Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 2nd March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 2nd March 2019


1. GST collections in the month of February dropped to Rs ___________.
A. 86,725 crore
B. 90,654 crore
C. 97,247 crore
D. 1,00,754 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 97,247 crore

Explanation: The government has lowered the GST collection target for current fiscal to Rs 11.47 lakh crore in the RE (Revised Estimates), from Rs 13.71 lakh crore budgeted initially. The number of sales return or GSTR-3B filed for the month of January up to February 28, 2019 is 73.48 lakh.

2. Banglar Shiksha portal has been recently launched by which among the following state governments?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Mizoram
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. West Bengal 

Explanation: Banglar Shiksha portal has been recently launched by the state of West Bengal. The system will enable the headmaster and class teacher to access the academic performance of a student. Parents, too, can access the information by downloading the Banglar Shiksha app. This is probably the first-of-its-kind online initiative in the state as well as in the country. It will be operated on a trial basis for two months to remove glitches, if any. The portal should be fully functional by May 1.

3. Union Minister Smriti Irani recently inaugurated the ‘Titanwala Museum’ in which among the following states?

A. Punjab
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan 

Explanation: The museum is an example that art and culture are not dependent on the government for being nurtured or preserved. It will go a long way in taking the name of Bagru on the world map. Suraj Narayan Titanwala, who took the initiative of setting up the museum, said it was his dream which was realised.

4. Which among the following banks has been ranked first among public sector banks in the implementation of reforms agenda?
A. SBI
B. Bank of Baroda
C. Dena Bank
D. PNB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. PNB

Explanation: Fraud-hit PNB has been ranked first in the EASE (Enhanced Access & Service Excellence) index, with a score of 78.4 out of 100, followed by BoB, SBI, Oriental Bank of Commerce, Canara Bank & Syndicate Bank. Notably, EASE Index makes first ever independent and objective measurement of each PSBs on 140 metrics across 6 themes.

5. World Wildlife Day is observed on _________ every year.

A. March 1
B. March 2
C. March 3
D. March 4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. March 3

Explanation: Wildlife crime involves illegally selling and buying animal body parts, as well as stealing or killing animals that are protected by government laws. it aims to raise awareness of endangered animals and plants, and ways to fight against wildlife crime. Wildlife trade is one of the most profitable illicit trades in the world, estimated at up to $10 billion annually.

6. Which among the following created India’s first Braille laptop ‘Dotbook’ for the visually- impaired?

A. IIT-Delhi
B. IIT-Varanasi
C. IIT-Kanpur
D. IIT-Guwahati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT-Delhi

Explanation: It is expected to create a positive impact for the visually impaired community as independent digital access has become a vital part of day-to-day living. It has a feature-packed, affordable Braille display. The laptop comprises 10-cell refreshable Braille Cell modules. Notably, IIT-Delhi’s researchers have recently created India’s first Braille laptop for the visually- impaired.

7. Indian economy is expected to grow at ________ in 2019 and 2020, according to Moody’s.
A. 7.0%
B. 7.3%
C. 7.6%
D. 8.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7.3%

Explanation: The US-based rating agency said that the country is less exposed to a slowdown in global manufacturing trade growth than other major Asian economies and emerging markets and is poised to grow at a relatively stable pace in the two years. Moody’s said the announcement in Interim Budget 2019-20 on direct cash transfer programme for farmers and the middle-class tax relief measures will contribute a fiscal stimulus of about 0.45 per cent of GDP.

8. USA recently announced a __________ reward for tracking down Hamza bin Laden, son of slain Osama bin Laden.
A. $1 million
B. $2 million
C. $3 million
D. $4 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $1 million

Explanation: USA recently announced a $1 million reward for tracking down Hamza bin Laden, son of slain Osama bin Laden. Hamza was named a “specially designated global terrorist” in January 2017. The location of Hamza bin Laden, sometimes dubbed the “crown prince of jihad,” has been the subject of speculation for many years with reports of him living in Pakistan, Afghanistan, Syria or under house arrest in Iran.

