Daily GK & Current Affairs Questions - 8th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 8th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 8th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 8 April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 8 April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 8th April 2020 


1. The United Nations celebrates the International Day of Sport for Development and Peace every year on which day?
A. 7th April
B. 6th April
C. 5th April
D. 4th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6th April

Explanation: The United Nations celebrates April 6 is the United Nations’ (UN) International Day of Sport for Development and Peace, which recognizes the power of sport in promoting peace and erasing cultural barriers worldwide.

2. Which of the following initiative formed by Civil services officers’ associations to support and supplement the government’s efforts in fighting coronavirus.
A. Roshini
B. Ayushman
C. Shaurya
D. Caruna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Caruna

Explanation: The associations of civil servants formed an initiative called CARUNA. CARUNA is Civil Services Associations Reach to Support Natural Disasters. CARUNA is a collaborative platform. It includes IAS and IPS officers. The platform is to be represented by NGO, industry leaders, IT professionals along with the civil servants. The initiative is being launched to support government efforts to fight Corona Virus.

3. Recently, The United Nations declared International Day of Conscience to remind people to self-reflect, follow their conscience, and do the right things on which day-
A. 6th April
B. 5th April
C. 7th April
D. 9th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5th April

Explanation: The United Nations declares April 5 as International Day of Conscience. This day serves to remind people to self-reflect, follow their conscience, and do the right things.

4. Under ‘Operation Sanjeevani’ The Indian Air Force has air-lifted 6.2 tonnes of essential medical supplies to which country?
A. Nepal
B. Bangladesh
C. Indonesia
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maldives

Explanation:  The Indian Air Force has air-lifted 6.2 tonnes of essential medical supplies to the Maldives via transport aircraft C-130J under ‘Operation Sanjeevani’ as an assistance in the fight against the COVID 19.

5. IIT-Roorkee and AIIMS-Rishikesh has developed a low-cost portable ventilator called-
A. Protsahit-Vayu
B. Pratham-Vayu
C. Prana-Vayu
D. Prakash-Vayu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Prana-Vayu

Explanation: IIT Roorkee has developed a low-cost portable ventilator that can be useful to ensure the survival of COVID-19 patients. Named as ‘Prana-Vayu,’ the closed-loop ventilator is developed in collaboration with AIIMS, Rishikesh, and is equipped with state-of-the-art features, which can be manufactured for just ₹25,000

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following company has launched India’s 1st home screening test kit for COVID-19?
A. Cadila Healthcare
B. V H Group
C. Biocon
D. Bione
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bione

Explanation: Bengaluru based startup Bione, a genetic and microbiome testing firm has launched India’s 1st home screening test kit for COVID-19 & is approved by Indian Council of Medical Research (ICMR). To take the test using the kit one has to clean the finger with an alcohol swab and use the lancet provided to finger-prick & the provided cartridge reads the results within 5-10 minutes. The prices of the kit ranges from Rs 2,000 to 3,000 & it will be delivered within 2-3 days of ordering. The easy-to-use kit will be deployed in the market after quality checks & approvals from the regulatory authority.

7. Which of the following company has developed a technology to control viral, bacterial and fungal infections in closed environments?
A. Larsen & Toubro Infotech
B. Jclean weather Technology
C. Oracle Financial Services Software
D. HCL Technologies
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jclean weather Technology

Explanation: Jclean weather Technology private limited has developed a technology- “Scitech Airon negative ion generator” to control viral, bacterial and fungal infections in closed environments can clean the air & disinfect areas caused by COVID-19 positive cases & suspects. It is a company of Science & Technology based in Science & Technology (Scitech) Park, Pune. It ensures the well-being of staff, doctors and nurses working around the clock in quarantine facilities by improving their disease resistance power and ability to fight viruses.

8. Which NGOs has been awarded the Skoll Award for Social Entrepreneurship 2020 in recognition of its exceptional work in the maternal and child health space in India?
A. Azad Foundation
B. CREA
C. ARMMAN
D. SEWA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ARMMAN

Explanation: ARMMAN, an India-based non-profit organization (NPO), has been awarded the Skoll Award for Social Entrepreneurship 2020 in recognition of its exceptional work in the maternal and child health space in India, along with 4 other awardees. ARMMAN is the only organization from Asia and Africa, selected from 700 organizations.

