Daily GK & Current Affairs Questions - 9th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 9th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 9th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 9 April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 9 April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 9th April 2020 


1. Which among the following institution/organisation has extended of service of MadhabiPuri Bach as whole-time member for six months.
A. IRDAI
B. NABARD
C. SEBI
D. RBI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SEBI

Explanation: The Government has extended the appointment of MadhabiPuri Bach as a whole-time member (WTM) of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) by a period of 6 months (till October 4, 2020).

2. The World games 2021 was planned to be held at which city, which was postponed to 2022 announced by its organisers
A. Zurich
B. Beijing
C. Birmingham
D. Bern
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Birmingham

Explanation: The International World Games organisers announced that 2021 World Games to be held in Birmingham, Alabama, US has been postponed to the year 2022 due to the conflict of rescheduled dates of the Tokyo Olympics. The rescheduled dates of World Games are from July 7 to 17, 2022.

3. Who has been conferred with ‘Hero to Animals Award’ by animal rights body People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India.
A. Pinarayi Vijayan
B. Naveen Patnaik
C. Manohar Lal
D. Pema Khandu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Naveen Patnaik

Explanation: Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik has been conferred with ‘Hero to Animals Award’ by animal rights body People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India.

4. Which of the following state has been installed the ‘V Safe Tunnel’ that sanitize people from any possible bacteria and other microbes within 20 seconds?
A. Mizoram
B. Manipur
C. Telangana
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Telangana

Explanation:  ‘V Safe Tunnel’ has been installed in Telangana to sanitize people. The sanitising tunnel has been installed at the state Director General of Police’s office. A unique disinfectant named ‘V Safe Tunnel’ sanitizes people from any possible bacteria and other microbes within 20 seconds. It includes a combination of a water-soluble polymer and iodine in a form of spray and is known to be effective against virus such as SARS and Ebola.

5. Who has been recently selected as a member of the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame?
A. Stephen Curry
B. Anthony Davis
C. Kobe Bryant
D. Michael Jordan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kobe Bryant

Explanation: The late Kobe Bryant has been selected as a member of the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. He has been selected as the member of the Hall of Fame in his first year of eligibility.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following state has topped all-India level for micro-irrigation, under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) for 2019-20.
A. Madhay Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu has topped the all-India level for micro-irrigation (MI), under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY), with a coverage of 2,06,853.25 ha for the year financial year 2019-20& It is followed by Karnataka and Gujarat respectively. In the cumulative coverage of MI from 2015-20, Karnataka topped with coverage of 8,15,690.31 ha.

7. Which of the following bank nominated by Central government for collecting donations of PM CARES fund in addition to SBI.
A. Punjab National Bank
B. Indian Overseas Bank
C. HDFC
D. Both A & B
E. Both B & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both B & C

Explanation: State-owned Indian Overseas Bank (IOB) and private lender Housing Development Finance Corporation (HDFC) Bank have been nominated for the collection of donations for Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations Fund (PM-Cares Fund) – Earlier State Bank of India (SBI) was announced as the Banking partner of PM-CARES fund.

8. Who is the chairman of 10-member group to fight Coronavirus crisis formed by Central government?
A. Amitabh Kant
B. Harsh Vardhan
C. V G Somani
D. Prashant Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amitabh Kant

Explanation: Chief Executive Officer of NITI Aayog, Amitabh Kant will head the Empowered Group constituted by Government of India for coordinating response activities with Private Sector, NGOs and International Organisations related to COVID-19. To deal with Covid-19 epidemic, the central government has constituted a 10-member group under the chairmanship of NITI (National Institution for Transforming India) Aayog CEO (Chief Executive Officer) Amitabh Kant.

9. ‘Jeevan’ the low-cost ventilator developed by Which among the following railway manufacturing unit to fight COVID-19?
A. Rail Wheel Factory, Bangalore
B. Integral Coach Factory, Chennai
C. Diesel Locomotive Works, Varanasi
D. Rail Coach Factory, Kapurthala
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rail Coach Factory, Kapurthala        

Explanation: The Indian Railways’ coach producing unit Rail Coach Factory (RCF), Kapurthala in Punjab has developed a low-cost ventilator ‘Jeevan’ to combat covid-19 crisis.The cost of “Jeevan”is around Rs 10,000 without the compressor and it will not rise over Rs 30,000 even after adding a few more indicators.The ventilator is now awaiting the final clearance from the Indian Council of Medical Research (ICMR).

10. NASA has planned to set up ‘Artemis’ the first human base camp in South pole of moon by which year-
A. 2023
B. 2024
C. 2025
D. 2028
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2024

Explanation: National Aeronautics and Space Administration (NASA) unveiled its plan to setup ‘Artemis’, the first human base camp on Moon’s South Pole by 2024 through a 13-page report titled “NASA’s Plan for Sustained Lunar Exploration and Development”. The Artemis program aims to land first woman and next man on the moon by 2024. The program is carried out by NASA along with European Space Agency (ESA), the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), Canadian Space Agency (CSA) and the Australian Space Agency (ASA).

11. Who is the author of the book named “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs” along with epidemiologist Michael Osterholm.
A. Giovanni Boccaccio
B. Mark Olshaker
C. Daniel Defoe
D. Albert Camus
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mark Olshaker

Explanation: To provide better understanding and prevention of novel coronavirus (COVID-19), two new books are all set to release in May 2020. The books are: “How Contagion Works: Science, Awareness and Community in Times of Global Crisis” by Italian physicist Paolo Giordano. “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs” by epidemiologist Michael Osterholm and author Mark Olshaker. Both books will be published by Hatchette, US.

12. The World Health Day is a global health awareness day celebrated every year on which date?
A. 8th April
B. 7th April
C. 5th April
D. 9th April
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7th April

Explanation: The World Health Day is observed on 7 April as a global health awareness day. The day marks the establishment of the World Health Organization (WHO). In 1948, the WHO held the First World Health Assembly. The Assembly decided to celebrate 7 April of each year, with effect from 1950, as the World Health Day. World Health Day 2020 is dedicated to the nurses and midwives who are at the forefront and curing the people from COVID-19 infection. The Theme of World Health Day 2020 is ‘Support Nurses and Midwives’. The WHO has named this year the ‘International Year of the Nurse and the Midwife’.

13. Who has authored the book titled “Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs”? 
A. Mark Olshaker
B. Michael Osterholm
C. Dr. Neil A Feldstein
D. Both A & B
E. Both B & C

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both A & B

Explanation: To provide better understanding and prevention of novel coronavirus (COVID-19) the book has been authored by epidemiologist Michael Osterholm and author Mark Olshaker. The book will be published by Hatchette, United States (US). Deadliest Enemy is a high scientific drama, a chronicle of medical mystery and discovery, a reality check and a practical plan of action.

14. Mahmoud Jibril passed away due to COVID-19 was former prime minister of which country?
A. Libya
B. UAE
C. Oman
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Libya

Explanation: Former Libya Prime Minister Mahmoud Jibril passed away due to COVID-19. Mahmoud Jibril was the former head of the Libyan rebel government that ousted the long term ruler Muammar Gaddafi in 2011. Before joining the revolution in 2011, Jibril served the Gaddafi government as an economic advisor in its final years.

15. Who has been appointed as the new chairman of NASSCOM, for 2020-21?
A. D N Prahlad
B. D Sundaram
C. UB Pravin Rao
D. Rekha M Menon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UB Pravin Rao

Explanation:  Infosys’ chief operating officer, UB Pravin Rao, has been appointed as the new chairman of the National Association of Software and Services Companies (Nasscom), for 2020-21. He will succeed Keshav Murugesh, Group CEO, WNS Global Services. Rekha M Menon, Chairman and Senior Managing Director, Accenture in India, will be the Vice-Chairperson for the industry body. The newly appointed leadership, along with President Debjani Ghosh, will help the industry body achieve its 2025 vision for the industry.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 8th April 2020 – Attempt Here


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email