Daily GK & Current Affairs Questions - 2nd April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 2nd April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 2nd April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 2 April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 2 April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 2nd April 2020 


1. Which company has launched a new dedicated app and website for users across the US?
A. Microsoft
B. Sony
C. Apple
D. Facebook
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Apple

Explanation: Apple released a new screening tool and set of resources to help people stay informed and take the proper steps to protect their health during the spread of COVID-19, based on the latest CDC guidance. The new COVID-19 website, and COVID-19 app available on the App Store, were created in partnership with the CDC,1 the White House Coronavirus Task Force and FEMA to make it easy for people across the country to get trusted information and guidance at a time when the US is feeling the heavy burden of COVID-19. Apple has launched a new dedicated app and website for users across the US. The app provides accurate and credible information to users about the COVID-19 pandemic.

2. Recently, Veteran comedian Ken Shimura passed away due to coronavirus. He was belong to which country –
A. India
B. China
C. Japan
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Japan

Explanation: Veteran Japanese comedian Ken Shimura passed away due to coronavirus. The actor was set to star in his first feature film “God of Cinema”, directed by Yoji Yamada.

3. Which state government has set up “Mobile Hand-wash facilities” for the benefit of Slum Dwellers?
A. Andhra Pradesh
B. Rajasthan
C. Kerala
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh State government has set up “Mobile Hand-wash facilities” for the benefit of Slum Dwellers amidst lockdown in the state. This facility to help them protect themselves from COVID-19.

4. Which of the following partner bank of PM-CARES, emergency fund that was announced by PM Modi to fight against Coronavirus.
A. Punjab National Bank
B. United Bank of India
C. State Bank of India
D. Canara Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. State Bank of India

Explanation:  This newly created public charitable trust has PM Narendra Modi as the chairmananddefence minister (Rajnath Singh), home minister (Amit Shah) and the finance minister (Nirmala Sitaraman) as its members.People can visit pmindia.gov.in to make contributions using credit and debit cards, UPI, net banking and RTGS or NEFT. State Bank of India (SBI) is the banking partner of PM-CARES.

5. Who is the present Labour and Employment Minister?
A. Smriti Zubin Irani
B. Jitendra Singh
C. Santosh Kumar Gangwar
D. D.V. Sadananda Gowda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Santosh Kumar Gangwar

Explanation: The amendment made by the Ministry of Labour and Employment in Employees Provident Fund (Amendment) scheme, 2020, has come into force from March 28, 2020. The amendment was made in Employees’ Provident Funds (EPF)Scheme 1952, sub-para(3) under para 68L has been added in the EPF scheme, 1952.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. As per the recent merger of 10 PSBs into 4 PSBs scheme, syndicate bank will be merger with which bank?
A. Allahabad Bank
B. Punjab National Bank
C. Canara Bank
D. Bank of Baroda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Canara Bank

Explanation: The mega bank consolidation plan is all set to come into force from April 1, 2020. The branches of merging banks will operate as of the banks in which these have been amalgamated. Also, the customers of merging banks will be treated as customers of the banks in which these banks have been merged with effect from April 1, 2020.As per the scheme, Oriental Bank of Commerce and United Bank of India will be merged into Punjab National Bank; Syndicate Bank into Canara Bank; Allahabad Bank into Indian Bank; and Andhra Bank and Corporation Bank into Union Bank of India.

7. Which of the following state recently set up “Modi Kitchen”, has a capacity to serve 500 meals per day.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tamil Nadu

Explanation: A ‘Modi Kitchen‘ has been set up in the Kovai (Coimbatore), Tamil Nadu. The kitchen which has a capacity to serve 500 meals per day will remain operational till 14th April 2020.

8. ICICI Lombard General Insurance Company Limited  inks partnership with  which of the following to introduce ‘COVID-19 Protection Insurance Cover’.
A. Phonepe
B. BharatPe
C. Paytm
D. Mobikwik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BharatPe

Explanation: BharatPe inks partnership with ICICI Lombard General Insurance Company Limited to introduce ‘COVID-19 Protection Insurance Cover’. This Insurance cover for shopkeepers, who are most affected financially due to Coronavirus (COVID-19) outbreak.

