Daily GK & Current Affairs Questions - 28th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 28th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 28th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 28th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 28th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 28th April 2020 


1. Which of the following central armed police force (CAPF) has launched ‘e-karyalay’ (e-office) application to enable the movement of files and documents without physical touch.
A. National Security Guard (NSG)
B. Border Security Force (BSF)
C. Central Industrial Security Force (CISF)
D. Central Reserve Police Force (CRPF)
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Adam Higginbotham

Correct Answer – C. Central Industrial Security Force (CISF)

Explanation: Central Industrial Security Force (CISF) launched ‘e-karyalay’ an electronic office application to enable the movement of files and documents without physical touch so as to prevent coronavirus infection.

2. Former skipper of Pakistan’s women cricket team who has recently announced her retirement from international cricket-
A. Aliya Riaz
B. Sana Mir
C. Nida Dar
D. Javeria Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Invest India

Explanation:  Pakistan women’s cricket team’s former captain Sana Mir on Saturday announced her decision to retire from international cricket, bringing down curtains on a 15-year-long successful career. During a successful career, Mir, 34, played 226 internationals, including 137 as captain from 2009 to 2017.

3. The 1st Official United Nations delegate’s day was observed on which day-
A. 23rd April
B. 25th April
C. 27th April
D. 24th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25th April

Explanation: The United Nations (UN) organized the first official International Delegate’s Day on April 25, 2020 and this year it is a special observance because it also marks the 75th anniversary of the San-Francisco Conference, an event that laid the foundations of the United Nations (UN).

4. The central government constituted to reviewcoronavirus spread across states. What is the total number of teams-
A. 10
B. 15
C. 11
D. 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 11

Explanation:  With lockdown violations in several districts of the country posing a serious threat to the lives of common people, the Ministry of Home Affairs (MHA) has constituted 5 new Inter-Ministerial Central Teams (IMCTs) to review the grave situation arising out of Coronavirus (COVID-19), taking the total of such teams to 11.

5. Which of the following state has launched ‘Dhanwantari’ scheme under which locally unavailable medicines will be delivered to patients at home.
A. Assam
B. Sikkim
C. Manipur
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: The Coronavirus (COVID-19) is now rampant across the country & many people are now in dire straits without getting the required medicine in their area during the lockdown. In view of this, the Assam state government’s health department has launched a special scheme called ‘Dhanwantari’, under which locally unavailable medicines will be delivered to patients at home. This medicine is free up to 200 rupees.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following becomes the 1st non-bank company to receive Reserve Bank of India (RBI) nod to enter into co-branding arrangements for prepaid Instruments?
A. HDB Finance Services
B. B2BinPay
C. Bajaj Finance Limited
D. Transcorp International Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Transcorp International Limited

Explanation: The Leading forex and payment solutions provider Transcorp International Limited (TIL) becomes the 1st non-bank company to receive Reserve Bank of India (RBI) nod to enter into co-branding arrangements for prepaid Instruments to be used in over 35 lakh stores and online gateways due to the current outbreak of COVID-19 pandemic. It will launch Application Programming Interface (API) based co-branded partnerships for digital, physical and contactless cards with select marquee clients in its own Bank Identification Number (BINs).

These cards can be used by partners, financial institutions and corporate houses to ease their core business activities & facilitates the accounting department to manage expenses by not having to check every individual bill & eliminates cash as a medium of paying for company expenses.

7. Recently, The Reserve Bank announced how much amount of liquidity facility of India for mutual funds?
A. 60,000 crores
B. 50,000 crores
C. 25,000 crores
D. 30,000 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50,000 crores

Explanation:  To ease liquidity pressures on mutual funds, Reserve Bank of India today announced a special liquidity facility of ₹50,000 crore for mutual funds. The RBI’s liquidity facility for mutual funds will be effective from today till May 11, 2020 or up to utilization of the allocated amount, whichever is earlier. The RBI also assured that it will review the timeline and amount, depending upon market conditions.

Under this facility, the RBI will provide funds to banks at lower rates and banks can avail funds for exclusively meeting the liquidity requirements of mutual funds. Banks can extend loans to mutual funds, undertaking outright purchase of and/or repos against the collateral of investment grade corporate bonds, commercial papers (CPs), debentures and certificates of deposit (CDs) held by mutual funds.

8. Which of the following institutions has developed an AI Semantic search engine called ‘Vilokana’?
A. Indian Institute of Technology, Kanpur
B. Indian Institute of Technology, Mumbai
C. Indian Institute of Technology, Delhi
D. Indian Institute of Information Technology and Management – Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Institute of Information Technology and Management – Kerala

Explanation: The Indian Institute of Information Technology and Management – Kerala (IIITM-K) has developed an AI Semantic search engine called ‘Vilokana’, which in Sanskrit means ‘finding out’. This search engine enables researchers to get deeper insights into scientific studies, especially when they need to find an early solution to the COVID-19 crisis. The search engine is developed by a team led by A.P. James, Professor at Centre for Artificial General Intelligence and Neuromorphic Systems (neuro GI), IIITM-K.

9. According to Times Higher Education (THE)’s 2nd edition of Impact rankings 2020, the Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur is ranked ……………. among global universities.
A. 60th
B. 59th
C. 57th
D. 65th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 57th

Explanation: According to Times Higher Education (THE)’s 2nd edition of Impact rankings 2020, the Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur is ranked 57th with a score of 87.9 among global universities. It ranked 766 universities from 85 countries. The list is topped by the University of Auckland, New Zealand with a score of 98.5, followed by University of Sydney (98.1), Western Sydney University(97.9) in Australia.

10. Which of the following state government has launched the “Jivan Shakti Yojana” to provide home-based employment to women?
A. West Bengal
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhya Pradesh

Explanation: Madhya Pradesh government has launched the “Jivan Shakti Yojana” to provide home-based employment to women. Under this scheme, women entrepreneurs of urban areas in MP can start the construction of masks by registering themselves on a portal. The masks manufactured by women will be purchased at the district level at the rate fixed by the Madhya Pradesh government.

11. Which of the following state has decided to ban the public gathering till June 30, 2020, amid the COVID-19 outbreak?
A. Rajasthan
B. Maharsahtra
C. Uttar Pradesh
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation:  Amid the COVID-19 outbreak, the Uttar Pradesh Government has decided to ban the public gathering till June 30, 2020. The decision was taken by the state government during the Chief Minister’s meeting with chairpersons of 11 committees of the state over the COVID-19 situation.

  • Chief Minister of Uttar Pradesh: Yogi Adityanath.
  • Governor of Uttar Pradesh: Anandiben Patel.

12. Name the robot which has been deployed at the government hospital in Ernakulamhere, Kerala to assist patients at the medical college’s COVID-19 isolation ward.
A. KARMI-Bot
B. KARMA-Bot
C. COVID-Bot
D. KERAL-Bot
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. KARMI-Bot

Explanation:  The government hospital in Ernakulamhere, Kerala has deployed a robot named ‘KARMI-Bot’ to serve COVID-19 patients. The robot will be used to assist patients at the medical college’s COVID-19 isolation ward. The robot is developed by ASIMOV robotics, a corporation working under maker village of Kerala start-up mission. The aims of this project are to limit the interaction between COVID-19 patients and doctors also on address the shortage of PPE kits by minimizing its use. Carrying a payload of up to 25 kgs, the robot is of achieving a maximum speed of 1m per sec.

  • Chief Minister of Kerala: Pinarayi Vijayan
  • Governor of Kerala: Arif Mohammad Khan
  • Capital of Kerala: Thiruvananthapuram

13. Which of the following ministry which has launched #MyBookMyFriendcampaign on world book day. 
A. Ministry of Labour and Employment
B. Ministry of Road Transport and Highways
C. Ministry of Labour and Employment
D. Ministry of Human Resource and Development
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ministry of Human Resource and Development

Explanation: The Union Minister of Human Resource and Development, Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched #MyBookMyFriendcampaign in his social media along with the video message saying that when you open a book you open a new world and he said that books are the best friends of a person which inspires and provides a way of thinking and guide in difficult times.

14. Name the veteran politician and former Governor of Bihar, Tripura, and West Bengal, who passed away recently.
A. Jagannath Kaushal
B. Govind Narain Singh
C. Devanand Konwar
D. P. Venkatasubbaiah
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Devanand Konwar

Explanation:  Tamil Nadu Chief Minister(CM) EdappadiPalaniswamy announced at the Legislative Assembly that Nagapattinam district will be bifurcated and a new district (38th) will be formed with its headquarters at Mayiladuthurai.

15. Renowned personality Ronojoy Roy popularly known as ‘Ronny’ Roy passed away recently, he was a——-
A. Choreographer
B. Photojournalist
C. Actor
D. Dancer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Photojournalist

Explanation: Veteran sports photojournalist Ronojoy ‘Ronny’ Roy passed away. He was popularly known as ‘Ronny’ and was associated with Bengali daily Aajkaal since the 1990s and covered the ICC World Cup in England last year.

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email