Daily GK & Current Affairs Quiz – 4th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 4th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 4th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 4th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 4th March 2019


1. Who has been recently re-elected president of Senegal for a second term?
A. Karim Wade
B. Macky Sall
C. Idrissa Seck
D. El Hadji
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Macky Sall

Explanation: Senegal’s President Macky Sall has recently won a second term. He took around 58% of the vote in the poll in which he faced four challengers. Senegal is one of the most stable democracies in Africa and has a history of peaceful elections. Mr Sall’s first term in office was marked by the completion of a host of large infrastructure projects, including a new airport and new highways.

2. Who has assumed charge as the chairman of the newly constituted National Commission for Backward Classes (NCBC)?
A. PK Mishra
B. Bhagwan Lal Sahni
C. Yashwant Sinha
D. Satyam Mukherjee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bhagwan Lal Sahni

Explanation: NCBC, which previously only could recommend on the issue of inclusion or exclusion of a community in the Central list of OBCs will now have the powers of a civil court as it has been given Constitutional status last year.

3. Department of Economic Affairs recently revised GDP estimates for 2018-19 to __________.

A. 6 percent
B. 7 percent
C. 8 percent
D. 9 percent
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7 percent

Explanation: Department of Economic Affairs recently revised GDP estimates for 2018-19 to 7%. Worth mentioning here is that Central Statistics Office (CSO) lowered the FY 19 GDP growth in second advance estimate of national income to 7% trom 7.2% in the first advance estimate.

4. Who released a book titled ‘Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio’?
A. Sushma Swaraj
B. LK Advani
C. Narendra Modi
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Arun Jaitley released a book titled ‘Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio’ in a function in New Delhi. It sheds light on various aspects of Prime Minister’s outreach initiatives. The insights that emerge from the transcripts of the radio address are the most important contribution of this book. The book also gives a rare and exclusive opportunity to readers to discover several unknown facets of PM’s thinking and beliefs related to Mann Ki Baat.

5. Recently, the government has extended ban on the SIMI for how many years?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5

Explanation: SIMI stands for Students Islamic Movement of India. The decision has been taken as the organization continues to indulge in subversive activities. Home Ministry termed the SIMI as an unlawful association. The ministry listed 58 cases where members belonging to the SIMI were allegedly involved.

6. Who has been recently appointed as the chairman of Bank of Baroda?

A. Piyush Goyal
B. Niranjana Mehta
C. Isha Jaitley
D. Hasmukh Adhia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hasmukh Adhia

Explanation: Hasmukh Adhia has been recently appointed as chairman of Bank of Baroda. This appointment comes when Bank of Baroda is set to become the third largest lender of the country after amalgamation with Vijaya Bank and Dena Bank effective April 1.

7. Who recently unveiled his/her new novel “The Fate Of Butterflies”?
A. Arundhati Roy
B. Vikram Seth
C. Nayantara Sahgal
D. Amitav Ghosh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nayantara Sahgal

Explanation: According to Sahgal, the novel confronts the toxic dangers of war, religious polarisation & authoritarian charisma — a dystopian future that is already upon the world. “The Fate Of Butterflies” is published by Speaking Tiger.

8. Ravneet Gill took charge as managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of which among the following banks?
A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Yes Bank
D. Vijaya Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Yes Bank

Explanation: A career banker with a long innings at Deutsche Bank, Ravneet Gill comes in place of Rana Kapoor, the bank’s former MD and CEO. He’d like to put behind the strained relations with the banking sector regulator. Notably, the bank’s non-interest based income remains robust, accounting for almost a third of its operating income, while the operating expenses moderated in FY18 over FY17.

9. The ‘Plastic Waste-Free India’ anthem, sometimes seen in the news, has been launched in ____ languages.
A. Five
B. Seven
C. Nine
D. Eleven
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Seven

Explanation: Union Minister Dr. Harsh Vardhan recently launched an anthem as a part of a campaign to make India plastic-free by 2022. Currently, the anthem is launched in 7 languages — Hindi, Marathi, Gujarati, Tamil, Telegu, Malyalam and Kannada. It is worth mentioning here that it has been produced by Pandit Deendayal Upadhyaya Smriti Manch.

10. Who will be the 1st recipient of the ‘Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar’?
A. Narendra Modi
B. Rahul Gandhi
C. Abhinandan Varthaman
D. Vishnu Sahay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Abhinandan Varthaman

Explanation: Abhinandan Varthaman would be the 1st recipient of the ‘Bhagwan Mahavir Ahimsa Puraskar’. It has been instituted by the Akhil Bharatiya Digambar Jain Mahasamiti. The award, instituted this year, carries a cash prize of Rs 2.51 lakh, a memento and a citation.

11. Union cabinet has recently approved the proposal for setting up a centre for disability sports in _______.

A. Uttar Pradesh
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Madhya Pradesh

Explanation: It would ensure effective participation of persons with disabilities in sports besides enabling them to compete at the national and international levels. There will be a governing body to supervise the centre

12. _______ has been ordered to hand back the Chagos Islands to Mauritius recently.

A. India
B. USA
C. China
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. UK

Explanation: The judgment represents a significant defeat for the UK on virtually every point it contested in the hearing last September. Welcoming the ruling, the Mauritian government said it was a historic moment in efforts to bring colonialism to an end, and to promote human rights, the international rule of law.

13. India has been ranked _______ in the “Inclusive Internet Index 2019”.
A. 40th
B. 48th
C. 66th
D. 73rd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: India has been ranked 47th in the “Inclusive Internet Index 2019”. Sweden topped the chart, followed by Singapore and the US. There are demonstrable benefits from comprehensive female e-inclusion policies, digital skills programmes and targets for women and girls to study science, technology, engineering and mathematics. The Inclusive Internet Index (3i) has been prepared by the Economist Intelligence Unit (EIU) for Facebook.

14. Union environment ministry has recently declared Rhesus Macaque monkeys as ‘vermin’ in ___________.
A. Uttarakhand
B. HP
C. Bihar
D. Jammu & Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HP

Explanation: The environment ministry has recently declared Rhesus Macaque monkeys as ‘vermin’ in HP ( Himachal Pradesh ). Rhesus Macaques will be treated as vermin in all 11 districts of states. The Centre had approved Himachal’s request for the first time in May 2016. Wherever citizens report on crop depredations, a divisional forest officer can permit culling of monkeys and foresters have to be present.

15. Sushma Swaraj has recently addressed the plenary of which among the following sessions of the Council of Foreign Ministers of OIC?

A. 43rd
B. 46th
C. 57th
D. 65th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 46th

Explanation: For the first time in 50 years, Swaraj addressed the inaugural plenary of the annual meeting of the Council of foreign ministers on 1st March on invitation of UAE. OIC is a gathering of 47 Muslim-majority countries and is the second largest inter-governmental organisation in the world after the United Nations. The collective population of OIC member states is over 1.9 billion as of 2018. Just like in 2018 and previous years, there were two separate political resolutions on “The Peace Process between India and Pakistan” and “The Jammu and Kashmir Dispute”.

Important G.K. & Current Affairs Questions 2nd March 2019


Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.