Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 12th March 2019


1. Who was recently appointed as the chancellor of Gujarat Central University?
A. Kiran Bedi
B. Arun Shaurie
C. Hasmukh Adhia
D. Yoginder K Alagh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hasmukh Adhia

Explanation: This appointment was recently approved by President who is a visitor of the university. His name was proposed by the HRD Ministry. He will hold the post for a period of 5 years.

2. Which among the following lifted into space a Long March-3B carrier rocket into a geostationary orbit?
A. Russia
B. China
C. India
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: “ChinaSat 6C” satellite was recently launched by a Long March-3B carrier rocket. The launch marks the 300th mission of the Long March carrier rocket series. It has been developed by the China Aerospace Science and Technology Corporation.

3. Which among the following London mayors has been named the politician of the year?

A. Sadiq Khan
B. Boris Johnson
C. Ken Livingstone
D. Raj Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sadiq Khan

Explanation: Sadiq Khan’s grandparents were born in India and parents migrated from Pakistan to the UK. He was named ‘Politician of the Year’ at an awards ceremony which was held in the UK’s House of Commons complex. He has been awarded for his ongoing contribution to the political life in the British capital.

4. 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships is to be held in ________.
A. New Delhi
B. Nairobi
C. Durban
D. Pretoria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships is to be held in New Delhi. It would mark the pre-eminence of India-Africa partnership. The conclave coheres into the Indian Government’s broader vision of long-term engagement with Africa.

5. UIDAI recently mandated that private organisations using Aadhar services to pay ____for each customer verification.

A. Rs 10
B. Rs 20
C. Rs 50
D. Rs 100
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs 20

Explanation: UIDAI recently mandated that private organisations using Aadhar services to pay Rs 20 for each customer verification. UIDAI mandates that the organisation pay for the service based on usage within fifteen days of raising an invoice. Scheduled commercial banks engaged in providing Aadhaar enrolment and update facilities, shall be exempt from authentication transaction charges.

6. Marayoor jaggery, from __________ district, has finally received the Geographical Indication tag.

A. Kurnool
B. Lohit
C. Ludhiana
D. Idukki
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Idukki

Explanation: This tag would provide more windows of opportunity to the traditional sugarcane farmers in Marayoor. It is one of the sweetest jaggeries produced in Idukki. It is prepared in sheds located on the sugarcane farm.

7. Prasar Bharati has recently brought ____ more state Doordarshan channels, on the satellite footprint of the country.
A. 4
B. 7
C. 11
D. 16
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 11

Explanation: This includes 5 channels for North-Eastern states. This would go a long way in strengthening regional cultures and fulfilling people’s aspirations. Providing a satellite network won’t only increase visibility of these channels, but also give them an all-India presence.

8. India has recently launched its third IT corridor in which among the following countries?
A. Pakistan
B. China
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: The previous IT corridors are in Dalian and Guiyang. The primary aim of this IT corridor would be to facilitate partnerships between Indian and Chinese companies. The signing of the “China-India IT Corridor Project” is an important measure for the Indian software and service industry.

9. Nathpa Jhakri Dam, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Himachal Pradesh

Explanation: On the Sutlej river, it is a gravity dam in the state of Himachal Pradesh. It includes a large underground desilting complex & a hydropower plant with an installed capacity of 1,500 MW.

10. _______ is set to become the first decentralized national digital currency.
A. Petra
B. SOV
C. Ruso
D. Sella
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. SOV

Explanation: SOV stands for Sovereign. It might be used in the Marshall Islands on an equal footing with the US dollar. As part of the plans, 2.4 million SOV would be issued to the Marshallese people.

11. _________ has increased reservation quota for OBC to 27 per cent.

A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Madhya Pradesh 

Explanation: After the approval of the governor Anandiben Patel, Madhya Pradesh is likely the only state in the nation where there is 27 per cent quota for OBCs. It is being viewed as a step by Congress to woo OBCs in the wake of the upcoming General Elections 2019.

12. Kane Tanaka from _________ has been officially confirmed as the oldest person living.
A. China
B. Japan
C. Russia
D. North Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan 

Explanation: Kane was born prematurely on 2 January 1903. Despite having several operations, Kane now lives a peaceful life at a rest home in Fukuoka. One of Kane’s favourite pastimes is a game of Othello.

13. Khurja super thermal power project, sometimes seen in the news, is in which among the following states?
A. Gujarat
B. MP
C. Odisha
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttar Pradesh 

Explanation: PM Modi recently laid foundation stones for two thermal power plants, one in UP and the other in Bihar. The 2 thermal power plants, in UP’s Khurja and at Bihar’s Buxar, would have a power generating capacity of 1,320 MW each.

14. ________ recently beat Australia to claim their 500th win in ODI cricket.
A. India
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India have played more than hundred ODI matches each against Pakistan, Sri Lanka, Australia, New Zealand and the West Indies. Their win percentage against Sri Lanka is the best at 61.56 percent. Whereas, their worst is against Australia at 39.83 percent.

15. Government has recently approved establishment of two new benches of NCLT, in Andhra Pradesh and _______.

A. Jammu & Kashmir
B. Haryana
C. MP
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. MP

Explanation: Government has recently approved establishment of two new benches of NCLT, in Andhra Pradesh ( Amaravati ) and MP ( Indore ). Currently, Andhra Pradesh comes under the Jurisdiction of bench at Hyderabad and MaP comes under the jurisdiction of Bench of Ahmedabad.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 10th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.