Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th August 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th August 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th August 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – August 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 7th August 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 7th August 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 7th August 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Central Board for Indirect Taxes & Customs launched the Indian Customs Compliance Information Portal. In which year CBIC was founded?

A. 1940
B. 1958
C. 1993
D. 1964
E. 1999

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 1964

Explanation: The Central Board for Indirect Taxes & Customs launched the Indian Customs Compliance Information Portal at www.cip.icegate.gov.in/CIP.This portal providing free access to information on all Customs procedures and regulatory compliance for nearly 12,000 Customs Tariff Items. The portal will provide complete knowledge of all import and export related requirements for all items. CIP is yet another facilitation tool developed by CBIC to empower our business as well as any interested person with up-to-date information on the legal and procedural requirements of Customs and Partner Government Agencies (FSSAI, AQIS, PQIS, Drug Controller etc.) for carrying out imports and exports. The portal would provide at the click of a button complete knowledge of all import and export related requirements for all items covered under the Customs Tariff thereby improving the ease of doing cross border trade.

Important Points:

  • Central Board for Indirect Taxes & Customs Chairperson: M. Ajit Kumar;
  • Central Board for Indirect Taxes & Customs Founded: 1 January 1964.

2.India has emphasized the implementation of the recently-signed memorandum of understanding (MoU) with _______ over disaster management, resilience and mitigation.

A. Myanmar
B. China
C. Nepal
D. Bangladesh
E. Sri Lanka

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Bangladesh

Explanation: India has emphasized the implementation of the recently-signed memorandum of understanding (MoU) with Bangladesh over disaster management, resilience and mitigation on a priority basis. Bangladesh has decided to accept the invitation to join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). CDRI is a coalition of national governments, UN agencies, multilateral development banks and the private sector which aims to promote resilience of new and existing infrastructure to climate and disaster risks. In a letter written to Bangladesh Foreign Minister Dr A K Abdul Momen, Foreign Minister Dr. S. Jaishankar urged Bangladesh to implement the recently concluded MoU in the field of disaster management, resilience and mitigation on a priority basis. He expressed the hope that these mechanisms will help the two countries to remain better prepared to face such challenges in the future.

3.Two-times Olympian footballer ______ passed away.

A. Ranga Rajan
B. Ramesh Sippy
C. Shankar Subramaniam
D. Pankaj Pal
E. Nishant Goyal

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Shankar Subramaniam

Explanation: Two-times Olympian Shankar Subramaniam, alias “Babu” Nayaran passed away. He was India’s goalkeeper during the 1956 and 1960 Olympics. Besides representing Maharashtra in football and basketball, Narayan emerged as one of the most reliable goalkeepers in India. His decade-long career for the national team also included the stellar effort of India finishing fourth in the 1956 Olympics and representing India in the 1964 Asian Games. Subramaniam was born in Palakkad district in Kerala, Narayan was a star in Mumbai’s local circuit during his appearances for Matunga Students, Matunga Gymkhana, Caltex and Tata Sports Club. He was part of Maharashtra’s Santosh Trophy-winning campaign in 1964.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which bank has crossed the milestone of over one million customers on its WhatsApp banking channel?

A. Axis Bank
B. ICICI Bank
C. Yes Bank
D. HDFC Bank
E. IDBI Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Axis Bank

Explanation: Axis Bank has crossed the milestone of over one million customers on its WhatsApp banking channel with a total request count of 6 million till now. Axis Bank had launched banking services on WhatsApp in January 2021 and has since witnessed robust organic growth in its customer base for WhatsApp banking.After signing up for the service, customers can inquire and get details of products across savings account, credit and debit cards, deposits and personal loans. Non-financial service requests can also be initiated, such as locating ATMs or getting updates on third-party deals available on credit and debit cards.

Important Points:

  • Axis Bank CEO: Amitabh Chaudhry;
  • Axis Bank Headquarters: Mumbai;
  • Axis Bank Founded: 3 December 1993, Ahmedabad.

5.Which of the following has allowed payments banks to carry out the activities of investment bankers?

