Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 11th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 11th March 2019


1. Who has been chosen for the Yashwantrao Chavan National Award 2018?
A. Viral Acharya
B. Narendra Modi
C. Amit Shah
D. Raghuram Rajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Raghuram Rajan

Explanation: Raghuram Rajan would be presented the award on March 12 on the occasion of the Yashwantrao Chavan’s birth anniversary. Chavan was the first CM of Maharashtra after the division of Bombay state. The award is given each year by the Yashwantrao Chavan Prathisthan. It recognises their outstanding contribution to national integration, social and economic development, among others.

2. Citigroup has recently named _________ as the new India head.
A. Pramit Jhaveri
B. Ashu Khullar
C. Rana Kapoor
D. Neeta Dubey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ashu Khullar

Explanation: Currently, Khullar is the head of capital markets origination for the Asia-Pacific region. Notably, he joined Citi in 1988. Since 1996, he has been with Citi in London. Citi India’s current CEO Jhaveri would take charge as vice-chairman of banking, capital markets (Asia Pacific) from April 1

3. According to government statistics, total liabilities of the government increased to Rs _________ at the end of the December 2018.

A. 83.4 lakh crore
B. 92.9 lakh crore
C. 45.9 lakh crore
D. 77.9 lakh crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 83.4 lakh crore

Explanation: At the end of December 2018, total liabilities of the government increased to Rs 83.4 lakh crore. During the Oct-Dec 2018, the government issued dated securities worth Rs 1.27 lakh crore. G-Sec yields have shown a softening trend in 3rd quarter.

4. How many Indians have been appointed as members of various Technical Committees of Asian Gymnastics Union?
A. Three
B. Five
C. Nine
D. Twelve
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Five

Explanation: All the 5 members are international qualified judges or coaches in their respective discipline. It is worth mentioning that they have participated in many international tournaments as officials. This is the 1st time in history that as many as 5 persons from India have been appointed to the Technical Committees of AGU ( Asian Gymnastics Union ).

5. Chameli Devi Jain Award for an Outstanding Woman Journalist for 2018 has been recently given to ________.

A. Rubika Liyaqat
B. Anjana Om Kashyap
C. Barkha Dutt
D. Priyanka Dubey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Priyanka Dubey

Explanation: Priyanka Dubey, working as a bilingual correspondent with the BBC, has been chosen for Chameli Devi Jain Award for an Outstanding Woman Journalist for 2018. She was conferred with this prestigious award for her multi-faceted, investigative and interrogative reportage. The award has been awarded to women journalists for the past 37 years.

6. Which among the following recently released a ‘Suggested Election Manifesto’ for political parties?

A. NITI Aayog
B. ECI
C. CII
D. FICCI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CII

Explanation: CII, an industry lobby, has recently released a ‘Suggested Election Manifesto’ for political parties. It provides an economic roadmap for the upcoming government. This manifesto aims to achieve an average growth of 8%. CII has shared the manifesto with all the major political parties, for their consideration & inclusion in their party manifesto.

7. Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has signed a cooperation agreement with ___________ to train professionals.
A. World Bank
B. IMF
C. UNCTAD
D. IFC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IFC

Explanation: IFC stands for International Finance Corporation. The pact calls for organising workshops & training for insolvency professionals, IBBI officers. Besides this, it also provides for training the trainers, development of a national insolvency programme. The IBBI writes and enforces rules for processes — corporate liquidation, individual insolvency resolution, corporate insolvency resolution, and individual bankruptcy.

8. The MRP of around 390 non-scheduled cancer medicines have been reduced by up to ______.
A. 14%
B. 42%
C. 66%
D. 87%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 87%

Explanation: This step will result in the annual savings of around Rs 800 crore for the patients. It is expected to benefit 22 lakh cancer patients in the nation. Manufacturers and hospitals were directed to convey the revised MRP.

9. The five-judge constitution bench recently appointed a panel of 3 mediators: Justice Kalifullah, Sri Sri Ravi Shankar & __________ in the Ayodhya title suit.
A. Dipak Misra
B. SA Bobde
C. Ram Jethmalani
D. Sriram Panchu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sriram Panchu

Explanation: The five-judge constitution bench recently appointed a panel of 3 mediators: Justice Kalifullah, Sri Sri Ravi Shankar & Sriram Panchu in the Ayodhya title suit. All three panel members hail from Tamil Nadu. They have been asked to hold the proceedings in Faizabad ensuring full confidentiality.

10. The recently announced Lok Sabha elections 2019 will be spread across how many phases?
A. Five
B. Seven
C. Nine
D. Twelve
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Seven

Explanation: The 2019 general elections would be held in seven phases. Around 900 million people have been registered as voters in the 2019 general election.

11. The government recently approved a proposal for _______ to take over Lanco’s 500 MW Teesta hydro-electric power project.

A. SAIL
B. NHPC
C. L&T
D. BHEL
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. NHPC

Explanation: The government recently approved a proposal for NHPC to take over Lanco’s 500 MW Teesta hydro-electric power project. It would be implemented at an estimated cost of Rs 5748 crore. The project will help in meeting accelerating demand of energy, ramping requirement of the grid, and will speed up the process of development of Sikkim.

12. India Cooling Action seeks to reduce cooling demand by _______ by 2037-38.
A. 10-15 %
B. 15-20 %
C. 20-25 %
D. 25-30 %
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20-25 %

Explanation: Union Minister Dr. Harsh Vardhan released the India Cooling Action Plan in New Delhi. India Cooling Action seeks to reduce cooling demand by 20-25% by 2037-38.. Notably, linkages of cooling with Sustainable Development Goals are well acknowledged. The development of ICAP (India Cooling Action Plan) has been a multi-stakeholder inclusive process encompassing different Government Ministries & Departments. The cross-sectoral nature of cooling & its use in the economy makes provision for cooling an important developmental necessity.

13. World Bank, Indian government and 5 state governments signed the loan agreement for additional financing of ________ for the Dam Rehabilitation and Improvement Project.
A. $837 million
B. $567 million
C. $137 million
D. $227 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. $137 million 

Explanation: World Bank, Indian government and 5 state governments signed the loan agreement for additional financing of $137 million for the Dam Rehabilitation and Improvement Project. So far, World Bank has invested $280 million in the project. The $137 million loan has a 3-year grace period & a final maturity of 16 years.

14. _________ become the first domestic bank to link its interest rate on savings account deposits to an external benchmark.
A. Bank of Baroda
B. Indian Bank
C. ICICI Bank
D. SBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. SBI

Explanation: SBI, by doing so, would effectively link all loan rates to the external benchmark either directly or indirectly. The new rates will be effective from May 1, 2019. About 40% of the bank’s deposits are in savings accounts. Other large banks may also follow suit.

15. India’s data consumption is expected to grow at a CAGR of about _______ by 2022.

A. 25.7%
B. 49.1%
C. 66.9%
D. 72.6%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 72.6%

Explanation: According to the ASSOCHAM-PwC study, India’s data consumption is expected to grow at a CAGR of about 72.6% by 2022. CAGR stands for Compounded Annual Growth Rate. Until 2013 the average Indian used to spend more on voice services, now the majority of an average mobile bill is spent on data.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 10th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.