# Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk : Set- 55

## Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk based on the latest pattern of your daily practice.

You may also like-  IBPS PO Mains Cut Off Marks 2017 : Check Here

This “Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

# Expected Data Interpretation for SBI Clerk: Set- 55

Directions: (1-5)Answer the questions based on the information given below.

The total revenue earned (in Rs. crores) and total expenditure (in Rs. crores) of a company in seven consecutive years is given in the line graph below.

Total profit of the company = Total revenue earned – Total expenditure 1.There are four partners i.e. A, B, C and D in the company and their ratio of share of profit is 3:5:4:2, respectively. Find the percentage increase in the share of profit of C in 2015 with respect to 2009.

A 160%
B 120%
C 150%
D 145%
E 125%

C. 150% 2.Total salary given to employees of the company was 30% of total expenditure in 2012. If there were 6000 employees in the company in 2012 then find the average salary per employee of the company.

A Rs. 67500
B Rs. 64800
C Rs. 65600
D Rs. 64100
E Rs. 67800

A. Rs. 67500 3.What is the per year average revenue earned by the company over the period of seven years?

A Rs. 232 crores
B Rs. 265 crores
C Rs. 212 crores
D Rs. 246 crores
E Rs. 228 crores

D. Rs. 246 crores 4.Every year 8% of total profit was donated by the company for the education of poor children. Find the total amount donated by the company from 2009 to 2015.

A Rs. 72.4 crores
B Rs. 59.6 crores
C Rs. 62.8 crores
D Rs. 63.6 crores
E None of these

C. Rs. 62.8 crores

Total revenue earned by the company from 2009 to 2015 = 186 + 145 + 208 + 242 + 216 + 340 + 385 = Rs. 1722 crores

Total expenditure of the company from 2009 to 2015 = 102 + 105 + 140 + 135 + 120 + 160 + 175 = Rs. 937 crores

Total profit of the company from 2009 to 2015 = 1722 – 937 = Rs. 785 crores

Therefore, total amount donated by the company from 2009 to 2015 = 8% of 785 = Rs. 62.8 crores

Hence, option c.

5.Total profit earned by the company in 2013 is approximately what percentage of the total profit earned by the company in 2014?

A 53.33%
B 56.67%
C 49.56%
D 58.25%
E 45.85%

A. 53.33% Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The bar graph below represents the number of questions attempted by five different students in an exam and the total number of questions in the exam was 300 and each question has 2 marks. Students were rewarded 2 marks for every correct answer while 0.5 marks were deducted for each wrong answer. No marks were given for unanswered questions. 6.What is the percentage of marks obtained by Sanjay?

A 56.81%
B 58.87%
C 57.35%
D 52.58%
E 55.25%

D. 52.58% 7.What is the difference between marks obtained by Varun and Pawan?

A 219.5
B 224.5
C 216.5
D 211.5
E 226.5

A. 219.5

Number of questions attempted by Varun = 300 – 121 = 179

Number of questions which were answered incorrectly by Varun = 179 – 136 = 43

Total marks of Varun = 136 × 2 – 43 × 0.5 = 272 – 21.5 = 250.5

Number of questions attempted by Pawan = 300 – 30 = 270

Number of questions which were answered incorrectly by Pawan = 270 – 242 = 28

Total marks of Pawan = 242 × 2 – 28 × 0.5 = 484 – 14 = 470

Required difference = 470 – 250.5 = 219.5

Hence, option a.

8.What is the approximate difference between percentage of accuracy of Navin and Varun?

A 19.2%
B 12.4%
C 17.1%
D 15.7%
E None of these

C. 17.1% 9.If the cutoff marks of the exam were 45% of total marks then the marks scored by Vikash is by what percentage more than the cutoff marks?

A 32%
B 35%
C 40%
D 45%
E 30%

B. 35% 10.Rajiv was the student who topped the exam and attempted 92% of total questions. The ratio of number of questions answered incorrectly to number of questions answered correctly by Rajiv was 2:21. The marks obtained by Navin was how much less than the marks obtained by Rajiv?

A 70
B 68
C 64
D 58
E 66

E. 66

Total number of questions attempted by Rajiv = 92% of 300 = 276

Let, number of questions answered incorrectly and number of questions answered correctly by Rajiv be 2x and 21x, respectively.

So, 23x = 276

=>x = 12

Therefore, number of questions answered incorrectly by Rajiv = 2x = 24

And, number of questions answered correctly by Rajiv = 21x = 252

Marks obtained by Rajiv = 252 × 2 – 24 × 0.5 = 504 – 12 = 492

Number of questions attempted by Navin = 300 – 67 = 233

Number of questions which were answered incorrectly by Navin = 233 – 217 = 16

Total marks of Navin = 217 × 2 – 16 × 0.5 = 434 – 8 = 426

So, Navin scored 66 marks less than the marks scored by Rajiv.

Hence, option e.

100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk 2018 : High Level (Download Now)

You may also download 200+ Important Puzzle & Seating Arrangement Free PDF 