9. Which state/UT rolled out “Active Case Finding Campaign” to provide information about the symptoms of COVID-19 to the people at their doorsteps?
A. Madhya Pradesh
B. New Delhi
C. Himachal Pradesh
D. Uttarakhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Himachal Pradesh

Explanation:  Himachal Pradesh government has started “Active Case Finding Campaign” in the state. The campaign has been rolled out in the state to provide information about the symptoms of COVID-19 to the people at their doorsteps.

10. International Transgender Day of Visibility observed globally on which of the following day-
A. 2nd April
B. 1st April
C. 30th March
D. 31st March
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 31st March

Explanation: International Transgender Day of Visibility observed globally on 31st March every year. The day is dedicated to celebrating transgender people and raising awareness of discrimination faced by transgender people worldwide, as well as a celebration of their contributions to society.

11. Recently, Mahatma Gandhi NREGS wages have been increased by Department of Rural Development, GoI by ______ on an average nationally due to COVID 19 pandemic.
A. Rs. 50
B. Rs. 20
C. Rs. 35
D. Rs. 15
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs. 20

Explanation: With respect to COVID 19 pandemic, Department of Rural Development, GoI in close collaboration with State Governments has taken various initiatives. Mahatma Gandhi NREGS wages have been revised by Department of Rural Development, GoI with effect from 1st April, 2020. The average national increase is Rs 20. Focus of Mahatma Gandhi NREGS may be on individual beneficiary-oriented works which directly benefit SC, ST and women headed households as well as small & marginal farmers and other poor households.

12. The Olympic Games Tokyo 2020 have been postponed by one year and will be held from ______.
A. 5th October to 20th October, 2021
B. 25th August to 7th September, 2021
C. 23 July to 8 August, 2021
D. 4th April to 20th April, 2021
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 23 July to 8 August, 2021

Explanation: The Olympic Games Tokyo 2020 have been postponed by one year and will be held from 23 July to 8 August, 2021. The Olympic Games Tokyo 2020 were earlier scheduled to be held from 24 July to 9 August 2020. The decision to postpone the 32nd edition of the tournament was taken by the International Olympic Committee (IOC) along with the Tokyo 2020 Organising Committee, the Tokyo Metropolitan Government and the Government of Japan. The decision has been taken by the IOC amid the COVID-19 pandemic.

13. According to the India Ratings & Research (Ind-Ra), What is India’s GDP growth for the Financial year 2020-21.
A. 3.6%
B. 4.5%
C. 3.2%
D. 2.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 3.6%

Explanation: India Ratings & Research (Ind-Ra), the Indian subsidiary of Fitch group, has lowered India’s gross domestic product (GDP) growth estimates for the financial year 2020-21 (FY21) to 3.6 % from 5.5% due to concerns over the coronavirus (COVID- 19).

14. Recently, Ajoy Mehta got three month extension of service as Chief Secretary (CS) of Which of the following state?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maharashtra

Explanation: The centre has accepted the request from Maharashtra government for a further 3-month extension to Ajoy Mehta as state Chief Secretary who will remain in the post till June 30 due to state health emergency (coronavirus).

15. Who among the following  has authored the book titled “The Death of Jesus”.
A. John Maxwell Coetzee
B. Elfriede Jelinek
C. Patrick Modiano
D. Doris Lessing
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. John Maxwell Coetzee

Explanation:  South African born Nobel Laureate (2003 – Literature) John Maxwell Coetzee, who authored the book “The Death of Jesus”, completed his Jesus trilogy (a group of 3 related novels) with the final book. The book explores the meaning of a world empty of memory but brimming with questions.The book comprises 3 novels: The Childhood of Jesus, The Schooldays of Jesus and the Death of Jesus Published by Penguin Random House.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 1st April 2020 – Attempt Here


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Print Friendly, PDF & Email