Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 9th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 9th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 9th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Keshav Desiraju who has passed away recently had formerly served at which post in the Union Cabinet?

A. Economic Secretary
B. Health Secretary
C. Finance Secretary
D. Agricultural Secretary
E. Defence Secretary

Show Correct Answers

Correct Answer- B. Health Secretary

Explanation- Former Union health secretary Keshav Desiraju has passed away, due to “acute coronary syndrome”.Desiraju was the grandson of former president Dr Sarvepalli Radhakrishnan.He was the 1978 batch IAS officer from the Uttarakhand cadre.He was known for his contributions to mental health and community healthcare. He was the architect of India’s mental healthcare act of 2017.

2.Which among the following banks has ranked 1 in the MeitY Digital Payment Scorecard for the months of February and March 2021?

A. Axis Bank
B. HDFC Bank
C. Canara Bank
D. State Bank of India
E. Bank of Baroda

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Bank of Baroda

Explanation Bank of Baroda, announced that the bank has Ranked #1 with a total of 86% marks on the scorecard issued by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) for the month of February and March 2021.The scorecard ranks 44 banks (Public Sector Banks, Private Banks, Foreign Banks, Payments Banks, Small Finance Banks) on various parameters on the digital business. In the same period last year, BOB was rated “Average” by Meity, which has now been upgraded as “Good”.

This overall rating was based on multiple factors where the Bank scored above average. These factors consist of the following:

  • The exceptional growth of digital payment transactions achievement (129% of 137 Cr. Digital transactions target)
  • Achievement of 6 times the target for merchant acquiring in Rural geography target (16,100)
  • Achievement of 124% merchant acquiring in North-Eastern States target (6,900)
  • Reduction in average % of Technical Declines of UPI from 0.59% in FY 2019-20 to 0.29% in FY 2020-21.
  • The declining ratio is the 2nd lowest amongst all large banks.
  • Reduction in average % of Technical Declines of Aadhaar Enabled Payment Systems activation from 0.39% in FY 2019-20 to 0.12% in FY 2020-21.

3.Rajni Kaul, who recently passed away, was the first woman News Broadcaster for _________.

A. CNN
B. TimesNow
C. BBC Hindi
D. New York Times
E. CNBC

Show Correct Answers

Correct Answer- C. BBC Hindi

Explanation-Rajni Kaul who was the first News Broadcaster for BBC Hindi passed away in Faridabad, Haryana. She was 93.She was not only the first woman to join BBC Hindi as a staff member but she also became the first woman to read a news bulletin in Hindi on the network in 1961. She was well-known for her programme Indradhanush.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.TRIFED has planned to set up Atmanirbhar Bharat corner in how many Indian Missions/ Embassies, across the world in the next 3 months?

A. 75
B. 100
C. 60
D. 150
E. 125

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 75

Explanation– Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) in collaboration with the Ministry of External Affairs, is setting up an Atmanirbhar Bharat corner in 75 Indian Missions/ Embassies across the world in the next 3 months.The first such Atma Nirbhar Bharat corner was successfully inaugurated at Indian Embassy in Bangkok, Thailand on August 15, 2021.Apart from this, TRIFED will also be establishing Atmanirbhar corners in 75 embassies of foreign countries set up in India.

As India moves ahead with its strategy for India@75 and focuses on converting development into a mass movement, TRIFED is working with its roots in ground realities and emphasizing the welfare both in design and implementation. With the focus on “Vocal for Local” and building an “Atmanirbhar Bharat”, TRIFED is undertaking several activities, while re-dedicating its efforts towards tribal empowerment.

Key Highlights:

The 75 countries include Jamaica, Ireland, Turkey, Kenya, Mongolia, Israel, Finland, France, and Canada, Singapore, Russia, the US, Indonesia, Greece and Cyprus among others.The corner will be an exclusive space to promote GI tagged tribal art and craft products besides natural and organic products.TRIFED will also be establishing Atmanirbhar corners in 75 embassies of foreign countries in India.

Important Points:

  • Minister of Tribal Affairs: Arjun Munda;
  • TRIFED was established on the 6th of August 1987.

5.Name the prime minister of Japan, who has stepped down from his post recently.

A. Naruhito
B. Shinzo Abe
C. Yoshihiko Noda
D. Taro Aso
E. Yoshihide Suga

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Yoshihide Suga

Explanation- Japan’s Prime Minister Yoshihide Suga speaks to media after he annouced to pull out of a party leadership race at his official residence in Tokyo, Japan, September 3, 2021. Kyodo/via REUTERS Japanese Prime Minister Yoshihide Suga would step down, setting the stage for a new premier after a one-year tenure marred by an unpopular COVID-19 response and rapidly dwindling public support. Suga, who took over after Shinzo Abe resigned last September, citing ill health, has seen his support ratings sink to below 30% as the nation struggles with its worst wave of COVID-19 infections ahead of a general election this year.

Suga’s decision to not run in a ruling Liberal Democratic Party (LDP) election in September means the party will choose a new leader, who will become prime minister.

Important Points:

  • Japan Capital: Tokyo
  • Japan Currency: Japanese yen

6.International Literacy Day is observed every year on ___________.

A. September 05
B. September 06
C. September 07
D. September 08
E. September 09

Show Correct Answers

Correct Answer- D.  September 08

Explanation- International Literacy Day is observed globally on 8th September every year. The day spread awareness about the importance of literacy for individuals, communities, and societies and the need for intensified efforts towards more literate societies. The theme of 55th International Literacy Day is Literacy for a human-centred recovery: Narrowing the digital divide.

History of International Literacy Day:

The 8th of September was proclaimed International Literacy Day by UNESCO in 1966 to remind the international community of the importance of literacy for individuals, communities and societies, and the need for intensified efforts towards more literate societies. It was celebrated for the first time in 1967.

Important Points:

  • UNESCO headquarters: Paris, France.
  • UNESCO Head: Audrey Azoulay.
  • UNESCO Founded: 16 November 1945.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.In bid to develop water supply infrastructure and strengthen capacities of urban local bodies (ULBs) for improved service delivery in which state the Government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $112 million loan agreement?

A. Jharkhand
B. Tamilnadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
E. Kerela

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Jharkhand

Explanation- The Government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $112 million loan to develop water supply infrastructure and strengthen capacities of urban local bodies (ULBs) for improved service delivery in four towns in the state of Jharkhand.The project will be ADB’s first urban project in the state and help establish a model for continuous water supply combined with policy reforms for sustainable operation which can be replicated by other low-income states for providing safe drinking water to urban households as envisaged under national Jal Jeevan Mission.ADB is committed to achieve a prosperous, inclusive, resilient, and sustainable Asia and the Pacific, while sustaining its efforts to eradicate extreme poverty.

Established in 1966, it is owned by 68 members—49 from the region.

8.Which ministry has launched the PRANA portal?

A. Ministry of Education
B. Ministry of New and Renewable Energy
C. Ministry of Earth Sciences
D. Ministry of Health and Family Welfare
E. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Explanation-  Union Minister of Environment, Forest, and Climate Change, Bhupender Yadav has launched a portal titled as ‘PRANA’ for regulation of air pollution in 132 cities across India.PRANA stands for Portal for Regulation of Air-pollution in Non-Attainment cities.It can be accessed at prana.cpcb.gov.in.It will cover cities that comes under National Clean Air Programme (NCAP).

9.Who has been named as the 2021 International Young Eco-Hero for his project Conservation and Rehabilitation of Powai Lake?

A. Ramesh Narayan
B. Shailendra Singh
C. Ayaan Shankta
D. Namita Gokhale
E. Mohammad Azam

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Ayaan Shankta

Explanation- Mumbai teen Ayaan Shankta (12 years) has been named as the 2021 International Young Eco-Hero for his project Conservation and Rehabilitation of Powai Lake.He is one of the 25 young environmental activists from across the world honoured as 2021 International Young Eco-Hero by Action For Nature (AFN).He stood third in the 8-14 age category.The award recognizes eco-conscious youth aged 8 to 16 who are taking crucial steps to solve tough environmental problems.

10.Which state government has launched the ‘Business Blasters’ programme for developing young entrepreneurs at the school-level?

A. Sikkim
B. Uttarakhand
C. Delhi
D. Madhya Pradesh
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Delhi

Explanation- Deputy Chief Minister Manish Sisodia launched the Delhi government’s “Business Blasters” programme at the Thyagraj Stadium.The programme that will be implemented in all Delhi government schools under the “entrepreneurship mindset curriculum”, is aimed at developing young entrepreneurs at the school-level.As part of the programme that was “successful as a pilot project”, students of classes 11 and 12 will be provided seed money of Rs 2,000 to start a business.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.The Union Cabinet has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) with which country for cooperation in the field of geosciences?

A. Germany
B. Japan
C. Russia
D. USA
E. Israel

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Russia

Explanation- The Cabinet approved the signing of a of Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation in the field of Geosciences between the Joint Stock Company Rosgeologia (State holding Company) (referred to as ROSGEO), a legal entity incorporated under the laws of the Russian Federation and the Geological Survey of India (GSI), Ministry of Mines,The decision was taken at a meeting of the Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi.The main objective of this MoU is to extend mutual cooperation for technological collaboration on exploration for deep-seated and/or concealed mineral deposits, analysis and interpretation of the aero-geophysical data and joint development of the Indian Geoscience Data repository with the Russian state-of-the-art information technology.

