Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 13th March 2019


1. The entire government of _______ resigned recently after failing to push through a flagship social & health care reform package?
A. Sweden
B. Iran
C. Finland
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Finland 

Explanation: After failing to push through a flagship social & health care reform package, the entire government of Finland resigned recently. The reform tried to reorganize the welfare state amid an aging population. The collapse of the government came just weeks before Finnish voters will head to the polls.

2. _________ sanctioned loans over Rs 680 crore to over 1,600 MSMEs through the psbloansin59minutes.com portal.
A. SBI
B. PNB
C. Bank of Baroda
D. Dena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. PNB

Explanation: PNB recently sanctioned loans over Rs 680 crore to over 1,600 MSMEs through the psbloansin59minutes.com portal. Through this portal, MSMEs can avail loans of up to Rs 1 crore in 59 minutes or less than an hour. Notably, PNB has bagged many awards under the “Enhanced Access and Service Excellence” reforms agenda.

3.Who was recently named Palestinian prime minister?

A. Mohammed Shtayyeh
B. Ismail Rudwan
C. Suha Arafat
D. Ghada Karmi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mohammed Shtayyeh

Explanation: Shtayyeh, most recently headed the Palestinian Economic Council for Research and Development. The appointment was announced 6 weeks after Rami al-Hamdallah tendered his resignation from the post.

4. Which among the following developed a smartphone application to detect fake currency?
A. IIT-Delhi
B. IIT-Kharagpur
C. IIT-Bombay
D. IIT-Roorkee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT-Kharagpur

Explanation: The image processing application which can detect fake currency can be installed on smartphones. Reseachers from IIT-Kharagpur, have developed this app. It also provides solutions for industrial operations ranging from thermal power plants to nuclear radiation tracking.

5. Who has recently launched a India Urban Observatory at Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation?

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitley
C. LK Advani
D. Hardeep S Puri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hardeep S Puri

Explanation: India Urban Observatory is a system to collect & analyze data from cities, which is sourced both from real-time and archival sources. It would help in getting reliable, up-to-date info & data on a meaningful set of indicators over various domains

6. To encourage youths hailing from J&K to shun militancy, the state administration may offer them a monthly stipend of _______.

A. Rs 2000
B. Rs 4000
C. Rs 6000
D. Rs 8000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs 6000

Explanation: The new initiative addresses the need for rehabilitation through a two-pronged approach: reformative measures & opportunities of livelihood. The latest proposal comes days after Lt. General KJS Dhillon appealed to Kashmiri mothers to bring back their sons, who have joined militancy. It is worth mentioning that, J&K is being governed by the State Administrative Council. The body is headed by Governor Satya Pal Malik and includes his four advisors & Chief Secretary.

7. Who has been re-appointed as the coach of Spanish football club Real Madrid till 2022?
A. Julen Lopetegui
B. John Nicolas
C. Santiago Solari
D. Zinedine Zidane
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Zinedine Zidane

Explanation: Frenchman Zinedine Zidane has been again appointed as the coach of Spanish football club Real Madrid His job at Madrid now would be to keep them in the top four to ensure they qualify for the Champions League next season. With Zidane now back at the helm in the Spanish capital, the mood at the club is sure to improve.

8. According to the annual report of Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), _________ was the world’s second largest importer of major arms in 2014-18.
A. Pakistan
B. Saudi Arabia
C. India
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: India, after 8 years, has been eventually superseded by Saudi Arabia in terms of imports of weapons. SIRPI attributed to the gradual lowering of imports by India to delayed deliveries. The 5 biggest exporters in 5-year block period (2011-2015) were the US, Russia, France, Germany and China. Another significant finding reveals that China, has been aiding Pakistan and Bangladesh in stepping up their military prowess in the region.

9. _________ has recently signed a memorandum of understanding with Teerthaa, to develop a device that can generate potable water from atmospheric air.
A. IIT-Kanpur
B. IIT-Madras
C. IIT-Goa
D. IIT-Guwahati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT-Madras

Explanation: Called ‘NERO,’ it would produce 4 to 5 litres of potable water each day. It would be cost-efficient as it’s intended to reach the market at affordable price. It is worth noting that Teerthaa is a sustainable technology company. It is primarily in the business of manufacture of atmospheric water generators.

10. 34th edition of AAHAR, an International Food and Hospitality Fair, commenced  recently in ______.
A. Chandigarh
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. New Delhi

Explanation: The five-day fair has been organised by India Trade Promotion Organisation ( ITPO ). The foreign participants in the fair are from countries including Indonesia, Japan, Russia, China, Germany, Hong Kong, Italy,  Spain, USA & UK among others.

11. Recently, Anup Kumar Dubey and Sushil Kumar were appointed special directors in _______.

A. CBI
B. NITI Aayog
C. RAW
D. ED
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. ED

Explanation: According to a Personnel Ministry order, Anup Kumar Dubey has been appointed as Special Director, ED in Delhi. While Sushil Kumar has been deputed in Chennai as the Special Director. It is worth noting that Both Dubey and Kumar are Indian Revenue Service (Income Tax) officers.

12. DRDO successfully test fired the PINAKA guided WEAPON rocket system in _______.
A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Rajasthan
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajasthan

Explanation: The PINAKA guided WEAPON rocket system has been recently test fired from the Pokharan range in Rajasthan. The weapon systems impacted the intended targets with high precision, besides achieving desired accuracies. It is worth mentioning that indigenously developed Guided PINAKA would significantly boost the capability of the artillery to make precision hits.

13. According to 2nd Annual Smart City Indicator Survey, about _____ of buildings in India are “green”.
A. 4%
B. 19%
C. 27%
D. 44%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 4%

Explanation: The term “Green building” refers to the practice of creating structures & using processes that are environmentally responsible, besides being resource-efficient throughout a building’s life-cycle. This report has been conducted by Ireland-based Johnson Controls Building Technologies and Solutions. The survey was conducted in 20 countries.

14._______ has recently come up with ‘combat casualty drugs’ that can extend the golden hour till the trooper is shifted to hospital.
A. NITI Aayog
B. MCI
C. FSSAI
D. DRDO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. DRDO

Explanation: The medical laboratory of DRDO, has recently come up with ‘combat casualty drugs’. It can extend the golden hour till the trooper is shifted to hospital. According to DRDO, chances of survival & minimum disability are highest when effective first aid care is given within the golden hour.

15. Tibetan Uprising Day, sometimes seen in the news, is observed on ________.

A. March 10
B. March 13
C. March 15
D. March 17
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. March 10

Explanation: It is observed on March 10 to commemorate the 1959 Tibetan uprising against the presence of the People’s Republic of China (PRC) in Tibet. During the 1959 Tibetan uprising, the Dalai Lama fled to India, where he currently lives as a refugee. Dalai Lama is a title given to spiritual leaders of the Tibetan people.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 12th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.