Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 8th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 8th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 8th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the theme of Pacific Air Chiefs Symposium 2021?

A. Enduring Cooperation towards Regional Stability
B. A Collaborative Approach to Regional Security’
C. Challenges to Regional Security: Promoting Combined Operations in the Indo-Asia-Pacific.
D. A Collaborative Approach towards Regional Stability
E. Challenges to Regional Security: Enduring Cooperation

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Enduring Cooperation towards Regional Stability

Explanation: Air Chief Marshal RKS Bhadauria attended a three-day-long Pacific Air Chiefs Symposium 2021 at Joint Base Pearl Harbor-Hickam in Hawaii. The event themed ”Enduring Cooperation towards Regional Stability” was attended by air chiefs from countries in the Indo-Pacific region. Bhadauria was nominated as the Dean for the symposium.India, the US, Australia, Japan and many other like-minded countries are working towards ensuring a free, open and inclusive Indo-Pacific. The symposium saw deliberations through panel discussions, tabletop exercises and keynote addresses on topics ranging from aspects of regional security to cooperation amongst air forces for humanitarian and disaster relief operations.

2.Legendary Football player Jean-Pierre Adams who has passed away recently, played for which country?

A. France
B. Spain
C. Germany
D. Ireland
E. Italy

Show Correct Answers

Correct Answer – A. France

Explanation: Former France footballer Jean-Pierre Adams, who had been in a coma for 39 years, has passed away. In 1982, Adams slipped into a coma following a medical error, during his routine knee surgery. He made a total of 22 appearances for the France National Football Team from 1972–1976. At club level, Adams played as a defender for Paris Saint-Germain, Nîmes and Nice.

3.Who has been appointed as the Chairman and Managing Director of city-based United India Insurance Company Limited?   

A. S.L.Tripathy
B. S.M Tyagi
C. Ajay Bhalla
D. Manohar Sharma
E. Kishan Reddy

Show Correct Answers

Correct Answer – A. S.L.Tripathy

Explanation: The central government has selected S.L.Tripathy as the Chairman-cum-Managing Director of United India Insurance Company Limited. He is currently General Manager and Director at The New India Assurance Company Limited. He is appointed as CMD of United India from the date of assumption of charge of the office and up to the date of attaining the age of superannuation.

Important Points:

  • United India Insurance Company Limited Headquarters: Chennai;
  • United India Insurance Company Limited Founded: 18 February 1938;
  • United India Insurance Company Limited CEO: Shri Girish Radhakrishnan.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.India’s first dugong conservation reserve is planned to be established in which state?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: Tamil Nadu state government has announced to set up India’s first dugong conservation reserve at the northern part of the Palk Bay. Dugong are commonly known as sea cows. According to Wildlife Institute of India (WII) estimates, only 200-250 Dugongs are left in the wild, of which 150 are found in the Palk Bay and Gulf of Mannar in Tamil Nadu.

About the reserve:

The reserve will span the northern part of the Palk Bay from Adiramapattinam to Amapattinam. The reserve will cover an area of more than 500 sq km.Marine biologists and conservationists have long demanded a reserve as the population of dugongs, as known as sea cows, in Indian waters has been dropping to dangerous levels.According to Wildlife Institute of India (WII) estimates, only 200-250 Dugongs are left in the wild, of which 150 are found in the Palk Bay and Gulf of Mannar in Tamil Nadu, among the last surviving natural habitats for dugongs in the world.

Important Points:

  • Tamil Nadu Capital: Chennai.
  • Tamil Nadu Chief Minister: MK Stalin.
  • Tamil Nadu Governor: Banwarilal Purohit.
  • Tamil Nadu State Dance: Bharathanatyam.

5.What is the theme for the International Day of Clean Air for blue skies 2021?

A. Go Green, Breathe Clean
B. Healthy Air, Healthy Planet
C. Clean Air for All
D. Reduce Pollution, Increase Life Span
E. Green Air for All

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Healthy Air, Healthy Planet

Explanation: The International Day of Clean Air for blue skies is observed globally on September 07 to promote and facilitate actions to improve air quality. It is an UN-recognised day that aims to raise public awareness at all levels (individual, community, corporate and government) that clean air is important for health, productivity, the economy and the environment.

Theme of the day:

The 2021 theme for the International Day of Clean Air for blue skies is “Healthy Air, Healthy Planet” which emphasizes the health aspects of air pollution, especially considering the COVID-19 pandemic. This year’s focus is on prioritizing the need for healthy air for all while keeping the conversation broad enough to encompass other critical issues such as climate change, human and planetary health as well as the Sustainable Development Goals. The day serves as a rallying call to action to align our efforts and claim our right to clean air. #HealthyAirHealthyPlanet.

History of the day:

The United Nations General Assembly adopted the Resolution to hold an International Day of Clean Air for blue skies on December 19, 2019, during its 74th session and invited the United Nations Environment Programme (UNEP). The inaugural edition of the International Day of Clean Air for blue skies was held in 2020.

6.Who has been appointed as the as the new Managing Director (MD) of Export-Import Bank of India (EXIM Bank)?

A. SL Tripathy
B. JB Mahopatra
C. Hitendra Dave
D. Harsha Bhupendra Bangari
E. Parasaram Pattabhi Kesva Ramcharyulu

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Harsha Bhupendra Bangari

Explanation:  Harsha Bhupendra Bangari has been appointed as the new Managing Director (MD) of Export-Import Bank of India (EXIM Bank).Prior to this, she was posted as deputy managing director at EXIM Bank.She has been appointed for a period of three years or until further orders of the government.She will replace the incumbent MD David Rasquinha, who was holding the office of MD since July 20, 2014.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which state government has decided to celebrate 17th September as Social Justice Day every year the birth anniversary of reformist leader E V Ramasamy Periyar?

A. Telangana
B. Tamilnadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
E. Kerela

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamilnadu
Explanation:  The Tamil Nadu government has decided to celebrate every year the birth anniversary of reformist leader E V Ramasamy Periyar on September 17 as “Social Justice Day.Periyar’s ideology was all about social justice, self-respect, rationalism and equality, which laid the foundation stone for the Tamil society’s growth during the last century and it would also pave the way for the future.

8.Who launched the programme ‘Bujurgon ki Baat-Desh Ke Saath’ to enhance the interaction between the youth and the elder people who are 95 years and above and have spent around 18 years in India before independence?

A. Narendra Modi
B. G Kishan Reddy
C. Piyush Goyal
D. Rajnath Singh
E. Ramnath Kovind

Show Correct Answers

Correct Answer – B. G Kishan Reddy

Explanation: Culture Minister G Kishan Reddy has launched Bujurgon ki Baat-Desh Ke Saath programme in New Delhi.Aim: At enhancing the interaction between the youth and elder people who are 95 years and above and have spent around 18 years in India before independence.The video of the programme should preferably be kept below 60 seconds and can be uploaded at www.rashtragaan.inHe also launched the book Gita Govinda :Jaydeva’s Divine Odyssey by Dr.Utpal K. Banerjee, along with an exhibition on Gita Govinda.

9.Pacific Air Chiefs Symposium 2021 (PACS-21) was held in ______.

A. Puerto Rico
B. Hawaii
C. Guam
D. Philippines
E. Singapore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hawaii

Explanation: Pacific Air Chiefs Symposium 2021 (PACS-21) was held in Hawaii at Joint Base Pearl Harbor-Hickam from August 30 to September 2, 2021.Theme of PACS 21: Enduring Cooperation towards Regional Stability.It provided an opportunity for enhancing mutual understanding and deepening of relationships among participating nations.Participants of PACS-21 included Air Chiefs of countries in Indo-Pacific region.From India, Air Chief Marshal RKS Bhadauria, Chief of the Air Staff (CAS) attended PACS-21. He was nominated as the Dean for the Symposium.

10.What is the theme of the International Literacy Day 2021?

A. Literacy for a human-centred recovery: Narrowing the digital divide
B. Literacy and skills development
C. Reading the Past, Writing the Future
D. Literacy teaching and learning in the COVID-19 crisis and beyond
E. Literacy and Multilingualism to overcome from COVID-19 crisis

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Literacy for a human-centred recovery: Narrowing the digital divide

Explanation:  International Literacy Day is observed and celebrated widely every year on September 8. The first International Literacy Day was observed in the year 1967.It is usually observed to remind the international community about the importance of literacy for individuals, communities and societies.International Literacy Day also highlights the need for intensified efforts towards more literate societies.September 8 was declared as International Literacy Day by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in the year 1966.In 2021, the theme of International Literacy Day is ‘Literacy for a human-centred recovery: Narrowing the digital divide’.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In September 2021, which of the following has signed an MoU with the Industries and Mines Department, Government of Gujarat to help drive e-commerce exports from the state?

A. Amazon India
B. Flipkart
C. Myntra
D. FirstCry
E. Snapdeal

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Amazon India

Explanation: Amazon India has signed an MoU with the Industries and Mines Department, Government of Gujarat. It will help drive e-commerce exports from the state. As part of the MoU, Amazon will train and onboard MSMEs from the state on Amazon Global Selling, enabling them to sell their unique Made in India products to millions of Amazon customers across over 200 countries and territories.

