Daily GK & Current Affairs Questions - 24th April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 24th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 24th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 24th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 24th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 24th April 2020 


1. Which o the following payment bank has inked partnership with Mastercard to issue virtual and physical debit cards.
A. Fino Payments Bank
B. India Post Payments Bank
C. Paytm Payments Bank
D. Aditya Birla Payments Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tata Power Ltd

Explanation:Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) inks partnership with Mastercard to issue virtual and physical debit cards.

2. Recently, Which country has organized the G-20 Extraordinary Agriculture Ministers Meeting through Video Conferencing focusing on the issue of COVID-19.
A. Iran
B. Turkey
C. Saudi Arabia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Saudi Arabia

Explanation: The G-20 Agriculture Ministers virtual meeting was organized through video conferencing by the Saudi Arabia Presidency to deliberate on the ways and means of ensuring continuity of food supply value chain including livelihood of farmers. It was attended by Agriculture Ministers of all G-20 members, some guest countries and International organizations. Shri Tomar welcomed the initiative taken by Saudi Arabia to bring the G-20 countries together.

3. Who has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Huawei Telecommunications India.
A. Pete Lau
B. David Li
C. Tony Pidgley
D. Kenichiro Yoshida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. David Li

Explanation: David Li has been appointed as the Chief Executive Officer of Huawei Telecommunications India. He has replaced Jay Chen who has been promoted to handle Asia Pacific level business role. David Li was serving as CEO of Huawei Cambodia before returning to India to take on his new role. He joined Huawei in 2002 and has working experience in the Indian market, including in roles like vice president sales and vice president HR during different phases of his career.

  • Headquarters of Huawei: Shenzhen, China
  • CEO of Huawei: Ren Zhengfei

4. The Reserve Bank of India gives approval to reappoint _________ as the MD & CEO of City Union Bank for a further period of three years.
A. Rakesh Makhija
B. Deepak Parekh
C. N. S. Srinath
D. N Kamakodi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. N Kamakodi

Explanation:  N Kamakodi will be reappointed as the MD & CEO of City Union Bank Ltd. City Union Bank has received approval for this reappointment from the Reserve Bank of India. His reappointment is for a further period of three years. The reappointments will be effective from 1 May 2020. He has been associated with the City Union Bank since 2003. He was raised as MD and CEO in 2011.

  • City Union Bank Founded: 31 October 1904.
  • City Union Bank Headquarters: Kumbakonam, Tamil Nadu.
  • City Union Bank Chairman: R. Mohan.

5. Name of the state government which has given its approval to commence the third edition of water conservation scheme ‘Sujalam Sufalam Jal Sanchay Abhiyan’ amid Coronavirus lockdown?
A. Odisha
B. Gujarat
C. Himachal Pradesh
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gujarat

Explanation:   The chief minister (CM) of Gujarat Vijay Rupani has approved the 3rd edition of his government’s ‘Sujalam Sufalam Jal Sanchay Abhiyan’ (SSJA), a conservation plan to deepen water bodies in the state before monsoon. The scheme will continue till June 10, 2020 with a focus on deepening of lakes, check dams and rivers by removing silt. It will be done with people’s participation as well as under Mahatma Gandhi National Rural  Employment Guarantee Act (MNREGA).

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. On which day World Water Day observed globally-
A. 21st April
B. 22nd April
C. 20th April
D. 23rd April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 22nd April

Explanation: World Water Day observed globally on 22nd April every year. World Water Day, held on 22 April every year since 1993, focuses on the importance of freshwater. This year, World Water Day 2020 theme: “Water and Climate Change”.

7. Which of the following company has decided to acquire almost 10% stake in a wholly-owned subsidiary of Reliance Industries Ltd. Reliance Jio Infocom Ltd?
A. Amazon
B. Facebook
C. Google
D. Microsoft
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Facebook

Explanation:  Social Media giant Facebook has decided to acquire 9.99% stake in the wholly-owned subsidiary of Reliance Industries Ltd. Reliance Jio Infocomm Ltd, which provides connectivity platform to over 388 million subscribers. Facebook will invest ₹43,574 crore on the fully diluted basis in Jio Platforms. The social media firm looks to leverage its highly popular WhatsApp chat service to offer digital payment services. The deal will help the Reliance Industries cut debt that has piled up in its expensive push to secure top spot for its Jio Infocomm telecom business.

