Daily GK & Current Affairs Questions - 29th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 29th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 29th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 29th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 29th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 29th April 2020 


1. Which of the following Arabian countries has abolished the death penalty for crimes committed by minors?
A. Turkey
B. Israel
C. Saudi Arabia
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Saudi Arabia

Explanation: The Saudi Arabia has end the death penalties for the crimes committed by minors. The Saudi King Salman has passed and order regarding this. The decision comes on the heels of another ordering judges to end the practice of flogging, replacing it with jail time, fines or community service and bringing one of the kingdom’s most controversial forms of public punishment to a close. King Salman’s son and heir, Crown Prince Mohammed bin Salman, is seen as the force behind the kingdom’s loosening of restrictions and its pivot away from ultraconservative interpretations of Islamic law known as Wahhabism, which many in the country still closely adhere to.

2. Which of the following state’s CM has re-launched the zero-interest loan scheme for Women Self-Help Groups?
A. Odisha
B. Haryana
C. Jharkhand
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andhra Pradesh

Explanation:  Andhra Pradesh (AP) Chief Minister (CM) Y.S. Jagan Mohan Reddy re-launchedYSR zero interest loan scheme for Women Self-Help Groups(SHGs) by releasing a sum of Rs 1,400 crores to 8.78 lakh SHGs (to benefit about 91 lakh members) for the welfare of women.

3. Recently, Care ratings estimated India’s Gross Value Added (GVA) of India for FY21 –
A. 1.6%
B. 0.6%
C. 1.4%
D. 1.2%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1.4%

Explanation: CARE Ratings has projected the gross domestic product (GDP) of India for Fiscal Year (FY) 2020-2021 between 1.1%-1.2% amid nationwide lockdown resulting in disruptions and halting of activities. The lockdown was announced on March 24 for 21 days, which has now been extended until May 3, 2020. Gross Value Added (GVA) has been estimated to grow at 1.4% for FY21. Overall growth is expected to be driven only by the government expenditure.

4. Who among the following has been appointed as the Central Vigilance Commissioner (CVC).
A. Sanjay Kothari
B. AmitaPandove
C. Suresh Patel
D. Bimal Julka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sanjay Kothari

Explanation:  Sanjay Kothari, the secretary to the President, was on Saturday appointed as the Central Vigilance Commissioner, head of the country’s anti-corruption watchdog CVC, according to a Rashtrapati Bhavan communique. The post of the chief of the Central Vigilance Commission (CVC) had been lying vacant since June last year after completion of K V Chowdary’s tenure.

5. Bharti Airtel has signed a deal with which company of about $1 billion in order to enhance the network capacity of Bharti Airtel.
A. Huawei
B. Google
C. Nokia
D. Apple
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nokia

Explanation:   Nokia and Bharti Airtel has signed a deal of about $1 billion in order to enhance the network capacity of Bharti Airtel. A multi-year agreement has been signed by the two companies to deploy Nokia’s SRAN solution across nine circles in India. This $1 billion deal aims to improve customer experience of Bharti Airtel’s customers by providing them best-in-class connectivity. According to the multi-year agreement, Nokia will deploy approximately 3,00,000 radio units across several spectrum bands, including 900 Mhz, 1800 Mhz, 2100 Mhz and 2300 Mhz across India by 2022. This deployment will also provide best possible platform to Airtel when 5G networks will be launched across India.

  • MD & CEO (India and South Asia) of Bharti Airtel: Gopal Vittal.
  • President and Chief Executive Officer of Nokia: Rajeev Suri.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following launched a special borrowing programme for Self Help Groups to help them amid Covid-19 crisis.
A. State Bank of India
B. HDFC Bank
C. Punjab National Bank
D. Indian overseas Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Overseas Bank

Explanation: Indian Overseas Bank (IOB), a major public sector bank (PSB), has launched a special borrowing programme for Self Help Groups (SHGs) to help them in difficult situations arising out of Coronavirus (COVID-19).Headquarters– Chennai, Tamil Nadu.

7. Recently, India Ratings and Research (Ind-Ra) revised growth rate of India for FY21 as per estimation %-
A. 2.6%
B. 1.9%
C. 1.2%
D. 2.0%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.9%

Explanation:  India Ratings and Research (Ind-Ra), the Indian subsidiary of Fitch group,has revised India’s gross domestic product (GDP) growth forecasts for the fiscal year 2020-21 (FY 21) to 1.9 % from 3.6% estimated earlier due to the impact of coronavirus (Covid-19) on the economy.

8. Which of the following think tank has released its report “Trends in World Military Expenditure, 2019”.
A. Transparency International
B. International Institute for Strategic Studies
C. International Action Network on Small Arms
D. Stockholm International Peace Research Institute
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Stockholm International Peace Research Institute

Explanation: A swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) has released its report “Trends in World Military Expenditure, 2019”. The report released by SIPRI analysed the global military spending in 2019. The report stated that the global military spending in 2019 was 2.2% of the global gross domestic product (GDP) i.e 7.2% higher in 2019 than it was in 2010. The total global military expenditure rose to $1917 billion in 2019 i.e. an increase of 3.6% from 2018. The top 5 largest spenders in 2019 were: United States ($732 billion), China ($261 billion), India ( $71.1 billion), Russia ($65.1 billion) and Saudi Arabia ($61.9 billion). This is the first instance when two Asian states have featured among the top three military spenders. India spent $71.1 billion on defence in 2019 which is 2.4% of its Gross Domestic Product (GDP), rising from 4th position in 2018 to 3rd in 2019.

9. Which of the following country has recently cancelled “Pitch Black 2020” premier multilateral air combat training exercise with India.
A. Australia
B. Russia
C. Japan
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Australia

Explanation: The premier multilateral air combat training Exercise Pitch Black 2020 scheduled from July 27 to August 14 is cancelled by Australia due to the current and anticipated impacts of the worldwide pandemic of COVID-19. The next edition is scheduled in 2022.

About Australia:

  • Capital– Canberra
  • Prime Minister (PM)– Scott John Morrison.
  • Currency– Australian Dollar.

10. Pakistan Cricket Board (PCB) banned  who among the following Pakistan batsman  from all forms of cricket for a period of 3 years.
A. Umar Akmal
B. Kamran Akmal
C. Adnan Akmal
D. Sarfaraz Ahmed
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Umar Akmal

Explanation: The Pakistan Cricket Board has banned Pakistan batsman Umar Akmal from all forms of cricket for a period of three years for failing to report details of corrupt approaches made to him ahead of 2020 PSL.

11. Which IIT in collaboration with Islamic University of Science and Technology, NIT Srinagar has invented a low-cost ventilator called “Ruhdaar”?
A. IIT Guwahati
B. IIT Kharagpur
C. IIT Delhi
D. IIT Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Students from IIT Bombay, Islamic University of Science and Technology, NIT Srinagar have come together to invent a low-cost ventilator called “Ruhdaar”. The cost of production of one ventilator is Rs 10,000. The design was initiated by the first-year student of IIT Bombay from Kashmir. He began to design the ventilator after learning that his home, the Kashmir Valley had only 97 ventilators in all.

12. Indian sprinter who has been banned the Athletics Integrity Unit (AIU) for the doping case from 2018?
A. Sanjivani Jadhav
B. Kavita Tungar
C. Jhuma Khatun
D.  Lalita Shivaji Babar
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jhuma Khatun

Explanation:  Indian middle-distance runner, Jhuma Khatun was banned for 4 years for using banned substances (Steroids) by the Athletics Integrity Unit (AIU) for the doping case from 2018.  The sample from Jhuma Khatun collected during the National Inter-State Championships in June 2018 in Guwahati meet. In National Inter-State Championships, Guwahati, she won a bronze each in 1500 m and 5000 m, tested negative for the presence of substances by the National Dope Testing Laboratory (NDTL). The World Anti-Doping Agency (WADA) then decided to test the sample of Khatun at its Montreal Laboratory in Canada and it returned positive for dehydrochloromethyl testosterone.

13. Which of the following ministry has declared banking industry as a public utility service (PUS) for six months (starting April 21, 2020 till October 21, 2020) under the provisions of the Industrial Disputes Act, 1947? 
A. Ministry of Health and Family Welfare
B. Ministry of Labour and Employment
C. Ministry of Home Affairs
D. Ministry of Personnel and Public Grievances
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Labour and Employment

Explanation:  The Ministry of Labour and Employment has declared banking industry as a public utility service (PUS) for six months starting April 21, 2020 till October 21, 2020 under the provisions of the Industrial Disputes Act, 1947. It means the employees and officers of the banking sector are barred to do any strikes in the given period. This decision has been taken due to the adverse impact of COVID-19 on the economic activities. The notification for the same has been issued by the Department of Financial Services in the Ministry of Finance to the Reserve Bank of India (RBI) stating about the order implemented by the Labour and Employment Ministry.

14. The World Day for Safety and Health at Work is observed globally every year on which day-
A. 29th April
B. 28th April
C. 26th April
D. 27th April
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 28th April

Explanation:  World Day for Safety and Health at Work is observed globally on 28 April every year. This day is observed to promote the prevention of occupational accidents and diseases globally and raise awareness to ensure health and safety at the workplace. The World Day for Safety and Health at Work 2020 will primarily focus on addressing the outbreak of infectious diseases at work, focusing on the COVID-19 pandemic. The theme will explore in-depth various measures to prevent and control the risk of contagion, identify the psychosocial and other work-related risks associated with the pandemic.

  • Founded In: 1919
  • HQ of International Labour Organization: Geneva, Switzerland.
  • President of International Labour Organization: Guy Ryder.

15. Name the noted Odia Dramatist & playwriters who received Kendra Sangeet Natak Akademi Award in 2013.
A. Nandini Satapathu
B. Nilkantha Das
C. Bijay Mishra
D. Biswanath Das
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bijay Mishra

Explanation:  Noted Odia Dramatist & playwriters Bijay Mishra, who received Kendra Sangeet Natak Akademi Award in 2013 for his book ”Banaprastha”, passed away recently.

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email