Data Interpretation for SBI Clerk | Canara PO: Set- 52

0

Data Interpretation for SBI Clerk | Canara PO

Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk 2017 exam, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with Data Interpretation for SBI Clerk | Canara PO based on the latest pattern of your daily practice.

This “Data Interpretation for SBI Clerk | Canara PO” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Data Interpretation for SBI Clerk | Canara PO : Set- 52


Directions: (1-5)Answer the questions based on the information given below.

The chart represents the total number of students who have passed with 1stdivision, the total number of students who have passed with 2nd division and the total number of students who have passed with the 3rd division in an exam from five different schools.

Note: A student could pass only with any of the three divisions or else is declared as failed. Every student from each of the five schools appeared in the exam.

1.If ratio of the total number of students who appeared in the exam from school A to school B was 17:14, respectively and the ratio of the number of students who failed from school A to school B was 11:4, respectively then find the number of students who failed from school A.

A 187
B 165
C 231
D 220
E 198
Show Correct Answers

A. 187

2.If the total number of students who appeared in the exam from school C and school E were same then find the difference between the number of students who failed from school C and school E.

A 11
B 19
C 14
D 21
E 16
Show Correct Answers

C. 14

 

Let, the total number of students in school C and school E be ‘x’.

So, the number of students whio failed in school C = x – (170 + 98 + 109) = x – 377

And, the number of students who failed in school E = x – (164 + 77 + 122) = x – 363

Required difference = (x – 363) – (x – 377) = 377 – 363 = 14

3.What is the difference between the total number of students who passed with 1st division and the total number of students who passed with 3rd division from all the five schools together?

A 225
B 218
C 246
D 237
E 241
Show Correct Answers

D. 237

 

Total number of students who passed with 1st division from all five schools together = 142 + 157 + 170 + 118 + 164 = 751

Total number of students who passed with 3rd division from all five schools together = 95 + 83 + 109 + 105 + 122 = 514

Required difference = 751 – 514 = 237

4.If the total number of students who failed in all the five schools combined is 229 then the total number of students who passed with 2nd division is what percent of the total number of students who appeared in the exam?

A 25.3%
B 23.4%
C 27.5%
D 26.6%
E 21.2%
Show Correct Answers

A. 25.3%

 

5.How many students have passed from school D?

A 378
B 349
C 356
D 346
E 367
Show Correct Answers

C. 356

Total number of students passed from school D = 118 + 133 + 105 = 356

 

Directions: (6-10)Answer the questions based on the information given below.

The chart represents the total amount funded (in Rs. crores) in different sectors by the government and the total amount used (in Rs. crores) out of the total amount funded.


6.The amount funded for Railways is what percent of the total amount funded by the government in all sectors together?

A 16.68%
B 20.56%
C 18.425%
D 19.875%
E 17.225%
Show Correct Answers

D. 19.875%

7.What is the total amount that has not been used?

A Rs. 801 crores
B Rs. 745 crores
C Rs. 818 crores
D Rs. 762 crores
E Rs. 856 crores
Show Correct Answers

C. Rs. 818 crores

Total amount funded by the government in all sectors together = 390 + 355 + 795 + 480 + 960 + 330 + 690 = Rs. 4000 crores

Total amount used = 302 + 284 + 650 + 400 + 820 + 216 + 510 = Rs. 3182 crores

So, the amount has not been used = 4000 – 3182 = Rs. 818 crores

8.The amount which has not been used in the Transportation sector is what percent of the amount used in the Transportation sector?

A 20%
B 16%
C 25%
D 15%
E 30%
Show Correct Answers

A. 20%

 

9.What is the ratio of the amount which has not been used in Defence to the amount which has not been used in Miscellaneous?

A 5:8
B 4:7
C 7:9
D 5:7
E 8:9
Show Correct Answers

C.  7:9

The amount which has not been used in Defence = 960 – 820 = Rs. 140 crores

The amount which has not been used in Miscellaneous = 690 – 510 = Rs. 180 crores

Required ratio = 140:180 = 7:9

 

10.The total amount funded for Agriculture, Education, and Railways together is what percent of the total amount funded for Transportation, Defence, Health, and Miscellaneous together?

A 59.4%
B 62.6%
C 60.5%
D 61.8%
E 63.7%
Show Correct Answers

B. 62.6%

 


 Tips & Tricks to solve Reasoning Questions in SBI Clerk 2018

How to Solve Simple Interest Questions? Tips & Tricks

How to Solve Simplification & Approximation Questions? Tips & Tricks


100 Data Interpretation Questions & Answers for SBI Clerk  2017: High Level (Download Now)


Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams