Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 3rd March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 3rd March 2019


1. Self-injury Awareness Day is annually observed on which among the following dates?
A. March 3
B. March 5
C. March 7
D. March 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation:Self-injury is a grave problem, and many people have experienced. Many people injure themselves and suffer in silence. 1st of March, every year is observed as Self-injury Awareness Day (SIAD) or it is also known as Self-Harm Awareness Day. It is observed to some people choose to be more open about their own self-harm, and awareness organisations make extraordinary efforts to raise awareness about self-harm and self-injury. Self-harm sometimes goes unnoticed people who indulge in it suffer without any help. Spreading awareness regarding self-harm is the goal of this day. As a medical term, Self-harm means to intentionally cause damage to one’s body tissue in different ways. The intention can be non-suicidal and can include cutting or scratching parts of their own body.

2. Who recently took over as the Air Officer Commanding in Chief of the Eastern Air Command?
A. JP Chadda
B. Sunil Bharti
C. Tarlochan Singh
D. RD Mathur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. RD Mathur

Explanation: An alumnus of St Joseph’s Academy, Dehradun, the Air Marshal joined the National Defence Academy in 1978 and was commissioned into the fighter stream of the Indian Air Force in June 1982. For his distinguished service, he was awarded the Vishisht Seva Medal in 2003 and Ati Vishisht Seva Medal in 2014. He commanded a frontline fighter squadron and an airbase in the western sector.

3. RBI has recently constituted a task force on offshore rupee markets, headed by _________.

A. Urjit Patel
B. Viral Acharya
C. Usha Thorat
D. Raghuram Rajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Usha Thorat

Explanation: RBI has recently constituted a task force on offshore rupee markets, headed by Usha Thorat. The terms of reference ( ToR ) of the task force include assessing the causes behind the development of the offshore rupee market, study the consequences of the offshore markets on the rupee exchange rate & market liquidity, and recommend measures to address concerns, that might arise out of offshore rupee trading.

4. 7th RCEP Intersessional Ministerial Meeting recently concluded in _________.
A. USA
B. India
C. Vietnam
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cambodia

Explanation: The Ministers recalled the Leaders’ determination to conclude a modern, comprehensive, high quality, and mutually beneficial RCEP in 2019, and resolved to exert utmost effort to achieve this target. They commended the RCEP Trade Negotiating Committee (TNC) for the good progress made to date on both market access and text-based negotiations but at the same time recognized that more work still needs to be done to advance both aspects of the negotiations.

5. The Central government and _________ have signed a 926 million dollar loan agreement to operationalize two lines of the Mumbai Metro Rail System.

A. World Bank
B. NDB
C. ADB
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ADB

Explanation: Once operational by the end of 2022, an estimated two million passengers a day will use the two new lines and will travel in improved safety and comfort. Notably, it’s the single largest infrastructure project loan in ADB history approved by the ADB Board.

6. Which among the following has discovered the Moons ‘sunburns’ recently?

A. ISRO
B. JAXA
C. NASA
D. ESA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NASA

Explanation: Research using data from NASA’s ARTEMIS mission suggests how the solar wind and the Moon’s crustal magnetic fields work together to give the Moon a distinctive pattern of darker and lighter swirls. Sunburns are the distinctive patterns of swirls on the surface of moon.

7. Who has been appointed as the vice president and secretary of the University of Pennsylvania recently?
A. Rina Banerjee
B. Nina Davuluri
C. Medha Narvekar
D. Param Gill
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Medha Narvekar

Explanation: Narvekar has had a long and illustrious association with the university, having worked in its DAR (Development and Alumni Relations) Office for around 32 years. Narvekar will continue to provide support to DAR even after she moves on to the new role. She will act as a liaison from DAR to the President’s Office and will remain a member of the DAR senior management team.

8. ‘Rice Knowledge Bank’: an agriculture portal has been recently launched in which among the following states?
A. Mizoram
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Assam

Explanation: ‘Rice Knowledge Bank’: an agriculture portal has been recently launched in Assam. It was launched as part of the World Bank funded project: Assam Agri-business & Rural Transformation (APART). This bank would showcase rice production techniques, agricultural technologies and best farming practices based on the pool of knowledge from research findings, learning and media resources from AAU and IRRI.

