Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 7th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 7th March 2019


1. Who was recently re-elected president of the Olympic Council of Asia?
A. Ahmad Al-Fahad Al-Sabah
B. Sabah Ahmad al-Sabah
C. Jaber Mubarak al-Sabah
D. Marzouq Al-Ghanim
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ahmad Al-Fahad Al-Sabah

Explanation: Considered a major power broker in world sport, Ahmed has won a new 5-year term until 2024 and extended a reign that started in 1991 over the body that controls the Asian Games and other regional events. In another development, Japanese Olympic Committee President Tsunekazo Takeda was also retained as an OCA (Olympic Council of Asia) Vice President.

2. ________ has again bagged the cleanest city award for third straight year under Swachh Survekshan, 2019.
A. Chandigarh
B. Mumbai
C. Indore
D. Ranchi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indore

Explanation: Under Swachh Survekshan – 2019, Indore has bagged the cleanest city award for third straight year. Uttarakhand’s Gauchar was adjudged the Best Ganga Town in the survey. President of India lauded Indore for winning the 1st prize in all the 4 surveys so far, adding that Indore has set an example for other urban centres.

3. NITTTRC & __________ recently signed an memorandum of understanding (MoU) to further strengthen the skill development facilities provided to the youth. 

A. Sikkim Manipal University
B. Amity University
C. NSDC
D. Shri Vishwakarma Skill University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Shri Vishwakarma Skill University 

Explanation: The MoU was signed in the presence of Minister of State for Skill Development Anant Kumar Hegde. Curriculum should also be dynamic, output-based and with industry-acceptable standard, he said. Quality is the main parameter that has to be incorporated in the skill development curricula.

4. President has nominated ___________ as Executive Chairman of National Legal Services Authority (NALSA).
A. Dipak Mishra
B. Sushil Katju
C. Indu Malhotra
D. SA Bobde
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SA Bobde

Explanation: Justice AK Sikri, who is currently the Executive Chairman of NALSA is retiring on March 6. The NALSA was constituted under the Legal Services Authorities Act, 1987, to provide free legal services to the weaker sections of the society. CJI Ranjan Gogoi is the Patron in Chief.

5. The bilateral joint exercise between India and _______ – Al Nagah 2019 will begin from 12th March.

A. Myanmar
B. Bangladesh
C. Oman
D. Saudi Arabia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Oman

Explanation: It is scheduled to be held from March 12, 2019 at Jabel Al Akhdar Mountains in Oman. It is aimed to enhance interoperability in counter terrorist operations in semi urban mountainous terrain. Since the beginning of India-Oman Joint Military Cooperation meetings in 2006,  India-Oman bilateral security ties have continued to develop.

6. Gram Samridhi Yojana, sometimes seen in the news, will be partially funded by __________.

A. ADB
B. World Bank
C. NDB
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: It is to bolster the unorganised food processing sector concentrated in rural areas. The centre will help cottage industry, farmer producers’ organisation and individual food processors to increase capacity, upgrade technology. World Bank would be giving Rs 1,500 crore while Rs 1,000 crore will be borne by the centre while state governments will put in Rs 500 crore.

7. Jalamrutha, a water conservation scheme, has been launched by _________.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Punjab
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Jalamrutha is a community-driven movement for water conservation in the state. Karnataka government has sanctioned a grant of Rs 500 crore for the implementation of Jalamurtha scheme.

8. RBI has fined Rs 1 crore on which bank for non-compliance of directions on Swift messaging software?
A. Bank of Baroda
B. Yes Bank
C. HDFC Bank
D. Dena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yes Bank

Explanation: It is worth mentioning here that  Rs 14,000 crore fraud at the PNB was a case of misuse of this messsaging software. Post this scam, RBI has been tough on banks to tighten all kinds of transactions.

9. Who officially became the youngest self-made billionaire of all time?
A. Mark Zuckerberg
B. Kylie Jenner
C. Kim Kardashian
D. John Sparrow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kylie Jenner

Explanation: Kylie Jenner has amassed a personal net worth of $1billion through her wildly successful range of make-up, Kylie Cosmetics. She overtook Zuckerberg, who was 23 when he made his first billion in 2008. The list included 52 British entries, led by the Hinduja brothers, Srichand and Gopichand, who control the Hinduja Group.

10. Who has been named secretary of Ministry of Road Transport and Highways?
A. Krishan Kant
B. Sohail Waseem
C. Sanjeev Ranjan
D. Prakash Mishra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Sanjeev Ranjan

Explanation: Ranjan would take over as Ministry of Road Transport and Highways’ secretary with effect from 1st April upon superannuation of Yudhvir Singh Malik. This appointment comes as part of a top-level bureaucratic reshuffle effected by the central government.

11. US & __________ announced the inauguration of a new exercise known as Dong Maeng.

A. North Korea
B. India
C. Russia
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: US & South Korea recently announced the inauguration of a new exercise called Dong Maeng. It will run from March 4 to March 12 and focus primarily on strategic, operational & tactical aspects. Through the ongoing round of diplomacy with North Korea, the US and South Korea have canceled and modified several allied activities.

12. Who has been conferred with the 2019 National STEM Education Award for his/her invention designed to improve treatments for glioblastoma?

A. Kavya Kopparapu
B. Rohan Kapoor
C. Shalini Tripathi
D. Nalini Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kavya Kopparapu

Explanation: Kavya has been recognised for her commendable efforts to battle a rare & deadly disease. Also a social entrepreneur, Kavya is the founder and CEO of Girls Computing League, a non-profit organisation. STEM stands for Science, Technology, Engineering and Math.

13. Union Minister Nitin Gadkari recently laid the foundation stone for development and maintenance of Inter-Modal Station – IMS in ___________.
A. Pune
B. New Delhi
C. Nagpur
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagpur

Explanation: Union Minister Nitin Gadkari recently laid the foundation stone for development and maintenance of Inter-Modal Station – IMS at Ajni Railway Station in Nagpur. It will include world-class amenities like Integrated ticket counters, transit platforms, travelators, lifts, food courts etc. The project includes construction of an environment-friendly building.

14. PM Modi recently launched NCMC in Ahmedabad. Expand NCMC.
A. National Common Mobility Card
B. National Common Mobility Credit Card
C. Nation’s Common Mobility Card
D. National Common Mobile Card
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Common Mobility Card

Explanation: Ministry of Housing &  Urban Affairs brought to the fore the NCMC to enable seamless travel by different metros and other transport systems across the country. A committee was formed with representatives from National Informatics Centre, C-DAC, Bureau of Indian Standards (BIS), NPCI & the Ministry of Finance with an objective to develop the vendor agnostic interoperable ecosystem for NCMC.

15. Which among the following intends to terminate India’s designation as a beneficiary of its GSP?

A. Russia
B. USA
C. Israel
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. USA

Explanation: The Generalised System of Preferences (GSP) is designed to allow duty-free entry for thousands of products from designated beneficiary nations. Notably, India has been the biggest beneficiary of the GSP regime. Removal of GSP indicates a tough trade position by the US. The products covered under GSP are mainly agricultural products.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 6th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.