Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th & 20th April 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 19th & 20th April 2020

Daily GK & Current Affairs Questions – 19th & 20th April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 19th & 20th April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 19th & 20th April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 19th & 20th April 2020 


1. Which of the following digital wallet has launched ‘Nearby Spot’ to assist users to find local stores selling essentials like groceries that are open, amid the lockdown?
A. PhonePe
B. Google Pay
C. Amazon Pay
D. Paytm
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google Pay

Explanation: Google has launched ‘Nearby Spot’ under “Google Pay” to assist users to find local stores selling essentials like groceries that are open, amid the lockdown. The Google “Nearby Spot” is going to be launched in Hyderabad, Chennai, Mumbai, Pune, and Delhi soon. The company has launched the COVID-19 Spot on Google Pay that aggregates all pertinent information on the subject, sourced directly from the Health Ministry.

2. The World Heritage Day 2020 is observed globally every year on which day-
A. 19 April
B. 18 April
C. 17 April
D. 16 April
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 18 April

Explanation: World Heritage Day 2020 observed globally on 18 April every year. This Day is celebrated to preserve the human heritage and to recognise all the efforts of relevant organizations. World Heritage Day 2020 observed globally every year. The theme of World Heritage Day 2020 is “Shared Culture’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility”.

3. Which of the following mobile application that has been launched for the farmers to facilitate transportation of foodgrains and perishables during lockdown.
A. Kisan Math
B. Kisan Saathi
C. Kisan Rath
D. Kisan Saarthi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kisan Rath

Explanation: The Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar launched a farmer friendly mobile application in Krishi Bhavan today developed by the National Informatics Centre (NIC) to facilitate farmers & traders in searching transport vehicles for Primary and Secondary transportation for movement of Agriculture & Horticulture produce. Primary transportation would include movement from Farm to Mandis, FPO Collection Centre and Warehouses etc. Secondary Transportation would include movement from Mandis to Intra-state & Inter-state mandis, Processing units, Railway station, Warehouses and Wholesalers etc.

The Mobile Application named “Kisan Rath” facilitates Farmers and Traders in identifying right mode of transportation for movement of farm produce ranging from foodgrain (cereal, coarse cereal, pulses etc), Fruits & Vegetables, oil seeds, spices, fiber crops, flowers, bamboo, log & minor forest produce, coconuts etc. This App also facilitates traders in transportation of perishable commodities by Reefer (Refrigerated) vehicles.

4. Which of the following mobile application that has been launched by the Delhi Government recently.
A. Survey Koro Na
B. Go Koro Na
C. Assess Koro Na
D. Access Koro Na
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assess Koro Na

Explanation:  The Delhi government has launched ‘Assess Koro Na’ mobile application. The Delhi government has also advise the officials to use the new ‘Assess Koro Na’ app to do door- to-door survey in COVID-19 containment zones. This mobile application will speed up decision-making by analysing the real-time data and hence removing a major obstacle in the efforts to contain the virus.Through this app, the collected data can be uploaded in real-time on the servers for its immediate analysis. I hope that it would be a good move amid the covid-19 pandemic, and it should be take in whole states across the country .

5. Which of the following organisation which has developed the polyproplylene spun laminated multi-layered non-woven fabric based suit in association with MAF Clothing Pvt. Ltd?
A. CSIR-National Aerospace Laboratories
B. Centre for Nano and Soft Matter Sciences
C. Central Institute of Plastics Engineering
D. Defence Research and Development Organisation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CSIR-National Aerospace Laboratories

Explanation:  CSIR-National Aerospace Laboratories (CSIR-NAL) has developed the polyproplylene spun laminated multi-layered non-woven fabric based suit in association with MAF Clothing Pvt. Ltd., for the front line health workers in order to fight aginst COVID-19.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following state hospital has employed ‘COBOT-Robotics’ Robots to serve food, medicine to COVID-19 patients without human intervention?
A. Maharashtra
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jharkhand

Explanation: Jharkhand hospitals employ ‘COBOT-Robotics’ Robots to serve food, medicine to COVID-19 patients without human intervention. The remote-controlled robot dubbed as ‘COBOT-Robotics’ has been developed by District Deputy Development Commissioner (DDC) Aditya Ranjan and his team of engineers. The 20-bed ‘high-tech isolation wards’ are going to be inaugurated at the ANM Skill Centre, Chaibasa Sadar Hospital. The 30-bed ‘high-tech isolation wards’ are going to be inaugurated at COVID-19 Railway Hospital, Chakradharpur.

