show Correct Answers

A. 322.5 litres

 

Total quantity of Amul milk sold by the shopkeeper = 387 * 0.5 + 296 * 1 + 241 * 2 = 193.5 + 296 + 482 = 971.5 litres

Total quantity of Nestle milk sold by the shopkeeper = 194 * 0.5 + 254 * 1 + 149 * 2 = 97 + 254 + 298 = 649 litres

Required difference = 971.5 – 649 = 322.5 litres

7.If the price of Dudhsagar milk is Rs. 36 per litre then find the total amount of money earned by the shopkeeper on selling Dudhsagar milk.

A Rs. 18252
B Rs. 18072
C Rs. 18522
D Rs. 18378
E Rs. 18702
Show Correct Answers

C. Rs. 18522

Total quantity of Dudhsagar milk sold by the shopkeeper = 143 * 0.5 + 103 * 1 + 170 * 2 = 71.5 + 103 + 340 = 514.5 litres

Total amount of money earned by the shopkeeper = 514.5 * 36 = Rs. 18522

 

8.What is the difference between the number of packets of 1 litre and the number of packets of 2 litres of milk sold by the shopkeeper? 

A 268
B 299
C 292
D 270
E 281
Show Correct Answers

E. 281

Total number of packets of 1 litre of milk sold by the shopkeeper = 296 + 342 + 254 + 177 + 103 = 1172

Total number of packets of 2 litres of milk sold by the shopkeeper = 241 + 209 + 149 + 122 + 170 = 891

Required difference = 1172 – 891 = 281

9.If the price of the 1/2 litre packet, the price of the 1 litre packet and the price of the 2 litre packet of Mother Dairy milk is Rs. 21, Rs. 41 and Rs. 80, respectively then find the total amount earned by the shopkeeper on selling Mother Dairy milk.

A Rs. 36956
B Rs. 37168
C Rs. 39442
D Rs. 35820
E Rs. 38644
Show Correct Answers

B. 37168

Total amount earned by the shopkeeper on selling ½ litre packet = 306 * 21 = Rs. 6426

Total amount earned by the shopkeeper on selling 1 litre packet = 342 * 41 = Rs. 14022

Total amount earned by the shopkeeper on selling 2 litre packet = 209 * 80 = Rs. 16720

Therefore, the total amount earned by the shopkeeper on selling Mother Dairy milk

= Rs. (6426 + 14022 + 16720)= Rs. 37168

 

10.How many packets of 1/2 litres of milk were sold by the shopkeeper?

A 1240
B 1260
C 1270
D 1250
E 1230
Show Correct Answers

A. 1240

Total number of packets of ½ litres of milk sold by the shopkeeper = 387 + 306 + 194 + 210 + 143 = 1240

100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk 2018: High Level (Download Now)


SBI Clerk 2018 | Railway RRB ALP & Group D | NABARD Grade A Study Material

S. No. Exams Direct Links
1. SBI Clerk 2018 Click Here
2. Railway RRB ALP & Group D 2018 Click Here
3. NABARD Grade A Study Material 2018 Click Here

 

New Pattern Puzzle & Seating Arrangement PDF

200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions | Download Free PDF


Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams