Daily GK & Current Affairs Quiz – 22nd April 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 22nd April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 22nd April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 22nd April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 22nd April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 22nd April 2020 


1. Which of the following power companies has won Edison Award for social innovation?
A. Adani Power Ltd
B. Tata Power Ltd
C. Bharat Heavy Electricals Ltd
D. Power Grid Corporation Of India Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tata Power Ltd

Explanation: Tata Power bags Edison Award for social innovation. The company bags the awards for its ‘Club Enerji #Switchoff2SwitchOn’ campaign. It has brought about 533 participating schools across India, saving over 29.8 million units of power since its inception in 2007. Tata Power is India’s largest integrated power company and has an installed capacity of 10,763 megawatts together with its subsidiaries and jointly controlled entities.

2. Which of the following state carried out the rapid testing for covid-19.
A. Maharashtra
B. Tamil Nadu
C. Rajasthan
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajasthan

Explanation: Rajasthan became the first state in the country to carry out Rapid Testing for Covid 19. State’s urban primary health centre of TopkhanaDesh (also known as Jaju Dispensary) in Jaipur started rapid tests at 5pm where 52 persons were tested and all were found COVID-19 negative.

3. How much amount of fund released to states and UTs under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS)?
A. 8400 crores
B. 7300 crores
C. 3500 crores
D. 4100 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7300 crores

Explanation: The Centre Government has released 7,300 crore rupees to the States and Union Territories (UT) under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) to liquidate pending dues of last financial year but also the wages dues for the first fortnight of 2020-21.

4. Name the robot which has been developed & designed by IIT Ropar (Punjab) to deliver medicines and food to COVID-19 patients.
A. MedicalBot
B. WardBot
C. HospiBot
D. PatientBot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. WardBot

Explanation:  IIT Ropar (Punjab) has developed & designed a ‘WardBot’ to deliver medicines and food to COVID-19 patients in isolation wards without human intervention.

5. Which of the following state government has partnered with tech giant Google to geotag community kitchens in the state?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation:  Uttar Pradesh became the first state in India to geotag its 7,368 community kitchens and community shelters across 75 districts which produce 12 lakh food packets a day. The UP state government has partnered with Google to ‘Geo-map’ the locations of all these establishments on the Google Maps app for ease of beneficiaries. The state government has established community kitchens in adequate numbers in each of the 75 districts. Out of these 7,368 community kitchens in the state, 668 are being run by NGOs and religious institutions.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. What is India’s revised GDP growth forecast as per Fitch solutions?
A. 1.6%
B. 1.8%
C. 2.6%
D. 2.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1.8%

Explanation: Fitch Solutions has declined India’s Gross Domestic Product (GDP) growth for the Financial Year (FY) 2020-21 (April 2020 to March 2021) to 1.8% from 4.6% previously as they expect private consumption to contract against a previously weak expansion & the net exports will continue to drag heavily, due to the large-scale loss of income across the economy because of the impact of a worsening domestic outbreak of COVID-19.

7. Who among the following has been appointed as the Chief Justice of Bombay high court.
A. Sanju Panda
B. Dipankar Datta
C. Mohammad Rafiq
D. Bhushan Dharmadhikari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dipankar Datta

Explanation:  The Supreme Court (SC) Collegium led by Chief Justice of India (CJI) Sharad Arvind Bobde has recommended the appointment of new Chief Justices for the Bombay, Orissa and Meghalaya High Courts (HC). The Supreme Court Collegium has recommended the name of Justice Dipankar Datta of the Calcutta High Court for appointment as the new Chief Justice (CJ) of the Bombay High Court. Justice Datta will replace Justice BP Dharmadhikari, who is due to retire as the acting Chief Justice of the Bombay High Court later this month.

