Daily GK & Current Affairs Questions - 25th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 25th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 25th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 25th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 25th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 25th April 2020 


1. Who among the following has been won William E. Colby Award 2020?
A. Edmund Blunden
B. Alun Lewis
C. Robert Graves
D. Adam Higginbotham
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Adam Higginbotham

Explanation: Adam Higginbotham won the William E. Colby Award 2020 for his book “Midnight in Chernobyl: The Untold Story of the World’s Greatest Nuclear Disaster” & won USD 5,000 prize.

2. What is the rank of India in the ‘The World Press Freedom Index 2020”, among 180 countries-
A. 110
B. 133
C. 142
D. 115
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 142

Explanation: The rank of India has decreased by two places to 142nd from 140th position with a score of 45.33 in the “The World Press Freedom Index 2020” which has analysed 180 countries. This decline in rank is showing an improvement in the security of Indian media as in 2019 there was no murders of journalists were recorded as against six in 2018.The World Press Freedom Index is compiled by Paris-based Reporters Sans Frontieres (RSF), or Reporters Without Borders. The index has been topped by Norway with a score of 7.84 while North Korea stood at last rank of 180 with score of 85.82.

  • Norway ( Rank 1)
  • Finland ( Rank 2)
  • Denmark ( Rank 3)
  • India ( Rank 142)
  • North Korea  ( Rank 180)

3. According International Energy Agency (IEA) data in 2019, What is India’s rank in terms of production of electricity in the world?
A. 5th
B. 3rd
C. 9th
D. 1st
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3rd

Explanation: As per the latest key world energy statistics published by the IEA in 2019, India is the 3rd largest producer of electricity in the world and it ranks 106th in terms of per capita consumption in 2017. Stating this in a written reply in the Lok Sabha today Shri R.K. Singh, Minister of State (IC) for Power, New & Renewable Energy and the Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship stated that reforms in power sector is a continuous process due to changes in the situation. India has become power surplus from power deficit situation.

4. When was the Earth day celebrated annually?
A. 22nd April
B. 20th April
C. 24th April
D. 21st April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 22nd April

Explanation:  Earth day is observed on April 22 of every year in order to create awareness about pollution and to celebrate the environment of our planet. This year is a special occasion as it marks the 50th Anniversary of Earth Day and events was coordinated globally by the Earth Day Network in more than 193 countries. The theme for Earth Day 2020 is “Climate Action”.  International Mother Earth Day 2020 is also observed every year on April 22, to raise awareness about issues that lead to nature’s suffering.

5. Which of the country parliament has passed the legislation to legalize the cannabis cultivation for medical and industrial purposes.
A. Lebanon
B. Libya
C. Syria
D. Iraq
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajivnayan Rahulkumar Bajaj

Explanation: The Lebanese parliament has passed the legislation to legalize the cannabis cultivation for medical and industrial purposes. Earlier, the farming of cannabis was illegal in Lebanon, but now the cannabis farming would be regulated within the country. Legalizing the cultivation of Cannabis is expected to produce high value-added medicinal products. It is also a potentially lucrative export for Lebanese economy which is in dire need of foreign currency as it is grappled with a financial crisis. Hence the legalization of cannabis farming in Lebanon would bring revenue for the government as well as develop the agricultural sector.

  • Prime Minister of Lebanon: Hassan Diab.
  • Capital of Lebanon: Beirut
  • Currency: Lebanese pound

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following ministry which has recently launched a dashboard containing list of Dhabas and Truck Repair Shops on its website.
A. Ministry of Communications
B. Ministry of Law and Justice
C. Ministry of Home Affairs
D. Ministry of Road Transport and Highways
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ministry of Road Transport and Highways

Explanation: The Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) has created a dashboard link on its website for providing list and details of Dhabas and Truck repair shops available across the country by various organisations like NHAI, States, Oil Marketing companies. The list can be accessed at https://morth.nic.in/dhabas-truck-repair-shops-opened-during-covid-19. This is intended to facilitate the truck / cargo drivers and cleaners in their movement while traveling between different places of the country for delivering required goods in the present challenging times of lockdown announced to curb Covid-19 pandemic.

A regular contact is being maintained with various stake holders particularly States/UTs, Oil Marketing Companies(OMCs), etc in providing information which is then updated on the dashboard link on MoRTH website.

7. Which institute that has created ‘Clean Hand Gel’ alcohol-based herbal sanitizer?
A. National Institute of fertilizers
B. National Botanical Research Institute
C. Indian Council of Medical Research
D. Institute of Chemical Technology
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. National Botanical Research Institute (NBRI)

Explanation:  In the wake of growing demand for sanitizers amid COVID-19 outbreak, the National Botanical Research Institute (NBRI) has created an alcohol-based herbal sanitizer. The alcohol-based herbal sanitizer will be available under the brand name of ‘Clean Hand Gel’. The impact of herbal sanitizer will last for about 25 minutes, preventing skin from dehydrating. An alcohol-based herbal sanitizer has been developed under the Council of Scientific and Industrial Research, CSIR-Aroma Mission following the guidelines of World Health Organisation. This newly made herbal sanitizer constitutes Tulsi essential oil as herbal constituent and isopropyl alcohol. The Tulsi essential oil is a strong natural antimicrobial agent while the isopropyl alcohol will be helpful in killing germs. Director of National Botanical Research Institute: Dr. S.K. Barik.

8. Which of the following mobile application launched by the Pune Municipal Corporation to effectively track the home-quarantine citizens and to ensure they stay in the home.
A. Naavik
B. Saiyam
C. Vishwas
D. Dhairya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Saiyam

Explanation: Pune Municipal Corporation under Smart Cities Mission (SCM) has launched a mobile application named “Saiyam”. The app aims to effectively track home-quarantines citizens and ensure they are actually staying in the home. For persons sporting the home quarantine stamp, the teams will check if separate food, bed, utensils, clothes, and washrooms are provided to them.

9. Who chaired the committee formed by the central government that suggested a complete revamp of how states collect and compile data for state-level gross domestic product (GDP) and other estimates?
A. Vijay Kelkar
B. Urjit Patel
C. R. H. Dholakia
D. Viral V. Acharya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. R. H. Dholakia

Explanation: The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI) on June 30, 2018 formed a 13 member committee to review the methodology of estimation of sub-national accounts ( state & district), revise the base year for national accounts or GDP calculation & suggest recommendations. It is headed by Ravindra H Dholakia, a retired professor of IIM Ahmedabad. The Committee suggested that the goods and services tax (GST) to be used for estimating incomes and other statistics at the state level. In order to formulate more accurate estimates the states should compile their own index of industrial production (IIP) rather than relying on the all-India IIP data.

10. Name of the Indian badminton player who has been selected as one of the ambassadors for Badminton World Federation (BWF)’s “I am badminton” awareness campaign?
A. P. V. Sindhu
B. Saina Nehwal
C. Ashwini Ponnappa
D. Srikanth Kidambi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. P. V. Sindhu

Explanation: World Champion PV Sindhu, named as one of the ambassadors for Badminton World Federation’s (BWF’s) “I am badminton” awareness campaign to provide a platform for the players to express their love and respect for the sport. Other ambassadors of the “I am badminton” awareness campaign: the Chinese duo of Zheng Si Wei and Huang Ya Qiong, Canada’s Michelle Li, England’s Jack Shephard, Hong Kong’s Chan Ho Yuen, Germany’s Valeska Knoblauch and Germany’s Marc Zwiebler, who is Athletes’ Commission Chair.

11. The English Language Day is observed globally every year on which day-
A. 25th April
B. 26th April
C. 24th April
D. 23rd April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 23rd April

Explanation:  English Language Day is observed globally on 23 April every year. The Day marks the birthday and date of death of famed writer William Shakespeare. The day was established by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) to celebrate the English language and multilingualism. This Initiative was established by the UN’s Department of Public Information in 2010 “to celebrate multilingualism and cultural diversity as well as to promote equal use of all six official languages throughout the Organization”.

12. Who among the following inaugurated “Mobile BSL3 VRDL Lab” developed by DRDO recently?
A. Smriti Irani
B. Narendra Modi
C. Rajnath Singh
D. Amit Shah
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajnath Singh

Explanation:  Defence Minister Rajnath Singh dedicated the first COVID-19 sample collection mobile Lab of the country namely “Mobile BSL3 VRDL Lab” to the nation through video conference from New Delhi. This Lab has been developed by Defence Research and Development Organization (DRDO), Ministry of Defence in collaboration with ESIC Medical College & Hospital, Sanathnagar (Hyderabad) with due permission of the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Govt. of Telangana.

13. With which of the following country India is going ahead collaboration of  $2.3 Billion deal to manufacture fleet support vessels (FSVs) 
A. UAE
B. Turkey
C. Iran
D. Kuwait
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Turkey

Explanation: India is going ahead with a $2.3 billion (about Rs 15,000 crore) deal to manufacture fleet support vessels (FSVs) in collaboration with a Turkish shipyard following a review after questions were raised on Turkey’s links with Pakistan and the recent diplomatic tiff with the Recep Tayyip Erdogan government.

14. Which of t he following Indian bank (PSB) has launched Working Capital demand Loan for agriculture sector
A. Canara Bank
B. Union Bank of India
C. State Bank of India
D. Indian Overseas Bank
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Overseas Bank

Explanation:  Indian Overseas Bank (IOB) has launched Working Capital demand Loan for agriculture sector (WCDL-Agri), a special credit facility for the agriculture sector & allied activities as a relief measure to fight the coronavirus (COVID-19) pandemic.

15. Which aerospace company has launched Falcon 9 carrier rocket with 60 satellites Starlink?
A. Being
B. SpaceX
C. Airbus
D. Lockheed Martin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SpaceX

Explanation: Space Exploration Technologies Corp (also known as SpaceX), a private American aerospace company, has successfully launched 60 Starlink broadband satellites aboard Falcon 9 rocket from the Launch Pad 39A at NASA’s (National Aeronautics and Space Administration) Kennedy Space Center in Florida, US (United States).

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email