A. RBI
B. SEBI
C. IRDAI
D. NABARD
E. EXIM Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: B. SEBI

Explanation: Sebi has allowed payments banks to carry out the activities of investment bankers to provide easy access to investors to participate in public and rights issues by using various payment avenues, markets regulator. Non-scheduled payments banks, which have prior approval from the Reserve Bank of India (RBI), will be eligible to act as a banker to an issue (BTI).This is subject to fulfilment of the conditions stipulated in the BTI rules. Further, payments banks registered as a BTI will also be permitted to act as self-certified syndicate banks, subject to the fulfilment of the criteria laid down by the Sebi in this regard from time to time.”The blocking/movement of funds from the investor to the issuer shall only be made through the savings account of the investor held with the payments bank.

Bankers to an issue mean a scheduled bank or such other banking company as may be specified by Sebi carrying activities, including acceptance of application money, acceptance of allotment or call money, refund of application money and payment of dividend or interest warrants.

Important Points:

  • Securities and Exchange Board of India Founded: 12 April 1992.
  • Securities and Exchange Board of India Headquarters: Mumbai.
  • Securities and Exchange Board of India Agency executive: Ajay Tyagi.

6.Who has been appointed as director of the 105-year-old Zoological Survey of India (ZSI)?

A. Mini Ipe
B. Noopur Chaturvedi
C. Neha Parikh
D. Dhriti Banerjee
E. Upasana Kamineni

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Dhriti Banerjee

Explanation: Dhriti Banerjee has become the first woman to be appointed as director of the 105-year-old Zoological Survey of India (ZSI).The appointments committee of the Cabinet approved the proposal for appointment of Dr Dhriti Banerjee, scientist E, Zoological Survey of India (ZSI) as director.The 51-year-old has had an illustrious career as a scientist, conducting research in taxonomy, zoogeography, morphology and molecular systematics.She has been co-ordinator of ZSI’s Digital Sequence Information Project since 2012.ZSI documented the contribution of 100 women scientists on the occasion of its centenary celebrations in 2016.Banerjee had co-authored the document titled “The Glorious 100 women’s Scientific Contribution in ZSI”, on women scientists contribution to studies related to different animal groups.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who won Olympic gold medal in men’s freestyle 57kg title in Tokyo Olympic 2020 after defeating India’s Ravi Kumar Dahiya in final clash?            

A. Nurislam Sanayev
B. Zavur Uguev
C. Georgi Valentinov Vangelov
D. Thomas Patrick Gilman
E. Gulomjon Abdullaev

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Zavur Uguev

Explanation: Indian wrestler Ravi Kumar Dahiya clinched an Olympic silver medal after losing his 57 kg final to Russian two-time defending world champion Zavur Uguev.The ROC wrestler registered a 7-4 win against Dahiya.There were expectations that the 23-year-old Dahiya would become India’s youngest Olympic champion but the Russian defended well to win comfortably.India have won five medals—two silver and three bronze— so far, following Dahiya’s feat.

8.Which state government has won five Skoch Awards 2021 (a platinum, a gold and three silver awards) in four categories of governance?

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. West Bengal
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer: D. West Bengal

Explanation: The Bengal government has won five Skoch Awards 2021 (a platinum, a gold and three silver awards) in four categories of governance.The MSME & textile department led from the front and won four out of the five awards, including the top two.The department’s single-window system called Shilpa Sathi was selected for the highest award category, platinum.Another MSME project, auto-renewal of certificate of enlistment through online system for urban areas, won the gold award.Two silver awards were won for online issuance of trade licence in rural areas and e-nathikaran, e-preparation and e-submission of deeds by the MSME & textile department.The only other silver award was won by West Bengal State Electricity Distribution Company Limited for sustainable performance as the second largest power utility with substantial IT transformation.

9.Which sports award has been renamed as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award?

A. Arjuna Award
B. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
C. Dronacharya Award
D. Dhyan Chand Award
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has announced that Rajiv Gandhi Khel Ratna Award will be renamed as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award.The Prime Minister said the move was based on the numerous requests he received from across the nation.Dhyan Chand, whose birthday is celebrated as National Sports Day, won three Olympic golds for the country in Hockey.The award was inaugurated in 1991-92, the award comprises a medallion, a certificate, and a cash prize of ₹ 25 lakh.The first recipient of the Khel Ratna was chess legend, Viswanathan Anand.Some of the winners in recent years include cricketer Rohit Sharma, wrestler Vinesh Phogat, women’s hockey team captain Rani Rampal, among others.

10.According to the bi-monthly monetary policy released by the RBI in August 2021 what is the GDP growth forecast for FY22?

A. 12.5%
B. 11.5%
C. 11%
D. 10.5%
E. 9.5%

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 9.5%

Explanation:  The Reserve Bank of India (RBI) has announced its bi-monthly monetary policy. This is the seventh time in a row that the Monetary Policy Committee (MPC) headed by RBI Governor Shaktikanta Das has maintained the status quo.RBI keeps the GDP growth forecast for FY22 unchanged at 9.5%.RBI to conduct two more auctions of ₹25,000 crores each on August 12 and August 26 under the G-sec Acquisition Programme (GSAP).CPI inflation is projected at 5.7 % during 2021-22 – this consists of 5.9% in Q2, 5.3% in Q3 and 5.8% in Q4 of 2021-22 with risks broadly balanced. CPI inflation for the first quarter of 2022-23 is projected at 5.1%

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In August 2021, who has taken over as the Chairman and Managing Director of state-owned THDCIL?

A. R K Vishnoi
B. Arun Goel
C. Udit Singhal
D. Om Prakash Gupta
E. Abhinav Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer: A. R K Vishnoi

Explanation: R K Vishnoi has taken over as the Chairman and Managing Director of state-owned THDCIL. THDC India Limited (THDCIL) is a leading power sector company and a joint venture between NTPC and Uttar Pradesh government. Vishnoi is currently representing India in the International Commission on Large Dams for the Technical Committee on Seismic Safety of Dams.

12.Chief Minister Naveen Patnaik launched how many online services of the energy department, in August 2021?

A. 6
B. 7
C. 8
D. 9
E. 10

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 9

Explanation: Chief Minister Naveen Patnaik launched nine online services of the energy department. These online services will be available to beneficiaries on edistrict.odisha.gov.in and eicelectricityodisha.nic.in. With the new online platform, the electrical workforce such as the electrical workmen, supervisors, and contractors can now apply online for grants and renewal of their licenses.

Odisha:

  • Chief Minister – Naveen Patnaik.
  • Governor – Ganeshi Lal.
  • Number of Districts – 30.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.When is National Handloom Day celebrated every year?

A. 5 August
B. 6 August
C. 7 August
D. 8 August
E. 9 August

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 7 August

Explanation: National Handloom Day is celebrated every year on 7 August. The day was declared in the year 2015 by the government of India. The date was chosen to commemorate the Swadeshi Movement which took place on 7th August 1905, in the Calcutta Town Hall.The main objective of the movement was to revive domestic products and production functioning.

14.Ministry of Civil Aviation and Directorate General of Civil Aviation have granted conditional exemption from Unmanned Aircraft System (UAS) Rules, 2021 to the National Institute of Science Education and Research in which city?

A. Patna
B. Bhubaneswar
C. Raipur
D. Ranchi
E. Lucknow

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Bhubaneswar

Explanation:Ministry of Civil Aviation and Directorate General of Civil Aviation have granted conditional exemption from Unmanned Aircraft System (UAS) Rules, 2021 to the National Institute of Science Education and Research (NISER), Bhubaneswar. The approved locations for drone operations for the NISER include Raja-Rani Temple, Bhubaneswar and Lingaraj Temple, Bhubaneswar. This exemption is valid for a period of one year from the date of approval or until further orders, whichever is earlier and shall be subject to the terms and conditions of the SOP issued by DGCA.

15.Who launched the PM-DAKSH portal and mobile application in August 2021?

A. Narendra Modi
B. Amit Shah
C. Bhagwanth Khuba
D. Virendra Kumar
E. Nitin Gadkari

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Virendra Kumar

Explanation: Social Justice and Empowerment Minister Dr. Virendra Kumar launched the PM-DAKSH portal and mobile application on 7 August 2021. It will make the skill development schemes accessible to the target groups of backward classes, Scheduled Castes, and safai karamcharis. The Pradhan Mantri Dakshta Aur Kushalta Sampann Hitgrahi (PM-DAKSH) Yojana is being implemented from the year 2020-21. The Ministry of Social Justice and Empowerment, in collaboration with NeGD, has developed this portal. Under this Yojana, eligible target groups are being provided skill development training programmes on (i) Up-skilling/Re-skilling (ii) Short Term Training Programme (iii) Long Term Training Programme and (iv) Entrepreneurship Development Program (EDP).

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 06th August  2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021