9. Who has recently joined the 15th Finance Commission as a member?
A. Arun Jaitley
B. Piyush Goyal
C. Ajit Doval
D. Ajay Narayan Jha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ajay Narayan Jha

Explanation: Pursuant to the resignation of Shaktikanta Das, Ajay Narayan Jha has recently joined the 15th Finance Commission as a member. He had also served as the secretary to the 14th Finance Commission ( FC ). The 15th Finance Commission is being headed by N K Singh. It is mandated to recommend distribution of net proceeds of taxes between the Union and the states, for a period of 5 years.

10. Home Ministry has recently banned which J&K-based group as an “unlawful association” under the Unlawful Activities (Prevention) Act?
A. Jamaat-e-Darlum
B. Jamaat-e-Islami
C. Jamaat-e-Hind
D. Jamaat-e-Ulema
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Jamaat-e-Islami

Explanation: The ban, which would be valid for 5 years, comes days after many leaders of Jamaat-e-Islami,  including its chief Abdul Hamid Fayaz, were detained as part of a crackdown by J&K police. Jamaat-i-Islami is known for its pro-Pakistan stance. It is also responsible for transforming the movement for autonomy for Kashmir into a campaign for its integration with Pakistan. Notably, It was banned in 1975 as part of a general crackdown during Emergency. As it had opposed the Indira-Abdullah Accord.

11. . _____________ has emerged as the largest online lending platform, according to a report by Credit Suisse.

A. PSBloansin59minutes.com
B. PNBloansin59minutes.com
C. PSBloansin60minutes.com
D. PSBloansin10minutes.com
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. PSBloansin59minutes.com

Explanation: According to the report by Credit Suisse, a global financial firm, PSBloansin59minutes.com has emerged as the largest online lending platform. The platform designed under guidance of Financial Services Secretary Rajiv Kumar has reduced the turnaround time from 20-25 days to 59 minutes. Upon approval, the loan is disbursed in 7-8 working days.

12. Which among the following has been conferred with the ‘Non-Life Insurer of The Year Award 2019 by the ASSOCHAM?

A. Bharti AXA
B. Bajaj Allianz
C. Apollo Munich
D. Future Generali
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bharti AXA

Explanation: Bharti AXA General Insurance is a joint venture between Bharti Enterprises and French insurance giant AXA. Besides achieving lean operations with various innovations & optimisations undertaken in customer service, including extensive use of robotics, the company has substantially scaled up its product portfolio. “ASSOCHAM Non-Life Insurer of The Year Award is a testimony to the trust reposed in the company by its customers, stakeholders and the industry as well,” said Sanjeev Srinivasan, Managing Director and Chief Executive Officer.

13. Who has been recently appointed as the next Ambassador to Vietnam?
A. Pranay K. Verma
B. Sagar Malhotra
C. Zubair Mohammad
D. Prakash Luthra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pranay K. Verma

Explanation: Pranay K. Verma has been recently appointed as the next Ambassador to Vietnam. He is presently Joint Secretary in the Ministry. Geographically, Vietnam is the easternmost country on the Indochina Peninsula.

14. “Mainamati Maitree Exercise 2019” has been recently conducted between India & _________.
A. Myanmar
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bangladesh

Explanation: ‘Mainamati Maitree Exercise 2019’ has been recently conducted between India & Bangladesh. It was conducted, as a part of ‘Confidence Building Measures’ between the two border guards. Worth mentioning here is that the exercise was named after a hill range situated 8 km west of Comilla township in Bangladesh, which is home to an ancient Buddhist archaeological site in the region. During the joint exercise held here, troops from both border guarding forces participated in joint patrolling, anti-smuggling drills on contraband goods through riverine border of River Gomati.

15. __________ recently launched its Open Banking Platform as part of efforts towards creating a collaborative ecosystem with enterprises, fintechs.

A. Bank of Baroda
B. Dena Bank
C. SBI
D. DCB Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. DCB Bank

Explanation: The Open Banking Platform APIs will provide seamless integration of banking services by improving the existing banking technology infrastructure and at the same time meet the growing demand for innovative solutions from new-age customers. It would, no doubt, would help the bank to improve its products and services and also reach out to new customer segments.

Important G.K. & Current Affairs Questions 2nd March 2019


Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email