Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th April 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th April 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 7th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 7th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 7th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following organization has approved a USD 32 million projects to boost health services in Mizoram?

A. Asian Infrastructure Investment Bank
B. New Development Bank
C. International Monetary fund
D. World bank
E. Asian Development Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: D. World bank

Explanation: The World Bank Board of Executive Directors has approved a USD 32 million projects to improve management capacity and quality of health services in Mizoram. The project titled “Mizoram Health Systems Strengthening Project” will strengthen the governance and the management structure of the Mizoram Health department and its subsidiaries. This project will support the state government’s efforts to deliver quality healthcare for the poor and vulnerable and those located in remote areas.

About the project:

The key focus will be to strengthen the effectiveness of the state health insurance programme, build synergies with the Government of India’s Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna (PMJAY), and thereby reduce financial barriers in accessing hospital services, prevent catastrophic out of pocket expenditure for health by poor families and expand coverage.The Mizoram Health Systems Strengthening Project will benefit the people across the state. It will also benefit healthcare personnel by strengthening their planning and management capabilities along with building their clinical skills and competencies.

Important Points:

  • World Bank Headquarters: Washington, D.C., United States.
  • World Bank Formation: July 1944.
  • World Bank President: David Malpass.
  • Chief Minister of Mizoram: Pu Zoramthanga; Governor: P.S. Sreedharan Pillai.

2.United Nations celebrates the _________ every year as the International Day of Sport for Development and Peace.

A. 4th April
B. 5th April
C. 6th April
D. 3rd April
E. 2nd April

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 6th April

Explanation: The United Nations celebrates the 6th of April every year as the International Day of Sport for Development and Peace. Sport has historically played an important role in all societies, be it in the form of competitive sport, physical activity or play. Sports also presents a natural partnership for the United Nations (UN) system. Sport can help promote fairness, team building, equality, inclusion and perseverance. Sport and physical activity can also help us get through times of crisis, like COVID-19, by reducing anxieties and improving physical and mental health. The professional sport also provides employment and income to many people around the world and an integral sector to the economic success of many communities and regions.

3.Who among the following has been selected for the 30th GD Birla Award for Scientific Research?

A. Rajesh Gopakumar
B. Umesh Vasudeo Waghmare
C. Sanjay Mittal
D. Sanjeev Galande
E. Suman Chakraborty

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Suman Chakraborty

Explanation: Professor Suman Chakraborty has been selected for the 30th GD Birla Award for Scientific Research for his outstanding contribution to engineering science and its applications in developing technologies for affordable healthcare. He is a faculty member at the Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur’s department of mechanical engineering. He is credited with establishing the first microfluidics laboratory in the framework of an academic institution in India to facilitate the study of how tiny volumes of fluids flow through small channels. Apart from being a reputable academic, Chakraborty has invented technologies that have not only been patented but also licensed to industrial houses for commercialisation.

About the award:

Instituted in 1991, the award recognises eminent Indian scientists below the age of 50 for their original and outstanding contributions to any branch of science or technology. It carries a cash prize of ₹5 lakh.The recipient is chosen by a selection board, whose present head is professor Chandrima Shaha, the president of the Indian National Science Academy (INSA).

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.World Bank and AIIB have approved a loan of how much amount for canal-based drinking water projects in Punjab?

A. USD 100 million
B. USD 200 million
C. USD 300 million
D. USD 400 million
E. USD 500 million

Show Correct Answers

Correct Answer: C. USD 300 million

Explanation: The World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) have approved the loan for USD 300 million (about Rs 2,190 crore) canal-based drinking water projects in Punjab. The project is aimed at ensuring quality drinking water and minimise water losses for Amritsar and Ludhiana. The entire project will be co-financed by IBRD (World Bank) – USD 105 million, Asian Infrastructure Investment Bank – USD 105 million and the Punjab government – USD 90 million.

