Daily GK & Current Affairs Questions - 30th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 30th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 30th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 30th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 30th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 30th April 2020 


1. Which of the following  state has launched the ‘Jagananna Vidya Deevena’ Scheme?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. West Bengal
D. Karnataka
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal

Explanation: Andhra Pradesh State Government has announced a fee reimbursement scheme for the students of the state. The Jagananna Vidya Deevena scheme was launched by the State Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy which will provide 100 percent fee reimbursement which will benefit close to 12 lakh students across the state.  The government released Rs. 4000 Crore fund for the fee reimbursement, along with clearing the Rs. 1,880 Crore pending dues of the previous government. The chief minister also pointed out that none of the previous governments have reimbursed the fee arrears at such a large scale.

2. Asian Development Bank will provide loan amount of ————- to the Government of India to enhance its response to the COVID-19 pandemic.
A. $1 Billion
B. $2.5 Billion
C. $1.5 Billion
D. $2 Billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. $1.5 Billion

Explanation:  The Asian Development Bank (ADB) approved the loan of 1.5 Billion USD (Rs.11,400 crore) to India to fund the actions to take against the novel coronavirus pandemic like to support disease containment and prevention and social protection for the poor and working-class population who are in vulnerable economic condition.

3. Which of the following bank is going to acquire a 29% additional stake in Max Life Insurance for an estimated price of Rs 1,592 crore.
A. ICICI Bank
B. Axis Bank
C. HDFC Bank
D. Kotak Mahindra Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Axis Bank

Explanation: Axis Bank would acquire a 29% additional stake in Max Life Insurance for an estimated price of Rs 1,592 crore. The deal will increase the Axis Bank‘s stake in Max Life to 30%. Max Financial Services will hold the remaining 70% in the joint venture. The acquisition may be completed in 6-9 months & Post the deal, Max Financial Services and Axis Bank will get to nominate four and three directors respectively on the Max Life board. The total premium generated from both companies exceeded Rs 38,000 crore.

  • HQ of Axis Bank: Mumbai, Maharashtra.
  • MD and CEO of Axis Bank: Amitabh Chaudhry.
  • The tagline of Axis Bank: Badhti Ka Naam Zindagi.
  • Max Life Insurance Company HQ: New Delhi.
  • MD & CEO of Max Life Insurance Company: Prashant Tripathy.

4. Which among the following 1st government hospital in India which successfully launched Convalescent Plasma Therapy (CPT) treatment for the COVID-19 patients.
A. King George Medical University
B. Christian Medical College Vellore
C. King Edward Memorial Hospital
D. All India Institute of Medical Sciences-Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. King George Medical University

Explanation:  The King George Medical University (KGMU), Lucknow, Uttar Pradesh became the 1st government (govt) hospital in India to successfully launch the Convalescent Plasma Therapy (CPT) treatment for the COVID-19 patients. The 1st dose of CPT was administered to a 58-year old patient.

5. Which of the following state which has launched a unique initiative named ‘Umbare Aanganwadi’ to help children during lockdown.
A. Bihar
B. Gujarat
C. Odisha
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation: In view of increasing coronavirus (COVID-19) cases in India, the Women and Child Development Ministry (WCD) of Gujarat state Government has launched an unique initiative called ‘Umbare Aanganwadi (means doorstep Aanganwadi) under ICDS (Integrated Child Development Services) programme to reach out to children during the lockdown.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. As per report titled ‘APEC in the Epicentre of COVID-19’ released by Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC). What will be the contraction in growth in Asia Pacific region for 2020?
A. 1.9%
B. 2.7%
C. 2.5%
D. 1.6%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2.7%

Explanation: A report by the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Secretariat stated that the APEC region is expected to post a 2.7% economic decline in 2020 due to the impact of COVID-19. It also stated that this decline will be the most significant fall since the near-zero growth rate logged in 2009. The report recorded a 3.6% economic growth in the APEC region. The unemployment rate in the region has been projected to rise to 5.4% in 2020 from 3.8% in 2019, which means an additional 23.5 million workers being unemployed in 2020. An economic rebound is a forecast for the year 2021, with the anticipated growth of 6.3%, higher than the projected global economic growth of 5.8%.

7. Which of the following telecom company which has tied up with Paytm for ‘Recharge Saathi’.
A. BSNL
B. Airtel
C. Jio
D. Vodafone Idea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Vodafone Idea

Explanation:  Vodafone Idea has tied up a digital payments & financial services platform Paytm to launch ‘Recharge Saathi’ programme which is intended to help individuals, small businesses to earn an additional income. Under the programme, every month would be able to earn up to Rs.5,000.

8. Which of the following country has highest value of US government securities as per US Treasury Department
A. Ireland
B. India
C. China
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Japan

Explanation: India is positioned at 13th position & the 1st position is held by Japan with securities worth over USD 1.268 trillion(tn) at February end, followed by China with holdings of USD 1.092 tn & United Kingdom at USD 403.2 bn. Brazil is positioned in 4th with USD 285.9 bn, followed by Ireland- USD 282.7 bn, Luxembourg- USD 260.8 bn, Hong Kong USD 249.8 bn, Switzerland- USD 243.7 bn, Cayman Islands- USD 219.4 bn, Belgium- USD 218 bn, Taiwan- USD 201.9 bn and Saudi Arabia- USD 184.4 bn

9. Who among the following has been appointed as the Chairman & Managing Director of HUDCO?
A. Amrit Abhijat
B. Shyam Sunder Dubey
C. Shiv Das Meena
D. M Nagaraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shiv Das Meena

Explanation: The Additional Secretary of Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Government of India was appointed to hold the additional charge of Chairman and Managing Director of Housing and Urban Development Corporation (HUDCO) ltd, for six month or till the appointment of a regular incumbent to the post, effect from 21st April 2020 Shiv Das Meena – 1989 batch IAS officer of Tamil Nadu Cadre with over 30 years of Experience in the public service is a Bachelor of Civil Engineer and completed his Master in International Studies from Japan.

10. Which organization has released a map showing Aksai Chin region of Ladakh as a part of China with a dotted line and colour code?
A. UNICEF
B. UNESCO
C. World Health Organization
D. World Trade Organization
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. World Health Organization

Explanation: The World Health Organisation(WHO) map shows the Aksai Chin region of Ladakh UT as a part of China with a dotted line and colour code & also marks Pakistan-occupied Kashmir (PoK) with dotted lines, suggesting it as a disputed territory. Jammu and Kashmir(J&K) and the rest of India are marked in different colour codes.

11. The International Dance Day is observed every year on which date?
A. 30th April
B. 29th April
C. 28th April
D. 27th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 29th April

Explanation:  International Dance Day is being observed globally on 29th April, created by the Dance Committee of the International Theatre Institute (ITI). The day strives to encourage participation and education in dance through events and festivals held on the date all over the world. Every year (since its creation in 1982) an outstanding dance personality is selected to write a message for International Dance Day.

12. What amount has been decided to allocate by the BRICS countries towards setting up a special loan instrument to facilitate the rebuilding of their economies hit by pandemic?
A. $10 Billion
B. $5 Billion
C. $15 Billion
D. $12 Billion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. $15 Billion

Explanation:  Foreign ministers of the five large emerging economies of the world —Brazil, Russia, India, China and South Africa have decided to allocate $15 billion towards setting up a special loan instrument to facilitate the rebuilding of their economies ravaged by the novel coronavirus pandemic. Finance minister Nirmala Sitharaman on 20 April while attending the 5th Annual Meeting of board of governors of New Development Bank (NDB) through video-conference suggested that NDB should establish a $10 billion fund to help member countries fight covid-19. NDB has already fast-tracked financial assistance of about $5 billion to BRICS countries including emergency assistance of $1 billion to India to combat the covid-19 pandemic.

13. The International Jazz Day is observed every year on which date? 
A. 30th April
B. 29th April
C. 28th April
D. 27th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 30th April

Explanation:  International Jazz Day is celebrated on 30 April. The day aims to create awareness around the world of the virtues of jazz as a force of peace, unity, dialogue, and enhanced cooperation among people, and an educational tool. International Jazz Day 2020 is the ninth year celebration of International Jazz Day. Amid COVID-19 pandemic, the day has been decided to be celebrated virtually. The online celebration of International Jazz Day 2020 will be hosted by Herbie Hancock. The virtual Global Concert featuring artists from different parts of the world will Livestream on jazzday.com.

14. What is the name the Former Liverpool striker who passed away recently.
A. John Aldridge
B. Andrew Aitken
C. Michael Robinson
D. Alberto Moreno
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Michael Robinson

Explanation:  Former Liverpool striker, Michael Robinson passed away. He was born on July 12, 1958, in Leicester, England. He has featured in more than 300 official matches in England for five clubs, including Liverpool. Robinson was part of the Liverpool squad that captured the league, League Cup and European Cup treble in 1984. He settled in Spain after retiring in 1989, was awarded its citizenship and had an extensive media career. He received the XIII International Vázquez Montalbán prize for Sports Journalism, awarded by FC Barcelona in December 2017.

15. Name the Gospel singer who passed away due to the novel coronavirus.
A. Elvis Presley
B. Yolanda Adams
C. Troy Sneed
D. Kim Burrell
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Troy Sneed

Explanation: Gospel singer Troy Sneed has passed away due to the novel coronavirus. He was nominated for Grammy award for his work on the Youth For Christ’s 1999 album ‘Higher’.

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email