Daily GK & Current Affairs Questions - 7th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 7th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 7th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 7 April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 7 April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 7th April 2020 


1. Which of the following  official COVID-19 tracking app that has been recently launched by the Government of India.
A. Corona Map
B. Aarogya Setu
C. Ram Setu
D. Fight Corna
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Aarogya Setu

Explanation: The ministry of electronics and IT launched a mobile app called Aarogya Setu which will help people in identifying the risk of getting affected by the CoronaVirus. The app built through public private partnership “assesses themselves the risk for their catching the Corona Virus infection. It will calculate this based on their interaction with others, using cutting edge Bluetooth technology, algorithms and artificial intelligence,”.

2. Recently, SCTIMST & Wipro 3D will jointly manufacture a prototype of an emergency ventilator system based on AMBU. AMBU stands for?
A. Artificial Manual Breathing Unit
B. Artificial Mono Breathing Unit
C. Artificial Maximum Breathing Unit
D. Artificial Management Breathing Unit
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Artificial Manual Breathing Unit

Explanation: Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST), an institute of National Importance of the Department of Science and Technology, has tied up with Wipro 3D, Bengaluru to jointly build up on a prototype of an emergency ventilator system based on Artificial Manual Breathing Unit (AMBU), developed by SCTIMST followed by its clinical trial and manufacture.

3. Who among the following current The Competition Commission of India (CCI) chairman?
A. Sangeeta Verma
B. Ashok Chawla
C. Ashok Kumar Gupta
D. Bhagwant Singh Bishnoi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ashok Kumar Gupta

Explanation: The Competition Commission of India (CCI) has approved the formation of Joint Venture (JV) between Adani Green Energy Limited and Total S.A. for solar power generation in India. Ashok Kumar Gupta is the chairman of CCI.

4. Who was named chairman of the national selection panel by the BCCI’s Cricket Advisory Committee (CAC) in Mumbai?
A. Sunil Joshi
B. Dodda Ganesh
C. Venkatesh Prasad
D. Ajay Jadeja
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sunil Joshi

Explanation:  Former India spinner Sunil Joshi was named chairman of the national selection panel by the BCCI’s Cricket Advisory Committee (CAC) in Mumbai. The CAC also picked ex-pacer Harvinder Singh for a place in the five-member group.

5. International Day of Mine awareness celebrated every year on April 4, What is the theme-
A. Safe Ground safe home
B. Together for mine action
C. Clearing minefields
D. More than Mines
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Together for mine action

Explanation: Every year, April 4 is celebrated as the International Day for Mine Awareness in order to spread awareness about the dangers and threats caused by landmines to the safety, health and lives of civilian population.  This year’s theme “together for mine action”

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following organization has come out with a unique helpline portal to help support students during lockdown ?
A. ICSE
B. AICTE
C. CBSE
D. UGC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. AICTE

Explanation: All India Council for Technical Education, AICTE has come out with a unique MHRD AICTE COVID-19 Student Helpline Portal to address the issues. The website with URL https://helpline.aicte-india.org was launched by Minister for Human Resource Development Ramesh Pokhriyal Nishank. The portal is essentially to connect those who are willing to provide help with those who need help. The nature of support includes accommodation, food, online classes, attendance, examinations, scholarships, health, transport, harassment etc.

7. Which of the following is among the three official mascots of the 19th Asian Games unveiled in Hangzhou, China ?
A. Dragon
B. Miraitowa
C. Lianlian
D. Lil Red
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lianlian

Explanation: The official mascots of the 19th Asian Games were unveiled at a digital launch ceremony in Hangzhou, China. The three robots, which are going to be the mascots for the 2022 Hangzhou Asian Games are collectively known as the smart triplets. he Mascots – Congcong, Lianlian and Chenchen, which reflect the internet prowess of Hangzhou city and Zhejiang province, were unveiled at a digital ceremony in the wake of the COVID-19 pandemic that has brought the whole world to a stand still.

8. Which of the following state government has launched an online cultural competition “Mo Prativa” in collaboration with the UNICEF?
A. Tamil Nadu
B. Odisha
C. West Bengal
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: The Odisha government in collaboration with UNICEF has launched an online competition programme ‘Mo Prativa’ to engage the children and youth who are staying at home during the lockdown. Two themes, ‘Being at home during lockdown’ and ‘My responsibility as a young citizen during Covid-19’. Those in the age group of 5 to 18 years can participate in art, slogan writing, short story writing (within 500 words), poem writing and poster making, winning entries will get certificates and may be used in IEC materials.

