New Pattern Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams
New Pattern Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2020-21. Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set- 6


Direction: In the following question, a part of the sentence has/have error (s). Find out which part of the sentence has an error. If a sentence is free from error, mark option (e) “No Error” as your answer.

1.Since 2010, according to Jason Carter, who ran for governor of Georgia in 2014, the average Democratic candidate outperforms Democrat’s primary vote share by 9.6%.

A. Since 2010, according to Jason Carter, who
B.  ran for governor of Georgia in 2014, the
C. average Democratic candidate outperforms
D. Democrat’s primary vote share by 9.6%.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Democrat’s primary vote share by 9.6%.

Explanation: In (d) replace DEMOCRAT’S with DEMOCRATS’, because with personal names i.e. DEMOCRATS that end in -s but are not spoken with an extra S, it is required to add an apostrophe after the -S, in order to show possession. This makes option (d) the right answer.

2. By the end of April, the four major credit-card networks in the country will all stop requiring retailers to collect signs from customers when completing transactions.

A. By the end of April, the four major credit-card
B. networks in the country will all stop
C. requiring retailers to collect signs from
D. customers when completing transactions.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – C. requiring retailers to collect signs from

Explanation:In (c) replace SIGNS with SIGNATURE, because SIGNATURE is a noun whereas SIGN is a verb, and SIGN is used as a noun its mean ‘a notice giving information, directions, a warning, etc.’, whereas SIGNATURE as a noun means your name written by yourself, always in the same way, usually to show that something has been written or agreed by you. And as the sentence is mentioning the collection of customers signature thus option (c) is the right answer.

3. The key to effective policing, according to Sir Robert Peel, founder of the first metropolitan force in 1829, is that “the police is the people and the people are the police.”

A. The key to effective policing, according
B.  to Sir Robert Peel, founder of the first metropolitan
C. force in 1829, is that “the police is the
D. people and the people are the police.”
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – C. force in 1829, is that “the police is the

Explanation: In (c) replace IS with ARE, because certain nouns, especially of the collective category i.e. POLICE are used in plural when they specify a difference of opinion or class, and thus should be followed by plural verb i.e ARE in this case.

4. Use of e-cigarettes by middle- and high-school pupils increased until 2015 but fell sharply the next year, according to the Centres for Disease Control.

A. Use of e-cigarettes by middle and
B. high school pupils increased until 2015
C. but fell sharply the next year,
D. according to the Centres for Disease Control.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No Error

Explanation: The sentence does not have any error.

You may also like: Attempt Reading Comprehension Practice Set – Click Here

5. Even as the last word in the pricing war in India’s telecom space is yet to be heard, JP Morgan in an analysis says the 4G offering by the latest player Reliance Jio is gaining traction and will see its subscriber base double by the end of this financial year.

A. Even as the last word in the pricing war in India’s telecom
B. space is yet to be heard, JP Morgan in an analysis says the 4G
C. offering by the latest player Reliance Jio is gaining traction and
D. will be seen in its subscriber base double by the end of this financial year.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Even as the last word in the pricing war in India’s telecom

Explanation: In (a) replace IN with ON. The sentence is talking about the last word on the price war not in the price war. ON is used to express a surface of something (in this case the surface of discussion). Whereas IN is used to indicate a location or place thus should not be used here. Thus, option (a) is the right answer.

6. Though United Nation has often failed to stop conflicts erupting, its secretary-general is often the only person who can call combatants to the negotiating table, and it is the sole entity with the capacity to pick on the pieces afterwards.

A. Though United Nation has often failed to stop conflicts
B. erupting, its secretary-general is often the only person who can call
C. combatants to the negotiating table, and it is the sole
D. entity with the capacity to pick on the pieces afterwards.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – D. entity with the capacity to pick on the pieces afterwards.

Explanation: In (d) replace PICK ON with PICK UP, because PICK ON is a phrase which means to ‘repeatedly single (someone) out for criticism or unkind treatment in a way perceived to be unfair’, whereas PICK UP is used figuratively for pieces in the sentence. In this case PICK UP means to obtain or acquire something.

7. There are three compilations of mean global temperatures, everyone based on readings from thousands of thermometers, kept in weather stations and aboard ships, going back over 150 years.

A. There are three compilations of mean global
B. temperatures, everyone based on readings from
C. thousands of thermometers, kept in weather stations
D.  and aboard ships, going back over 150 years.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – B. temperatures, everyone based on readings from

Explanation: In (b) replace EVERYONE with EACH ONE, because when the number is limited or is implied to be limited EACH ONE should be used instead of EVERYONE, and as the sentence talks about ‘three compilations of mean global temperatures’, thus limiting the compilations, this makes EACH ONE a better choice.

8. One study of more than 2,000 languages found that those with few speakers that are spoken in small areas with few neighbours tend to have precisely the kind of complexities Icelandic and Faroese have retained and Danish has abandoned.

A. One study of more than 2,000 languages found that those
B. with few speakers that are spoken in small areas with few
C. neighbours tend to have precisely the kind of complexities Icelandic
D. and Faroese have retained and Danish has abandoned.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No Error

Explanation: The sentence does not have any error.

You may also like: Attempt Complete English Language Quizzes & Study Material – Click Here

9. As more graduates recognise the potential contribution of the supply chain function to successful corporate performance and more women are drawn into what has traditionally been a largely male preserve, the calibre of tomorrow’s talent bank looks set to have risen subsequently.

A. As more graduates recognise the potential contribution of the
B.  supply chain function to successful corporate performance and more
C. women are drawn into what has traditionally been a largely male preserve,
D. the calibre of tomorrow’s talent bank looks set to have risen subsequently.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – D. the calibre of tomorrow’s talent bank looks set to have risen subsequently.

Explanation: In (d) replace “To have risen subsequently” with “To rise substantially”. The word Subsequently means after a particular thing has happened or afterwards, whereas the word Substantially means to a great or significant extent, which is correct to describe the huge rise expected in calibre of tomorrow’s talent bank because of the factors mentions in the sentence. Also as a future perspective is given these RISE will be used in place of HAVE RISEN. This makes option (d) the right answer.

10. On a personal level, and in my observations of all of the thousands of people I’ve encountered in my 18-year investment advisory career, I can attest that those who can find contentment with or without money are bound to have the happiest existence.

A. On a personal level, and in my observations of all of the
B. thousands of people I’ve encountered in my 18-year investment
C. advisory career, I can attest that those who can find contentment
D.  with or without money are bound to have the happiest existence.
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No Error

Explanation: The sentence does not have any error.

Note:

  • Click Show Correct Answers to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co