9. Which of the following institution has designs designed full body disinfection chamber called as PSE?
A. Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)
B. Indian Council of Medical Research (ICMR)
C. Defence Research and Development Organization (DRDO)
D. Indian Space Research Organization (ISRO)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Defence Research and Development Organization (DRDO)

Explanation: Vehicle Research Development Establishment, VRDE Ahmednagar which is a DRDO Laboratory has designed full body disinfection chamber called as PSE. This walk through enclosure is designed for personnel decontamination. This is a portable system equipped with sanitiser and soap dispenser. The decontamination starts using a foot pedal at the entry. On entering the chamber, electrically operated pump creates a disinfectant mist of hypo sodium chloride for disinfecting. The mist spray is calibrated for an operation of 25 seconds and stops automatically indicating completion of operation.

10. National Health Authority (NHA) has partnered with which company to provide transport services to frontline health workers?
A. Ola
B. Cabify
C. Uber
D. Jugnoo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uber

Explanation: National Health Authority (NHA) partnered with Uber India to provide 24/7 free UberMedic transport services to India’s frontline healthcare workers and hospitals engaged in the treatment of COVID-19 patients.

11. Home minister Amit shah released how much amount to all states under State Disaster Risk Management Fund (SDRMF) for 2020-21?
A. 11,092 crores
B. 10,290 crores
C. 12,4221 crores
D. 15,151 crores
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 11,092 crores

Explanation: The Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah has approved the release of Rs 11,092 crores to all States under the State Disaster Risk Management Fund (SDRMF) for 2020-21 after the Chief Ministers raised the issue of lack of funds in the state during a meeting through video conferencing with Prime Minister (PM) Narendra Modi.

12. The Press Information Bureau (PIB) comes under which ministry?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Information and Broadcasting
C. Ministry of Science and Technology
D. Ministry of Human Resource and Development
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Information and Broadcasting

Explanation: A COVID-19 Fact Check Unit (FCU) has been constituted in the Press Information Bureau (PIB) under the Ministry of Information & Broadcasting to prevent dissemination of fake facts and news related to the COVID-19 pandemic. The unit is headed by the PIB Director General (DG), Nitin Wakankar.

13. Who is the author of the Biography of former Defence Minister Manohar Parrikar titled ‘An Extraordinary Life’ 
A. Sadguru Patil
B. Mayabhushan Nagvenkar
C. Milind Karmarkar
D. Both A & B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both A & B

Explanation: The biography of Manohar Parrikar titled ‘An Extraordinary Life’ has been written by Sadguru Patil and Mayabhushan Nagvenkar.  Published by Penguin Random House the book describes in great detail the events of the evening the surgical strikes were supposed to take place. The book on former Defence Minister and Goa Chief Minister Manohar Parrikar reveals just what went on, on the eve of the surgical strikes against Pakistan (announced on September 29, 2016) after the Uri attack that killed 18 Indian soldiers and left more than 30 injured.

14. Recently veteran M.K. Arjunan passed away, he was a _______.
A. Politician
B. Historian
C. Singer
D. Music Composer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Music Composer

Explanation: M.K. Arjunan, the last of the composers from the golden period of Malayalam cinema, passed away in Kochi. In career that spanned over five decades, he tuned about 700 songs, many of them among the biggest hits of all time. Some of his songs were so good, many believed they were tuned by Devarajan, one of the most prolific and gifted composers of Indian cinema.

15. Recently, American songwriter & 3 time Grammy award winner who passed away.
A. Bill Withers
B. Skip Scarborough
C. Otis Redding
D. Clarence Avant
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bill Withers

Explanation:  American songwriter, soulful singer, guitarist & 3 time Grammy award winner Bill Withers passed away. He was born on July 4, 1938, in the coal-mining town of Slab Fork, West Virginia, United States. He has produced 9 albums, his debut album is Just As I Am(1971) & the last album was Watching You Watching Me(1985).

Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th April 2020 – Attempt Here


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email