SBI PO Free Mock Test 2022

Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th February 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 8th February 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 8th February 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 8th February 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.How much amount was granted by the Asian Development Bank (ADB) to the Government of India through sovereign loan in 2021?

A. USD 3.7 billion
B. USD 4.6 billion
C. USD 5.1 billion
D. USD 2.9 billion
E. USD 1.9 billion

Show Correct Answers

Correct Answer: B. USD 4.6 billion

Explanation: As per the data official released by the Asian Development Bank (ADB), it provided a record USD 4.6 billion in sovereign lending to India in 2021. This included USD 1.8 billion towards coronavirus disease (COVID-19) pandemic response. The ADB’s regular funding programme to India is made to support transport, urban development, finance, agriculture, and skills building. The ADB’s project portfolio in 2021 reflected the Indian government’s focus on transforming cities into economically vibrant and sustainable communities.

The USD 4.6 billion was committed by ADB for 17 loans. The USD 1.8 billion COVID-19-related assistance included USD 1.5 billion for vaccine procurement and USD 300 million to strengthen primary health care in urban areas and the country’s future pandemic preparedness.

Important Points:

  • Asian Development Bank Headquarters: Mandaluyong, Philippines;
  • Asian Development Bank President: Masatsugu Asakawa (from 17 January 2020);
  • Asian Development Bank Membership: 68 countries;
  • Asian Development Bank Founded: 19 December 1966.

2.Which state government has launched an open-air classroom programme Paray Shikshalaya (Neighbourhood Schools) for primary and pre-primary students?

A. West Bengal
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Punjab
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. West Bengal

Explanation: West Bengal government has launched an open-air classroom programme Paray Shikshalaya (Neighbourhood Schools) for primary and pre-primary students. Under the ‘Paray Shikshalaya’ project, primary and pre-primary students of government schools will be taught in open spaces. The state government will also provide mid-day meals to the students of ‘Paray Shikshalaya’. The para teachers and primary school teachers would be part of this project. They will provide elementary education to children of Class 1-5.

Important Points:

  • Chief Minister of West Bengal: Mamata Banerjee;
  • Governor: Jagdeep Dhankhar.

3.Which bank has been awarded the digital transformation award, ‘DX 2021 Awards’ by CII?

A. Tamilnad Mercantile Bank
B. Almora Urban Bank
C. Nainital Bank
D. Bank of Maharashtra
E. Karnataka Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Karnataka Bank

Explanation: Karnataka Bank has been awarded the digital transformation award, ‘DX 2021 Awards’, in recognition of the “innovative” best practice ‘KBL VIKAAS’, by the Confederation of Indian Industry (CII) for Best Practice in Digital Transformation.

4.The Government of India has done a conversion switch transaction of its securities with the Reserve Bank of India (RBI) on January 28, 2022 for an amount of Rs. __________.

A. 1,19,701 crores
B. 2,19,701 crores
C. 3,19,701 crores
D. 4,19,701 crores
E. 5,19,701 crores

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1,19,701 crores

Explanation: The Government of India has done a conversion switch transaction of its securities with the Reserve Bank of India (RBI) for an amount of 1,19,701 crores (face value). The transaction involved buying back securities that are being matured in FY 2022-23, FY 2023-24 and FY 2024-25 from the RBI and also issuing fresh securities for equivalent market value, to make the transaction cash neutral.

The transactions were carried out using Financial Benchmarks India Private Limited (FBIL) prices as of January 28, 2022. The GOI undertakes switch operations with RBI and also with market participants to smoothen the liability profile as well as for market development.

Government securities:

They are the debt instruments. They are issued by GoI. The two categories of government securities are short term instruments that mature in 91 days, 182 days or 364 days and long term instrument that matures within 5 years to 40 years. The securities are cleared by the clearing Corporation of India Limited. These securities are issued through auctions conducted by RBI.

5.Which Insurance company has tied up with Policybazaar. com to digitally offer a wide range of Life Insurance and investment products?

A. United India Insurance Company Limited
B. New India Assurance Company Limited
C. National Insurance Company Limited
D. Oriental Insurance Company Limited
E. Life Insurance Corporation of India

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Life Insurance Corporation of India

Explanation: Life Insurance Corporation (LIC) has tied up with Policybazaar to digitally offer a wide range of Life Insurance and investment products to its customers across India. This is LIC’s first association with a private insurance aggregator, which has mainly relied on its 1.33 million agents for distributing products. To facilitate seamless digital distribution of life insurance products and boost financial inclusion across India.