8. The Border Roads Organisation (BRO) constructed the Daporijo bridge which of the following river?
A. Kaveri River
B. Godavari River
C. Subansiri River
D. Sabarmati River
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Subansiri River

Explanation: Despite of the lockdown conditions, the Border Road Organisation has successfully completed the construction of the Daporijo Bridge in record time. The Daporijo Bridge is a strategic link in Arunachal Pradesh and was constructed over the Subansiri River in less than a month. It is a link towards the Line of Actual Control (LAC) between India and China. It has been upgraded from class 24 tons to class 40 tons. The bridge was constructed over the Subansiri River. The Subansiri is a tributary of the Brahmaputra River. It is the largest among the Brahmaputra tributaries. It is a 442km long river that runs through Assam, Arunachal Pradesh and Tibet. It originates in the Himalayas in China.

9. Recently, Rajasthan government has launched ‘Aayu & Sehat Sathi app with which healthcare company to fight against COVID-19?
A. AdressHealth
B. 3healthcare
C. MedCords
D. AdressHealth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. MedCords

Explanation: The state government of Rajasthan has partnered with healthcare startup MedCords to launch ‘Aayu & Sehat Sathi app to fight against COVID-19. This app helps state people to consult doctors online and place orders for their medicine requirement in the wake of a lockdown due to COVID-19. Indian startup “MedCord” is fully adopted 7 districts of Rajasthan (Kota, Udaipur, Sri Ganganagar, Bikaner, Ajmer, Pali and Jaipur).

10. Which of the following IIT has developed a high-speed magnetic Random Access Memory (RAM)?
A. IIT Guwahati
B. IIT Delhi
C. IIT Mandi
D. IIT Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IIT Mandi

Explanation: Indian Institute of Technology (IIT) Mandi, Himachal Pradesh has developed a high-speed magnetic Random Access Memory (RAM). This Magnetic Random Access Memory (RAM), is faster, energy-efficient and stores more data in a smaller volume as compared to existing data storage technologies.

11. Who among the following has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the HSBC Bank?
A. Irene Lee
B. Noel Quinn
C. Kathleen Casey
D. Henri de Castries
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Noel Quinn

Explanation:  HSBC Bank appointed Noel Quinn as its Chief Executive Officer (CEO). He served as the interim CEO of the bank since Au

Show Correct Answers
gust 2019. He was the successor of John Flint. Noel joined HSBC in 1987 and has proven the outstanding candidate to take on a role permanently as CEO. Quinn will earn a base salary of 1.27 million pounds per annum.

12. Which of the following Institute is 1st in the country to carry out plasma research under trial in view of covid-19?
A. Sri Ramachandra Medical College & Research Institute
B. Institute of Medical Sciences, Banaras Hindu University
C. King George’s Medical University
D. Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Science and Research
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Science and Research (SVPIMSR)

Explanation:  Sardar Vallabhbhai Patel (SVP) Institute of Medical Science and Research or SVPIMSR has signed Memorandum of Understanding (MoU) with Indian Council of Medical Research (ICMR) & becomes the 1st authorized study centre in the country to carry out study the plasma research under trial in view of COVID 19.

13. Which of the following organisation has released the 4th annual Global Report on Food Crises (GRFC 2020) titled “2020 Global Report on Food Crises-Joint Analysis for better decisions”. 
A. World Food Programme (WFP)
B. World Health Organization (WHO)
C. Food and Agriculture Organization (FAO)
D. International Fund for Agricultural Development (IFAD)
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. World Food Programme (WFP)

Explanation: In accordance with the fourth annual Global Report on Food Crises (GRFC 2020) titled “2020 Global Report on Food Crises-Joint Analysis for better decisions” by United Nation’s (UN) World Food Programme (WFP), the coronavirus pandemic could nearly double the number of people around the world facing acute hunger.It should be noted that the WEP estimates that $350m (£280m) needed immediately, but only about a quarter of the sum has yet been available.

14. Recently, Who among the following has been appointed as the President of International Motorcycle Manufacturers Association?
A. Ravi Shankar
B. Takahiro Hachigo
C. Rakesh Sharma
D. S. Krishnamurthy
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rakesh Sharma

Explanation:  Rakesh Sharma, Executive Director (ED), Bajaj Auto, was appointed as the President of International Motorcycle Manufacturers Association (IMMA) for a two-year mandate. IMMA represents the manufacturing industry of powered two-wheelers at the global level. He was the successor of Johannes Loman.

15. Renowned politician Laisenia Qarase passed away recently, he was former Prime Minister of which country?
A. Maldives
B. Malaysia
C. Fiji
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Fiji

Explanation:The founder of the Soqosoqo Duavata Ni Lewenivanua Party & former Fiji Prime Minister (2000-2006) Laisenia Qarase passed away at 79 in Oceania Hospital, Suva due to an illness. He hails from Mavana, Vanuabalavu, Lau. He was the former Managing Director (MD) of Fiji Development Bank, served on the board of Fijian Holdings Limited, was a former Chairman of Fiji Television Limited, was the MD of Merchant Finance & also served as a senator after being nominated by the Great Council of Chiefs.

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें - क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email