Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th April 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 8th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 8th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 8th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.India has completed the construction of the arch of the world’s highest railway bridge in J&K. What is the length of this bridge?

A. 1045 m
B. 1141 m
C. 1200 m
D. 1315 m
E. 1510 m

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 1315 m

Explanation: The construction of the arch of the world’s highest railway bridge that soars 359 metres above the bed of the Chenab river in Jammu and Kashmir was completed. The 1.3-kilometre-long bridge aims to boost connectivity to the Kashmir Valley and it is being constructed at a cost of ₹ 1,486 crores as part of the Udhampur-Srinagar-Baramulla Railway Link (USBRL) project.

Features of the Arch of the iconic Chenab Bridge:

The construction of the Chenab bridge was declared as a national project in 2002.Indian Railways is constructing the iconic Arch Bridge on River Chenab as a part of the USBRL project to connect the Kashmir valley to the rest of the nation.This bridge is 1315m long.This is the highest Railway Bridge in the world being 359m above the river bed level.It will be 35 meters higher than the iconic Eiffel Tower in Paris (France).The overall weight of Arch is 10,619 MT.The most sophisticated ‘Tekla’ software used for structural detailing.Structural steel was suitable for -10°C to 40°C temperature.Bridge designed to bear earthquake forces of highest intensity zone-V in India.Bridge designed to withstand high wind speed up to 266 Km/Hour.

2.Which of the following has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard naval ships from missile attack?

A. Indian Navy
B. Hindustan Aeronautics Limited
C. Defence Research and Development Laboratory
D. National Space Informatics Centre
E. Defence Research and Development Organisation

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Defence Research and Development Organisation

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed an Advanced Chaff Technology to safeguard naval ships against missile attack. The development of Advanced Chaff Technology by the DRDO lab is another step towards Atmanirbhar Bharat.

About the Advanced Chaff Technology:

Chaff is a passive expendable electronic countermeasure technology used worldwide to protect naval ships from enemy’s radar and Radio Frequency (RF) missile seekers. The importance of this development lies in the fact that a very less quantity of chaff material deployed in the air acts as a decoy to deflect the enemy’s missiles for the safety of the ships.Defence Laboratory Jodhpur, a DRDO laboratory, has indigenously developed three variants of this critical technology:

  • Short Range Chaff Rocket,
  • Medium-Range Chaff Rocket and
  • Long Range Chaff Rocket.

Important Points:

  • Chairman DRDO: Dr G Satheesh Reddy.
  • DRDO Headquarters: New Delhi.
  • DRDO Established: 1958.

3.What is the theme of World Health Day 2021?

A. Year of the Nurse and Midwife
B. Building a fairer, healthier world for everyone
C. Universal Health Coverage: everyone, everywhere
D. Together on the front lines against diabetes
E. From farm to plate: Make food safe

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Building a fairer, healthier world for everyone

Explanation: The World Health Day is a global health awareness day celebrated on 7 April every year. On April 7th every year, governmental as well as non-governmental health organizations organize events that focus on promoting healthier habits of living. From exciting activities to pledges and support plans, these events aim to create awareness about what can increase the life expectancy of people around the world.

The Theme of World Health Day 2021: “Building a fairer, healthier world for everyone”.

History of World Health Day:

In 1948, the WHO held the First World Health Assembly. The Assembly decided to celebrate 7 April of each year, with effect from 1950, as World Health Day. The World Health Day is held to mark WHO’s founding and is seen as an opportunity by the organization to draw worldwide attention to a subject of major importance to global health each year.

Important Points:

  • President of the World Health Organisation: Tedros Adhanom.
  • Headquarters of WHO: Geneva, Switzerland.
  • WHO founded: 7 April 1948.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Director-General of WHO, Tedros Adhanom recently appointed Carl Bildt as Special Envoy for the ACT-Accelerator. Bildt is a former Prime Minister of ____________.

A. Switzerland
B. Sweden
C. Ethiopia
D. Eritrea
E. Chad

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sweden

Explanation: Tedros Adhanom Ghebreyesus, the director-general of the World Health Organization (WHO), appointed Carl Bildt as WHO Special Envoy for the Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-Accelerator). Bildt succeeds Ngozi Okonjo-Iweala and Andrew Witty in the special envoy role. He will help lead the collective advocacy for the ACT-Accelerator in his new role, mobilising support and resources so it can deliver against its strategy for 2021.

About the ACT-Accelerator:

The ACT-Accelerator is a groundbreaking global collaboration to accelerate development, production, and equitable access to novel coronavirus disease (COVID-19) tests, treatments and vaccines, according to the WHO website.It brings together governments, scientists, businesses, civil society, and philanthropists and global health organizations.These include the Bill & Melinda Gates Foundation, CEPI, FIND, Gavi, The Global Fund, Unitaid, Wellcome, the WHO and the World Bank.

Who is Carl Bildt?

Bildt has served as both prime minister and foreign minister of Sweden and is a renowned international diplomat, having been the European Union Special Envoy to erstwhile Yugoslavia; High Representative for Bosnia and Herzegovina; UN Special Envoy to the Balkans and Co-Chair of the Dayton Peace Conference, according to a press statement by the WHO.

5.India’s first __________ minister Digvijaysinh Jhala passed away recently.

A. Law and Justice
B. Panchayati Raj
C. Fisheries and Animal Husbandry
D. Environment
E. Defence

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Environment

Explanation: Former Union Environment Minister and an MLA from Wankaner in Gujarat, Digvijaysinh Zala has passed away. The veteran Congress leader became the first Environment Minister of India under the then Prime Minister Indira Gandhi from 1982 to 1984.

6.Name the initiative jointly launched by the Union Health Minister Dr Harsh Vardhan and Tribal Affairs Minister Arjun Munda to enhance the health and nutrition status of the tribal communities?

A. Ananya
B. Anamaya
C. Anandam
D. SwasthyaKaranti
E. TribalHealth

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Anamaya

Explanation:  Union Health Minister Dr Harsh Vardhan and Tribal Affairs Minister Arjun Munda launched ‘Anamaya’- the Tribal Health Collaborative through video conference today.A multi-stakeholder initiative supported by Piramal Foundation and Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF), Anameya’ will converge efforts of various Government agencies and organisations to enhance the health and nutrition status of the tribal communities.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.What is the new loan limit under Priority Sector Lending (PSL) against the Negotiable Warehouse Receipts (NWRs)/electronic-NWRs(e-NWRs) as prescribed by the Reserve Bank of India?

A. Rs 55 lakh
B. Rs 60 lakh
C. Rs 65 lakh
D. Rs 70 lakh
E. Rs 75 lakh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rs 75 lakh
Explanation:  The Reserve Bank of India (RBI) had announced increase in loan limits for bank lending against NWRs/eNWRs.

With a view to ensure greater flow of credit to the farmers against pledge/hypothecation of agricultural produce, and to encourage use of NWR/eNWR issued by regulated warehouses as a preferred instrument for availing such finance by the farmers, it has been decided to enhance the PSL limit for loans against NWRs/eNWRs from ₹50 lakh to ₹75 lakh per borrower.The PSL limit backed by the warehouse receipts other than NWR/eNWR will continue to be ₹50 lakh per borrower.

8.What is the increased limit of the Way and Means Advances (WMA) for the State Governments/UTs?

A. Rs. 37,010 crore
B. Rs. 40,010 crore
C. Rs. 44,010 crore
D. Rs. 47,010 crore
E. Rs. 57,010 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs. 47,010 crore

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has enhanced the temporary liquidity limit for states and union territories by about 46% to help them tide over their cash flow mismatches.The central bank provides this support to governments under its ways and means advances (WMA) mechanism.The new limit has been fixed at Rs 47,010 crore, compared with the previous Rs 32,225 crore.There are two types of WMA – normal and special. While normal WMA is clean advances, special WMA is secured advances provided against the pledge of government securities.Earlier in the month, RBI fixed the WMA limit for the central government at Rs 1,20,000 crore for the first half of the financial year 2021-22.

9.Who among the following became the first Indian woman sailor to qualify for the Olympics after she was assured of a top-place nish in the laser radial event of the Asian Qualiers in Oman?

