Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st March 2019

Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st March 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st March 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – March 2019

March Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 1st March 2019. GK & Current Affairs Quiz/ Questions March 2019. Daily GK & Current Affairs Quiz. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for SBI PO/Clerk,IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily GK & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – March 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

You may also like – 450+ Important G.K. & Current Affairs Questions – February 2019

Important Current Affairs Questions  – 1st March 2019


1. HRD Minister Javadekar recently launched STARS. Expand STARS.
A. Scheme for Translational and Advanced Research in Science
B. Scheme for Transnational and Advanced Research in Scientific Studies
C. Scholarship Scheme for Translational and Advanced Research in Science
D. Scheme for Translational and Advanced Research in Scientific Field
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Scheme for Translational and Advanced Research in Science 

Explanation: The project will be coordinated by the Indian Institute of Science (IISc), Bangalore. Interested candidates will have to submit applications to take part in the competition. The applications will release on the first week of April 2019. Notably, the ministry has approved funds worth Rs 250 crore for the scheme.

2. Union Minister for Social Justice recently launched which edition of Indian Sign Language (ISL) Dictionary?
A. First
B. Second
C. Fifth
D. Ninth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Second 

Explanation: Union Minister for Social Justice recently launched the second edition of Indian Sign Language Dictionary. It is also available on ISLRTC’s YouTube channel. It was brought out by Indian Sign Language Research and Training Centre which comes under the Department of Empowerment of Persons with Disabilities. Around 1000 videos have been uploaded already and the rest are in the process of being uploaded on YouTube. According to 2011 Census, there are 50.71 lakh hearing impaired persons in India. The objective of the dictionary is to help spread the use of ISL and result in better education and employment opportunities for hearing impaired persons.

3. NBT has recently appointed __________ as its new chairman.

A. Ankur Verma
B. Govind Prasad Sharma
C. Sheila Dixit
D. Rajni Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Govind Prasad Sharma

Explanation: Sharma is the author of more than 6 academic books & many research papers, and has edited a few collected works. Notably, NBT is an autonomous organization under the Ministry of HRD. NBT was previously chaired by Baldeo Sharma since 2015.

4. _______& CSIR have recently agreed to collaborate in the area of food and agriculture.
A. NITI Aayog
B. ICAR
C. FSSAI
D. FICCI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICAR

Explanation: ICAR & CSIR have recently agreed to collaborate in the area of food and agriculture. A JWC ( Joint Working Committee) would be constituted within a month to formulate the collaborative programmes and would meet 4 times a year. ICAR and CSIR have also agreed to form a steering committee to monitor the progress.

5. Ministry of Housing has recently approved the construction of _________ more affordable houses for the benefit of urban poor under PMAY (U).

A. 3,55,854
B. 4,00,663
C. 5,07,993
D. 5,60,695
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5,60,695

Explanation: Ministry of Housing has recently approved additional 5,60,695 houses’ construction for the benefit of the poor under PMAY (U). A total of 1,243 projects with a project cost of Rs 33,873 crore with central assistance of Rs 8,404 crore has been approved. The meeting was held under the Chairmanship of Shri Durga Shankar Mishra, Secretary of Ministry of Housing and Urban Affairs.

6. National Science Day is celebrated on ________ each year.

A. 26 February
B. 28 February
C. 2 March
D. 4 March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 28 February 

Explanation: It is celebrated every year on February 28 in the memory of Sir C.V. Raman. He was an Indian physicist and a Nobel laureate. He received the Nobel in 1930 for discovering of the ‘Raman effect’ which refers to the ‘scattering’ of light that occurs when it passes through molecules, say dust in the air.

7. The 2-day national workshop on Preparedness, Mitigation and Management of Heat wave concluded recently in ________.
A. Pune
B. Nagpur
C. New Delhi
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nagpur

Explanation: The workshop was organised by National Disaster Management Authority (NDMA) in collaboration with the Government of Maharashtra. The session on Inter-agency coordination and effective governance discussed the importance of coordination amongst all agencies and regular monitoring of the heat wave situation. It also highlighted the significance of long-term mitigation measures, key interventions, review and updation of Heat Action Plans.

