Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10th March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 10th March 2019


1. The inaugural India-Japan Space Dialogue was recently held in ___________.
A. Tokyo
B. New Delhi
C. Gurugram
D. Osaka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: The dialogue brought together ministries and agencies related to outer space in the two nations. Discussions were also held between JAXA-ISRO on bilateral cooperation, global navigation satellite system, space situational awareness, space security & space-related norms.

2. Which among the following states launched the Mukhyamantri Anchal Amrit Yojana?
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Telangana
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttarakhand

Explanation: Under this scheme, around 2.5 lakh children at 20,000 Anganwadi kendras in the state will be given 100 ml milk 2 times a week for free. Flavoured, sweet, skimmed milk powder would be made available to the Anganwadi kendras across the state.

3. Cabinet Committee on Economic Affairs has recently given its approval for for revival of un-served and under-served air strips, with budgetary support of Rs ________.

A. 3000 crore
B. 4500 crore
C. 6200 crore
D. 8250 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4500 crore

Explanation: Cabinet Committee on Economic Affairs has recently given its approval for for revival of un-served and under-served air strips, with budgetary support of Rs 4500 crore. So far, the Ministry has received overwhelming response from the airlines in 2 rounds of RCS bidding held so far.

4. Who was recently named this year’s winner of the Pritzker Architecture Prize?
A. Kenzo Tange
B. Tadao Ando
C. Toyo Ito
D. Arata Isozaki
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arata Isozaki

Explanation: Isozaki is best known in the USA for 2 postmodern designs — the Museum of Contemporary Art & the Team Disney Building. His selection marks the4th time that a Japanese architect, or pair of architects, have won this prize in the last 10 years.

5. According to Knight Frank report, which among the following, is the 16th most expensive prime residential market in the world?

A. Noida
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mumbai

Explanation: According to Knight Frank report, Mumbai is the 16th most expensive prime residential market in the world. While, Delhi and Bengaluru fared better than Mumbai with a 1.4% and 1.1% price appreciation, respectively. It is worth mentioning that The Philippines’ capital Manila topped the global list with the highest price.

6. Who was recently sworn-in as the Governor of Mizoram?

A. LK Advani
B. Arun Jaitley
C. Kiran Bedi
D. Jagdish Mukhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jagdish Mukhi

Explanation: Jagdish Mukhi succeeded Kummanam Rajasekharan as the governor of Mizoram state as the latter resigned recently. He would deliver his customary gubernatorial address on the first day of the Budget session.

7. NABL has recently launched a Quality Assurance Scheme, to sensitize small laboratories to adopt basic doable quality practices. Expand NABL.
A. National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories
B. National Appraisal Board for Testing and Calibration Laboratories
C. National Accreditation Board for Testing and Cooperative Laboratories
D. National Approved Board for Testing and Calibration Laboratories
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories

Explanation: NABL is a constituent board of Quality Council of India, which works under the Ministry of Commerce & Industry. The board would organize awareness programs for small labs to encourage them for the scheme. This scheme would nculcate the habit of quality and facilitate the labs to achieve benchmark accreditation of ISO 15189.

8. _________ has recently announced the first-ever all-female spacewalk.
A. ISRO
B. JAXA
C. ESA
D. NASA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NASA

Explanation: With the assistance of Kristen Facciol, a Canadian Space Agency flight controller, astronauts Anne McClain and Christina Koch will carry out the spacewalk. A spacewalk is a period of time, typically lasting between 5 to 8 hours, when an astronaut steps outside their vehicle while in space, conducts experiments and tests out new equipment, according to NASA.

9. National Annual Rural Sanitation Survey (NARSS) has recently found that ______ of the households in rural India have access to a toilet.
A. 15.7%
B. 49.1%
C. 71.6%
D. 96.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 96.5%

Explanation: National Annual Rural Sanitation Survey (NARSS) has recently found that roughly 96.5% of the households in rural India have access to a toilet. Notably, the survey was conducted between Nov 2018 and Feb 2019. Around 50 crore people have stopped defecating in the open since the mission kick-started.

10. Korea Exim Bank has extended a Rs _________ loan for Visakhapatnam Metro Rail project.
A. 2100 crore
B. 3500 crore
C. 4100 crore
D. 7500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 4100 crore

Explanation: The 3-corridor Vizag Metro will be built over a stretch of around 43 kms at a cost of Rs 8,300 crore. Notably, in November last year, the state cabinet decided to go ahead with the Metro Rail in Visakhapatnam.

11. Who has recently become India’s 61st Chess GrandMaster?

A. K Subramanian
B. Sergey Fedorchuck
C. Iniyan Paneersevlam
D. Suresh Anand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Iniyan Paneersevlam 

Explanation: To become India’s 61st Chess GrandMaster, Iniyan Paneersevlam defeated Sergey Fedorchuck in the 6th round of the ongoing Noisiel Open. He finally crossed the 2500-point mark to get the GM tag.

12. Which country is planning to complete the construction of the HL-2M Tokamak device, the artificial sun?
A. US
B. India
C. China
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: It’s designed to replicate the nuclear fusion process to provide almost infinite clean energy through controlled nuclear fusion. It is often dubbed as the “artificial sun.” The new device will possess such capabilities, and hopefully will elevate the current device’s plasma electric current level.

13. Which country bagged the 1st Prize in the category of TV Cinema Spot at the Golden City Gate Tourism Awards 2019?
A. Mongolia
B. India
C. Indonesia
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: India recently bagged the 1st Prize in the category of TV Cinema Spot at the Golden City Gate Tourism Awards 2019. These awards are given each year in many categories related to the Tourism & hospitality sectors. It is worth mentioning here that Ministry of Tourism has launched the Incredible India 2.0 Campaign in 2017, which marks a shift from generic promotions to market specific promotional plans.

14. Which among the following launched “Atal Aahar Yojana” to provide hygienic food to construction workers?
A. Kerala
B. Odisha
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra 

Explanation: It would be implemented in some areas of the state on a pilot basis first. Under this scheme, construction workers would be provided nutritious food for just Rs 5. It will transform the lives of labourers.

15. SBI has decided to sign up with the SWIFT’s GPI. Expand GPI. 

A. Globalised Payment Interface
B. Global Prepaid Interface
C. Global Payment Interaction
D. Global Payment Interface
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Global Payment Interface

Explanation: GPI comes with features like end-to-end payment tracking, faster and more transparent transactions, access to unaltered remittance information. According to SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Transactions’), GPI is being made a universal payments interface by partnering with all major global banks by 2020.

Important G.K. & Current Affairs Questions – 9th March 2019


A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.