Daily GK & Current Affairs Quiz – 5th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 5th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 5th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 5th March 2019


1. World Hearing Day is an annual advocacy event held on _________.
A. 2 March
B. 3 March
C. 4 March
D. 5 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 March

Explanation: It is held on 3 March each year to raise awareness on how to prevent deafness. The World Health Organisation (WHO) has recently launched a free application mobile device ‘hearWHO’. It is based on a validated digits-in-noise technology: It allows people to check their hearing regularly and intervene early in case of hearing loss. Every year, WHO decides the theme and develops a brochure on the topic based on the best available evidence.

2. Commerce Ministry has recently reappointed ___________ as the chairman of Tea Board.
A. Ramesh Khandelwal
B. SC Puri
C. PK Bezbaruah
D. Mohammad Ali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. PK Bezbaruah

Explanation: Commerce Ministry has recently reappointed PK Bezbaruah as the chairman of Tea Board. He was instrumental in initiating a revamp of the old electronic auctioning system

3. Which among the following became the only Indian private university to be featured in the QS World rankings in the areas of Medicine and Pharmacy?

A. Kalinga Institute
B. Amity University
C. Manipal Academy of Higher Education
D. SRM University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manipal Academy of Higher Education

Explanation: This is the third consecutive year that MAHE is the highest ranked private university in the country. Qs ranking system has several performance indicators such as academic reputation, employer reputation, student-to-faculty ratio, international faculty ratio and international student ratio.

4. PM Modi recently declared _____________ as Construction-Technology year.
A. May 2019 – April 2020
B. October 2021 – September 2022
C. June 2020 – May 2021
D. April 2019 – March 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. April 2019 – March 2020

Explanation: PM Modi recently declared April 2019 – March 2020 as Construction-Technology year. Asserting that with the country’s fast urbanisation, the need for more houses is being felt, Modi said to meet the demand, his government has implemented programmes such as Pradhan Mantri Awas Yojana, Deen Dayal Antyodaya Yojana, HRIDAY & Smart Cities.

5. _________ has partnered with Ayushman Bharat, to facilitate free healthcare for several drivers associated with the firm.

A. Ola
B. Uber
C. Savaari
D. Carzonrent
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uber

Explanation: Uber has partnered with Ayushman Bharat, to facilitate free healthcare for several drivers associated with the firm. Under its Uber CARE initiative for driver and delivery partners, the firm will facilitate the establishment of common service centres (CSC’s) at Partners Seva Kendras across India. The CSC’s village level entrepreneurs at these centers will be helping to verify eligibility and issue e-cards to drivers for the Ayushman Bharat Scheme. Notably, it is the government’s flagship healthcare insurance scheme.

6. Who has been recently conferred the Missile Systems Award 2019 by the American Institute of Aeronautics and Astronautics?

A. N Ram
B. G Satheesh Reddy
C. K Siwan
D. Sushil Natrajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. G Satheesh Reddy

Explanation: DRDO’s aerospace scientist G Satheesh Reddy has been recently conferred the Missile Systems Award 2019 by the American Institute of Aeronautics and Astronautics. As Project Director, he led the design and development of the country’s first 1,000 kg class guided bomb which has enhanced precision strike capabilities. Reddy has contributed significantly to the indigenous design, development and deployment of diversified strategic and tactical missile systems, guided weapons, advanced avionics, and navigation technologies.

7. _________ has been honoured with the coveted SKOCH award, for 2018 for its remarkable achievements in the field of disaster management.
A. Odisha State Disaster Management Authority
B. Haryana State Disaster Management Authority
C. Telangana State Disaster Management Authority
D. Maharashtra State Disaster Management Authority
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha State Disaster Management Authority 

Explanation: Odisha State Disaster Management Authority has been honoured with the coveted SKOCH award, for 2018 for its remarkable achievements in the field of disaster management. The OSDMA ( Odisha State Disaster Management Authority ) also receiving “Order-of-Merit” Silver for constructing disaster resilient houses to about 17,000 Phailin affected families. The SKOCH Group has been felicitating India’s highest independent civilian honours since 2003.

8. ___________ has been recognised as one of the 2019 World’s Most Ethical Companies by the Ethisphere Institute.
A. Infosys
B. Tata Steel
C. Reliance Industries
D. Zee Media
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tata Steel

Explanation: The company has received the coveted recognition for the 8th time in the ‘Metals, Minerals and Mining’ category and continues to be the driving force for improving communities, building capable and empowered workforces, and fostering corporate cultures focused on ethics and a strong sense of purpose. It has been recognised by the Ethisphere Institute, USA seven times earlier and is one of the only two honourees in the ‘Metals, Minerals and Mining’ industry. It is worth mentioning here that this assessment is based upon the Ethisphere Institute’s Ethics Quotient ( EQ) framework.

9. PM Modi recently laid the foundation stone of a manufacturing unit for AK-203 assault rifles in _______.
A. Nagpur
B. Ahmedabad
C. Varanasi
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: PM Modi recently laid the foundation stone of a manufacturing unit for AK-203 assault rifles in Amethi. AK-203 is the latest derivative of the legendary AK-47 rifle. According to officials, the guns would replace the existing India-made INSAS assault rifles in the Army, Air Force, and Navy.

10. Who recently chaired a meeting of the National Security Council amidst heightened tensions with Pakistan?
A. Ajit Doval
B. Nirmala Sitharaman
C. Narendra Modi
D. Arun Jaitley
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Narendra Modi

Explanation: The NSC – National Security Council keeps meeting on regular basis but the latest meet assumes significance owing to the latest security scenario. The NSA is tasked with advising the prime minister on matters of national security. It was set up by the A.B. Vajpayee government in 1998, with Brajesh Mishra as the first National Security Advisor.

11. Which country has joined Australia to lodge the complaint against India with the WTO alleging that India’s continued sugar subsidies to farmers have led to a glut?

A. Pakistan
B. China
C. Brazil
D. Chile
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Brazil

Explanation: Brazil has joined Australia to lodge the complaint against India with the WTO alleging that India’s continued sugar subsidies to farmers have led to a glut. Australian Minister Simon Birmingham said India’s sugar subsidy regime was inconsistent with WTO rules. This action demonstrates the commitment to protecting the interests of the hard-working cane growers & sugar millers and to the rules-based international trading system.

12. Union Cabinet recently approved Rs _______ for the share capital of RBI in the National Housing Bank.

A. 1050 crore
B. 1450 crore
C. 2050 crore
D. 2450 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1450 crore

Explanation: Union Cabinet recently approved Rs 1450 crore for the share capital of RBI in the National Housing Bank. The NHB has been set up to operate as the principal agency to promote housing finance institutions in India. The wholesale financing role of NHB will get strengthened with the transfer of ownership to government.

13. Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved which scheme for providing financial support to Integrated Bioethanol Projects?
A. JI-VAN
B. MI-NA
C. AY-USH
D. GRAM-EEN
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. JI-VAN

Explanation: JI-VAN stands for Jaiv Indhan- Vatavaran Anukool fasal awashesh Nivaran. It would be supported with the financial outlay of Rs.1969.50 crore for the time period from 2018-19 to 2023-24. Under this scheme, 12 Commercial Scale and 10 demonstration scale 2G ethanol Projects would be provided a Viability Gap Funding support.

14. Union cabinet has approved the proposal for implementation of scheme titled FAME India Phase II. Expand FAME.
A. Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles
B. Fastrack Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles
C. Faster Adoption and Manufacturing of Electric-cum-Solar Vehicles
D. Faster, Accurate Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles 

Explanation: FAME stands for ‘Faster Adoption and Manufacturing of Electric Vehicles.’ The scheme with total outlay of Rs 10000 Crores over the period of three years will be implemented with effect from 1st April 2019.  Total fund requirement for this scheme is Rs. 10,000 crores over three years from 2019-20 to 2021-22. The Society of Indian Automobile Manufacturers has welcomed the announcement of the FAME II Scheme.

15. Bakhira Bird Sanctuary, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Telangana
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: It is the largest natural flood plain wetland in UP. More than 23 species of waterfowl have been reported in the sanctuary, which includes 5,000 purple moorhens. Notified in 1990, the Bakhira Sanctuary, spread over an area of 29 sq kms, constitutes the Bakhira tal, adjoining wetlands, Gram Samaj land and some agricultural land where people continue cultivation.

Important G.K. & Current Affairs Questions 4th March 2019


Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.