8. Reserve Bank of India and __________ have completed signing of the Agreement for Bilateral Swap Arrangement, provides for India to access 75 billion in US dollars.
A. Bank of Canada
B. Bank of Japan
C. People’s Bank of China
D. Central Bank of Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bank of Japan

Explanation: The agreement for the BSA (Bilateral Swap Arrangement), has become effective from 28th February. India can access the agreed amount of USD 75 billion for its domestic currency, to maintain an appropriate level of balance of payments or short-term liquidity.

9. India & ________  signed an Agreement for the Exchange of Information and Assistance in Collection with respect to Taxes (TIEA).
A. Laos
B. Brunei
C. Indonesia
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Brunei

 

Explanation: The Agreement enables exchange of information, including banking and ownership information between the two countries for tax purposes. The Agreement will enhance mutual co-operation between India and Brunei Darussalam by providing an effective framework for exchange of information in tax matters which will help curb tax evasion and tax avoidance. It is based on international standards of tax transparency and exchange of information and enables sharing of information on request as well as on automatic basis. The Agreement also provides for mutual assistance in collection of tax revenue claims between both countries.

10. ________ & India signed a USD 455 million loan to finance the Andhra Pradesh Rural Roads Project.
A. NDB
B. World Bank
C. IMF
D. AIIB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. AIIB

Explanation: The aim of the project is to improve road transport connectivity in previously unserved communities by providing all weather rural roads in all 13 Districts of the state of Andhra Pradesh. The Project plans to construct rural roads to provide first connectivity, construct cross drainage works and bridges to complete missing links and structures, provide approaches to educational institutions and health care centres, construct rural roads passing through tribal areas. Andhra Pradesh Rural Roads is the Third Project being signed by the AIIB in the State of Andhra Pradesh, the other two being in Power Sector and Water Sector.

11. Samjhauta Express, sometimes seen in the news, has been recently suspended. It was started in ______.

A. 1972
B. 1976
C. 1979
D. 1988
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 1976

Explanation: Named after the Hindi word for “agreement”, Samjhauta Express comprises 6 sleeper coaches and an AC 3-tier coach. This service was started on July 22, 1976 under the Shimla Agreement. The Samjahuta Express departs from Lahore on Mondays and Thursdays. The Railway Board cancelled all operations of the Attari Special Express, Delhi-Attari-Delhi, which together with the Wagah-Lahore link. Pakistan has already suspended services on its end.

12. Indian Railways is to make a new zone in the state of Andhra Pradesh named ________.

A. South Coast Railway
B. South Andhra Coast Railway
C. Southern-West Coast Railway
D. South-East Coast Railway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. South Coast Railway

Explanation: Indian Railways is to make a new zone in the state of Andhra Pradesh named ‘South Coast Railway.’ As per the Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014, last year, TDP had raised a demand for the creation of a new railway zone in Visakhapatnam.

13. Which among the following recently launched a super-premium Emeralde Credit Card?
A. HDFC
B. ICICI Bank
C. Dena Bank
D. DCB Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICICI Bank

Explanation: This card is targeted at salaried customers with a minimum income of Rs 3 lakh per month & self-employed customers with an annual income tax return of at least Rs 30 lakh. Refund of up to Rs.12,000 on two transactions each year on cancellation charges of any hotel, flight, travel and movie ticket bookings would be one of the benefits of this credit card.

14. Which among the following is to launch the satellite Emisat in March?
A. ISRO
B. JAXA
C. ESA
D. NASA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ISRO

Explanation: ISRO Chairman Sivan said that ISRO is set to launch the electronic satellite Emisat for the DRDO in the month of March. ISRO would also launch 28 third-party satellites and demonstrate its new technologies like three different orbits with a new variant of PSLV rocket.

15. The IBM’s board of directors recently elected __________ to the board, w.e.f. March 1.

A. Ginni Rometty
B. Michelle J. Howard
C. Donald Jonas
D. Nick Ahuja
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Michelle J. Howard 

Explanation: The IBM’s board of directors recently elected Admiral Michelle J. Howard to the board, w.e.f. March 1. Notably, she is a former US Navy officer, besides being the 1st woman to become a four-star admiral. She is currently the Visiting Professor of International Affairs at George Washington University, where she teaches in the areas of cyber-security and international policy.

Important G.K. & Current Affairs Questions 28th February 2019


Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Print Friendly, PDF & Email