Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk : Set- 53

0

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk 2018

Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2018 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk based on the latest pattern of your daily practice.

This “Expected Data Interpretation Questions for SBI Clerk” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Expected Data Interpretation for SBI Clerk: Set- 53


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The bar graph below shows the number of thermal power plants in different states and the quantity of coal consumed by each power plant per hour. It also shows the quantity of power generated per 100 tonnes of coal.

Note 1: Total quantity of coal used by a thermal plant = Average quantity of coal used per hour × number of hours the plant is operated.

Note 2: Quantity of power generated by a plant in a day = Quantity of coal consumed in a day × Quantity of power generated per 100 tonnes of coal.

Note 3: Total quantity of power generated = Quantity of power used by its own state + Quantity of power supplied to other states.

  1. If the number of hours for which each plant of Jharkhand, MP, UP and Punjab are operated in a day is 5 hours, 6 hours, 6 hours and 8 hours respectively, then find the percentage of total power generated by Jharkhand with respect to the total power generated by all the given states combined.
A 29.79%
B 35.65%
C 30.75%
D 42.45%
E 56.87%
Show Correct Answers

A. 29.79%

2.The difference in the total power generated by all the plants in Jharkhand per hour and the total power generated by all the plants in MP per hour is?

A 324 MW
B 108 MW
C 276 MW
D 450 MW
E None of these
Show Correct Answers

B. 108 MW

Quantity of coal consumed by all the plants in Jharkhand per hour = 14 × 55 = 770 tonnes

Total power generated by all the plants in Jharkhand per hour = (770 × 40) ÷ 100 = 308 MW

Quantity of coal consumed by all the plants in MP per hour = 8 × 50 = 400 tonnes

Total power generated by all the plants in MP per hour = (400 × 50) ÷ 100 = 200 MW

Required difference = 308 – 200 = 108 MW

3.If half the number of power plants of Punjab is operated for 5 hours each day and rest is operated for 6 hours each day, find the total cost of power each day, given that the cost of 1 MW is Rs. 30 Lacs.

A Rs. 31490 lacs
B Rs. 28760 lacs
C Rs. 24690 lacs
D Rs. 26730 lacs
E None of these
Show Correct Answers

D. Rs. 26730 lacs

Total quantity of coal consumed by half of the plants of Punjab in one day = 3 × 5 × 45 = 675 tonnes

Total quantity of coal consumed by another half of the plants of Punjab in one day = 3 × 6 × 45 = 810 tonnes

Quantity of power generated by all the power plants of Punjab in one day = (60 ÷ 100) × (675 + 810) = 891 MW

Total sale by Punjab = 891 × 30 = Rs. 26730 lacs

 

4.If 80% of the power generated per hour in Punjab is generated from coal, then the total power generated in Punjab per hour is?

A 192.5 MW
B 202.5 MW
C 222 MW
D 198.4 MW
E None of these
Show Correct Answers

B. 202.5 MW

Quantity of coal consumed per hour in Punjab by all the plants = 6 × 45 = 270 tonnes

Power generated per hour in Punjab from coal = (270 × 60) ÷ 100 = 162 MW

Total power generated in Punjab per hour = 162 ÷ 0.8 = 202.5 MW

 

5.If the total quantity of power generated by all the thermal power plants of all the given states in a day is 6840 MW, find the average quantity of power generated by each thermal power plant of all the given states.

A 181 MW
B 178 MW
C 171 MW
D 168 MW
E None of these
Show Correct Answers

C. 171 MW

Required average = 6840 ÷ (14 + 8 + 12 + 6) = 171 MW

Directions: (6-10) Answer the questions based on the information given below.

The line – graph below shows the number of candidates (in lacs) who applied for different competitive exams in 2016 and the number of candidates (in lacs) who qualified the Tier I exam of different competitive exam. It also shows the number of candidates (in thousands) who got selected in the given competitive exams of 2016.

Note: Total number of candidates who applied = Number of candidates who qualified Tier I + Number of candidates who did not qualify Tier I.

Note: Number of selected candidates = Number of students who qualified all the three exams i.e. (Tier I, Tier II and Interview), where interview is the last step for selection and is carried out for the candidates who qualify the Tier II exam.

6.Find the number of candidates who did not qualify the Tier I exam of different competitive exams.

A 81.9 lacs
B 83.2 lacs
C 79.1 lacs
D 68.9 lacs
E None of these
Show Correct Answers

A. 81.9 lacs

Number of students who applied for all the exams combined = 30 + 38 + 24 + 1.5 = 93.5 lacs

Number of students who qualified the Tier I exam of all the given competitive exams = 1.8 + 6.4 + 3 + 0.4 = 11.6 lacs

Number of students who did not qualified the Tier I exam of all the given competitive exams = 93.5 – 11.6 = 81.9 lacs

7.Find the percentage of the total number of students who got selected in different exams with respect to the total number of students who qualified in Tier I exam of different competitive exams.

A 0.54%
B 0.71%
C 1.4%
D 2.23%
E 5.7%
Show Correct Answers

C. 1.4%

8.If the number of candidates who qualified for the Tier II of Civil Service Exam is 8740, find the number of candidates who did not get selected in the interview of Civil Service Exam.

A 6670
B 7540
C 7260
D 6980
E None of these
Show Correct Answers

B. 7540

Number of candidates who got selected in Civil Service Exam = Number of candidates who qualified the Tier II of Civil Service Exam – number of candidates who did not qualify the interview of Civil Service Exam

1200 = 8740 – number of candidates who did not qualify the interview of Civil Service Exam

Number of candidates who did not qualify the interview of Civil Service Exam = 8740 – 1200 = 7540

9.If the total number of candidates who appeared in Tier I of different exams is 98% of the total number of candidates who applied for different exams, find the total number of candidates who did not appear in the tier I of different exams but had applied for it.

A 1.97 lacs
B 2.07 lacs
C 1.76 lacs
D 2.13 lacs
E None of these
Show Correct Answers

E.  None of these

Total number of students who applied for different exams = 30 + 38 + 24 + 1.5 = 93.5 lacs

Required number of candidates who did not appear in the tier I of different exams = 2% of 93.5 = 1.87 lacs

10. Find the average number of students who applied for different exams.

A 21.145 lacs
B 22.470 lacs
C 22.875 lacs
D 23.375 lacs
E None of these
Show Correct Answers

D. 23.375 lacs

Required average = 93.5 ÷ 4 = 23.375 lacs


SSC CHSL Tier-I Exam Analysis All Shifts – 5th March 2018


#SSCEXAMSCAM – SSC एग्जाम देने वाले हजारों स्टूडेंट दिल्ली में दो दिन से क्यों प्रदर्शन कर रहे हैं?

You may also like


Important Government Schemes 2018 Download PDF

You may also like 


100 Data Interpretation Questions & Answers for IBPS Clerk 2017: High Level (Download Now)


Tips & Tricks to solve Reasoning Questions in SBI Clerk 2018

How to Solve Simple Interest Questions? Tips & Tricks

How to Solve Simplification & Approximation Questions? Tips & Tricks


Tips & Tricks to solve Reasoning Questions in SBI Clerk 2018

New Pattern Puzzle & Seating Arrangement PDF

200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions | Download Free PDF


Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams