Daily GK & Current Affairs Questions - 1st April 2020
Daily GK & Current Affairs Questions - 1st April 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK & Current Affairs Questions – 1st April 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – April 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Daily Current Affairs Quiz 1 April 2020 “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Daily Current Affairs Quiz 1 April 2020 “ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Quiz – 1st April 2020 


1. Which of the following state police have launched a mobile app “RajCop citizens app”.
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Rajasthan
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rajasthan

Explanation: Rajasthan Police start giving permit on the app for movement during the lockdown. This app will help law-abiding citizens to go out of their home in case of emergency or essential services during the lockdown with a valid permit. The developer of the app Data Ingenious GLobal Limited to address the immediate need of the people during the lockdown and its team is working from home to bring changes that will be asked by the government.

  • CM of Rajasthan: Ashok Gehlot.
  • Capital of Rajasthan:
  • Governor of Rajasthan: Kalraj Mishra.

2. Recently, Which of the following ministry has introduced the “Companies Fresh Start Scheme, 2020”?
A. Ministry of Corporate Affairs
B. Ministry of Home Affairs
C. Ministry of External Affairs
D. Ministry of Finance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Corporate Affairs

Explanation: In pursuance of the Government of India’s efforts to provide relief to law abiding companies and Limited Liability Partnerships (LLPs) in the wake of COVID 19, the Ministry of Corporate Affairs (MCA), has introduced the “Companies Fresh Start Scheme, 2020” and revised the “LLP Settlement Scheme, 2020” which is already in vogue to provide a first of its kind opportunity to both companies and LLPs to make good any filing related defaults, irrespective of duration of default, and make a fresh start as a fully compliant entity.

The Fresh Start scheme and modified LLP Settlement Scheme incentivise compliance and reduce compliance burden during the unprecedented public health situation caused by COVID-19. The USP of both the schemes is a one-time waiver of additional filing fees for delayed filings by the companies or LLPs with the Registrar of Companies during the currency of the Schemes, i.e. during the period starting from 1st April, 2020 and ending on 30th September, 2020.

3. Which of the following state has launched a mobile app PRAGYAAM to issue e-passes?
A. Jharkhand
B. Odisha
C. West Bengal
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jharkhand

Explanation: The Jharkhand Government has launched a mobile app PRAGYAAM to issue e-passes. The app was launched by the State Chief Minister Hemant Soren. The app aims to issue e-passes to everyone associated with the delivery of essential services during the nationwide lockdown to curb the spread of COVID-19.

  • Jharkhand was created on 15h November 2000
  • Chief Minister of Jharkhand : Hemant Soren
  • Governor of Jharkhand: Droupadi Murmu.
  • Ranchi is the capital of Jharkhand

4. Which international organisation has announced that the world has clearly entered a recession due to the coronavirus pandemic?
A. Asian Development Bank (ADB)
B. United Nations (UN)
C. World Bank (WB)
D. International Monetary Fund (IMF)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. International Monetary Fund (IMF)

Explanation:  The International Monetary Fund (IMF) has announced that the world has clearly entered a recession due to the coronavirus pandemic. It has emphasized that the current recession is even worse than that of 2009.

5. Which of the following Indian Institutes of Technology (IIT) team has developed a mobile app named ‘CORONTINE’.
A. IIT Madras
B. IIT Bombay
C. IIT Kanpur
D. IIT Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Bombay

Explanation: The Indian Institute of Technology-Bombay has come up with a mobile application to ensure that coronavirus cases under quarantine stay confined to the designated place. The app, named ‘corontine’, will help authorities track the asymptomatic coronavirus carriers and see to it that they stay confined to their confined zone, preventing the spread of the virus. A team led by Manjesh K Hanawal and Ganesh Ramakrishnan, both teachers at IITB, developed the app.

SBI Clerk Mains 2020 Cracker E-Book 7500+ Questions with Detailed Answers – Get Now

6. Which of the following state government has develop a mobile app to track home quarantined persons?
A. Maharshtra
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: The Karnataka government has devised a GPS coordinate-based mechanism that tracks persons under order of home quarantine and has instructed them to send selfies or photos to the monitoring team to ensure they are following the isolation norms. The government has developed the mobile app and is instructing all persons under order of home quarantine to send their selfies to the government every one hour from home. The selfie or photo contains GPS coordinates. So the location of the sender gets known. If the home quarantine person fails to send a selfie every hour (except sleep time, from 10 pm to 7 am), the government team will reach such defaulters and they are liable to be shifted to a government-created mass quarantine facility.

7. Which of the following financial institutions will invest 100 million US Dollars in India’s infrastructure sector?
A. Asian Development Bank (ADB)
B. United Nations (UN)
C. World Bank (WB)
D. International Monetary Fund (IMF)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Asian Development Bank (ADB)

Explanation: Asian Development Bank (ADB) will invest $100 million into the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) of India Fund of Funds (FoF). With this, the FoF has now received a total of $700 million in commitments. The investment comes at a time when India’s economy is expected to suffer huge losses due to the coronavirus (COVID-19) epidemic.

8. Who among the following has/have been conferred with The Hindu Annual prize 2019?
A. Amitava Kumar
B. Santanu Das
C. Mirza Waheed
D. Both A & B
E. Both B & C

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both B & C

Explanation: The Hindu Annual Prize 2019 is awarded to Mirza Waheed’s Tell Her Everything (Fiction)-2019 and Santanu Das’s India, Empire, and First World War Culture: Writings, Images and Songs (Non-Fiction)-2018. Mirza Waheed’s novel talks about human ethics, noble love & the corrosive nature of companionship & is published by Westland Publications Limited (Context). He also has written 2 other novels namely: The Collaborator (2012), The Book of Gold Leaves(2014) & also is a journalist. Santanu Das’ book retrieves the intellectual worlds of militants, non-combatants and civilians from India, who were not divided in World War I, is published by Cambridge University Press.

9. Which of the following the coronavirus risk-tracking app launched by the Government of India?
A. COVID Kavach
B. Safe from COVID-19
C. Corona Kavach
D. Corona Warriors
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Corona Kavach

Explanation:  The Government of India has launched a coronavirus risk-tracking app called ‘Corona Kavach’ to protect Indian citizens from getting infected by COVID-19. Jointly developed by the Union Ministry of Electronics and Information Technology and the Union Ministry of Health and Family Welfare, the app uses a person’s location to assess whether they are in the high-risk geographical zone or not. The app is now available for download on Google Play Store for Android phones.

10. Recently, Paravai Muniyamma who passed away, was a famous ______.
A. Dancer
B. Folk Singer
C. Politician
D. Social Activist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Folk Singer

Explanation: Tamil folk singer and actress Paravai Muniyamma passed away. She was born on June 26, 1937, in Paravai, Madurai, Tamil Nadu (TN). The acting career of Muniyamma began in the year 2003 in the film Dhool. Her song “Madurai Veeran” became a huge hit. She had appeared in over 50 films, usually playing grandmother roles. In March 2019, Muniyamma was honoured with the Kalaimamani title by the Tamil Nadu government.

11. Who is the present Minister for The Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER)?
A. Shripad Yesso Naik
B. Jitendra Singh
C. Inderjit Singh
D. Thaawar Chand Gehlot
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jitendra Singh

Explanation: The Development of North Eastern Region (DoNER) Ministry and the North Eastern Council (NEC) will provide a financial assistance of Rs 25 crore to the States in the Northeast for gap funding to combat novel coronavirus (COVID-19). The announcement has been made by the Union Minister of State (Mos) for DoNER, Dr Jitendra Singh during a review meeting attended by officials of the ministry and of NEC in Shillong, Meghalaya via video conference.

12. Which of the following country’s agency has signed agreement with India to provide an Official Development Assistance (ODA) for 3 rail infrastructure projects?
A. Japan
B. Germany
C. Iceland
D. United States
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Japan

Explanation: Japanese government funding agency (JICA) signs an agreement worth Rs 15,295 crore with India to provide an Official Development Assistance (ODA) for 3 rail infrastructure projects.

13. What is India’s current under development coal capacity, According to the report titled “Boom and Bust 2020: Tracking the Global Plant Pipeline”?
A. 52 GW
B. 66 GW
C. 32 GW
D. 87 GW
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 66 GW

Explanation: A report titled “Boom and Bust 2020:Tracking the Global Plant Pipeline” 47.4 GW coal fired power projects at different stages were cancelled in India in 2019 which reduced total under development coal capacity to 66 GW. The report was prepared jointly by Global Energy Monitor, Greenpeace International, the Sierra Club, and Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). The report is the fifth annual survey of the coal plant pipeline..

14. As per domestic credit rating agency Investment Information and Credit Rating Agency of India Limited (IICRA India), What is the India’s estimated GDP growth for the year 2020-21?
A. 4.1%
B. 3.5%
C. 2%
D. 2.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2%

Explanation: The domestic rating agency ICRA notified that India’s Gross Domestic Product(GDP) is expected to contract by 4.5% in the April-June 2020 quarter & will rise 2% in 2020-21 due to the impact of coronavirus.

15. Recently, Rajyogini Dadi Janki who passed away, was a famous ______.
A. Musician
B. Actress
C. Spiritual leader
D. Jounalist
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Spiritual leader

Explanation: RajyoginiDadiJanki (spiritual leader), the chief of Brahmakumaris (world’s largest spiritual organization run by women) passed away at the age of 104 in Mount Abu, Rajasthan. She was born on January 1, 1916 in Hyderabad city located in Sindh province now in Pakistan.


1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020
Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020