Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 8th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 8th March 2019


1. The Union Cabinet has recently approved the FMBAP. Expand FMBAP.
A. Flood Management and Border Areas Programme
B. Flood Management and Bifurcated Areas Programme
C. Flood Management and Border Areas Project
D. Food Management and Border Areas Programme
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Flood Management and Border Areas Programme

Explanation: FMBAP stands for ‘Flood Management and Border Areas Programme’. It would be implemented throughout the country for effective flood management, erosion control and anti-sea erosion. It will benefit towns, villages, industrial establishments, agricultural fields, infrastructure from floods and erosion in the nation. The Scheme “FMBAP” has been framed by merging the components of two schemes titled “Flood Management Programme” and “River Management Activities and Works related to Border Areas”.

2. Which ancient tribal language will be taught in tribal districts of Madhya Pradesh?
A. Mara
B. Lushai
C. Gondi
D. Konyak
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gondi

Explanation: MP CM Kamal Nath has recently decided to include Gondi in the primary education curriculum of the state’s tribal-dominated districts. It is worth noting that Gondi is a South-Central Dravidian language. Most of the its dialects are still inadequately recorded and described.

3. India and __________ have decided to explore new areas of collaboration, including ICT, space and biotechnology.

A. Russia
B. Paraguay
C. USA
D. Estonia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Paraguay

Explanation: India and Paraguay have recently decided to explore new areas of collaboration, including ICT, space and biotechnology. It is worth mentioning that Venkaiah Naidu visited the country. Since the establishment of diplomatic relations between the two countries in 1961, Naidu is the highest-level representative of India to visit Paraguay.

4. __________ was recently identified as the city with the worst air quality in the world, according to IQAir AirVisual 2018 World Air Quality Report.
A. Indore
B. Gurugram
C. Mumbai
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gurugram

Explanation: Gurugram was followed by Ghaziabad at the 2nd position. It is worth noteworthy that limits defined by “National Ambient Air Quality Standards” define the permissible limit for the concentration of PM 2.5 at 40 ug/m3. Worryingly, air pollution is likely to cause the death of an estimated seven million lives globally in the next year.

5. Union Cabinet has recently approved the MoU between India and _____ on Cancer Research Initiative.

A. USA
B. Indonesia
C. Russia
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. UK

Explanation: Over 5 years, the total research funding for the this will be £10 million. The India-UK Cancer Research Initiative would identify a core set of research challenges which address issues of affordability, prevention and care of cancer by bringing together leading Indian & UK professionals.

6. Ministry of Commerce & Industry has notified a scheme for TMA for specified agriculture products. Expand TMA.

A. Transport and Marketing Assistance
B. Travelling and Marketing Assistance
C. Transport Allowance – cum – Marketing Assistance
D. Transport and Marketing Assistance Project
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Transport and Marketing Assistance

Explanation: The scheme aims to provide assistance for the international component of freight and marketing of agricultural produce which is likely to lower the disadvantage of higher cost. Assistance under TMA would be provided in cash through DBT as part reimbursement of freight paid. All exporters, duly registered with relevant Export Promotion Council, of eligible agriculture products shall be covered.

7. ________ has been observed as the ‘Janaushadhi Diwas’ across the country.
A. March 6
B. March 7
C. March 8
D. March 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. March 7

Explanation: This specific day aims to provide further impetus and create awareness about the use of generic medicines. Notably, approximately 10-15 lakh people benefit from Janaushadhi medicines each day.

8. _________ has fined Rs 500 crore on Volkswagen for damaging the environment through the use of a ‘cheat device’ in its diesel cars.
A. Supreme Court
B. NGT
C. CPCB
D. Delhi HC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NGT

Explanation: This decision came on a petition seeking a ban on the sale of Volkswagen vehicles for alleged violation of emission norms. Volkswagen has to deposit the amount with the Central Pollution Control Board ( CPCB ) within 2 months.

9. Which country has become a member of the International Criminal Court, in a boost for the beleaguered institution?
A. India
B. China
C. Pakistan
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Malaysia

Explanation: The ICC is the world’s only permanent war crimes court. It aims to prosecute the worst abuses when national courts are unable or unwilling. It is worth mentioning that Malaysia’s new reform-minded government, which came to power last year, had vowed to join the ICC. Notably, it came under fire when Burundi became the 1st country to quit the court in 2017.

10. Which state government announced ‘Notun Disha’ initiative to assess the academic level of students?
A. Nagaland
B. Telangana
C. Tripura
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Tripura

Explanation: ripura recently announced ‘Notun Disha’ initiative to assess the academic level of students. The term ‘Notun Disha’ stands for New Direction. It is aimed at making all students efficient and capable in all subjects.

11. International Women’s Rights Day is observed on which among the following dates?

A. March 8
B. March 10
C. March 12
D. March 14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. March 8

Explanation: IWD (International Women’s Rights Day) is a global day celebrating the social, economic & political achievements of women. It also marks a call to action for accelerating gender balance. It has been observed since the early 1900s.

12. ___________ has recently bagged the Green Era Award for Sustainability.

A. TCS
B. Google
C. TVS Motors
D. Reliance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. TVS Motors

Explanation: Owing to its commitment towards being a responsible manufacturer, TVS Motor Company bagged the award The company has bagged this award for the 2nd time. The awards are based on the conclusion of the research team of Otherways Management.

13. ________ will acquire a 9.9% stake in non-banking finance company Kisan Finance.
A. HDFC Bank
B. Bank of Baroda
C. ICICI Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Bank

Explanation: The acquisition is expected to be over by the end of March 2019.The bank will buy 1.49 crore shares. Kisan Rural was incorporated on December 7, 2017. It had a net loss of Rs 0.48 crore on revenue of Rs 0.04 crore in FY 2018.

14. Which among the following launched a speech-based reading-tutor app called Bolo?
A. Facebook
B. Twitter
C. Google
D. Microsoft
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Google

Explanation: The app is aimed to help children in rural India with their reading skills. It helps to improve both English and Hindi languages’ reading skills of kids by encouraging them to read aloud. It comes with a reading tutor, “Diya”, that is powered by the speech technology.

15. Who was recently appointed Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC)?

A. AS Kiran
B. KN Vyas
C. Ajit Kumar Mohanty
D. Anil Kakodkar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ajit Kumar Mohanty 

Explanation: BARC is the country’s premier multi-disciplinary nuclear research facility. Mohanty has been appointed for a period of 3 years. He is at present Director, Physics Group, in BARC & Director, Saha Institute of Nuclear Physics. He specializes in basic physics and has considerable experience in particle collisions.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 7th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.