## Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

## Data Interpretation Questions Quiz-20

Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The given pie – chart shows the percentage distribution of students of a college from various states of India.

Total number of students in the college is 5200. 1.Find the average number of students from Uttar Pradesh, Rajasthan and Delhi.

A 936
B 988
C 1092
D 1144
E 1248 2.Find the difference between the average of students from Uttar Pradesh and Delhi taken together and average of students from Rajasthan and Bihar taken together.

A 104
B 156
C 208
D 260
E 312 3.Total number of students from Uttar Pradesh and Madhya Pradesh taken together is what percentage more or less than the number of students from Madhya Pradesh and Delhi taken together?

A 5%
B 10%
C 15%
D 20%
E 25% 4.The ratio of Boys and Girls from Uttar Pradesh and Bihar is 5:3 and 4:3 respectively. Find the ratio of the total number of boys from Uttar Pradesh and Bihar taken together to the number of girls from the same states.

A 3:2
B 4:3
C 5:4
D 6:5
E None of these 5.The ratio of number of Boys and Girls from Delhi is 5:4 respectively. The number of Girls from Delhi is what percentage of total number of students from Madhya Pradesh?

A 9.09%
B 22.22%
C 18.18%
D 36.36%
E 44.44% Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The given bar – chart shows the production of different crops by five farmers of a village. 6.Find the difference between the average production of rice by the four farmers and average production of wheat by them.

A 5 quintals
B 4 quintals
C 3 quintals
D 2 quintals
E 1 quintals

Correct Answer – D 2 quintals 7.If Ashok sold all the crops produced by him, and revenue generated by him is Rs. 133200, and price of Wheat, Rice, and Sugarcane (per quintal) is in the ratio of 3:4:1 respectively, what is the price per quintal of wheat?

A Rs. 300
B Rs. 600
C Rs. 900
D Rs. 1200
E Rs. 1500

Correct Answer – C Rs. 900

Let, the price of Wheat, Rice and Sugarcane be 3x, 4x and x (Rs. per quintal).

Therefore, according to question,

48 × 4x + 44 × 3x + 120 × x = 133200
192x + 132x + 120x = 133200
444x = 133200
x = 133200 ÷ 444 = 300
Price of per quintal wheat = 3 × 300 = Rs. 900

8.Total production of wheat by Ashok, Dinesh, Rakesh and Mukesh taken together is what percentage of the total production of sugarcane by these four farmers?

A 37.6%
B 39.2%
C 44.8%
D 52.4%
E None of these 9.Find the ratio of total production of rice, wheat and sugarcane by Dinesh to the total production of rice, wheat and sugarcane by Mukesh.

A 53:67
B 67:45
C 45:56
D 67:56
E 53:45

Total production of wheat, rice and sugarcane by Dinesh = 52 + 56 + 160 = 268 quintals

Total production of wheat, rice and sugarcane by Mukesh = 36 + 48 + 140 = 224 quintals

Therefore, required ratio = 268: 224 = 67:56

10.If the total price of rice and wheat is Rs. 1100 per quintal, and 25% of the total rice and wheat crops produced by Ashok and (100/3)% of the total rice and wheat crops produced by Dinesh is available for sale, then find the total revenue of Ashok and Dinesh taken together.

A Rs. 13320
B Rs. 40280
C Rs. 62050
D Rs. 91080
E None of these

Correct Answer – E None of these

Total production of rice and wheat by Ashok = 48 + 44 = 92 quintal

Total production of rice and wheat by Dinesh = 52 + 56 = 108 quintal

Crops available for sale by Ashok = 0.25 × 92 = 23 quintal

Crops available for sale by Dinesh = 1/3 × 108 = 36 quintal

Therefore, total revenue generated by both of them = (23 + 36) × 1100 = Rs. 64900  