The benefit of the tie-up:

The alliance will provide insurance services in smaller cities to ensure financial inclusion and social security. It will increase its penetration digitally in rural and remote areas and offer a wide range of term and investment products to the customers.

Important Points:

  • Life Insurance Corporation of India Founded: 1956;
  • Life Insurance Corporation of India Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • Life Insurance Corporation of India Chairperson: M R Kumar.

6.KVIC has recently cancelled the certification of which Khadi institution for selling fake Khadi products?

A. Indore Khadi Sangh Khadi Udyog Sahakari Samiti Ltd.
B. Kerala Gandhi Smaraka Nidhi
C. Delhi Khadi & Village Board
D. Uttarakhand Khadi & Village Board
E. Mumbai Khadi & Village Industries Association

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Mumbai Khadi & Village Industries Association

Explanation:  Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has cancelled the “Khadi Certification” of its oldest Khadi Institution named Mumbai Khadi & Village Industries Association (MKVIA). This MKVIA was running the popular “Khadi Emporium” at Metropolitan Insurance House, Mumbai since 1954. KVIC has cancelled the license of MKVIA as the latter had started selling fake Khadi products, which was against the “zero-tolerance” policy of KVIC against the sale of spurious/non-Khadi products.

Why was this step taken?

  • The action came after KVIC found that the said Khadi Emporium at D.N. Road was selling non-Khadi products in the guise of genuine Khadi. During a routine inspection, KVIC officials collected samples from the Emporium that were found to be non-Khadi products.
  • KVIC issued a legal notice to MKVIA for flouting the norms of the “Khadi Certificate” and “Khadi Mark Certificate” issued by the Commission. With the cancellation of the registration, Khadi Emporium ceases to be a genuine Khadi Outlet and is no longer permitted to sell Khadi products from the Emporium.
  • KVIC is also contemplating legal action against the MKVIA for criminal breach of trust and cheating the public at large by misusing the credibility and popularity of brand Khadi.

Important Points:

  • KVIC Founded: 1956;
  • KVIC Headquarters: Mumbai;
  • KVIC Chairperson: Vinai Kumar Saxena;
  • KVIC Parent agency: Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which General Insurance Company has signed an agreement with Cars24 Financial Services Private Limited?

A. SBI General Insurance Company
B. Kotak Mahindra General Insurance Company
C. Religare Insurance Company
D. Bharti AXA General Insurance
E. Bajaj Allianz General Insurance Company

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kotak Mahindra General Insurance Company

Explanation:  Kotak Mahindra General Insurance Company has signed an agreement with Cars24 Financial Services Private Limited (CARS24 Financial Services) to provide motor insurance services to used car buyers. Under the partnership, used car buyers from Cars24 will be directly provided with Kotak General Insurance’s comprehensive motor insurance plans.

The partnership will provide a trustworthy and faster way to avail of motor insurance with a fully digital insurance process. Customers can also avail of cashless claims servicing at Kotak General Insurance’s platform of garages and enable convenient claim settlement services.

Important Points:

  • Kotak Mahindra General Insurance Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • Kotak Mahindra General Insurance MD & CEO: Suresh Agarwal.

8.Which country has won the AFC Women ` s Asian Cup India 2022 Football tournament?

A. Nepal
B. China
C. South Korea
D. Japan
E. India

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: China PR defeated South Korea (Korea Republic), 3-2, to win the AFC Women ` s Asian Cup India 2022 nal title at the D.Y. Patil Stadium in Navi Mumbai on February 06, 2022.This is the record-extending 9th AFC Women ` s Asian Cup title won by China.

9.Renowned personality Christos Sartzetakis passed away recently, he was a former president of which country?

A. Malta
B. Italy
C. Cyprus
D. Greece
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Greece

Explanation: Christos Sartzetakis, the former President of Greece, has passed away. He was 93.Sartzetakis, who was a jurist by profession, served as the President of Greece from 1985 to 1990.

10.What is the theme of the ASEAN-India High Level Conference on Renewable Energy, being organized by the Ministry of New and Renewable Energy and the Ministry of External Affairs of Government of India?

A. Experience and Innovations for Integrated Renewables Market
B. Innovations for Renewable Energy Transition
C. Investment for Sustainable Energy Transition
D. Innovations for Sustainable Energy Transition
E. Renewable Energy is Future of Energy Transition

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Experience and Innovations for Integrated Renewables Market

Explanation: The ASEAN-India High Level Conference on Renewable Energy, was organized by the Ministry of New and Renewable Energy and the Ministry of External Affairs of Government of India on 7-8 February 2022.The High Level Conference focused on the theme: “Experience and Innovations for Integrated Renewables Market”.The ASEAN-India High-Level Conference featured ve technical sessions, which would facilitate peer-topeer discussions between experts from India and ASEAN on themes of mutual interest.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.“Winter Camp” is a joint military exercise of which multilateral groups?

A. BRICS
B. QUAD
C. NATO
D. SCD
E. SAARC

Show Correct Answers

Correct Answer: C. NATO

Explanation: In an icy landscape of birches and pines on NATO’s eastern border, this year’s regular military exercises by the alliance have come at a time of spiralling tensions between Russia and the West.The “Winter Camp” exercise in northeast Estonia, just 100 kilometres (62 miles) from the Russian border, included some 1,300 British, Estonian and French troops operating in extreme conditions.

12.Who among the following Ministers has launched a hackathon, named Powerthon-2022 for technology-driven solutions in February 2022?

A. R K Singh
B. Ashwini Vaishnaw
C. Pralhad Joshi
D. Mansukh L. Mandaviya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. R K Singh 

Explanation: Union Power Minister R K Singh (As of Feb 2022) on 7 Feb 2022, launched a hackathon, named Powerthon-2022. It will help find technology-driven solutions to solve the complex problems in power distribution and to ensure quality and reliable power supply. It has been launched under RDSS (Revamped Distribution Sector Scheme). REC Limited, in collaboration with SINE, IIT Bombay announced the launch of it.

Additional Information

Mansukh Laxmanbhai Mandaviya (As of Feb 2022) is the Minister of Health & Family Welfare and Chemical and Fertilizers of India. Pralhad Venkatesh Joshi (As of Feb 2022)  is the union Minister of Parliamentary Affairs, Coal and Mines of India. Ashwini Vaishnaw (As of Feb 2022)  is the Minister of Railways, Communications and Electronics & Information Technology of India.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following days is being celebrated as the Safer Internet Day in February 2022?

A. 8 February
B. 4 February
C. 5 February
D. 2 February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 8 February

Explanation: Safer Internet Day is celebrated every year in the second week of February. For 2022, it is being celebrated on 8th February. The day calls upon all stakeholders to join together to make the internet a safer and better place for all, especially for children and young people. Computer scientist Tim Berners-Lee invented the World Wide Web (WWW) in 1990. Theme:  “Together for a better internet”.

14.How many Railway Protection Force (RPF) personnel have been approved for the conferment of Jeevan Raksha Padak Series of Awards 2021?

A. Seven
B. Eleven
C. Eight
D. Thirty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Seven

Explanation: The President of India has approved the conferment of Jeevan Raksha Padak Series of Awards 2021 to 7 Indian Railways’ Railway Protection Force (RPF) personnel. The award was given in 3 categories: Sarvottam Jeewan Raksha Padak, Uttam Jeewan Raksha Padak, and Jeewan Raksha Padak. The awards carry a cash prize of Rs 2 lakh, Rs 1.5 lakh, and Rs 1 lakh, respectively.

Additional Information

The President of India has approved the conferment of the Jeevan Raksha Padak Series of Awards – 2021 on 51 persons. It includes Sarvottam Jeevan Raksha Padak to 6, Uttam Jeevan Raksha Padak to 16, and Jeevan Raksha Padak to 29 persons. Five awardees are posthumous. The awards are given to a person for his/her meritorious act of human nature in saving the life of a person.

15.Which of the following International banks has provided a record USD 4.6 billion loans to India in 2021?

A. The Asian Development Bank
B. World Bank
C. Asian Infrastructure Investment Bank
D. Bank of America
E. International Monetary Fund

Show Correct Answers

Correct Answer: A. The Asian Development Bank

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) provided a record USD 4.6 billion loans to India in 2021, including USD 1.8 billion towards coronavirus response. USD 1.5 billion was towards vaccine procurement and USD 300 million to strengthen primary health care in urban areas and the country’s future pandemic preparedness. The agency extended a USD 2.2-billion support for 12 state projects.

Additional Information

  • The Asian Development Bank is a regional development bank established on 19 December 1966.
  • The Asian Development Bank:
  • Headquarters: Mandaluyong, Philippines
  • President: Masatsugu Asakawa (As of Feb 2022)
  • Membership: 68 countries

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021