12.Baby Rani Maurya has resigned from the post of Governor of which state in September 2021?

A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Haryana
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Uttarakhand

Explanation– Uttarakhand Governor Baby Rani Maurya resigned on 8 September 2021, two years before completing her tenure. She tendered her resignation to President Ram Nath Kovind. Maurya was sworn in as the Governor of Uttarakhand on August 26, 2018, taking over from Krishna Kant Paul at the end of his five-year tenure. She had completed three years in office as the Governor in August 2021.

Uttarakhand:

  • Chief Minister – Pushkar Singh Dhami.
  • Governor – Baby Rani Maurya.
  • Registered GI – Uttarakhand Tejpat.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, who has taken over as the new chairman and managing director of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL)?

A. Vetsa Ramakrishna Gupta
B. Arun Kumar Singh
C. Gurdeep Singh
D. A.K Singh
E. Sanjay Malhotra

Show Correct Answers

Correct Answer- B. ​Arun Kumar Singh

Explanation- Arun Kumar Singh on 8 September 2021 has taken over as the new chairman and managing director of Bharat Petroleum Corporation Ltd (BPCL). He is also the chairman of Indraprastha Gas Ltd – the city gas joint venture of BPCL and GAIL (India) Ltd.He is also a Director on the Board of Bharat Gas Resources Ltd., a wholly owned subsidiary of BPCL, engaged in Natural Gas business; on the Board of Bharat Oman Refineries Limited, a subsidiary of BPCL engaged in Refining business; and he represents BPCL on the board of Petronet LNG Ltd. (PLL), a Joint Venture Company. Vetsa Ramakrishna Gupta is the new Director (Finance) of India’s second-largest fuel marketing company, BPCL. Another Appointment:Shri S. Ramesh has been appointed as the Managing Director of the Bharat PetroResources Limited (BPRL), a wholly owned subsidiary company of BPCL.

14.In September 2021, the Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Modi, hiked the minimum support price for wheat to how many rupees per quintal to boost production as well as farmers’ income?

A. 1835
B. 1955
C. 2015
D. 2135
E. 2255

Show Correct Answers

Correct Answer- C. 2015

Explanation- The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Modi, on 8 September 2021 hiked the minimum support price for wheat by Rs 40 to Rs 2,015 per quintal to boost production as well as farmers’ income. MSP is the rate at which the government buys grain from farmers. Currently, the government fixes MSPs for 23 crops grown in both Kharif and Rabi seasons.

The cost of production of wheat is estimated at Rs 1,008 per quintal. The government has procured a record of over 43 million tonnes of wheat during 2021-22 rabi marketing season. The support price of barley has been hiked by Rs 35 to Rs 1,635 per quintal for the 2021-22 crop year from Rs 1,600 per quintal in the previous year. Among pulses, the MSP for gram has been increased by Rs 130 to Rs 5,230 per quintal from Rs 5,100 per quintal while that for lentil (masur) has been hiked by Rs 400 to Rs 5,500 per quintal from Rs 5,100 per quintal. In the case of oilseeds, the government has increased the MSP for mustard seed by Rs 400 to Rs 5,050 per quintal for the 2021-22 crop year from Rs 4,650 per quintal in the previous year. The MSP for safflower has been raised by Rs 114 to Rs 5,441 per quintal from Rs 5,327 per quintal.

15.Molbio Diagnostics’ platform Truenat has received emergency use authorisation from DCGI for the testing of which of the following?

A. Ebola virus
B. Nipah virus
C. Corona virus
D. Zika virus
E. Horsepox virus

Show Correct Answers

Correct Answer- B. Nipah virus

Explanation- Molbio Diagnostics’ platform Truenat has received emergency use authorisation from DCGI for Nipah virus testing. Testing for the virus can now be performed rapidly on Truenat, a real-time PCR platform, ondemand. Nipah virus is an emerging zoonotic disease that causes severe disease in humans. Signs and symptoms range from asymptomatic to acute respiratory infection and fatal encephalitis.The R&D work on the Truenat test for Nipah virus was first started in 2018 in collaboration with the National Institute of Virology, Pune (ICMR) to enable the detection of the infectious virus during outbreak situations. Truenat, which is a battery-operated and IoT-enabled point of care RT-PCR platform, can test for nearly 30 diseases, and results take less than an hour.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021