8. What amount of compensation has been announced for the Post Office employees if they succumb to coronavirus on duty?
A. 50 lakh
B. 10 lakh
C. 20 lakh
D. 15 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10 lakh

Explanation: The Central Government has decided to provide a compensation of Rs 10 lakh each to all postal employees succumbing to COVID-19 on duty. The guidelines will come into effect immediately and continue for the entire period till the crises of COVID-19 is over. The Department of Posts comes under essential services. The Postal employees including Gramin Dak Sevaks are performing various duties to provide customers mail delivery, Post Office Saving Bank, Postal Life Insurance, the ease of money withdrawal at his/her doorstep from any bank and any branch under the AePS facility. Additionally, the Post Office is also delivering COVID-19 kits, food packets, rations and essential medicines etc. across the country by liasioning with local State administration and police authorities. Thus, Post Office is performing departmental duties as well as serving the social cause in the COVID-19 crisis times.

9. Which of the following organization has created ‘Team Mask Force’ to spread awareness against COVID-19?
A. National Anti Doping Agency
B. All India Football Federation
C. Sports Federation of India
D. Board of Control for Cricket in India (BCCI)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Board of Control for Cricket in India (BCCI)

Explanation: Board of Control for Cricket in India (BCCI) has created a video to promote wearing masks in public places and help the country to fight against COVID-19 pandemic. The ‘Team Mask Force’ has been formed to spread awareness about wearing masks in public places. The ‘Team Mask Force’ has shot a video message and featured Virat Kohli, Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Smriti Mandhana, Rohit Sharma, Harbhajan Singh, Harmanpreet Kaur, Virender Sehwag, Rahul Dravid and Mithali Raj. All of them speaking about the importance of wearing masks.

10. Where is Researchers at Indian Institute of Astrophysics (IIA) located?
A. Kolkata
B. Hyderabad
C. Bengaluru
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru

Explanation: A team of researchers at the Indian Institute of Astrophysics (IIA), a premier institute devoted to research in astrophysics based in Bengaluru, (Karnataka), have discovered hundreds of Lithium (Li) rich giant stars, which proves it is being produced in the stars and accounts for its abundance in the interstellar medium.The study has been published in the Astrophysical Journal Letters.

11. Who is the present Drug Controller General of India (DCGI)? DCGI has approved clinical trial plasma therapy submitted by ICMR.
A. Vinod Rai
B. VG Somani
C. Rajiv Garg
D. K Vijaya Ragavan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. VG Somani

Explanation:  The Drug Controller General of India (DCGI), Dr. VG Somani has approved the clinical trial proposal for convalescent plasma therapy submitted by the Indian Council of Medical Research (ICMR). Under this therapy, plasma from recovered Covid-19 individuals will be transfused into sick patients to check whether this therapy can be used as a treatment for the pandemic.

12. Who among the following  Renewable Energy minister of India?
A. Jitendra Singh
B. Piyush Goyal
C. Nitin Gadkari
D. Raj Kumar Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Raj Kumar Singh

Explanation: The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has urged states to set up Renewable Energy (RE) equipment manufacturing parks to meet domestic demand and make India a global manufacturing hub.MNRE – Minister of State (I/C)– Raj Kumar (RK) Singh.

13. Which of the following company has become the 1st member of India’s gas trading platform named “Indian Gas Exchange (IGX)” 
A. HP Power Limited
B. Indane Power Limited
C. Manikaran Power Ltd
D. Reliance Power Limited
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manikaran Power Ltd

Explanation: The gas trading platform of Indian Energy Exchange (IEX) has found its first member in Manikaran Power Ltd (MPL). Called the Indian Gas Exchange (IGX), it will be India’s first gas trading platform.

14. Who among the following  authored the book titled “How the Onion Got Its Layers”.
A. Anuja Chauhan
B. Anita Desai
C. Sudha Murty
D. Kamila Shamsie
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sudha Murty

Explanation:  A book titled “How the Onion Got Its Layers” authored by Sudha Murty was published by Puffin. The book is being released in its e-book and audio form for young children.

15. Which of the following state government has rolled out “e-sanjeevani-opd” for free online medical consultation to sick people?
A. Telangana
B. Bihar
C. Jharkhand
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Himachal Pradesh

Explanation:  Himachal Pradesh government has rolled out “e-sanjeevani-opd” for free online medical consultation to sick people. The “e-sanjeevani-opd” has been launched to provide free online medical consultation to sick people at their residence throughout the state. To provide the free online medical consultation, a team of 16 doctors of various medical colleges of state will be available on all working days.

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email