Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions

Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Data Interpretation Questions Quiz-21


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The pie-chart below represents the percentage of the export (in tonnes) of different pulses as the total export (in tonnes) of the given pulses in a month by India.

Note1: The total export of all the given pulses together in a month = 26400 tonnes

Note2: Net export = Total export – Total import

1.Find the difference between the export of Chickpea and the export of Pigeon pea.

A 3168 tonnes
B 3234 tonnes
C 2784 tonnes
D 2904 tonnes
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D 2904 tonnes

Required difference = (32 – 21)% of 26400

= 11% of 26400

= 2904 tonnes

2.If the import of black eyed pea by India in the given month is 2798 tonnes, then find the net export of black eyed pea by India in the given month.

A 1570 tonnes
B 1690 tonnes
C 1720 tonnes
D 1840 tonnes
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B 1690 tonnes

Export of Black eyed pea = 17% of 26400

= 4488 tonnes

Import of Black eyed pea = 2798 tonnes

So, net export = 4488 – 2798 = 1690 tonnes

3. If the net export of the black gram by India is 25% of the export of mung bean, then find the import of the black gram by India.

A 1746 tonnes
B 1848 tonnes
C 1872 tonnes
D 1906 tonnes
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1848 tonnes

Export of black gram = 10% of 26400 = 2640 tonnes

Net export of black gram = 25% of 12% of 26400

= 792 tonnes

So, Import of black gram = 2640 – 792 = 1848 tonnes

4.Find the ratio of the export of kidney bean to the export of mung bean by India in the given month.

A 4:5
B 4:7
C 2:3
D 1:3
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2:3

Required ratio = 8% of 26400 : 12% of 26400

= 2 : 3

5.If the ratio of the import of kidney bean to the import of mung bean is 2:3 and the net export of mung bean by India is 468 tonnes, then find the net export of kidney pea by India.

A 312 tonnes
B 264 tonnes
C 348 tonnes
D 296 tonnes
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 312 tonnes

Export of mung pea = 12% of 26400 = 3168 tonnes

Net export of mung pea = 468 tonnes

Import of mung pea = 3168 – 468 = 2700 tonnes

So, import of kidney pea = (2/3) × 2700 = 1800 tonnes

Export of kidney pea = 8% of 26400 = 2112 tonnes

Net export of kidney pea = 2112 – 1800 = 312 tonnes

Directions :-(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The line graph given below shows the quantity of different fruits i.e. Mango, Apple and Papaya (in Quintals) produced in 5 different villages.

Note1: Total production in any village = Production of (Mango + Apple + Papaya)

Note2: 1 Quintal = 100 kgs

6.What is the difference between the average production of each fruit from village A and the average production of each fruit from village D?

A 150 Kg
B 200 Kg
C 250 Kg
D 300 Kg
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D 300 Kg

Average production of village A = (8400 + 7200 + 6900) ÷ 3 = 7500 Kg

Average production of village D = (5500 + 7800 + 8300) ÷ 3 = 7200 Kg

Required difference = 7500 – 7200 = 300 Kg

7.In village C, if 15% of the mangoes, 18% of the Apples and 25% of the papayas produced gets rotten, then find the total quantity of rotten fruits from village C.

A 41.15 Quintal
B 41.65 Quintal
C 42.15 Quintal
D 42.65 Quintal
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B 41.65 Quintal

Quantity of rotten mangoes from village C = 75 × 0.15 = 11.25 Quintal

Quantity of rotten apples from village C = 80 × 0.18 = 14.4 Quintal

Quantity of rotten papayas from village C = 64 × 0.25 = 16 Quintal

Total quantity of rotten fruits from village C = 11.25 + 14.4 + 16 = 41.65 Quintal

8.What is the ratio of the production of apple and papaya together from village A and production of apple and mango together from village E?

A 15:16
B 23:24
C 47:48
D 141:145
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 47:48

Quantity of apple and papaya produced by village A = 72 + 69 = 141 Quintal

Quantity of apple and mango produced by village E = 96 + 48 = 144 Quintal

So desired ratio = 141:144 = 47:48

9.If the production of mango, apple and papaya in village F is 15% more, 18% more and 10% less respectively as compared to the production of these fruits in village B, then find the average production of each fruit in village F.

A 78 quintal
B 80 Quintal
C 82 Quintal
D 84 Quintal
E 86 Quintal

Show Correct Answers

Correct Answer – B 80 Quintal

Quantity of mangoes produced in village F = 1.15 × 60 = 69 Quintal

Quantity of apples produced in village F = 1.18 × 90 = 106.2 Quintal

Quantity of papayas produced in village F = 0.90 × 72 = 64.8 Quintal

Total fruits produced in village F = 69 + 106.2 + 64.8 = 240 Quintal

Required average = 240 ÷ 3 = 80 Quintal

10.If mangoes produced from all the five villages are collected and separated in 3 different grades A, B and C according to its quality in the ratio 6:10:7 respectively, then find the difference in the quantities of grade A mangoes and grade C mangoes.

A 17 Quintal
B 16 Quintal
C 15 Quintal
D 14 Quintal
E 13 Quintal

Show Correct Answers

Correct Answer – D 14 Quintal

Total quantity of mangoes produced = 84 + 60 + 75 + 55 + 48 = 322 Quintal

Quantity of grade A mangoes = (6/23) × 322 = 84 Quintal

Quantity of grade C mangoes = (7/23) × 322 = 98 Quintal

Required difference = 98 – 84 = 14 Quintal.

Note:

  • Click view Questions button to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co
Print Friendly, PDF & Email