Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 6th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 6th March 2019


1. World Bank and India signed a ____________ Agreement for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP).
A. $250 Million
B. $750 Million
C. $1350 Million
D. $1150 Million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $250 Million

Explanation: World Bank and India signed a $250 Million Agreement for the National Rural Economic Transformation Project (NRETP). This would help women in rural households shift to a new generation of economic initiatives by developing viable enterprise for farm and non-farm products.

2. Third Japan-India Cyber Dialogue was held recently in __________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kyoto
D. Tokyo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tokyo

Explanation: Both countries shared views that ensuring cyber security enhances each nation’s security, socio-economic activities & people’s daily lives, and both sides reaffirmed their commitment to an open, secure and stable cyber space. Also, discussions on bilateral cooperation in the field of international cooperation and capacity building etc. were discussed. Both sides agreed to hold the next India-Japan Cyber Dialogue in New Delhi next year.

3. Which among the following has bagged the Best Bank Award from the Tamil Nadu government?

A. Bank of Baroda
B. Indian Bank
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indian Bank

Explanation: For meeting the needs of women’s self-help groups, Indian Bank has bagged the Best Bank Award from the Tamil Nadu government. CM K Palaniswami recently handed over the award to the executive director of the bank.

4. Who has been reappointed as the chairman of the ICC Cricket Committee?
A. Sushil Modi
B. Anil Kumble
C. Sachin Tendulkar
D. Lalit Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Anil Kumble

Explanation: At the end of the International Cricket Council’s latest round of quarterly meetings held in Dubai, Anil Kumble has been reappointed as the chairman of the ICC Cricket Committee. Additionally, the Board agreed a new composition of the Women’s Committee that provides for a greater strategic focus for the group. The ICC Board were updated on WADA’s concerns in relation to the domestic anti-doping programme in India.

5. PM Modi recently flagged off the Tejas Express between Madurai and ________.

A. Salem
B. Vellore
C. Erode
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Chennai 

Explanation: PM Modi recently flagged off the Tejas Express between Madurai and Chennai. This won’t only provide direct and faster connectivity on the busy route, but also benefit day time passengers. It will run six days a week, except Thursdays. It is worth mentioning here that the Vaigai Express, which till now was the fastest on the route, takes 8 hours.

6. Who has been appointed as the first Lokayukta of Odisha?

A. Anna Hazare
B. Prashant Bhushan
C. Ajit Singh
D. Rajesh Hazarika
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ajit Singh

Explanation: Born in 1956, Ajit Singh began his career as an advocate in 1979. He started his practice in Madhya Pradesh High Court at Jabalpur. Later, he was appointed as an additional judge in 2002 and became a permanent judge in 2003. Governor Ganeshi Lal approved his name following the recommendation of the state government’s selection committee.

7. Home Minister Rajnath Singh recently inaugurated the project BOLD-QIT on India-Bangladesh border. Expand BOLD-QIT.
A. Border Electronically Dominated QRT Interception Technique
B. Borderless Electronically Dominated QRT Interception Technique
C. Border Electronically Dominated QRT Intervention Technique
D. Border Electronically Dominated QRT Interception Technology
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Border Electronically Dominated QRT Interception Technique

Explanation: In 2018, Information and Technology Wing of BSF undertook the project named BOLD-QIT under Comprehensive Integrated Border Management ystem (CIBMS). It would help BSF to curb all types of cross border crimes besides providing respite to the troops from round the clock human surveillance.

8. Which country has officially closed its consulate in Jerusalem?
A. Egypt
B. France
C. USA
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. USA

Explanation: USA has officially closed its consulate in Jerusalem, which downgrades the status of its main diplomatic mission to the Palestinians as it has been folded into the U.S. Embassy to Israel. For many years, the consulate functioned as a de facto embassy to the Palestinians. Now the outreach would be handled by a Palestinian affairs unit, which will work under the command of the embassy.

9. _________ is set for a return at the Asian Games after the Olympic Council of Asia included it in the sports programme.
A. Badminton
B. Basketball
C. Bowling
D. Cricket
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cricket 

Explanation: Cricket was dropped from the 2018 Asian Games in Indonesia after featuring in 2010 and 2014. Cricket has also been played once at the Commonwealth Games, in 1998, when India and Pakistan sent teams to Kuala Lumpur. In another major decision taken at the OCA General Assembly, it was announced Oceania countries including Australia would be invited to compete at the 2022 Asian Games.

10. Geological Survey of India recently launched _____ permanent GPS stations across India.
A. 15
B. 19
C. 22
D. 28
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 22

Explanation: These stations are meant to describe high strain zones for earthquake probability. They’ll also help to determine a seismic motion on faults that may lead to a rupture besides producing thematic maps with high accuracy. A platform known as “Bhuvisamvad” has also been launched under the Ministry of Mines to facilitate interaction between geo-scientists and university and college students.

11. “Azaadi Ke Diwane” museum, sometimes seen in the news, has been built by ________.

A. NITI Aayog
B. ASI
C. ISRO
D. Young Indians NGO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. ASI

Explanation: ‘Azaadi Ke Diwane’ museum has been built by the Archaeological Survey of India (ASI). The museum is a modern, state-of-the-art, educational exhibition involving multi-sensory technology to engage the visitors. Other museums opened earlier were devoted to Subhas Chandra Bose and INA, Jallianwala Bagh Massacre of 1919, Revolt of 1857 and art.

12. PM Modi launched which scheme in Gujarat, for workers and labourers of unorganised sector?

A. PM-Shram
B. PM-SYM
C. PM-Paisa
D. PM-Khet
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PM-SYM

Explanation: PM-SYM ( Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan ) scheme, for workers and labourers of unorganised sector, has been recently launched by PM Modi. It would provide monthly pension of Rs. 3000  to the employees of unorganised sector after 60 years of age.

13. ______ created the Guinness world record in a single line bicycle parade to mark the 50 years of the paramilitary force. 
A. BSF
B. Assam Rifles
C. SSB
D. CISF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. CISF

Explanation: The record has been created at the Yamuna Expressway in Noida when CISF personnel  rode a total of 1,327 bicycles “non-stop with uniform distance between bicycles in a single line.” The Guinness World Record, authenticating the feat, presented a certificate to CISF Director & other senior officials. CISF was raised in the year 1969.

14. _________ recently launched a special programme for school children called “Young Scientist Programme”
A. ISRO
B. NITI Aayog
C. RBI
D. PMO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ISRO

Explanation: It is primarily aimed at imparting basic knowledge on Space Technology, Science and Applications to the younger ones with the object of arousing their interest in the emerging areas of space activities. Those who have finished 8th standard and currently studying in 9th standard would be eligible for the programme namely “Young Scientist Programme”.

15. ____________, Government of India and Uttarakhand signed a $96 Million Loan Agreement to provide additional funds to Uttarakhand in its post-disaster recovery plans.

A. IMF
B. World Bank
C. NDB
D. EBRD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: World Bank, Government of India and Uttarakhand signed a $96 Million Loan agreement to provide additional funds to Uttarakhand in its post-disaster recovery. In June 2013, a heavy deluge caused devastating floods & landslides in Uttarakhand.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 5th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF
 

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.