Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 9th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 9th March 2019


1. India recently signed a $3 billion deal with ____________ for leasing of a nuclear-powered Akula class submarine which is to be known as Chakra III.
A. France
B. USA
C. Russia
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: In the backdrop of China’s attempts to expand its influence in the Indian Ocean region, India has been significantly bolstering its naval prowess. It is worth mentioning here that the 1st Russian nuclear-powered submarine – INS Chakra – was taken in 1988. This deal came days after Indo-Russian joint production facility to manufacture AK-203 assault rifles was inaugurated by PM Modi in Amethi.

2. Union Minister Hardeep Puri recently launched __________ where all the 3 modules: Conversion, Substitution and Mutation related to properties have been made online.
A. e-Mrida
B. e-Dharti
C. e-Prithvi
D. e-Mangal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. e-Dharti

Explanation: The public can now submit their applications online by visiting the L&DO website. They’re not required to visit this office for submission of them and for follow up of their applications. This app won’t only benefit public but the government also in getting to know the actual status of its vacant properties.

3. _________ has recently won the ‘Airport Service Quality’ award for being the best airport in size and region for the year 2018.

A. Indira Gandhi International Airport
B. Mopa Airport
C. Bellary Airport
D. Biju Patnaik International Airport
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Biju Patnaik International Airport

Explanation: The airport has been chosen for the ‘Airport Service Quality’ award by the Airports Council International. It is worth mentioning here that it is given on the basis of independent survey among passengers.

4. United Bank of India has signed a bancassurance deal with ___________ recently.
A. Exide Life Insurance
B. PNB Metlife
C. Tata AIA
D. HDFC Life
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. HDFC Life

Explanation: Through this roubust partnership, UBI’s customers would be able to take advantage of HDFC Life’s expertise in life insurance products. Notably, United Bank has a strong presence in rural and semi-urban areas, whereas HDFC Life is India’s one of the largest private life insurers.

5. PM Modi recently released the first-ever Rs _____ coin which, specially designed for virtually impaired people.

A. 20
B. 25
C. 49
D. 100
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 20

Explanation: The new 20 rupee coin isn’t in a circular shape. Its outer ring is made up of nickel silver. The ‘Lion Capital of Ashoka Pillar’ is minted on its face with ‘Satyamev Jayate’ inscribed below it. ‘Bharat’ in Hindi and ‘India’ in English is minted on the left and right periphery on the face. The outside diameter of the new Rs 20 coin is 2.7 cm.

6. PM Modi recently inaugurated the ₹5,150-crore Liquefied Natural Gas (LNG) terminal at ________.

A. Ennore
B. JNPT
C. Marmagao
D. Port Blair
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ennore

Explanation: At present, there is very limited gas infrastructure in the state of Tamil Nadu. It would meet the gas requirements of Manali area for customers. It would supply natural gas to various consumers with IndianOil by laying a 1,244-km pipeline for evacuation of natural gas. The Ennore LNG terminal project & associated pipeline infrastructure projects cumulatively account for investments of about ₹9,000 crore.

7. India and _______ signed a $26 Million Loan Agreement to provide additional financing for improving drainage infrastructure in Dibrugarh town of Assam.
A. World Bank
B. ADB
C. AIIB
D. EDB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ADB

Explanation: The ongoing Loan programme of $51 million is helping to improve water supply infrastructure, solid waste management & drainage infrastructure in Guwahati and Dibrugarh cities of Assam. It is worth mentioning that improved drainage can help reducing disruption of economic activity in Dibrugarh.

8. ISRO and ___________ have recently decided to set up a network of satellites for maritime surveillance.
A. JAXA
B. ESA
C. NASA
D. CNES
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. CNES

Explanation: The agreement is a first step to set up a surveillance system where ISRO & CNES would launch a series of satellites. It would up ground stations that would be used for maritime domain awareness. It’s significant as it has come at a time when Chinese warships are showing increased activities in the Indian Ocean.

9. Government has recently approved for strategic disinvestment of _____ GOI shares in DCIL in favour of consortium of 4 ports.
A. 49%
B. 51%
C. 74%
D. 100%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 100%

Explanation: Dredging Corporation of India Limited (DCI) on in 1976, was incorporated as wholly owned GOI Undertaking. Its primary objective is to cater to the dredging requirements of Indian ports. With this transfer of the shares, it’s expected to increase company’s operational and financial freedom in decision making which would enable the company to execute more works in an efficient way.

10. IRDAI and the National Health Authority have formed a working group chaired by __________ on the Ayushman Bharat Yojana.
A. Farukh Salim
B. P Chidambaram
C. Rajeev Kumar
D. Dinesh Arora
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Dinesh Arora

Explanation: IRDAI and the National Health Authority have formed a working group chaired by Dinesh Arora on the Ayushman Bharat Yojana. It has to submit a report on how to detect and deter fraud through a common repository and capacity-building, within six months. A comparative study of packages and their rates will also be taken by the group.

11. Who was appointed as India’s new ambassador to Saudi Arabia?

A. K Parekh
B. Vipin Chauhan
C. Ausaf Sayeed
D. Salim Ali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Ausaf Sayeed

Explanation: Sayeed is a familiar face in Saudi Arabia. His last posting in the Kingdom was as the consul general in Jeddah from from 2004 to 2008. He courted the Saudi business community, focusing on business relationships & networking. A record number of Saudi businessmen, academics and students from the Western Region visited India during his tenure. It is worth mentioning here that he is a gold medalist from Osmania University. His father, Awaz Sayeed, was a well-known Urdu short-story writer.

12. Who has been recently named Chief Scientist of the WHO?
A. Tedros Adhanom
B. Soumya Swaminathan
C. Tshidi Moeti
D. Rajan Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Soumya Swaminathan

Explanation: Swaminathan has more than thirty years of experience in clinical care. She is a well known medical researcher and health policy expert. The key area of the Chief Scientist’s work will be to keep WHO ahead of the curve by overseeing the work on digital health and innovation as WHO has a different role to play in advising nations on how to maximise the opportunities of digital technologies.

13. Which among the following states launched ‘Yuvashree Arpan’ scheme for the youth?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Telangana
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. West Bengal

Explanation: Under this ‘Yuvashree Arpan’ scheme, around 50,000 youths in West Bengal would receive financial assistance of Rs 1 lakh for setting up an enterprise. Notably, MSME department will be funding this scheme.

14. Who has been recently appointed by the UNDP as its newest goodwill ambassador?
A. Ritika Dua
B. Prerna Raheja
C. Padma Laxmi
D. Aamir Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Padma Laxmi

Explanation: In her new role, the Emmy-nominated television personality would mobilise support for SDGs with a focus on fighting inequality, discrimination. It is worth mentioning here that Sustainable Development Goals (SDGs) are a universal call to action to end poverty, protect the planet & ensure that all people enjoy peace and prosperity.

15. Red Flag 2019, sometimes seen in the news, is being held in _______.

A. USA
B. Pakistan
C. India
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. USA

Explanation: The Red Flag exercise was launched in 1975. It is a 2-week advanced aerial combat training exercise, which is held several times a year by the US Air Force. The purpose of the ‘Red Flag 2019’ exercise is to give pilots from the USA, NATO & other allied countries an opportunity to refine skills for real combat situations.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 8th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email