Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd April 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 23rd April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 23rd April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 23rd & 20th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 23rd April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 23rd April 2020 


1. Government of India celebrates Civil Services Day every year on which day-
A. 21st April
B. 20th April
C. 22nd April
D. 19th April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 21st April

Explanation: Every year 21st April is celebrated as National Civil Service Day. On this day civil servants re-dedicate themselves to work and live for the cause of citizens. They renew their commitment to public service. Civil Services Day is an occasion for the civil servants to rededicate themselves to the cause of citizen and renew their commitment to public service and excellence in work.

2. Who among the following represented India in the Annual Meeting of Board of Governors of New Development Bank.
A. Subramanian Swamy
B. Nirmala Sitharaman
C. Shaktikanta Das
D. K Subramanian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nirmala Sitharaman

Explanation: The 5th Annual Meeting of Board of Governors of New Development Bank was held through video-conference. Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Nirmala Sitharaman represented India in the Annual Meeting of Board of Governors of New Development Bank.

3. Which of the following bank has started a new feature of voice banking services on Amazon Alexa and Google Assistant for its customers.
A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Axis Bank
D. Yes Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICICI Bank

Explanation: Industrial Credit and Investment Corporation of India(ICICI) bank starts a new feature of voice banking services on Amazon Alexa and Google Assistant for their customers.

4. Who has been won the Formula One Esports Chinese Virtual Grand Prix championship?
A. Pietro Fittipaldi
B. Ciro Immobile
C. Charles Leclerc
D. Antonio Giovinazzi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Charles Leclerc

Explanation:  Ferrari’s Charles Leclerc wins the Formula One Esports Chinese Virtual Grand Prix championship. Due to the ongoing Coronavirus pandemic, the actual F1 races are not being held. In its place, Formula 1 has announced new F1 Esports Virtual Grand Prix series. The virtual races will run instead of each delayed Grand Prix. The Virtual Grand Prix series to use the official F1 2019 PC video game, developed by Codemasters.

5. Recently, Who among the following has been appointed as the Secretary to the President of India, Ram Nath Kovind.
A. Rajesh Kotecha
B. Anil Kumar Gupta
C. Pramod Kumar Misra
D. Kapil Dev Tripathi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kapil Dev Tripathi

Explanation:  Kapil Dev Tripathi has been appointed as the Secretary to the President of India, Ram Nath Kovind. He will replace Sanjay Kothari, who was selected as the Chief Vigilance Commissioner in February. The appointment of Kapil Dev Tripathi has been approved by Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi. Kapil Dev Tripathi is 1980-batch retired IAS officer of the Assam-Meghalaya cadre. Prior to this, He was retired as the Secretary in the Ministry of Petroleum and Natural Gas in June 2018.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. The World Creativity and Innovation Day is observed globally every year on which day-
A. 21 April
B. 22 April
C. 23 April
D. 20 April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 21 April

Explanation: World Creativity and Innovation Day is observed globally on 21 April every year. This day is celebrated to raise awareness around the importance of creativity and innovation in problem-solving.

7. Who will chair the high-level task force for vaccine and drug testing for coronavirus disease formed by the central government?
A. K Vijay Raghavan
B. Sanjay Kothari
C. Vinod Paul
D. Both A & B
E. Both A & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both A & C

Explanation:  The government has formed a high-level task force for vaccine and drug testing for coronavirus disease (Covid-19). The objective of the task force is to speed up national and international efforts towards vaccine development to treat Covid. The task force — co-chaired by Vinod Paul, member NITI Aayog, and Professor K Vijay Raghavan, principal scientific advisor to the government. It will also include representatives of Ayush ministry, Indian Council of Medical Research (ICMR), department of biotechnology, and drug controller general of India, among others.

8. Under whose chairmanship the government of India has formed a committee oversee the facilitating of supply chain and logistics management & availability of necessary items such as food and medicines?
A. PK Mishra
B. P Iyer
C. Sanjay Kothari
D. Sanjay Kothari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. P Iyer

Explanation: Government of India has formed an empowered committee to oversee the facilitating of supply chain and logistics management and availability of necessary items such as food and medicines. It is headed by P Iyer, secretary of the department of drinking water and sanitation.

9. Which of the following state has launched ‘Chief Minister COVID-19 Yoddha Kalyan Yojana’ to benefit Anganwadi workers & Assistants.
A. Bihar
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: The state Government of Madhya Pradesh (MP) has launched the ‘Chief Minister COVID-19 Yoddha Kalyan Yojana’ to benefit the Anganwadi workers and Assistants of the state. Under the scheme, the state government will provide a special health insurance cover of Rs 50 lakhs.

10. The Reserve Bank of India (RBI) revised Ways and Means Advances (WMA) how much limit for states/UT for 1st half of FY21?
A. 2.15 Lakh crore
B. 1.75 Lakh crore
C. 2.00 Lakh crore
D. 1.65 Lakh crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2.00 Lakh crore

Explanation: In an important revision, the Reserve Bank of India (RBI) in consultation with Indian Government has increased the limit for Ways and Means Advances (WMA) by 66% for States/Union Territories (UTs) to Rs 2,00,000 crore from Rs 1,20,000 crore for the remaining part of first half of the financial year 2020-21 i.e H1 FY21 (April 2020 to September 2020) to tackle the financial crisis arisen due to COVID-19 pandemic.

11. Recently, RBI has cancelled the license to conduct banking business of which of the following urban cooperative bank.
A. Kalyan Janata Sahakari Bank
B. Mapusa Urban Co-operative Bank
C. The Akola Janata Commercial Co-operative Bank
D. SBPP Co-operative Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mapusa Urban Co-operative Bank

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the license granted to the Mapusa Urban Co-operative Bank of Goa Ltd., Goa to conduct banking business which includes acceptance of deposits and repayment of deposits as defined in Section 5 (b) read with Section 56 of the Banking Regulation Act, 1949.

12. Which of the following payment bank of India has collaborated with Mastercard to issue virtual and physical debit cards?
A. Paytm Payments Bank
B. India Post Payments Bank
C. Jio Payments Bank
D. Airtel Payments Bank
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Paytm Payments Bank

Explanation Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) has collaborated with Mastercard to issue virtual and physical debit cards to enable its customers to perform secure online transactions, make payment in stores as well as withdraw cash from ATMs. PPBL will issue Mastercard virtual debit cards to its new customers to perform secure online transactions for everyday purchases.

13. Border Roads Organisation has constructed 430 feet long bailey “Daporijo bridge” over the Subansiri River in Upper Subansiri district of? 
A. Arunachal Pradesh
B. Jammu & Kashmir
C. West Bengal
D. Nagaland
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Arunachal Pradesh

Explanation: Border Roads Organisation has constructed 430 feet long bailey “Daporijo bridge” over the Subansiri River in Upper Subansiri district of Arunachal Pradesh.

14. Former Fiji Prime Minister who served as the sixth Prime Minister of Fiji from 2000 to 2006 and passed away recently-
A. Laisenia Qarase
B. Joeli Vidiri
C. Mahendra Chaudhry
D. Frank Bainimarama
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Laisenia Qarase

Explanation: Former Fiji Prime Minister Laisenia Qarase has passed away. He served as the sixth Prime Minister of Fiji from 2000 to 2006.

15. Name the BMW Group President and CEO who passed away recently.
A. Rajiv Bajaj
B. Rudratej Singh
C. Kenichi Ayukawa
D. K. N. Radhakrishnan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rudratej Singh

Explanation:  BMW Group President and CEO Rudratej Singh passed away following a cardiac arrest. “BMW Group India, with profound sorrow, announces the demise of Rudratej Singh (46), President and Chief Executive Officer on April 20, 2020,”.

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email