About the projects:

The Infrastructure has been designed to meet the water demand for 30 years. It would benefit the residents of Amritsar with an estimated population of 14.51 lakh for 2025 and 22.11 lakh for 2055.At present, the Canal Based Water Supply Project for Amritsar has been awarded to M/s Larsen & Toubro Limited at a contract amount of Rs.784.33 Crore.The total estimated Design-Build Cost of the Ludhiana Project is Rs.1093.92 Crore and the period for completion of the same is 36 months.The estimated Operation & Maintenance cost is Rs.270.73 Crore for 10 years. The total amount for the project comes out to Rs.1364.65 Crore.

Important Points:

  • President of Asian Infrastructure Investment Bank: Jin Liqun.
  • Headquarters of AIIB: Beijing, China.
  • AIIB established: 16 January 2016.
  • Punjab CM: Captain Amarinder Singh.
  • Punjab Governor: V.P.Singh Badnore.

5.The 100-day long drive, “Sankalp Se Siddhi”- Village and Digital Connect Drive was launched recently by which of the following ministries?

A. Ministry of Panchayati Raj
B. Ministry of Corporate AffairsI
C. Ministry of Finance
D. Ministry of Tribal Affairs
E. Ministry of Commerce and Industry

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Ministry of Tribal Affairs

Explanation: Tribal Co-operative Marketing Federation of India (TRIFED) has launched Sankalp Se Siddhi – Village & Digital Connect Drive. It is a 100-day drive which was started on the 1st of April. The drive entails 150 teams visiting 10 villages each of which 10 in each region from TRIFED & State Implementation Agencies, visiting 10 villages each.

About the Drive:

The main aim of this drive is to activate the Van Dhan Vikas Kendras. Ministry of Tribal Affairs in a statement said that 100 villages in each region and 1500 villages in the country will be covered in the next 100 days.They will also identify tribal artisans and other groups and empanel them as suppliers so that they can have access to larger markets through the Tribes India network – both physical outlets and TribesIndia.com.It is expected that Sankalp Se Siddhi will aid in effecting a complete transformation of the tribal ecosystem across the country.

Important Points:

  • Minister of Tribal Affairs: Arjun Munda.

6.Who among the following has topped Forbes’ annual world’s billionaires list 2021?

A. Jeff Bezos
B. Elon Musk
C. Bill Gates
D. Russia
E. Bernard Arnault

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Jeff Bezos

Explanation: Jeff Bezos has topped the Forbes’ annual world’s billionaires list 2021 for the fourth consecutive year.India’s richest billionaire Mukesh Ambani ranked at 10th position with total net worth of $ 84.5 billion.Elon Musk stood second, followed by Bernard Arnault, Bill Gates and Mark Zuckerberg.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who among the following has been appointed as the new revenue secretary under the Ministry of Finance?

A. Ajay Bhushan Pandey
B. Tarun Bajaj
C. Ajay Seth
D. Gyanesh Kumar
E. R S Shukla

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Tarun Bajaj

Explanation: Tarun Bajaj has been appointed as the new revenue secretary under Ministry of Finance.He will take additional charge of Secretary, Department of Revenue, after the superannuation of Ajay Bhushan Pandey.

8.Who among the following has been roped as the brand ambassador of non-life insurance company ‘Digit Insurance’?

A. Virat Kohli
B. Sachin Tendulkar
C. Rohit Sharma
D. M. S. Dhoni
E. Saurav Ganguly

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Virat Kohli

Explanation: Bengaluru-based non-life insurance company ‘Digit Insurance’ has roped in veteran cricketer Virat Kohli as its brand ambassador.Digit Insurance became India’s first unicorn of 2021 with valuation of $1.9 billion in January 2021.

9.Who among the following has been appointed the mission director of Atal Innovation Mission (AIM)?

A. Ramanan Ramanathan
B. Chintan Vaishnav
C. Arindam Bagchi
D. Rakesh Asthana
E. Alok Verma

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Chintan Vaishnav

Explanation: Chintan Vaishnav has been appointed as the mission director of Atal Innovation Mission (AIM), the government’s flagship initiative under NITI Aayog.He will succeed Ramanathan Ramanan.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which is not the part of Military Exercise La Pérouse?

A. India
B. Japan
C. Australia
D. US
E. Russia

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Russia

Explanation: La Pérouse is a naval exercise led by French Navy (FN).Participants: Indian Navy, French Navy (FN), Royal Australian Navy (RAN), Japan Maritime Self Defence Force (JMSDF) and United States Navy (USN).It will be held for three day exercise and is being conducted in the Eastern Indian Ocean Region.

11.In April 2021, who among the following has announced three significant changes for prepaid instruments (PPI)?

A. Vaibhav Chaturvedi
B. Shaktikanta Das
C. Divyaman S.
D. Mugunthan Sadagoban
E. Dharmendra Kachhawa

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Shaktikanta Das

Explanation: Reserve Bank of India Governor Shaktikanta Das has announced three significant changes for prepaid instruments (PPI).These were announced on 7 April 2021.It has been proposed to make interoperability mandatory for full-KYC PPIs and for all acceptance infrastructure.Now, users of PPIs (prepaid instruments) like wallet and prepaid cards issued by non-banks would be able to withdraw cash.

12.In April 2021, the Reserve Bank of India (RBI) has increased the end of day balance for account holders to how many rupees?

A. 1 lakh
B. 2 lakh
C. 3 lakh
D. 4 lakh
E. 5 lakh

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2 lakh

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has increased the end of day balance for account holders to ₹2 lakh.The current limit for the end of day balance is ₹1 lakh.Payments banks were launched targeting the underserved markets and for financial inclusion.They are similar to schedule commercial banks but offer limited service, for example, they cannot offer credit cards.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In April 2021, which of the following Small Finance Bank has announced its tie-up with Axis Securities?

A. Utkarsh Small Finance Bank
B. Jana Small Finance Bank
C. Ujjivan Small Finance Bank
D. A U Small Finance Bank
E. Equitas Small Finance Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Jana Small Finance Bank

Explanation: Jana Small Finance Bank has announced its tie-up with Axis Securities, a wholly-owned subsidiary of Axis Bank.It will offer its customers the perfect blend of banking and investing through a 3-in-1 account.The 3-in-1 account integrates seamlessly savings bank account maintained by Jana Small Finance Bank and demat and trading accounts maintained by Axis Securities.

14.What is the repo rate decided by monetary policy committee of Reserve Bank of India in April 2021?

A. 4.50
B. 3.50
C. 3.75
D. 4.00
E. 4.25

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 4.00

Explanation: Reserve Bank of India’s monetary policy committee has voted unanimously to leave the repo rate and reverse repo rate unchanged at 4 and 3.3.5 per cent, respectively.The bi-monthly monetary policy was announced on 7 April 2021 by RBI Governor Shaktikanta Das.The projection of real GDP growth for 2021-22 is retained at 10.5 per cent consisting of 26.2 per cent in Q1 and 8.3 per cent in Q2.

15.Which of the following country would not be participating in the upcoming Tokyo Olympics due to concerns over Covid-19?

A. South Korea
B. North Korea
C. China
D. Japan
E. United States

Show Correct Answers

Correct Answer: B. North Korea

Explanation: North Korea would not be participating in the upcoming Tokyo Olympics due to concerns over Covid-19.This is the first time that North Korea will miss the Olympics since it boycotted the 1984 Olympics in Los Angeles and the 1988 Olympics in Seoul.Tokyo Olympics are slated to be held from July 23 to August 8 2021.After that, the Paralympics will follow from August 24 to September 5, 2021.

North Korea: 

  • Capital – Pyogyang.
  • Currency – North Korean won.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams