Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th February 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th February 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 9th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 9th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 9th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Name the first-ever female who among the following has been appointed as the Director-General of the World Trade Organization(WTO).

A. Chukwuka Okonjo
B. Ikemba Iweala
C. Amina J. Mohammed
D. Ngozi Okonjo-Iweala
E. Pascal Lamy

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Ngozi Okonjo-Iweala

Explanation-Nigerian economist Ngozi Okonjo-Iweala has been chosen as the next Director-General of the World Trade Organization (WTO). She would be the first woman as well as the first African nation to lead the organization. Okonjo-Iweala, the former finance minister of Nigeria, will succeed Roberto Azevedo, who stepped down in August 2020.

Important Points:

World Trade Organization Headquarters: Geneva, Switzerland.

World Trade Organization Founded: 1 January 1995.

2.Which of the following country is set to build world’s largest wind power plant?

A. Singapore
B. UAE
C. Germany
D. South Korea
E. Sudan

Show Correct Answers

Correct Answer- D. South Korea

Explanation- President Moon Jae-in-led, South Korea Government has approved a plan to build the world’s largest wind power plant in the country by 2030. Currently, the world’s largest offshore wind farm is Hornsea 1 in Britain, which has 1.12 GW capacity.

About the project:

The project will help to foster an environmentally-friendly recovery from the COVID-19 pandemic and fasten the step to achieve the target of becoming carbon neutral by 2050.The estimated cost of the project is 48.5 trillion won ($43.2 billion).The Windpower Plant will be located in the southwestern coastal town of Sinan. It will have a maximum capacity of 8.2 gigawatts.

Important Points:

South Korea Capital: Seoul.

South Korea Currency: South Korean won.

3.Christopher Plummer is the oldest Oscar-winning actor, who has passed away recently. He was from which of the following country?

A. New Zealand
B. Australia
C. England
D. Canada
E. USA

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Canada

Explanation-Oscar-winning actor Christopher Plummer, who rose to prominence for his critically-acclaimed film ‘Sound of Music’, has passed away. He won the Academy Award for Best Supporting Actor at the age of 82 for Beginners (2010), becoming the oldest person to win an acting award.The prolific and versatile Canadian-born actor has received various awards for his work, which includes Academy Award, two Primetime Emmy Awards, two Tony Awards, a Golden Globe Award, a Screen Actors Guild Award, and a British Academy Film Award.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who is the first player in history of cricket, who score a double century in his 100th Test match.

A. Kane Williamson
B. Steve Smith
C. Rohit Sharma
D. Virat Kohli
E. Joe Root

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Joe Root

Explanation- Joe Root, the England captain, sent India on a leather hunt, becoming the first player in history to score a double century in his 100th Test match. In the process, Root also surpassed former Pakistan captain Inzamam-Ul-Haq as the player with the highest individual score playing the 100th Test match of his career. Inzamam had hit 184 against India in a Test match in Bengaluru in 2005, which Pakistan had won by 168 runs.

5.The India-US joint military exercise “Yudh Abhyas 20” commenced in which of the following state of Mahajan Field Firing Range?

A. Arunachal Pradesh
B. Uttarakhand
C. Gujarat
D. Rajasthan
E. Himachal Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Rajasthan

Explanation-The India-US joint  military exercise “Yudh Abhyas 20” commenced in Mahajan Field Firing Range of Bikaner district in Rajasthan. This is the 16th edition of an annual bilateral joint exercise of both the armies. It will continue till the 21st of this month.The previous version of the joint exercise was held at Seattle in the United States. This exercise is another step in the growing military cooperation between the two countries, which shows the growth in Indo-US relations. It is also a sign that both India and the US understand the threat of terrorism and are standing shoulder to shoulder in combating the same.

About the exercise:

About 250 US and 250 Indian army soldiers are participating in the exercise. Both the armies will share their war-related techniques, skills and experience with each other during this exercise. The exercise is one of the largest military training and defence cooperation efforts between India and the United States.

6. Who among the following has been conferred with the Business Leader of the Year at The Economic Times Award for Corporate Excellence 2020?

A. Aditya Puri
B. Pawan Munjal
C. Mukesh Ambani
D. Gautam Adani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pawan Munjal

Correct Answer- B. Pawan Munjal

Explanation- Pawan Munjal, chairman, managing director and chief executive of Hero MotoCorp, won top honours as Business Leader of the Year at The Economic Times Award for Corporate Excellence 2020.The Jury for the awards was led by Sundar Pichai, the chief executive officer of Alphabet Inc and its subsidiary Google.Shaktikanta Das, governor of the Reserve Bank of India, was the jury’s choice for Business Reformer of the Year.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which of the following private sector bank in India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with MUFG Bank of Japan for collaboration towards catering to the banking requirements of Japanese corporates present in India?

A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Yes Bank
D. Axis Bank
E. Kotak Mahindra Bank

Show Correct Answers

Correct Answer- B. ICICI Bank

Explanation- ICICI Bank, second largest private sector bank in India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with MUFG Bank, Japan’s premier bank for collaboration towards catering to the banking requirements of Japanese corporates present in India.The MoU establishes a framework of partnership between the banks across various domains including trade, investment, treasury, corporate and retail banking. It also paves way for the two banks to combine their individual strengths and cater holistically to the banking requirements of Japanese corporations operating in India.

8.Who among the following became the sixth Indian bowler to take 300 wickets in Test cricket in his 98th test against England at Chennai?

A. Ishant Sharma
B. Ravichandran Ashwin
C. Jaspreet Bumrah
D. Ravindra Jadeja
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ishant Sharma

Explanation- Indian fast bowler Ishant Sharma became the sixth Indian bowler to take 300 wickets in Test cricket in his 98th test against England at Chennai.Anil Kumble (619), Kapil Dev (434), Ravichandran Ashwin (377), Harbhajan Singh (417) and Zaheer Khan (311) are other Indian bowlers to take more than 300 wickets in tests.

9.Which of the following state government has introduced a system of issuing a unique 16-digit Unicode to mark all kinds of landholdings in the state?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Uttar Pradesh
D. Haryana
E. Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Uttar Pradesh

Explanation-Uttar Pradesh government has introduced a system of issuing a unique 16-digit Unicode to mark all kinds of landholdings in the state.The main purpose of the system is to check the cases of land disputes, put an end to fake registries of the disputed land and save people from falling into the trap of fraudsters.Every piece of land in the state will have its own unique identity.The Unicode would be issued by the state revenue department for marking all kinds of agricultural, residential and commercial land.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. On the request of India’s Non-Banking Financial Companies (NBFCs), RBI has included them under the Targeted Long Term Repo Operations (TLTRO). What is total amount to be provided to various sectors and banks under this scheme?

A. 50,000 Crore
B. 75,000 Crore
C. 1,00,000 Crore
D. 2,00,000 Crore
E. 3,00,000 Crore

Show Correct Answers

Correct Answer- C. 1,00,000 Crore

Explanation-  RBI announced an ‘On Tap TLTRO’ scheme worth Rs 1 trillion, to provide liquidity support to various economic sectors and banks. The TLTRO will be for up to three years and for a total amount of up to Rs 1 trillion at a floating rate linked to the policy repo rate for banks.The sectors which could benefit from this move include construction, real estate, and microfinance. RBI will provide these funds under on-tap targeted long-term repo operations (TLTRO) at a floating rate linked to the policy rate for up to three years. At present, the repo rate is 4 percent.LTRO lets banks borrow one to three-year funds from the central bank at the repo rate, by providing government securities with similar or higher tenure as collateral.Targeted Long-Term Repo Operations (TLTRO), banks can invest in specific sectors through debt instruments (corporate bonds, commercial papers, and non-convertible debentures (NCDs)) to push the credit flow in the economy.The liquidity availed by the banks under this scheme is deployed in corporate bonds, commercial papers, and non-convertible debentures. Sectors such as retail, micro, agri, infra, MSME, pharma, and healthcare are eligible for fund deployment under the scheme.

11. In February 2021, SoftBank Group Corp.’s Vision Fund is hiring whom as its Managing Partner?

A. M.K. Jain
B. Nagraj Kashyap
C. Sajjan Jindal
D. Y.C. Deveshwar
E. Varun Berry

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Nagraj Kashyap

Explanation:SoftBank Group Corp.’s Vision Fund is hiring Nagraj Kashyap as its Managing Partner.Nagraj Kashyap is the outgoing global head of Microsoft’s M12 fund.He was previously head of ventures at Qualcomm Inc. before joining Microsoft in 2016.Managing Partner Colin Fan is leaving his role to become an adviser to SoftBank Investment Advisers.

12.Which of the following released the report titled “The India Energy Outlook 2021”?

A. World Bank
B. International Monetary Fund
C. International Energy Agency
D. World Economic Forum
E. European Central Bank

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Shivalik Mercantile Cooperative Bank

Explanation- The correct answer is International Energy Agency.India will experience the largest increase in energy demand among countries worldwide over the next 20 years as its economy continues to develop.This was stated by the International Energy Agency (IEA) in the report – “The India Energy Outlook 2021”.India’s combined import bill for fossil fuels is projected to triple over the next two decades, with oil by far the largest component.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which day marks the birth anniversary of former President Dr Zakir Hussain?

A. 8 February
B. 9 February
C. 10 February
D. 11 February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- A. 8 February

Explanation- 8 February marks the birth anniversary of former President Dr. Zakir Hussain.Born on 8 February 1897, he served as the third President of the country from 13 May 1967 till his death on 3 May 1969.He previously served as Governor of Bihar from 1957 to 1962 and as Vice President of India from 1962 to 1967.

14.The Ministry of Environment will implement National Clean Air Programme (NCAP) across how many cities in the country to reduce air pollution?

A. 119
B. 120
C. 121
D. 122
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer-  D. 122

Explanation- The Ministry of Environment will implement National Clean Air Programme (NCAP) across 122 cities in the country to reduce air pollution.NCAP targets to achieve 20 to 30 % reduction in PM10 and PM2.5 concentrations by 2024 across the country.The number of good quality air days has increased to 218 in 2020 against 106 in 2016, and the number of poor quality air days decreased to 56 in 2020.

15. By February 2021, a total of how many accounts (in crores) have been opened so far under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)?

A. 35.25
B. 37.45
C. 39.35
D. 41.75
E. 43.50

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 41.75

Explanation- A total of 41.75 crore accounts have been opened so far under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) out of which 35.96 crore accounts are operative.Under PMJDY, a bank account can be opened with any bank branch or Business Correspondent (BC) including those of private sector banks.The total number of PMJDY accounts opened by public sector banks is 40.48 crore.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th & 8th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams