Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd April 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 3rd April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 3 April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 3 April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 3rd April 2020 


1. Who among the following The NATO chief who has announced the appointment of a group of experts on 31 March 2020.
A. Anna Fotyga
B. Wess Mitchell
C. Jens Stoltenberg
D. Thomas de Maziere
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jens Stoltenberg

Explanation: The NATO chief Jens Stoltenberg has announced the appointment of a group of experts on 31 March 2020. This group to support his work in a reflection process to further strengthen NATO’s political dimension.

2. Which state recently launched a mobile application ‘Corona Watch’ to track the movement history of tested COVID19 positive persons.
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: The state government of Karnataka has launched a mobile application ‘Corona Watch’. The mobile application aims to track the movement history of persons tested positive, before their detection in order to take precautions and to contain the coronavirus outbreak.

3. Which of the following Indian Institute of Technology (IIT) has developed a drone to sanitise large areas such as roads, parks and footpaths to prevent the spread of COVID-19.
A. IIT Bombay
B. IIT Guwahati
C. IIT Delhi
D. IIT Madras
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Guwahati

Explanation: A team of Indian Institute of Technology, Guwahati has developed a drone to sanitise large areas such as roads, parks and footpaths. The drone comprises of automated sprayer which will help the authorities to sanitise large areas in order to prevent the spread of COVID-19.

4. Who among the following founded the International Transgender Day of Visibility?
A. Gai Brodtmann
B. Russell Broadbent
C. Rachel Crandall
D. John Alexander
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rachel Crandall

Explanation:  The International Transgender Day of Visibility was founded by US-based transgender activist Rachel Crandall of Michigan in 2009.

5. Recently, The Government has extended crop loan interest upto for farmers till May 31, 2020.
A. 2 Lakh
B. 3 Lakh
C. 5 Lakh
D. 1 Lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 Lakh

Explanation: The government has extended the benefit of 2% interest subvention (IS) to banks and 3% prompt repaymentincentive (PRI) to all farmers up to May 31, 2020 for all crop loans up to 3 lakh which have become due or are becoming due between March 1 and May 31, 2020. The decision has been taken due to the national lockdown situation to prevent Covid-19 infection.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. What is the enhanced Foreign Portfolio Investment (FPI) limit in Corporate bond as per RBI for FY 21?
A. 9%
B. 10%
C. 15%
D. 12%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15%

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has increased the foreign portfolio investment (FPI) limit in corporate bonds to 15% of outstanding stock for FY 2020-21 from 9%to strengthen the segment of the corporate bonds.The limit has been increased under sections 10(4) and 11(1) of the Foreign Exchange Management Act, 1999 (42 of 1999). Importantly, this move was proposed by Union finance minister Nirmala Sitharaman during her FY20-21 budget speech.

7. As per S&P Global Ratings, What is the India’s revised GDP growth for the FY21
A. 3.9%
B. 3.5%
C. 2.6%
D. 4.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.5%

Explanation: Standard & Poor(S&P) Global Ratings has slashed down India’s growth forecast to 3.5% from 5.2% for the Financial Year(FY)21.It also expects a sharp growth at 7.3% in FY22.

8. Which of the following company which acquires 5.45% of stake in Indian airline SpiceJet.
A. S&P trustee Company
B. HDFC trustee Company
C. ICIC trustee Company
D. SBI trustee Company
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC trustee Company

Explanation: HDFC Trustee Company Ltd, a wholly owned subsidiary of Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC), has acquired 3.4 crore shares or 5.45% stake in Indian low-cost airline SpiceJet.

9. Which of the following  Indian ministry has launched the portal named “Stranded in India” to support network to help foreign tourists in India.
A. Ministry of External Affairs
B. Ministry of Home Affairs
C. Ministry of Tourism
D. Ministry of Health and Family welfare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ministry of Tourism

Explanation:  The Ministry of Tourism has launched a portal ‘Stranded in India’ as a support network to help foreign tourists who are stuck in various parts of India. Its web address is strandedinindia.com.

10. Which of the following state has launched the app Self Declaration COVID-19.
A. Manipur
B. Sikkim
C. Nagaland
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagaland

Explanation: Nagaland CM (Chief Minister) Neiphiu Rio launched the Self Declaration COVID-19 application at Kohima, Nagaland. The app is crucial for tracking and surveillance of high-risk cases.

11. Who among the following has authored a book ‘Backstage: The Story Behind India’s High Growth Years’?
A. Pranab Mukherjee
B. Montek Singh Ahluwalia
C. Yashwant Sinha
D. P Chidambaram
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Montek Singh Ahluwalia

Explanation: Former Deputy Chairman of the Indian Planning Commission Padma Vibhushan awardee (2011) Montek Singh Ahluwalia authored a book titled ‘Backstage: The Story Behind India’s High Growth Years’ which captures the essence of policymaking between 1985 and 2014. The book states about India’s spectacular economic growth and its historic achievements in poverty alleviation during the 10-year tenure of the United Progressive Alliance (UPA), as well as allegations of policy freeze and corruption in India’s recent history & is published by Rupa Publication.

12. Which of the following  affordable housing loan provider has signed a loan agreement worth of $60 million with  Asian Development Bank (ADB)?
A. LIC Housing Finance Limited
B. HDFC Housing Finance
C. Aavas Financiers Ltd
D. ART Housing Finance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Aavas Financiers Ltd

Explanation: Asian Development Bank (ADB) has signed a loan agreement worth of $60 million with affordable housing loan provider Aavas Financiers Ltd to provide housing finance to women in low-income communities either as primary borrowers or co-borrowers. The grant, provided under the ADB’s supporting access to housing finance for women and in lagging states project, will help increase higher rates of property ownership for women in lower-income groups.

13. Which of t he following organization has designed a casualty evacuation bag to transport or isolate persons infected with COVID-19?
A. Biomark Laboratories
B. National Institute of Virology
C. DRDO
D. ISRO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DRDO

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has designed a casualty evacuation bag to transport or isolate persons infected with COVID-19. The bag is water and air-proof and treated to deal with biological agents. DRDO will be procuring an initial lot of 500 such bags.

14. Who has been authored the book titled ‘The Enlightenment of The Greengage Tree’.
A. Reza Baraheni
B. Shokoofeh Azar
C. Marjane Satrapi
D. KaminMohammadi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shokoofeh Azar

Explanation: Shokoofeh Azar’s The Enlightenment of The Greengage Tree was originally published in 2017 by ReadHowYouWant.com, Limited & has been reprinted by Europa Editions in January 2020. The book has been named(among 13) in the longlist of Booker Prizes (annual) 2020 for a £50,000 (USD 98,000) prize, which is shared between the author & translator of the winning book. She becomes the 1st Iranian author to be named in the Prize. She has authored essays, articles, & children’s books.

15. Recently, Chandan Singh Rathore who passed is a former ___________.
A. Air Vice Marshal (Air force)
B. Vice Admiral (Navy)
C. Lieutenant General (Army)
D. Army Chief
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Air Vice Marshal (Air force)

Explanation:  Air Vice Marshal(AVM) retired, MahaVir Chakra(MVR) recipient (1971) & Group Captain Chandan Singh Rathore passed away at 95 at his Jodhpur residence, Rajasthan.Awards received are- AtiVishishtSeva Medal (1961), Vir Chakra (1962).

Daily GK & Current Affairs Quiz – 2nd April 2020 – Attempt Here


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email