9. Who was recently appointed as the new commissioner of Mumbai Police?
A. Rajesh Saini
B. Prakash Singh
C. Suresh Tandon
D. Sanjay Barve
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sanjay Barve

Explanation: Before taking over the charge, Barve took the oath also. On the present situation along India’s border with Pakistan, Barve said that police would strengthen security across Mumbai. He said, “Our aim is common that the state should be secured and we will work towards it.”

10.For 2019-20, Maharashtra CM Fadnavis recently allocated Rs. ____________ budget for the Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA).
A. 12,854 crore
B. 14,514 crore
C. 16,909 crore
D. 19,862 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 16,909 crore

Explanation: For the financial year 2019-20, Maharashtra CM Fadnavis recently allocated approximately ₹16,909 crore budget for the Mumbai Metropolitan Region Development Authority. However, no funds have been assigned for the hybrid buses initiated for the commuters travelling to Bandra – Kurla Complex. While ₹100 crore has been allocated for the expansion of Santacruz-Chembur Link Road till Wakola as well as the construction of an elevated road from BKC to Western Express Highway.

11. IDBI Bank has recently appointed __________ as non-executive, non-whole time chairman.

A. Hemant Bhargava
B. Anitha Subramanian
C. Rana Kapoor
D. Deepak Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Hemant Bhargava

Explanation: Hemant Bhargava is currently the Chairman & MD of Life Insurance Corporation of India.The life insurer is now the majority shareholder in IDBI Bank with a 51 percent stake. It became the promoter of the bank after the acquisition of stake from the government of India.

12. Union Cabinet had recently approved the ordinance for establishing ___________ as an International Arbitration Centre.

A. New Delhi
B. Noida
C. Gurugram
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: The promulgation of the ordinance for establishing the NDIAC – New Delhi International Arbitration Centre has been approved by Union Cabinet to make India a hub of institutionalised arbitration. Establishing institutionalised arbitration would be to the advantage of the public and public institutions in terms of quality of expertise and costs incurred. The NDIAC will be headed by a chairperson who has been a Judge of the SC or HC or an eminent person, having special knowledge and experience in the conduct/administration of arbitration law. The chairperson would be appointed by the Centre in consultation with the CJI. There will also be 2 full-time or part-time members. NDIAC Bill, 2019, could not be taken up for consideration and passing by the Rajya Sabha in the recently concluded session.

13. IRCTC has recently launched its own payment aggregator system _________.
A. IRCTC uPay
B. IRCTC iPay
C. IRCTC mPay
D. IRCTC ePay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IRCTC iPay

Explanation: With the launch of IRCTC iPay, the passengers won’t need any third-party platforms as the IRCTC iPay provides payment options like credit card, debit card, UPI Unified Payment Interface, International Card. The option of IRCTC prepaid card cum wallet, auto debit shall also be available shortly. Moreover, in case an online transaction is unsuccessful or some other error occurs, IRCTC can directly get in touch with the bank instead of relying on an intermediate source which usually delays the process.

14. NGT has recently directed the Delhi Pollution Control Committee to deposit Rs ______ as environmental compensation for failing to take action against illegal jeans dyeing units.
A. 2.5 lakhs
B. 5 lakhs
C. 10 lakhs
D. 25 lakhs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5 lakhs

Explanation: Taking note of a report submitted by the Central Pollution Control Board, which said the units were operating without no-objection certificates, a Bench headed by NGT chairperson Justice Adarsh Kumar Goel directed the DPCC to deposit the amount within one month to the CPCB. The report submitted by the apex pollution monitoring body said the units were operating in residential areas without requisite permission from authorities.

15. Zero Discrimination Day is observed annually on _____________.

A. March 1
B. March 2
C. March 3
D. March 4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. March 1

Explanation: Zero Discrimination Day is observed on March 1 every year. Combating discriminatory laws requires raising awareness and mobilizing action. Last year, at least 20 nations set travel restrictions against HIV-positive people; 17 countries criminalized transgender people; and same-sex sexual relations were criminalized in at least 67 nations and territories worldwide. And that is just the tip of the iceberg. Laws must protect, not cause harm. All countries must carefully examine their laws and policies in order to ensure equality and protection for all people, without exception.

Important G.K. & Current Affairs Questions 01st March 2019


Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email