Amazon will conduct training, webinars and on-boarding workshops for exporters from key MSME clusters like Ahmedabad, Vadodara, Surat, Bharuch and Rajkot. The workshops will focus on sharing expertise and providing training to MSMEs about B2C ecommerce exports and selling to over 300 million people worldwide through Amazon’s 17 foreign marketplaces. These courses are designed to provide MSMEs with the knowledge and tools they need to launch their brands and expand their businesses internationally using Amazon Global Selling.

12.The Ministry of Coal constituted a task force to oversee the Hydrogen Mission in September 2021. The Task Force has been constituted under the Chairmanship of whom?

A. Arun Jindal
B. Vinod Kumar Tiwari
C. Abhinav Kumar
D. Om Prakash Gupta
E. Udit Singhal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vinod Kumar Tiwari

Explanation: The Ministry of Coal constituted a task force and an expert committee on 7 September 2021. One is to oversee the Hydrogen Mission and another one is of experts to give guidance to the Ministry. The Task Force has been constituted under the Chairmanship of Vinod Kumar Tiwari, Additional Secretary Coal. The Expert Committee will be headed by R.K. Malhotra, Director-General (FIPI).

The broad terms of reference of Task Force include monitoring of activities towards achieving coalbased hydrogen production and usage and coordination with Coal Gasification Mission and NITI Aayog. The broad terms of reference of the expert committee include identifying experts in India and coopting as members, desk-based review of progress in hydrogen technology and also reviewing ongoing research projects in hydrogen technology. It will also identify activities for implementation of coal-based hydrogen production and usage and assist the task force in implementation of the same. The expert committee is expected to submit its report in three months.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, which of the following has inked an MoU with the state-owned Convergence Energy Services Limited (CESL) for the installation of charging and battery swapping stations at its seven terminals and depots?

A. Uttar Pradesh State Road Transport Corporation
B. Delhi Transport Corporation
C. Rajasthan State Road Transport Corporation
D. Gujarat State Road Transport Corporation
E. Himachal Road Transport Corporation

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Delhi Transport Corporation

Explanation: The Delhi Transport Corporation (DTC) on 7 September 2021 inked an MoU with the state-owned Convergence Energy Services Limited (CESL) for the installation of charging and battery swapping stations at its seven terminals and depots. Once installed, these locations with their real-time status and availability of charging points will also be available on the ONE DELHI app of the Delhi government.

The facilities will be set up by the Convergence Energy Services Limited (CESL) in four months at Dwarka sector-8, Dwarka sector 2 depot, Mehrauli Terminal, Nehru Place Terminal, Okhla CW-II, Sukhdev Vihar depot and Kalkaji depot. Each of the seven locations will have a total of six charging points including three for two and threewheelers and the other three for four-wheelers. As per the signed MoU, EESL (Energy Efficiency Services Limited) through its subsidiary CESL has agreed to procure, install, operate and maintain charging units and related infrastructure at the location of the DTC area at its costs and expenses.

Founded in 2009, EESL is promoted by Ministry of Power, Government of India as a Joint Venture of four reputed public- sector undertakings NTPC Limited, Power Finance Corporation Limited, REC Limited and POWERGRID.

14.In September 2021, which of the following extended the device-based tokenization to card-on-file tokenization (CoFT) services?

A. RBI
B. SIDBI
C. SEBI
D. IRDAI
E. PFRDA

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RBI

Explanation: The RBI on 7 September 2021 extended the device-based tokenization to card-on-file tokenization (CoFT) services.Under tokenization services, a unique alternate code is generated to facilitate transactions through cards. Card-on-file refers to card information stored by payment gateway and merchants to process future transactions. It will reinforce the safety and security of card data.

15.In September 2021, which of the following introduced the T+1 settlement cycle for completion of share transactions on an optional basis in a move to enhance market liquidity?

A. NABARD
B. SEBI
C. SIDBI
D. NHB
E. IRDAI

Show Correct Answers

Correct Answer: B. SEBI

Explanation: Capital markets regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) on 7 September 2021 introduced the T+1 settlement cycle for completion of share transactions on an optional basis in a move to enhance market liquidity. The regulator has decided to provide flexibility to stock exchanges to offer either T+1 or T+2 settlement cycle for completion of share transactions. The new rule will come into force on January 1, 2022.

Currently, trades on the Indian stock exchanges are settled in two working days after the transaction is done (T+2). The stock exchange may choose to offer T+1 settlement cycle on any of the scrips, after giving advance notice of at least one month, regarding the change in the settlement cycle, to all stakeholders, including the public at large, and also disseminating the same on its website. Any subsequent switch (from T+1 to T+2 or vice versa) will be subject to a minimum period and notice period as mentioned by the regulator. India moved to the T+2 settlement cycle from the T+3 cycle in April 2003.

The abbreviations T+1, T+2, and T+3 refer to the settlement dates of security transactions that occur on a transaction date plus one day, plus two days, and plus three days, respectively. “T” stands for the transaction date.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021