Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 16th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 16th March 2019


1. World Consumer Rights Day is celebrated every year on _________.
A. 12 March
B. 15 March
C. 18 March
D. 21 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15 March

Explanation: The theme for World Consumers day 2019 is “Trusted Smart Products”. By definition, consumer rights mean that each consumer has the right to have information about the quality, quantity, purity, price & standard of goods or services.

2. ____________ have joined hands with policy makers and researchers in India, to call for a new approach to help resolve health, social and economic problems associated with air pollution in Delhi.
A. Stanford University
B. University of Cambridge
C. University of Birmingham
D. Yale University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. University of Birmingham

Explanation: Experts from the University of Birmingham & Indian researchers announced a collaboration to jointly develop strategies to resolve social, economic & health issues linked to air pollution in Delhi. It’s important that we find solutions to the global threat posed by air pollution.

3. _________ has partnered with NASSCOM Foundation, to launch a centre of excellence in Bengaluru for training differently-abled persons.

A. Infosys
B. Hinduja Global Solutions
C. Reliance Industries
D. TCS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hinduja Global Solutions

Explanation: The centre would train a minimum of 100 PwDs making them industry-ready over the next 12 months. This is third such centre set up under the partnership, after Delhi & Noida.

4. ______ recently unveiled a new commemorative 50 pence coin inspired by British physicist Stephen Hawking’s seminal work on black holes.
A. USA
B. UK
C. France
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UK

Explanation: Hawking, one of the world’s best-known theoretical physicists, joins the ranks of other eminent scientists such as Newton & Darwin to have a commemorative coin. The coin, on sale in silver and gold forms for a price range between 55 and 795 pounds on the Royal Mint’s website.

5. ________ has recently launched an ambitious programme for women professionals ‘Fly Again’.

A. Airbus
B. Zee Network
C. L&T
D. Network18
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Airbus

Explanation: ‘Fly Again’ would support Airbus India in meeting its requirement for talent as well as increase diversity. More than 130 nationalities are represented and more than 20 languages spoken within the company. Airbus will organise mentorship programmes and fund “returnship” & training workshops to bridge the skill gap.

6. __________ will step down as the Chairman and Non-Executive Director of Bajaj Finserv.

A. Raunak Malhotra
B. Krishna Kohli
C. Rahul Bajaj
D. Sunil Munjal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rahul Bajaj

Explanation: Rahul Bajaj would step down as the Chairman and Non-Executive Director of Bajaj Finserv. But he’d continue to serve the company as Chairman Emeritus. Vice-Chairman Nanoo Pamnani would take over as the new Chairman of Bajaj Finserv. It is worth mentioning that he tendered the letter of resignation on February 15 to be effective from the conclusion of board meeting scheduled on May 16.

7. The Supreme Court recently said that officers who have a minimum of ____ months tenure left in service shall be considered for the post of DGP.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6

Explanation: The bench headed by CJI Gogoi said the recommendation for the post of DGP by the UPSC and preparation of the appointment panel should be purely on the basis of merit. The court last year passed a slew of directions on police reforms and restrained all states and UTs from appointing any police officer as acting DGPs.

8. Who created history by chairing Pakistan’s Upper House of Parliament?
A. Meera Teerath
B. Krishna Kumar Kohli
C. Neena Baloch
D. Rama Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Krishna Kumar Kohli

Explanation: The Pakistan Peoples Party leader from a village in Tharparkar is the first-ever senator from a (SC) scheduled caste. She hails from Nagarparkar, a village in Tharparkar where women are to date deprived of basic facilities. In Pakistan, the Aurat March 2019 has taken place in all major cities to coincide with the International Women’s Day.

9.Who has recently taken over charge as the chairman of LIC?
A. Rakesh Asthana
B. Nageshwar Rao
C. Abhijeet D’souza
D. MR Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. MR Kumar

Explanation: It is worth mentioning that, MR Kumar was Zonal Manager of North Zone and will hold the post of the LIC Chairman for five years. His appointment coincided with the release of the monthly premium collection numbers.Though LIC continues to be the country’s largest insurer, the market would keenly watch how Kumar is able to turn around the premium growth story of the corporation.

10. _________ successfully test-fired an indigenously developed “smart weapon” from a JF-17 Thunder fighter jet.
A. Israel
B. Pakistan
C. India
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Pakistan

Explanation: Chief of the Air Staff Air Chief Marshal Anwar Khan praised the efforts of scientists & engineers. The trial comes amid tensions between India and Pak after a suicide bomber of Pakistan-based JeM killed CRPF personnel in Kashmir’s Pulwama. Notably, Indian Air Force carried out a counter-terror operation, hitting the biggest JeM training camp in Balakot.

11. Which among the following was announced the top most liveable city in the world by Mercer?

A. Mumbai
B. Vienna
C. Chandigarh
D. Islamabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Vienna

Explanation: In its 21st annual Quality of Living survey, Mercer announced Austrian capital Vienna as the top most liveable city in the world thanks to its high rankings in multiple categories, including recreation, housing, economic environment, and education. Zurich in Switzerland came 2nd in the list. Vancouver, came third on the list

12. World Sleep Day is observed annually on __________.
A. 14 March
B. 15 March
C. 16 March
D. 17 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15 March

Explanation: The idea aims to draw people’s attention to the burden of sleep problems besides promoting the prevention and management of sleep disorders. The theme of this year is ‘Healthy Sleep, Healthy Aging’.

13. _______ categorised IDBI Bank as a private sector lender recently.
A. SEBI
B. RBI
C. NITI Aayog
D. Finance Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. RBI

Explanation: IDBI Bank has been under the prompt corrective action framework of the RBI. It bans it from corporate lending and branch expansions, salary hikes etc. Under the IRDAI norms, insurers are allowed to hold only up to 15% stake in any listed entity.

14. _______ has raised Rs 660.80 crore by issuing shares to employees under Employee Share Purchase Scheme (ESPS).
A. Bank of India
B. BoB
C. SBI
D. Dena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bank of India

Explanation: The bank issued 6,25,52,188 shares of Rs 10 each to eligible employees. It offered a discount of 24.28% on the applicable price to the employees and about 94.70% of total employees participated in the scheme. These shares are issued with a lock-in period of one year.

15. ___________ has announced its partnership with the International Cricket Council (ICC) as the official sponsor of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019.

A. Vivo
B. Oppo
C. GoDaddy
D. Coca-Cola
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. GoDaddy

Explanation: GoDaddy will be the global platform of the World Cup to drive greater awareness among tournament viewers. GoDaddy offers an integrated suite of products for business owners and entrepreneurs, ranging from domain names, hosting, and e-commerce.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 15th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email