Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk & NABARD : Set- 56

0

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk based on the latest pattern of your daily practice.

This “Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Expected Data Interpretation for SBI Clerk: Set- 56


Directions:(1-5) Study the bar graph carefully and answer the questions.

Given here is a bar graph that provides information about the number of calculators sold (in hundreds) by different shops in different regions of India.

1.What was the difference between the average of the number of calculators sold by shops B and C in West India and the average of the number of calculators sold by shops B and C in South India?

A 150
B 450
C 200
D 500
E None of the above
Show Correct Answers

C. 200

 

2.What was the ratio of the total number of calculators sold in East India by the 3 shops combined and the total number of calculators sold in North India by the 3 shops combined?

A 17:11
B 81:70
C 45:31
D 103:91
E None of the above
Show Correct Answers

B. 81:70

Total number of calculators sold in East India by the 3 shops combined = 2400 + 2700 + 3000 = 8100

Total number of calculators sold in North India by the 3 shops combined = 2000 + 2200 + 2800 = 7000

Required ratio = 8100: 7000 = 81: 70

3. 9% of the total number of calculators distributed by shops A and B in the 4 regions combined turned out to be defective. What was the total number of defective calculators distributed by shops A and B in 4 regions combined?

A 1485
B 2005
C 1120
D 1875
E None of the above
Show Correct Answers

A. 1485

Total number of calculator distributed by shops A and B in the 4 regions combined = (2000 + 2400 + 1600 + 1400) + (2200 + 2700 + 2000 + 2200) = 7400 + 9100 = 16500

Total number of defective calculators distributed by shops A and B in 4 regions combined = 0.09 × 16500 = 1485

4.If the profit earned on selling each calculator by shops A, B and C each was Rs. 75, then the profit earned by shop C by selling calculators in East India and West India was how much more than the total profit earned by shop A by selling calculators in East India and West India?

A Rs. 75000
B Rs. 110000
C Rs. 125000
D Rs. 90000
E None of the above
Show Correct Answers

D. Rs. 90000

Total profit earned by shop A by selling calculators in East India and West India = 75 × (2400 + 1400) = 75 × 3800 = Rs. 285000

Total profit earned by shop C by selling calculators in East India and West India = 75 × (3000 + 2000) = 75 × 5000 = Rs. 375000

Required difference = 375000 – 285000 = Rs. 90000

5.The total number of calculators sold in South India by the 3 shops combined was what percentage of the total number of calculators sold by shop B in the 4 regions combined?

A 49.11%
B 74.06%
C 68.13%
D 61.25%
E 31.75%
Show Correct Answers

C. 68.13%

Directions: (6-10) Study the line graph carefully and answer the questions.

Given here is a line graph that provides information about the number of engineers in different states during different periods.

 

6.Out of the total number of engineers in 2006 in the 3 states combined, the ratio of the number of male engineers to the number of female engineers was 8:7, respectively. What was the difference between the number of male and female engineers in the 3 states combined in 2006?

A 210
B 125
C 180
D 150
E None of the above
Show Correct Answers

D. 150

7.What was the ratio of the total number of engineers in Assam during the period 2003 to 2006 and the total number of engineers in Kerala during the period 2003 to 2006?

A 11:9
B 85:41
C 23:19
D 50:33
E None of the above
Show Correct Answers

D. 50:33

Total number of engineers in Assam during the period 2003 to 2006 = 400 + 550 + 750 + 800 = 2500

Total number of engineers in Kerala during the period 2003 to 2006 = 300 + 250 + 500 + 600 = 1650

Required ratio = 2500: 1650 = 50: 33

Hence, option d.

8.Out of the total number of engineers in Assam and Goa in 2004 and 2005 combined, 13% of them were earning more than Rs. 40 lacs per annum. What was the total number of engineers in Assam and Goa in 2004 and 2005 combined who were earning more than Rs. 40 lacs per annum?

A 280
B 428
C 312
D 188
E None of the above
Show Correct Answers

C. 312

Total number of engineers in Assam and Goa in 2004 and 2005 combined = (550 + 750) + (500 + 600) = 1300 + 1100 = 2400

Total number of engineers in Assam and Goa in 2004 and 2005 combined who were earning more than Rs. 40 lacs per annum = 0.13 × 2400 = 312

9.What was the sum of the average of the number of engineers in Goa in 2005 and 2006 and the average of the number of engineers in Assam in 2003 and 2005?

A 1150
B 800
C 1300
D 1950
E None of the above
Show Correct Answers

C. 1300

 

10. What was the difference between the percentage increase in the number of engineers in Goa in 2006 with respect to 2004 and the percentage increase in the number of engineers in Kerala in 2006 with respect to 2005?

A 50%
B 15%
C 35%
D 30%
E None of the above
Show Correct Answers

A. 50%

100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk 2018: High Level (Download Now)


SBI Clerk 2018 | Railway RRB ALP & Group D | NABARD Grade A Study Material

S. No. Exams Direct Links
1. SBI Clerk 2018 Click Here
2. Railway RRB ALP & Group D 2018 Click Here
3. NABARD Grade A Study Material 2018 Click Here

 

New Pattern Puzzle & Seating Arrangement PDF

200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions | Download Free PDF


Print Friendly, PDF & Email