7. Who is the present AYUSH minister (MoS- Independent charge)?
A. Arjun Munda
B. Shripad Yesso Naik
C. Mukhtar Abbas Naqvi
D. Jual Oram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shripad Yesso Naik

Explanation:  Prime Minister (PM) Narendra Modi has formulated a task force for scientific validation of Ayurveda and traditional medicine formulas through research institutions, to be used in the treatment of COVID-19.The task force has members from the department of biotechnology (DBT), Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and also AYUSH (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy) practitioners.Minister of State (MoS – Independent charge)– Shri Shripad Yesso Naik.

8. National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR) is located which of the following city –
A. Indore
B. Amritsar
C. Hyderabad
D. Pune
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hyderabad

Explanation: National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR), Hyderabad, Telangana in collaboration with the United Nations Children’s Fund (UNICEF), Hyderabad field office, is training over 28.33 lakh community leaders through online programs to practice social behaviours required to control the transmission of COVID-19 cases in villages in association with the governments of Telangana, Andhra Pradesh (AP) and Karnataka.

9. Which of the following 1st Insurance company announced additional benefits for its policyholders & agents to support them during the COVID-19 pandemic.
A. Tata AIA life insurance
B. Bajaj Allianz Life Insurance
C. DHFL Pramerica Life Insurance Company
D. Canara HSBC OBC Life Insurance Company
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tata AIA life insurance

Explanation: Tata AIA becomes the 1st Life Insurance company in India to announce additional benefits for its policyholders & agents so as to support them during the novel coronavirus (COVID-19) pandemic. Recently Tata Trusts and Tata group have announced their contribution towards the management of COVID-19 in India.

10. Ecowrap is the research wing of which Indian Public Sector Bank?
A. PNB
B. RBI
C. SBI
D. Bank of Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. SBI

Explanation: The State Bank of India’s (SBI) Ecowrap report estimated India’s Gross Domestic Product (GDP) growth may fall to 1.1% in FY21 from its earlier projections of 2.6%, with the likelihood of 1st quarter growth contracting 6% or more and 2nd quarter witnessing no growth due to the impact of the coronavirus pandemic outbreak.

11. Who among the following has been appointed as the ambassador of World Wildlife Fund (WWF).
A. Viswanathan Anand
B. Virat Kohli
C. MS Dhoni
D. Sharath Kamal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Viswanathan Anand

Explanation:  WWF (World Wide Fund) India has appointed World chess champion Viswanathan Anand as its ambassador for the environmental education programme. Anand lends his support to the conservation and protection of the environment.

  • Headquarters of WWF: Gland, Switzerland.
  • WWF Founded: 29 April 1961.

Director of WWF: Marco Lambertini

12. What amount of compensation has been decided for all Postal employees including Gramin Dak Sevaks succumbing to the disease while brought on duty?
A. Rs.10 lakhs
B. Rs.20 lakhs
C. Rs.15 lakhs
D. Rs.5 lakhs
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs.10 lakhs

Explanation: Rs.10 lakhs Compensation has been decided for all Postal employees including Gramin Dak Sevaks succumbing to the disease while brought on duty.

13. Which of the following most digitally skilful country in the world as per Gartner 2019 Digital Workplace Survey. 
A. Germany
B. India
C. United Kingdom
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: In accordance with the Gartner 2019 Digital Workplace Survey, India has become the world’s most digitally dexterous (skilful) country in the world as it has a vast Gen Z workforce who are keen to learn new digitally powered skills in the workplace. India is followed by the United Kingdom (UK) and United States (US). It should be noted that Generation Z or Gen Z are the ones born between 1995 and 2009.India Digitally dexterous country The digital workforce in India and Singapore use real-time messaging and social media networks more frequently for real-time collaboration than the workforce of China, France, Germany, the US and the UK.

14. Which of  the following Earth sized exoplanet was found by scientists of NASA?
A. Kepler-1649c
B. Kepler-1467c
C. Kepler-1569c
D. Kepler-1658c
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kepler-1649c

Explanation: A team of scientists at the US (United States) space agency NASA (National Aeronautics and Space Administration), has discovered an Earth-size exoplanet, called Kepler–1649c, orbiting in its red dwarf star’s habitable zone (an area where water conditions on the planets may be favorable). It was spotted while observing old data of its Kepler space telescope, which the agency retired in 2018.

15. Famous sportsperson Doug Sanders passed away recently, he was associated with which sports?
A. Football
B. Tennis
C. Cricket
D. Golf
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Golf

Explanation:  Former pro golfer Doug Sanders passed away. Known as the ‘Peacock of the Fairways’, Sanders was one of the most colourful personalities on the PGA Tour, capturing 20 titles including the 1956 Canadian Open. He had four runner-up finishes in majors with the 1970 Open Championship engrained in most golf fans minds.

16. Who among the following authored the book titled ““Shutting to the Top: The Story of P V Sindhu”
A. Chetan Bhagat
B. Arunava Sinha
C. Taslima Nasreen
D. Krishnaswamy V
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Krishnaswamy V

Explanation: A book titled “Shutting to the Top: The Story of P V Sindhu” authored by Krishnaswamy V was published by HarperCollins in Amazon digital platform along with other two books, amid the lockdown due to Coronavirus.

17. Which of the following Bank has launched Safety Grid campaign which was conceptualized by Leo Burnett India to help people maintain social distancing?
A. Axis Bank
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Ys Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC Bank

Explanation : The HDFC Bank has launched Safety Grid campaign which was conceptualized by Leo Burnett India to help people maintain social distancing as prescribed by the World Health Organization (WHO) while waiting at shops during Lockdown. It has created physical makers on the ground using the outer grid of its logo at a distance of 1 meter from each outside the outlets like pharmacies, grocery stores, Automated teller machines (ATMs) among others. It has been implemented in Mumbai, Delhi, Bengaluru, Kolkata, Hyderabad, Pune, Chandigarh and Bhubaneswar at 1,750 essential services stores & will be implemented at over 4,000 essential services stores across the 8 cities.

18. Which states provides free food to citizens via Mukhya Mantri Didi Kitchen (MMDK)?
A. Odisha
B. Jharkhand
C. Bihar
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jharkhand

Explanation: The Jharkhand state government has launched the Muhkya Mantri Didi Kitchen (MMDK) to provide free food to the most-needy, differently abled, children and identified poorest of the poor households in the villages. At present about 4185 community kitchens are being run in as many numbers of Panchayats in the state.

19. Who among the following has been appointed as the brand ambassador of “CricKingdom” a Dubai-based cricket coaching academy?
A. Rohit Sharma
B. Virat Kohli
C. Shikhar Dhawan
D. Mahendra Singh Dhoni
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rohit Sharma

Explanation: Limited-overs Vice-captain of Indian cricket team Rohit Sharma was named brand ambassador of “CricKingdom” a Dubai-based cricket coaching academy which provides a platform for online coaching after the global COVID-19 pandemic subsides. It provides support on booking of coaches, ground/nets with the management of academies. They are trying to merge the modern scientific training methods with the time-tested theories of the legends in the game.

20. What is the rank of Sharath Kamal in International Table Tennis Federation (ITTF) World Ranking 2020?
A. 11
B. 27
C. 31
D. 13
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 31

Explanation: According to the ITTF (International Table Tennis Federation) World Ranking 2020 of senior male players, India table tennis star Achanta Sharath Kamal has become the top-ranked player at 31st position with 6460 points by beating Sathiyan Gnanasekaran (who slipped one place to number 32). The list has been topped by Fan Zhendong of China with 17915 points.

Daily GK & Current Affairs Quiz – 18th April 2020 – Attempt Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020