A. Reshma Nilofer Naha
B. Nethra Kumanan
C. Varsha Gautham
D. Harshita Toma
E. Aishwarya Nedunchezhiyan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nethra Kumanan

Explanation:  Nethra Kumanan became the first Indian woman sailor to qualify for the Olympics after she was assured of a top-place finish in the laser radial event of the Asian Qualifiers in Oman.The 23-year-old Kumanan has a 21-point advantage over her nearest rival, who also happens to be an Indian — Ramya Saravanan — in the Laser Radial Class event with one race to go.The Chennai-based Kumanan currently has 18 points while Saravanan has 39 on the penultimate day of competitions in Mussanah Open Championship, which is a joint Asian and African Olympic qualifying event.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who among the following partnered with Mahindra Logistics Limited (MLL) for fast-track deployment of electric vehicles across its logistics fleet?

A. Ministry of MSME
B. Flipkart
C. SIDBI
D. Myntra
E. Amazon

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Flipkart

Explanation: The e-commerce platform Flipkart announced its partnership with Mahindra Logistics Limited (MLL).The partnership is made for fast-track deployment of electric vehicles across its logistics fleet in the country.Both the entities will develop a conducive environment for EV deployment and operations in India.They will jointly develop supportive infrastructure and technology like charging stations and parking lots, training workforce, route planning and battery swapping stations.Through this partnership, Flipkart aims to achieve its target of making the logistics fleet fully electric by 2030.

11.In April 2021, which of the following has appointed Subha Tatavarti as its Chief Technology Officer?

A. Infosys
B. Wipro
C. Tech Mahindra
D. Cognizant
E. Mindtree

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Wipro

Explanation: Wipro Limited has appointed former Walmart executive Subha Tatavarti as its Chief Technology Officer.The company has also appointed Suzanne Dann as Senior Vice President and Sector Head for Capital Markets and Insurance, North America region.Dann joins Wipro from Avanade, an Accenture and Microsoft Joint Venture, where she served as a Corporate Vice President and General Manager.

12.In China, an engineering company in which of the following provinces won a tender to construct the launch pad in Ningbo?

A. Jiangsu
B. Zhejiang
C. Hainan
D. Hunan
E. Shandong

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Zhejiang

Explanation: A port city in eastern China has launched a plan to build the country’s fifth rocket launch site.An engineering company in eastern Zhejiang province won a tender on April 1, 2021, to construct the launch pad in Ningbo.As part of the Zhejiang government’s infrastructure plans for 2021-2025, Ningbo will invest 20 billion yuan ($3 billion) in a rocket launch center in Xiangshan.

China:

  • Capital – Beijing.
  • President – Xi Jinping.
  • National Sport – Table Tennis.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.With whom will PM Modi inaugurate a range of Indian projects in Seychelles virtually, in April 2021?

A. H.E. Ahmed Afif
B. Wavel Ramkalawan
C. Patricia Francourt
D. Justin Valentin
E. Sylvestre

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Wavel Ramkalawan

Explanation: PM Modi and Seychelles President Wavel Ramkalawan jointly inaugurated a range of Indian projects in Seychelles virtually on 8 April 2021.The event featured joint e-inauguration of the new Magistrates’ Court Building and handing over of a Fast Patrol Vessel to Seychelles Coast Guard.It also included handing over a solar power plant and the inauguration of 10 community development projects.

14.US Special Presidential Envoy for Climate called on Prime Minister Narendra Modi in April 2021. Who is the US Special Presidential Envoy for Climate?

A. Al Gore
B. John Kerry
C. Antony Blinken
D. George W. Bush
E. Julia Thorne

Show Correct Answers

Correct Answer – B. John Kerry

Explanation:  US Special Presidential Envoy for Climate John Kerry called on Prime Minister Narendra Modi on 7 April 2021.He briefed the Prime Minister about the upcoming Leaders’ Summit on Climate scheduled for 22nd and 23rd April 2021.He informed that the US would support India’s climate plans by facilitating affordable access to green technologies and requisite finance.

USA:

  • Capital – Washington, D.C.
  • Currency – US Dollar.
  • President- Joe Biden.

15.Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship organised the first regional workshop to understand the provisions of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 3.0 in which city in April 2021?

A. Shillong
B. Gangtok
C. Kohima
D. Guwahati
E. Agartala

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Gangtok

Explanation: Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship organized the first regional workshop to understand the provisions of Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana 3.0 in Gangtok on 8 April 2021.It also focused on how to effectively implement the scheme in the North East Region (NER).The states covered include Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams