Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th & 9th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th & 9th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th & 9th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 8th & 9th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 8th & 9th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 8th & 9th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Suryoday Small Finance Bank launched the “Suryoday Health and Wellness Savings Account” which offers top-up health insurance of ________________.

A. Rs 2.5 lakh
B. Rs 25 lakh
C. Rs 35 lakh
D. Rs 3.5 lakh
E. Rs 20 lakh

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Pune

Explanation: Suryoday Small Finance Bank (SSFB) has launched a ‘Suryoday Health and Wellness Savings Account’ to help customers grow their wealth and also take care of their family’s health amid the covid-19 pandemic. The account offers an attractive interest rate and comes with three major benefits for a family of four — top-up health insurance of ₹25 lakh, annual healthcare package and on-call emergency ambulance medical care services.

Top-up health insurance and healthcare package are free of charge for one year after opening the account. Free ambulance service up to a distance of 20 km will be available at 102 locations across the country till March-end 2022. For opening the savings account, customers will need to maintain an average monthly balance of ₹3 lakh and have to be eligible as per the key health declaration form.

Key Benefits of health and wellness savings account:

  • Complimentary top-up health insurance plan of ₹25 lakh with a deductible amount of ₹5 lakh.
  • The top-up health insurance plan covers self and family (self, spouse, and up to 2 children) for hospitalisation/medical emergencies.
  • Complementary health care package for up to four members, including free online doctor consultations, free health check-ups, online pharmacy vouchers, network discount card.
  • Complementary ambulance services for a family in case of any unfortunate medical emergency.
  • Attractive rate of interest on health and wellness savings account with interest payable monthly.

Important Points:

  • Suryoday Small Finance Bank MD and CEO: Baskar Babu Ramachandran

2.Eurosport India has appointed Bollywood superstar and MotoGP enthusiast, _______ as the India Ambassador for their flagship Motorsport property.

A. MS Dhoni
B. Sonu Sood
C. John Abraham
D. Salman Khan
E. Kunal Khemu

Show Correct Answers

Correct Answer – C. John Abraham

Explanation: Eurosport India has appointed Bollywood superstar and MotoGP enthusiast, John Abraham, as the India Ambassador for their flagship Motorsport property, MotoGP™.  John will be seen promoting MotoGP to a wider audience base in India as its face through Eurosport’s campaign – “MotoGP, Race Lagate Hai”.

Eurosport India currently boasts of an unparalleled depth in global motorsports programming for the Indian motorsports fans with prestigious properties like FIA Formula 2 Championship, W Series, Nascar, Indycar Series and Bennetts British Superbike racing. Prior to the association, the actor has shared the stage with MotoGP legend “The Doctor”-Valentino Rossi and has frequented many MotoGP races.

3.The Reserve Bank of India (RBI) has revised upward retail inflation projection for FY 22 at ___.

A. 2.3%
B. 6.7%
C. 4.6%
D. 3.1%
E. 5.7%

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Microsoft

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has announced its bi-monthly monetary policy. This is the seventh time in a row that the Monetary Policy Committee (MPC) headed by RBI Governor Shaktikanta Das has maintained the status quo. RBI had last revised its policy rate on May 22, 2020, in an off-policy cycle to perk up demand by cutting the interest rate to a historic low.  The meeting was held between August 4 and 6. The remaining will take place in October (6 to 8); December (6 to 8) and February (7 to 9, 2022).

The Marginal Standing Facility (MSF) rate and bank rates remain unchanged: 

  • Policy Repo Rate: 4.00%
  • Reverse Repo Rate: 3.35%
  • Marginal Standing Facility Rate: 4.25%
  • Bank Rate: 4.25%
  • CRR: 4%
  • SLR: 18.00%

RBI Monetary Policy Highlights & Key Decisions:

  • RBI keeps the GDP growth forecast for FY22 unchanged at 9.5%.
  • RBI to conduct two more auctions of ₹25,000 crores each on August 12 and August 26 under the G-sec Acquisition Programme (GSAP).
  • CPI inflation is projected at 5.7 % during 2021-22 – this consists of 5.9% in Q2, 5.3% in Q3 and 5.8% in Q4 of 2021-22 with risks broadly balanced. CPI inflation for the first quarter of 2022-23 is projected at 5.1%.

The composition of the Monetary Policy Committee is as follows:

  • Governor of the Reserve Bank of India – Chairperson, ex officio: Shri Shaktikanta Das.
  • Deputy Governor of the Reserve Bank of India, in charge of Monetary Policy– Member, ex officio: Dr Michael Debabrata Patra.
  • One officer of the Reserve Bank of India to be nominated by the Central Board – Member, ex officio: Dr Mridul K. Saggar.
  • A professor at the Mumbai-based Indira Gandhi Institute of Developmental Research: Prof. Ashima Goyal.
  • A professor of finance at the Indian Institute of Management in Ahmedabad: Prof. Jayanth R Varma.
  • An agricultural economist and a senior adviser with the National Council of Applied Economic Research in New Delhi: Dr Shashanka Bhide.

Some important instruments of Monetary Policy:

The RBI’s Monetary Policy has several direct and indirect instruments which are used for implementing the monetary policy. Some important instruments of Monetary Policy are as follows:

Repo Rate: It is the (fixed) interest rate at which banks can borrow overnight liquidity from the Reserve Bank of India against the collateral of government and other approved securities under the liquidity adjustment facility (LAF).

Reverse Repo Rate: It is the (fixed) interest rate at which the Reserve Bank of India can absorb liquidity from banks on an overnight basis, against the collateral of eligible government securities under the LAF.

Liquidity Adjustment Facility (LAF): The LAF has overnight as well as term repo auctions under it. The term repo helps in the development of the inter-bank term money market. This market sets the benchmarks for the pricing of loans and deposits. This helps in improving the transmission of monetary policy. As per the evolving market conditions, the Reserve Bank of India also conducts variable interest rate reverse repo auctions.

Marginal Standing Facility (MSF): MSF is a provision that enables the scheduled commercial banks to borrow an additional amount of overnight money from the Reserve Bank of India. Bank can do this by dipping into their Statutory Liquidity Ratio (SLR) portfolio up to a limit at a penal rate of interest. This helps the banks to sustain the unanticipated liquidity shocks faced by them.

Important Points:

  • RBI 25th Governor: Shaktikant Das;
  • Headquarters: Mumbai;
  • Founded: 1 April 1935, Kolkata.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The 2nd Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) International Conference on Range Technology (ICORT-2021) is being held virtually. This conference was organised by?

A. DRDO
B. BPCL
C. NITI Aayog
D. Ministry of Eduction
E. ISRO

Show Correct Answers

Correct Answer – A. DRDO

Explanation: The 2nd Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) International Conference on Range Technology (ICORT-2021) is being held virtually. The conference has been organised by Integrated Test Range (ITR) Chandipur, a laboratory of Defence Research and Development Organisation (DRDO). It was inaugurated by Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy. The event will host speakers from across the globe, who will present their technological achievements in multiple subjects related to Tests and Evaluation of defence systems.

About the conference:

  • The conference will be a very effective platform for all the Range Technology enthusiasts to interact with each other and stay updated with recent developments in relevant fields.
  • More than 250 technical articles were submitted by experts on the relevant subjects, out of which 122 articles have been selected by a specialised technical committee.
  • A virtual industrial exhibition is also being held in which more than 25 industries and organisations from India and abroad will display their products and technologies.

5.‘Pani Maah’ or water month has been launched in _____ to inform villagers about the importance of clean water.

A. Ladakh
B. Jammu and Kashmir
C. Delhi
D. Punjab
E. Sikkim

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ladakh

Explanation: ‘Pani Maah’ or water month has been launched in Ladakh to inform villagers about the importance of clean water. The Ladakh government has also announced a reward of Rs 2.5 million for the first block in each district that achieves the status of ‘Har Ghar Jal’. ‘Pani Maah’ campaign will adopt a three-pronged approach — focussing on water quality testing, planning and strategizing water supply, and seamless functioning of Pani Sabha in villages.

As per the government data:

Only 11.75 per cent of rural households in Ladakh have access to tap water connections. The Pani Maah campaign is expected to expedite the implementation of the Jal Jeevan Mission in the union territory.During this campaign, village communities will be encouraged to send water samples to water quality laboratories for quality checks and monitoring.In the first phase of ‘Pani Maah’, water samples will be collected from all identified sources and service delivery points for testing. The first phase will also include awareness and sensitisation campaigns.The second phase will focus on organising the Pani Sabhas/Gram Sabhas/Block level meetings and door to door visits for effective communication on water quality and service delivery under the Jal Jeevan Mission, a scheme of the Ministry of Jal Shakti launched in 2019 to provide safe piped drinking water to every rural household in the country by 2024.

Important Points:

  • Lieutenant Governor of Ladakh: Radha Krishna Mathur.

6.The prime minister Narendra Modi has launched the second edition of the government’s free LPG connection scheme called Ujjwala scheme from which state?

A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Goa
E. Haryana

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation:  Prime Minister Narendra Modi is set to launch the second edition of the government’s free LPG connection scheme called Ujjwala.Second edition of the scheme would launched from poll-bound Uttar Pradesh.Launch of Ujjwala-2 scheme will be marked by handing over of one crore additional LPG connection by Prime Minister through video conferencing at Mahoba district in Uttar Pradesh.First version of the scheme was launched in 2016 from Uttar Pradesh ahead of 2017 Assembly elections.Ujjwala-2 is the updated version of Ujjwala-1 that provided free LPG connections to 8 crore women beneficiaries. Apart from a deposit-free LPG connection, Ujjwala-2 will provide the first refill and a hotplate free of cost to beneficiaries.Further, the enrolment procedure under second edition of the scheme has been eased. Minimum paperwork will be required for enrolment.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who becomes the first Indian to win a gold medal in a track and field Olympic event?

A. Dutee Chand
B. Arokia Rajiv
C. Sandeep Kumar
D. Neeraj Chopra
E. Lalita Babar

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Neeraj Chopra
Explanation:
 Neeraj Chopra, a 23-year-old javelin thrower, created history on August 7, 2021 by winning Gold Medal in men’s javelin throw final at Tokyo Olympics 2020. This was the first time, he participated in the Games.He became only the second Indian to win an individual Olympic gold after Abhinav Bindra. At his calmest best, he hurled the javelin 87.58m to script history for India.He ended India’s 121-year wait for an athletics medal.No Indian had won a medal in athletics since 1920 when India started taking part in the Olympics in 1920 in Antwerp, Belgium.Neeraj dedicated his gold medal to Milkha Singh and PT Usha and other Indian athletes who came closer to winning Olympic medal.

8.Which organization has launched ‘The Startup Ecosystem Podcast – The Covid-19 Innovation Report 2021’ along with Health Innovation Exchange (HIEx) that includes the rankings of 100 cities and 40 countries?

A. Startup Blink
B. NITI Aayog
C. IMF
D. WHO
E. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Startup Blink

Explanation: Together with Health Innovation Exchange (HIEx), StartupBlink has launched ‘The Startup Ecosystem Podcast – The Covid-19 Innovation Report 2021’ that includes the rankings of 100 cities and 40 countriesThe report takes a deeper look into the sub-categories (such as innovations in Prevention, Treatment and Diagnostics) in each location.US leads global coronavirus innovation efforts, followed by Israel, Canada, Belgium, Switzerland, and UK.

9.The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed every year on which date?

A. 6th August
B. 7th August
C. 8th August
D. 9th August
E. 10th August

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9th August

Explanation: International Day of the World’s Indigenous Peoples (World Tribal Day) is observed every year on 9 August to protect the rights of the world’s indigenous population and recognize the achievements and contributions that indigenous people make to improve world issues.The day was recognised by UN General Assembly in December 1994 to marks the day of the inaugural session of the Working Group on Indigenous Populations at the United Nations in 1982.Theme 2021: Leaving no one behind: Indigenous peoples and the call for a new social contract.

10.Who has been reappointed as the Chairperson of National Commission for Women (NCW)?

A. Maneka Gandhi
B. Rekha Sharma
C. Rekha Srivastav
D. Rakhi Bidlan
E. Alka Lamba

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rekha Sharma

Explanation:  Rekha Sharma has been reappointed as the Chairperson of National Commission for Women (NCW) for another three years with effect from 7th August 2021.Her appointment is approved by Women and Child Development Ministry of India.She assumed the charge of NCW chairperson on August 7, 2018 and has been associated with the Commission as a member since August 2015.NCW was established as statutory body in January 1992 under National Commission for Women Act, 1990.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In Golf, who won his first European Tour title at the Scottish Championship in August 2021?

A. James Morrison
B. Grant Forrest
C. Tyrrell Hatton
D. Andy Sullivan
E. Martin Kaymer

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Grant Forrest

Explanation: Scotland’s golfer Grant Forrest won his first European Tour title at the Scottish Championship on 8 August 2021. England’s James Morrison finished second, followed by Spain’s Santiago Tarrio in third. The 2021 European Tour is the 50th season of golf tournaments since the European Tour officially began in 1972 and the 13th edition of the Race to Dubai.

12.Which state has named Indian women’s hockey team player Vandana Kataria as the state’s Department of Women Empowerment and Child Development brand ambassador?

A. Uttar Pradesh
B. Uttarakhand
C. Bihar
D. Gujarat
E. Haryana

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttarakhand

Explanation: Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami has named Indian women’s hockey team player Vandana Kataria as the state’s Department of Women Empowerment and Child Development brand ambassador. Earlier, Pushkar Singh Dhami had announced a cash reward of Rs 25 lakh to Vandana Katariya. Vandana Katariya made history as she became the first Indian woman to score a hat-trick at Tokyo Olympics.

Uttarakhand:

  • Chief Minister – Pushkar Singh Dhami.
  • Governor – Baby Rani Maurya.
  • Registered GI – Uttarakhand Tejpat

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who has launched the 3rd ONGC handicraft project ‘Ujjwal Abahan’?

A. Rameswar Teli
B. Sarbananda Sonowal
C. Pratap Chandra Sarangi
D. Kailash Choudhary
E. Dharmendra Pradhan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rameswar Teli

Explanation: Minister of Petroleum and Natural Gas Rameswar Teli has launched the 3rd ONGC handicraft project ‘Ujjwal Abahan’. It would support and train over a hundred artisans of Assam in Hathkharga handicraft. This project is in line with the government’s observance of “Azadi Ka Amrit Mahotsav”, under which ONGC has earlier launched two projects supporting the indigenous handicrafts of the country. Observing India’s 75th year of independence, PSUs under the Petroleum ministry have undertaken 75 projects to be supported to commemorate each year of Independence. Among the 75 projects, ONGC is supporting 15 projects, which will be implemented by 15 August 2022. The 3rd initiative of ONGC is part of the first phase – in which the energy major will unveil five projects.

14.Prime Minister Narendra Modi will launch ‘Ujjwala 2.0’ (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-PMUY) by handing over LPG connections at which district of Uttar Pradesh in August 2021?

A. Saharanpur
B. Kannauj
C. Sitapur
D. Mahoba
E. Banda

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mahoba

Explanation:Prime Minister Narendra Modi will launch ‘Ujjwala 2.0’ (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-PMUY) by handing over LPG connections at Mahoba district of Uttar Pradesh on 10 August 2021. Along with a deposit-free LPG connection, Ujjwala 2.0 would provide the first refill and hotplate free of cost to the beneficiaries. Ujjwala 2.0 would help achieve the Prime Minister’s vision of universal access to LPG. India has 28.74 crore LPG consumers as on 1 January 2021, with the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana. During Ujjwala 1.0 launched in 2016, a target was set to provide LPG connections to 5 crore women members of BPL households. Subsequently, the scheme was expanded in April 2018 to include women beneficiaries from seven more categories (SC/ST, PMAY, AAY, Most backward classes, tea garden, forest dwellers, Islands). Also, the target was revised to 8 Crore LPG connections.This target was achieved in August 2019, seven months ahead of the target date.

15.Which state has decided to bring nearly 8.5 lakh farming families under the ambit of the health insurance cover (HIC) for the year 2021-22?

A. Punjab
B. Haryana
C. Uttar Pradesh
D. Bihar
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Punjab

Explanation: The Punjab government has decided to bring nearly 8.5 lakh farming families under the ambit of the health insurance cover (HIC) for the year 2021-22. All the farmers having ‘J’ forms and ‘sugarcane weighment slips’ would be eligible for this health scheme. To facilitate the farmers to apply for this scheme, the Punjab Mandi Board has launched a dedicated portal for the first time. The Mandi Board would pay the entire premium for the insurance cover of all the farmers, who will get cashless treatment facility up to Rs 5 lakh per annum.

Punjab:

  • Chief Minister – Captain Amarinder Singh.
  • Governor – V. P. Singh Badnore.
  • Lok Sabha seats – 13.
  • Rajya Sabha seats – 7.

16.A stone inscription dating back to 1509 AD during the rule of Vijayanagara emperor Krishnadevaraya was found at the Yellur Sri Mahathobhara Vishweshwara temple in which district of the State of Karnataka?

A. Udupi
B. Bagalkot
C. Belagavi
D. Chamarajanagar
E. Raichur

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Udupi

Explanation:  A stone inscription dating back to 1509 AD during the rule of Vijayanagara emperor Krishnadevaraya was found at the Yellur Sri Mahathobhara Vishweshwara temple in Udupi district of the State of Karnataka. On top of the inscription, there are engravings of the sun, moon, Nandi bull, Nandadeepa (lamp), Shivalinga, Rajakathi (royal sword), and Pushpa (flower). The inscription was read by Shruthesh Acharya, research student of history and archaeology, under the guidance of professor S A Krishnaiah, director of Oriental Archives Research Centre, Udupi. The date mentioned on the inscription is Tuesday, Jyeshta month of the Hindu calendar of Shalivahana Shaka 1434. The inscription has mention of Thimmaiah Dandanayaka, Puttige, Aikala and Yellur areas.

17.As per the Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) report, about how many cybersecurity incidents related to government organizations were observed in the first half of 2021?

A. 6,000
B. 8,000
C. 10,000
D. 12,000
E. 14,000

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12,000

Explanation:  About 12,000 cybersecurity incidents related to government organizations were observed in the first half of 2021.Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) has observed a total of 11,58,208  cybersecurity incidents during 2020.Out of this, a total number of 54,314 incidents were related to government organizations during the year 2020.

18.In August 2021, the CM of which state has joined Koo, a leading Indian micro-blogging and social networking platform that enables users to interact in their mother tongue?

A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Odisha
D. Maharashtra
E. Sikkim

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation:  Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy has joined Koo, a leading Indian microblogging and social networking platform that enables users to interact in their mother tongue. The app was previously known as the Ku Koo Ku app, and it had also won the government of India’s Aatmanirbhar App Innovation Challenge in August 2020. The app supports many regional languages from India. Its estimated value is approximately over $100 million.Its growing popularity had a significant push due to political figures making their official accounts on the app to post updates.

19.In August 2021, who stepped down as the Chairman of Vodafone Idea Ltd?

A. Ravinder Takkar
B. Kumar Mangalam Birla
C. Uday Kotak
D. Radhakishan Damani
E. Pallonji Mistry

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kumar Mangalam Birla

Explanation:  Billionaire Kumar Mangalam Birla on 4 August 2021 stepped down as the Chairman of Vodafone Idea Ltd. Birla would cease to be a Director and Non-Executive Chairman of the company. He would be replaced by Himanshu Kapania (who was earlier Managing Director and CEO of Birla’s Idea Cellular) as the new Chairman of Vodafone Idea Ltd.

20.The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) foreign ministers have appointed Erywan Yusof as Special Envoy to Myanmar. He is the Foreign Minister of which country?

A. Brunei
B. Indonesia
C. Singapore
D. Laos
E. Thailand

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Brunei

Explanation:  The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) foreign ministers have appointed Brunei’s second Foreign Minister Erywan Yusof as Special Envoy to Myanmar. He will facilitate mediation among the stakeholders and find a peaceful resolution to the political crisis in the country. In April 2021, leaders of ASEAN reached a consensus on 5 points at a summit on the Myanmar crisis.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 07th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021