Daily GK & Current Affairs Questions - 26th and 27th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 26th and 27th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 26th and 27th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 26th and 27th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 26th and 27th April 2020 


1. Which of the following state has launched “Apthamitra” helpline toll free number and an application to empower the people to fight against coronavirus pandemic.
A. Telangana
B. Karnataka
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Karnataka

Explanation: The chief minister of Karnataka, B S Yediyurappa in presence of senior ministers and officials launched “Apthamitra” helpline toll free number and an application to empower the people to fight against coronavirus pandemic. The app provides required medical guidance for the people in need.

2. Which of the following Board/Federation has created “Team Mask Force” to create awareness about wearing masks?
A. Board of Control for Cricket in India (BCCI)
B. Sports Authority of India (SAI)
C. All India Boxing Association (AIBA)
D. Badminton Association of India (BAI)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Board of Control for Cricket in India (BCCI)

Explanation:  Featuring India’s most revered cricketers, the Board of Control for Cricket in India (BCCI) has created a new video under the title “Team Mask Force” to promote wearing masks in public places and help the country to battle the COVID-19 pandemic.

3. The world book and copyrights day organised by UNESCO was celebrated every year on which day-
A. 25th April
B. 27th April
C. 23rd April
D. 24th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 23rd April

Explanation: World Book and Copyright Dayis celebrated every year on April 23 all over the world. This event is organized by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) and the day aims to promote reading, publishing and copyright.

4. Who is the present High Commissioner of India to Bangladesh?
A. Vikram Misri
B. Riva Ganguly Das
C. Ajai Malhotra
D. Prabhat Prakash Shukla
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Riva Ganguly Das

Explanation:  Indian High Commission in Bangladesh, and India Bangladesh Chambers of Commerce and Industry (IBCCI) has jointly organized a webinar on trade promotion. Riva Ganguly Das is the present High Commissioner of India to Bangladesh.

5. Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched which campaign  on the occasion of World Book Day.
A. #MyBookMyFamily
B. #MyBookMyLesson
C. #MyBookMyWorld
D. #MyBookMyFriend
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. #MyBookMyFriend

Explanation:   Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched a campaign “#MyBookMyFriend“. The campaign “#MyBookMyFriend” has been launched on social media on the occasion of World Book Day. Citing the importance of books, the minister urged all the students to read some books of interest in addition to course books during the period of lockdown. He also appealed to the students to share the book which they are reading at the moment using #MyBookMyFriend on social media.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following  series recently launched in India by the United Nations Office on Drugs and Crimes (UNODC) under its flagship “Education for Justice” initiative.
A. Corona Learners
B. Education Learners
C. Lockdown Learners
D. Justice Learners
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lockdown Learners

Explanation: The United Nations Office on Drugs and Crimes (UNODC) has rolled out a ‘Lockdown Learners’ series in India under its flagship “Education for Justice” initiative.

7. The World Games will be held in July 2022 in which of the following city-
A. Beijing, China
B. Moscow, Russia
C. New Delhi, India
D. Birmingham, USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Birmingham, USA

Explanation:  The World Games has unveiled new logo & title after its postponement to 2022 due to COVID-19 pandemic. The World Games will be held in July 2022 in Birmingham, USA.

8. The International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace is observed globally every year on-
A. 29th April
B. 28th April
C. 24th April
D. 25th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 24th April

Explanation: International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace is observed on 24th April. The day aims to disseminate the advantages of multilateralism and diplomacy for peace through educational and public awareness-raising activities. To commemorate and promote the day, the United Nations General Assembly (UNGA) convenes a one-day high-level plenary meeting.

9. The World Malaria Day (WMD) is observed on which date?
A. 27th April
B. 28th April
C. 24th April
D. 25th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 25th April

Explanation: World Malaria Day (WMD) is being observed every year on 25 April across the world to recognize the global efforts to control preventable vector borne disease malaria. The World Malaria Day was established by the 60th session of the World Health Assembly, a decision-making body of World Health Organization (WHO) in May 2007.

10. According to a World Bank report on the “Impact of the COVID-19 on Migration and Remittances’ the remittances to India are likely to drop by ______.
A. 20%
B. 23%
C. 25%
D. 15%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23%

Explanation: The World Bank has said that the remittances to India are likely to drop by 23 per cent from USD 83 billion last year to USD 64 billion this year due to the coronavirus pandemic, which has resulted in a global recession. As per the report, globally remittances are projected to decline sharply by about 20 per cent this year due to the economic crisis induced by the pandemic and shutdowns.

11. Which of the following institute has developed “Feluda” a low-cost COVID-19 test strip?
A. Institute of Microbial Technology, Chandigarh
B. Indian Institute of Chemical Biology, Kolkata
C. Institute of Genomics and Integrative Biology, New Delhi
D. Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants, Lucknow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Institute of Genomics and Integrative Biology, New Delhi

Explanation:  Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)-Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB) has developed ”Feluda” a low-cost COVID-19 test strip. It was developed by two scientists Dr Souvik Maiti and Dr Debojyoti Chakraborty. The test is expected to cost around Rs 500 against the usual RT-PCR test that costs Rs 4,500 in private labs. The test gets its name after the detective character in legendary filmmaker Satyajit Ray’s stories as it will detect the presence of a virus in just a few minutes.

12. National Panchayati Raj Day is observed every year on which date?
A. 27th April
B. 28th April
C. 24th April
D. 25th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 24th April

Explanation:  Nation celebrates National Panchayati Raj Day on 24 April every year. The Ministry of Panchayati Raj organizes the National Panchayati Raj day or the National Local Self Government Day. India celebrates the first National Panchayati Raj Day or the National Local Government Day on April 2010. On this day, in 1993, the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 came into force that has institutionalized Panchayati Raj through the village, Intermediate and District level Panchayats.

13. With which organization the National Book Trust, India has organized a WEBINAR on Post-COVID Publishing Scenario in New Delhi?
A. IEEMA
B. NASSCOM
C. ASSOCHAM
D. FICCI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. FICCI

Explanation: National Book Trust, India and Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) has organized a WEBINAR on Post-COVID Publishing Scenario in New Delhi. This webinar was organized on the occasion of WORLD BOOK & COPYRIGHT DAY and featured the participation of Union Minister of HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’. During his address in the webinar, the minister emphasized on the need to promote reading in the country and to encourage children to believe that books are their best friends.

14. Who among the following eminent theatre director, actor and activist, passed away recently.
A. Smita Patil
B. Shabana Azmi
C. Usha Ganguly
D. Reena Roy
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Usha Ganguly

Explanation:  Eminent theatre director, actor and activist, Usha Ganguly passed away. She was awarded the Sangeet Natak Akademi Award for direction in 1998.

15. Veteran tribal leader and former Odisha Minister Saharai Oram who passed away recently is the former minister of which Indian state?
A. Bihar
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation:  Veteran tribal leader and former Odisha Minister Saharai Oram died at Barbil in Keonjhar district on Friday following a prolonged illness. He was 78.

16. Who among the following defeated World Chess Champion Magnus Carlsen to win the Banter Blitz Cup 2020?
A. Anish Giri
B. Alireza Firouzja
C. Fabiano Caruana
D. Daniil Dubov
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Alireza Firouzja

Explanation: 16-year-old Iranian refugee, Alireza Firouzja beats World Chess Champion Magnus Carlsen in the final of the Banter Blitz Cup 2020 and to claim the $14,000 prize. Firouzja, an Iranian now living in Paris, is is the second-youngest player to reach a rating of 2700 from Fédération Internationale des Échecs (FIDE), the body that governs international chess competition. He is ranked 21st in the world.

  • FIDE Headquarters: Lausanne, Switzerland.
  • FIDE President: Arkady Dvorkovich.
  • FIDE Founded: 20 July 1924.

17. Name the person who has recently take oath as Central Vigilance Commissioner of India.
A. K Natarajan
B. Sanjay Kothari
C. Rajesh Ranjan
D. A P Maheshwari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sanjay Kothari

Explanation:  Sanjay Kothari, the secretary to the president, was on Saturday appointed the Central Vigilance Commissioner, according to a Rashtrapati Bhavan communique. The post of the chief of the Central Vigilance Commission (CVC), the country’s anti-corruption watchdog, was lying vacant since June last year after KV Chowdary completed his tenure. The name of Kothari was recommended by a high-level selection panel headed by the prime minister in February.

18. Which of the following bank in which Singapore’s Caladium Investment has raised its stake by 1.1% from 3.39% to 4.49%.
A. Axis Bank
B. Indian Bank
C. Bank of Baroda
D. Bandhan Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bandhan Bank

Explanation: Singapore’s Caladium Investment has raised its stake in Bandhan Bank by 1.1% from 3.39% to 4.49%. Caladium Investment PTE Ltd will now hold 7.2 crore shares of Bandhan Bank. Caladium Investment raised its stake in Bandhan Bank through secondary market operations during the January-March period. The move shows the confidence in micro-lending business model of the bank, which posted a 120.85% year-on-year increase in the net profit at Rs 731 crore for the December 2019 quarter compared with Rs 331 crore in the same quarter in 2018.

  • Headquarters: Kolkata, West Bengal.
  • MD & CEO: Chandra Shekhar Ghosh.
  • Tagline: Aapka Bhala, Sabki Bhalai.

19. Which of the following state government recently commemorated “Khongjom Day” at Khongjom War Memorial Complex, Thoubal.
A. Sikkim
B. Assam
C. Manipur
D Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manipur

Explanation: The Government of Manipur commemorated “Khongjom Day” at Khongjom War Memorial Complex, Thoubal, Manipur. This day is observed to remember the people who valiantly fought in the Anglo-Manipuri War in 1891. Khongjom War Memorial Complex is a historical site that holds the tallest statute of Sword in the world, was constructed in remembrance of the people who fought in the war.

  • Chief Minister: Biren Singh.
  • Governor: Najma Heptulla.

20. Which of the following country has successfully launched its first-ever military satellite named “Noor” into the orbit.
A. Syria
B. Iran
C. Russia
D. Turkey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Iran

Explanation: Iran has successfully launched its first-ever military satellite named “Noor” into the orbit. ‘Noor’ satellite has reached its orbit and is orbiting 425 km above the earth’s surface. This satellite is launched by the Islamic Revolutionary Guard Corps [IRGC], a branch of the country’s armed forces. The Noor satellite was launched by a three-stage rocket which was powered by a combination of solid and liquid fuels.

  • Iran Capital: Tehran
  • Currency of Iran: Rial
  • President of Iran: Hassan Rouhani

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email