Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 14th March 2019


1. Which country has recently issued a new coin featuring the Crimea, or Kerch Strait, Bridge to commemorate Crimea’s reunification?
A. UK
B. USA
C. Russia
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: Since Russia took control of the strait back in 2014, it has also become a symbol of division. It is not the first tender depicting Crimea after the schism. As Russian Central Bank also released a 200 ruble note in 2015 to reflect the desire of the people of Russia.

2. Country’s first HIV treatment centre for the LGBTQ community has been opened in _________ recently.
A. New Delhi
B. Noida
C. Mumbai
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mumbai

Explanation: The centre would give free counselling and provide Antiretroviral Therapy. Antiretroviral Therapy is the use of HIV medicines to treat the infection. Notably, the number of HIV positive patients have decreased drastically over the past twenty years owing to desirable intervention by community-based groups & NGOs.

3. Which state has appointed self-styled godman Namdev Tyagi, as chairman of a river trust?

A. Odisha
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Madhya Pradesh has appointed self-styled godman Namdev Tyagi, as chairman of a river trust in the state. He is also known as ‘Computer Baba’. Being a critic of Mr. Chouhan, he campaigned against the BJP ahead of the last year’s State Assembly.

4. __________ announced a donation of around Rs 22 lakh to the Rabindra Bharati Museum recently.
A. China
B. Japan
C. Pakistan
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: In an attempt to strengthen historical and cultural ties, the government of Japan announced a donation of around Rs 22 lakh to the Rabindra Bharati Museum recently. It is worth noting that Tagore, who is Asia’s first Nobel Prize recipient, visited Japan in 1916, 1924 & 1929.

5. Jammu and Kashmir administration has recently approved the name of _________ as the principal advisor to two mass rapid transit systems.

A. E Sreedharan
B. Ashwani Lohani
C. Rajiv Kumar
D. Kirit Mehta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. E Sreedharan

Explanation: Sreedharan is popularly known as the “Metro Man”. He is renowned for changing the face of public transport in the nation. It is worth mentioning that he was appointed to serve on the UN High Level Advisory Group on Sustainable Transport for 3 years in 2015.

6. The tenure of the Press Information Bureau (PIB) Principal DG Sitanshu Ranjan Kar has been extended by how many months?

A. Four
B. Six
C. Eight
D. Ten
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Six

Explanation: Ranjan Kar, a 1983-batch IIS (Indian Information Service) officer had assumed the office as the Principal DG of the PIB on May 1, 2018. He has held various posts in several media divisions under Ministry of Information & Broadcasting during his career. He had also served for a brief period in News Service Division of the AIR.

7. Who was recently sworn in as the 1st Chairman of the newly constituted Lokayukta in Mizoram?
A. Naveen Malhotra
B. Sunil Lamba
C. C. Lalsawta
D. Jagdish Mukhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. C. Lalsawta

Explanation: He is a 1981-batch Bihar cadre IAS officer. Lalsawta was the Principal Secretary of the Finance department in the State till 2011. Governor Jagdish Mukhi administered the oath of office to Mr. Lalsawta. He also functioned as Chairman of various statutory bodies and as a Vice-Chancellor of two Universities.

8. Russia’s arms export to India fell by _______ between 2014-18 and 2009-2013, according to a “Trends in International Arms Transfers, 2018” report.
A. 22%
B. 28%
C. 38%
D. 42%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 42%

Explanation: According to a “Trends in International Arms Transfers, 2018” report, Russia’s arms export to India fell by 42%. Pakistan’s arms imports decreased by 39% between 2009-13 and 2014-18. Pakistan has instead turned to other suppliers. Like, in 2018 it ordered 4 frigates & 30 combat helicopters from Turkey.

9.Who has been recently appointed as the new Chairman of Agricultural Scientific Recruitment Board?
A. Gurbachan Singh
B. GB Pant
C. Aditya Kumar Misra
D. Neelam Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Aditya Kumar Misra

Explanation: Veterinary professor and former VC of GB University of Agriculture and Technology, Pantnagar, Aditya Kumar Misra, has been recently appointed as the new Chairman of Agricultural Scientific Recruitment Board. Notably, the government last year tweaked the recruitment rules for the position of ASRB Chairman.

10. ________ recently released a Global Influenza Strategy for 2019-2030.
A. FAO
B. WHO
C. Pan American Health Organisation
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. WHO

Explanation: Every year across the world, there are an estimated 1 billion cases, resulting in 3,00,000 to 6,50,000 influenza-related respiratory deaths. Vaccination is especially significant for people at higher risk of serious influenza complications. The new strategy is the most comprehensive and far-reaching that WHO has ever developed for influenza. This system serves as the backbone of the global alert system for influenza.

11. __________ bagged the slot of deputy chairman of general body of the Parliamentary Union of OIC.

A. Iraq
B. Saudi Arabia
C. Pakistan
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Pakistan 

Explanation: The PUIC (Parliamentary Union of OIC) is composed of parliaments of member states of the Organisation of Islamic Cooperation. It was established in Iran in 1999. The election of Pakistan to the forum comes after EAM Sushma Swaraj attended the inaugural plenary of the 46th session of the Council of Foreign Ministers.

12. ________ has become one of the first PSBs to launch a crèche facility for children.
A. SBI
B. Bank of Baroda
C. Dena Bank
D. ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bank of Baroda 

Explanation: This facility has been launched at its Mumbai corporate office in Bandra Kurla Complex. This initiative aims to help employees save time & reduce stress of finding the right care for children in the age group of six months to six years.

13. Who has been recently awarded the Harry Hatry Award for Performance Management by the American Society for Public Administration?
A. Reeva Modi
B. Ram Sharman
C. Prajapati Trivedi
D. Suresh Bhandari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Prajapati Trivedi

Explanation: Trivedi is a visiting fellow at the IBM Center for the Business of Government in Washington. American Society for Public Administration awarded Trivedi the Harry Hatry Award for Performance Management, for his contribution to the practice of public administration.

14. Indian Sundarban was recently accorded the status of ‘Wetland of International Importance’ under which convention?
A. Ramsar Convention
B. International Convention on Load Lines
C. Nairobi International Convention
D. Convention on the International Maritime Satellite Organization
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ramsar Convention 

Explanation: The Sundarbans comprises hundreds of islands & a network of rivers, tributaries and creeks in the delta of the Ganga. Notably, Ramsar Convention is an international agreement promoting the conservation and wise use of wetlands. The Indian Sundarban met 4 of the 9 criteria required for the status of ‘Wetland of International Importance’.

15. World athletics governing body IAAF has decided not to lift a ban on athletics federation of which among the following countries over doping?

A. Pakistan
B. India
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: Russia’s athletics federation has been suspended since 2015 following a World Anti-Doping Agency’s report that found evidence of widespread doping in the sport. The ban would remain in place until analytical data & samples collected from Moscow’s former anti-doping laboratory earlier this year are made available.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 13th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.