Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions

Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Data Interpretation Questions Quiz-23


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The Column chart given below provides information about the number of earphones (in thousands) manufactured and sold by 5 different companies in 2017.

1.What percent of the JBL and Philips earphones combined remained unsold in 2017?

A 12.5%
B 24%
C 25%
D 27.5%
E 33.33%

Show Correct Answers

Correct Answer – C 25%

Total number of JBL and Philips earphones manufactured in 2017 = 72000 + 88000 = 1,60,000

Total number of JBL and Philips earphones sold in 2017 = 54000 + 66000 = 1,20,000

Total number of JBL and Philips earphones that remain unsold in 2017 = 160000 – 120000 = 40,000

Percentage of unsold earphones = (40000/160000)× 100 = 25%

2.Total number of earphones manufactured by Samsung in 2017 are 35% more than the earphones manufactured by Boat in 2017 and number of earphones sold by Samsung in 2017 are 32% more than the earphones sold by Philips in 2017. Find the number of Samsung earphones which remain unsold in 2017.

A 600
B 630
C 660
D 690
E 720

Show Correct Answers

Correct Answer – B 630

Number of earphones manufactured by Samsung in 2017 = 1.35 × 65000 = 87,750

Number of earphones sold by Samsung in 2017 = 1.32 × 66000 = 87,120

Number of Samsung earphones which remain unsold in 2017 = 87750 – 87120 = 630

3.What are the average numbers of earphones sold by all the five companies in 2017?

A 52,200
B 53,000
C 53,200
D 54,000
E 54,200

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 54,000

Total number of earphones sold by all the five companies in 2017 = 54000 + 51000 + 66000 + 39000 + 60000 = 2,70,000.

Average number of earphones sold in 2017 by the 5 companies = 270000 / 5 = 54,000

4.What is the ratio of the number of unsold Philips and Boat earphones together in 2017 to the number of earphones sold by JBL and Skullcandy together in 2017?

A 8:17
B 47:114
C 9:19
D 48:115
E 8:19

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 8:19

Number of unsold Philips earphones in 2017 = 88000 – 66000 = 22,000

Number of unsold Boat earphones in 2017 = 65000 – 39000 = 26,000

Total number of unsold Philips and Boat earphones together in 2017 = 22000 + 26000 = 48,000

Total number of earphones sold by JBL and Skullcandy together in 2017 = 54000 + 60000 = 1,14,000

Required ratio = 48000:114000 = 8:19

5.40% of the earphones manufactured by Philips in 2017 are wireless and 55% of the earphones manufactured by Boat in 2017 are wireless. Find the total number of wired earphones manufactured by Philips and Boat together in 2017.

A 80,050
B 81,050
C 82,050
D 83,050
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 82,050

Number of wired earphones manufactured by Philips in 2017 = 0.60 × 88000 = 52,800

Number of wired earphones manufactured by Boat in 2017 = 0.45 × 65000 = 29,250

Total number of wired earphones manufactured by Philips and Boat together in 2017 = 52800 + 29250 = 82,050

Directions-(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The table given below provides information about the distribution of percentage of marks scored by 5 students in five different subjects.

Subject (Max. Marks)

Rohit

Rakesh

Ramesh

Rajesh

Rajan

Quant (150)

72%

88%

56%

66%

82%

Reasoning (180)

85%

55%

80%

70%

60%

G.A. (125)

68%

72%

84%

76%

64%

English (80)

90%

65%

55%

80%

75%

Computer (165)

80%

60%

100%

60%

40%

6. What is the overall percentage marks scored by Rajesh in all the five subjects together?

A 67%
B 68%
C 69%
D 70%
E 71%

Show Correct Answers

Correct Answer – C 69%

Marks of Rajesh in Quant = 0.66 × 150 = 99

Marks of Rajesh in Reasoning = 0.70 × 180 = 126

Marks of Rajesh in G.A. = 0.76 × 125 = 95

Marks of Rajesh in English = 0.80 × 80 = 64

Marks of Rajesh in Computer = 0.60 × 165 = 99

Total marks scored by Rajesh in all the subjects together = 99 + 126 + 95 + 64 + 99 = 483

Maximum marks of all the subjects together = 150 + 180 + 125 + 80 + 165 = 700

Percentage marks scored by Rajesh = (483 / 700) × 100 = 69%

7.What is the difference between the marks scored by Ramesh and Rajan together in G.A. and marks scored by Rohit and Rakesh together in English?

A 59 marks
B 61 marks
C 69 marks
D 51 marks
E 71 marks

Show Correct Answers

Correct Answer – B 61 marks

Marks of Ramesh and Rajan together in G.A. = 0.84 × 125 + 0.64 × 125 = 105 + 80 = 185

Marks of Rohit and Rakesh together in English = 0.90 × 80 + 0.65 × 80 = 72 + 52 = 124

Desired difference in marks = 185 – 124 = 61 marks

8.What is the ratio of the marks scored by Rajan in G.A. and English together to the marks scored by Rohit in English, Reasoning and G.A. together?

A 15:31
B 31:14
C 14:33
D 14:31
E 33:14

Show Correct Answers

Correct Answer – D 14:31

Marks of Rajan in G.A. = 0.64 × 125 = 80

Marks of Rajan in English = 0.75 × 80 = 60

Marks scored by Rajan in G.A. and English together = 80 + 60 = 140

Marks of Rohit in English = 0.90 × 80 = 72

Marks of Rohit in Reasoning = 0.85 × 180 = 153

Marks of Rohit in G.A. = 0.68 × 125 = 85

Marks scored by Rohit in English, Reasoning and G.A. together = 72 + 153 + 85 = 310

Desired ratio = 140:310 = 14:31

9.What is the average of the marks scored by all the five students in Reasoning?

A 122 marks
B 124 marks
C 126 marks
D 128 marks
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 126 marks

Total marks scored by all the five students in Reasoning = (0.85 + 0.55 + 0.80 + 0.70 + 0.60) × 180 = 3.5 × 180 = 630

Average marks scored in Reasoning = 630/5 = 126 marks

10. Marks scored by Rajesh in Quant are by what percent more than the marks scored by Rajan in Computer?

A 26%
B 50%
C 33.33%
D 65%
E 66.66%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50%

Marks scored by Rajesh in Quant = 0.66 × 150 = 99

Marks scored by Rajan in Computer = 0.40 × 165 = 66

Required percentage = [(99 – 66) / 66] × 100 = 50%


Note:

  • Click view Questions button to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co