9. Recently, the Asian Development Bank has projected India’s growth to slow down to ____ in the current fiscal year i.e. 2020-2021.
A. 4.4%
B. 4.3%
C. 4.0%
D. 4.1%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4.0%

Explanation: In “Asian Development Outlook 2020”, the Asian Development Bank has projected India’s growth to slow down to 4% in the current fiscal year i.e. 2020-2021.

10. World renowned virologist from South Africa who passed away recently after contracting the novel coronavirus-
A. Monica Beg
B. Deborah Birx
C. Suniti Solomon
D. Gita Ramjee
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gita Ramjee

Explanation: World-renowned virologist Gita Ramjee has become the first Indian-origin South African to have died after contracting the novel coronavirus that has killed five people in the country. Ramjee, a stellar vaccine scientist and an HIV prevention research leader, had returned from London a week ago but reportedly showed no symptoms of COVID-19. Ramjee, 64, was the Clinical Trials Unit Principal Investigator and Unit Director of the HIV Prevention Research Unit of the South African Medical Research Council (SAMRC) offices in Durban.

11. With which of the following company, The National Health Authority (NHA) has signed an agreement to provide transportation service to public healthcare workers who are involved in treatment of COVID-19 patients?
A. Uber
B. Cabify
C. Taxify
D. Ola Cabs
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cabify

Explanation: The National Health Authority (NHA) has signed an agreement with “Uber” to provide transportation service to public healthcare workers who are involved in treatment of COVID-19 patients.

12. Which of the following online hackathon which has been launched to find the working solutions to overcome the COVID 19 pandemic.
A. Beat COVID-19 Pademic
B. India Fights Corona
C. Hack the Corona
D. Hack the Crisis-India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hack the Crisis-India

Explanation: Minister of State Electronics & Information Technology, Communications and Human Resource Development Shri Sanjay Dhotre launched Hack the Crisis – India, an Online Hackathon to find working solutions for overcoming COVID 19 pandemic. This hackathon is part of a global initiative and is being organised by ‘Hack A Cause – India’ and ‘Ficci Ladies Organization Pune’ and supported by Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India (MEITY). Aim of this hackathon is to strengthen fight against COVID19.The winning ideas from few top participating teams, as implementable solutions on corona crisis is expected to help India and global citizens.

13. The 19th Asian Games will be held in which of the following city- 
A. Jakarta, Indonesia
B. Kuala Lumpur, Malaysia
C. Hangzhou, China
D. Tokyo, Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hangzhou, China

Explanation: The Olympic Council of Asia has announced the official mascots of the 19th Asian Games to be held in Hangzhou, China. The Olympic Council of Asia has announced the official mascots of the 19th Asian Games to be held in Hangzhou in 2022. The three robots namely Congcong, Lianlian and Chenchen which are collectively known as “The Smart Triplets” will be the official mascots of the 19th Asian Games. The mascot was unveiled by Olympic Council of Asia at a digital launch ceremony in Hangzhou, China. The ceremony was held digitally due to the COVID-19 pandemic that has brought the whole world to a stand still.

14. Recently, Passang Wangchuk Sona who passed away, hewas a former minister from which of the following state ?
A. Assam
B. Arunachal Pradesh
C. Mizoram
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arunachal Pradesh

Explanation: Passang Wangchuk Sona, former minister of Arunachal Pradesh, passed away. The later leader was the minister of mines & minerals and cooperation, besides food & civil supplies from 1995 to 1999 in the Arunachal Pradesh cabinet.

15. Recently, Padma Shri awardee Bhai Nirmal Singh who passed away at the age of 62 in Amritsar. He is-
A. Pop Singer
B. Writer
C. Spiritual Singer
D. Classical Singer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Spiritual Singer

Explanation: Bhai Nirmal Singh Khalsa, Padma Shri awardee and former “HazooriRaagi” at the Golden Temple, passed away at the age of 62 in Amritsar, Punjab. He was born on April 12, 1952 in Ferozepur, Punjab. He received Padma Shri award in 2009 for his contribution in Arts.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 6th April 2020 – Attempt Here


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email